Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips voor een campingbedje met matras

Tips voor een campingbedje met matras

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je jonge kinderen hebt en op vakantie gaat of een paar dagen uit logeren bent kan een opvouwbaar campingbedje enorm handig zijn. Het bedje is al voorzien van een matras zodat je het alleen maar hoeft uit te klappen en te vast te klikken voor een veilige en fijne nachtrust. Je hebt al een prima campingbedje met matras voor een prijs tussen de 50 en 100 euro. Waar moet je allemaal op letten als je een campingbedje met matras aan gaat schaffen, is het slim om een extra matras in het bedje te leggen en welke campingbedjes zijn niet alleen comfortabel maar ook veilig?


Waarop letten bij een goed campingbedje?

Natuurlijk is een reisbedje niet zo comfortabel als het gewone ledikant van je zoon of dochter, maar voor een paar dagen per jaar is dat gelukkig niet zo erg. Toch zijn er met name met het oog op de veiligheid van je kindje een aantal punten waar je heel goed op moet letten.

Zijwanden en frame

De meeste campingbedjes zijn voorzien van een stevig buizenframe. Let er wel op dat die buizen altijd aan de buitenkant horen te zitten en dat aan de binnenzijde alleen maar de bekleding en de matras zitten. Het laatste wat je wilt is namelijk dat je zoon of dochter beklemd raakt tussen het frame en de zijwanden. De zijwanden moeten ook hoog genoeg zijn, vanaf de bovenkant van de matras gemeten minimaal 55 cm. De reden is duidelijk: het moet niet mogelijk zijn om uit het bedje te klimmen. Ook aan de onderkant hoort ondersteuning te zijn met buizen voor extra stevigheid en om doorbuigen te voorkomen.


Stevigheid en stabiliteit

Hoe makkelijker een campingbedje in en uit te klappen is, hoe groter de kans dat je het telkens goed doet en dat het bedje dus stevig en veilig is voor je kindje. Probeer dat daarom ook gerust een paar keer in de winkel voor je een bedje koopt. Bij een goed reisbed merk je aan duidelijke klikken dat je het goed uit elkaar hebt geklapt. Bovendien is er daarnaast ook altijd een kindveilige vergrendeling van het frame, zodat het bedje nooit zomaar weer in kan klappen. Zo is het bedje stevig en staat het als het goed is ook heel stabiel (want welke capriolen je kindje ook uithaalt, hij mag natuurlijk nooit om kunnen vallen).


Bekleding

Een campingbedje is voorzien van een sterke en zachte maar als het goed is ook makkelijk te reinigen bekleding. Let erop dat op elke plek waar buizen door de bekleding worden gevoerd extra dikke stukken stof zitten, zodat het materiaal daar niet te snel zal slijten. Check ook het stiksel want dat mag best extra dik of dubbel zijn uitgevoerd om snelle slijtage te voorkomen. De bekleding moet, vooral aan de zijkant, altijd luchtdoorlatend zijn. Wanneer je kindje met zijn of haar gezichtje tegen de zijwand aan ligt moet er namelijk nog steeds eenvoudig ademgehaald kunnen worden.


Matras

Een matras van een campingbedje is altijd dun maar ook heel stug en stevig zodat het niet makkelijk kan vervormen. Het hoort altijd perfect in het bedje te passen. Het moet niet nodig zijn om hard te duwen om het op zijn plek te krijgen, want dan is het waarschijnlijk net te groot en zou het bol kunnen gaan staan. De matras moet echter ook weer niet zo ruim passen dat er veel ruimte zit (meer dan 3 cm) tussen matras en zijwanden.


Volledig veilige en comfortabele campingbedjes

Het is altijd een goed idee om campingbedjes in het echt te testen voor je er eentje aanschaft. We hebben hier alvast vier veilige en comfortabele exemplaren voor je verzameld die daarbij absoluut je aandacht verdienen. Ze voldoen allemaal aan de nieuwste veiligheidsstandaarden en zijn daar ook uitgebreid op getest. De prijzen lopen uiteen van 65 tot 120 euro en een handig en comfortabel opvouwbaar ledikantje hoeft dus helemaal niet duur te zijn.


1: Baninni Piazza Red-Gray

blank

Prijs: € 64,95

Binnenmaat: 95 cm x 95 cm

Maximaal lichaamsgewicht: 15 kg

De Banini Piazza is een vierkant campingbedje dat ook heel goed als een mobiele box kan worden gebruikt. De Piazza wordt geleverd in een handige draagtas en met een bijpassend muggennet. Ook al staat er geen matras op de foto die we hier van het bedje hebben geplaatst wordt deze wel gewoon standaard meegeleverd. Het bedje is makkelijk en snel maar (dankzij de speciale veiligheidssluitingen) ook heel veilig op te zetten. De rood met grijze kleurstelling ziet er bovendien heel fraai uit. Met zijn prijs van ongeveer 65 euro is het een prima, mooie en heel veelzijdige optie.


2: Topmark Sky 2 Reisbed & Wiegje

blank

Prijs: € 69,95

Binnenmaat: 60 cm x 90 cm

Maximaal lichaamsgewicht: 10 kg

De Sky 2 van Topmark is een compacte reiswieg voor kinderen met een gewicht van maximaal 10 kg. Het heeft niet echt de vorm die we van campingbedjes gewend zijn, maar is voor jonge kinderen wel heel geschikt om gebruikt te worden als veilige en comfortabele slaapplaats op vakantie. Er zit een schommelfunctie op en beschikt over een muggennet, een matras en een handige reistas. De tas kan ook worden gebruikt als een extra laag aan de onderkant zodat je er makkelijk wat spulletjes in op kunt bergen. We hebben hier de zwarte uitvoering afgebeeld, maar de Topmark Sky 2 is tegen dezelfde prijs ook verkrijgbaar in de kleuren roze en grijs.


3: Hauck Sleep’n Play SQ

blank

Prijs: € 79.99

Binnenmaat: 95 cm x 95 cm

Maximaal lichaamsgewicht: 15 kg

Net als de Baninni Piazza is de Hauck Sleep ‘n Play SQ een vierkant bed dat door zijn afmetingen (bijna een meter in het vierkant) ook heel geschikt is om rustig en veilig in te spelen. Het model dat we hier hebben afgebeeld is het speciale Winnie de Poeh bedje, maar er zijn ook andere uitvoeringen met andere leuke kleuren en patronen te koop. Het bedje is makkelijk uit te klappen en veilig te vergrendelen met de stevige kliksluitingen. Eenmaal opgevouwen is het campingbedje heel compact en dus eenvoudig mee te nemen. Handig als je op vakantie gaat en de auto al snel boordevol zit met alle bagage! De zijkanten van de Hauck Sleep’n Plan zijn deels doorzichtig zodat je altijd goed het oog houdt op je kindje. Het opvouwbare matras en de handige draagtas zijn inbegrepen.


4: Childwheels Reisbed First Suite 60×120

blank

Prijs: € 119,-

Binnenmaat: 60 cm x 120 cm

Maximaal lichaamsgewicht: 15 kg

Het Childwheels reisbed ‘First Suite’ is een luxe campingbed in een grijze kleurstelling dat van alle gemakken is voorzien. Zo wordt dit bedje bijvoorbeeld geleverd met een tweede bodem en bevat hij wieltjes waarmee je hem na het uitklappen makkelijk kunt verplaatsen. Dankzij de extra steunpootjes aan de onderkant van het bed is er geen risico dat hij door gaat buigen. Je kindje ligt dus altijd veilig en stevig. Er wordt een matras meegeleverd, net zoals natuurlijk een handige reistas. De opdruk op de stof is ‘Welcome to my first suite’. Bij dit campingbedje is voor een prijs van € 32,99 een extra matras beschikbaar dat precies de juiste afmetingen heeft. Het zal dus altijd perfect passen en heel veilig zijn. Handig als je kind ouder is dan 1 jaar, want dan zorgt dit extra matras op een veilige manier voor nog meer comfort.


Gevaren van een extra matras

Een campingbedje moet makkelijk in te klappen zijn en is daarom ook vaak voorzien van een relatief dunne matras. Veel ouders vinden dat voor hun kindje niet prettig en kiezen er daarom voor een extra matras te kopen zodat hun zoon of dochter extra comfortabel ligt. Dit is over het algemeen echter niet nodig, helemaal als je kindje maar heel af en toe in een campingbed slaapt. Het wordt vaak ook afgeraden want als je niet goed oplet zijn er ook behoorlijke risico’s aan een extra matras verbonden:

Op de buik rollen

Jonge kinderen tot ongeveer 1 jaar kunnen zichzelf nog niet goed terug op hun rug rollen wanneer ze op hun buik zijn beland. In een dikker matras (let op: dit geldt al vanaf 5 cm dikte) kunnen ze te diep wegzakken en verstikkingsgevaar ligt dan op de loer. Het advies is dan ook om alleen een extra matras te overwegen voor kinderen die ouder zijn dan 1 jaar.


Uit het bedje klimmen

Er is vaak goed nagedacht over de afmetingen van een opvouwbaar reisbedje, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de randen. Die horen hoog genoeg te zijn om te voorkomen dat een avontuurlijk kind uit het bedje kan klimmen en op de grond valt. Door een extra matras op de matras van het bedje zelf te leggen worden de randen minder hoog en neemt het risico toe dat je kindje eruit klimt.


Tussen de matrassen terechtkomen

Alle ouders weten wel dat kinderen heel beweeglijk kunnen zijn tijdens de slaap. Toch zal het je wellicht nog steeds verbazen hoe makkelijk kinderen soms tussen het onderste matras en het extra matras terechtkomen, of met het gezichtje tussen het bovenste matras en de stof van het bedje belanden. Ook dan is er natuurlijk een groot risico op verstikking. Wederom is dit een goede reden om pas vanaf de leeftijd van 12 maanden een extra matras te overwegen, waarbij je uiteraard nog altijd goed op moet letten dat de matras hier echt geschikt voor is.


Tips voor een extra matras in een campingbedje

Is je kind inmiddels ouder dan 1 jaar en wil je toch echt wat meer slaapcomfort bieden met een extra matras? Dan is het van groot belang dat je heel goed let op de volgende zaken:

  • Koop altijd het extra matras dat bij het merk en model hoort.  Wanneer de fabrikant zo’n aanvullende matras beschikbaar heeft past die namelijk altijd perfect. Ook bevat het extra matras dan vaak de juiste bevestiging. Niet elke fabrikant levert deze extra matrassen, dus dat is al iets om voor je tot aankoop overgaat rekening mee te houden.
  • Koop je zelf een matras?  Zorg dan dat die zo goed mogelijk in het campingbedje past. De ruimte tussen de randen en de matras moet zo klein mogelijk zijn (de afstand mag maximaal 3 cm bedragen).
  • Kies een stevig matras dat niet snel zal vervormen. Babymatrassen en andere zachte matrassen zijn uitermate ongeschikt en ronduit gevaarlijk.
  • Een goed matras kan tot slot met klittenband aan het reisbedje worden vastgemaakt zodat hij niet zal verschuiven.

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag