Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een tent waterdicht maken?  

Hoe kun je een tent waterdicht maken?  

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je na een lange dag je tent in kruipt en naar het kalmerende getik van regendruppels op het tentdoek luistert, is het laatste wat je wilt dat ditzelfde regenwater vervolgens je tent in drupt. Met natte spullen en een vochtige, klamme tent als gevolg. Toch is dit precies wat heel wat kampeerders overkomt. Maar een lekkende tent is absoluut geen reden om deze dan maar weg te gooien. In de meeste gevallen is de lekkage prima op te lossen of beter nog: te voorkomen. Met de volgende tips houd jij het ongetwijfeld altijd droog tijdens het kamperen!


Lekkage voorkomen door het goed opzetten van je tent

Wanneer een tent niet goed is opgezet kan dit er voor zorgen dat de deze niet meer waterdicht is. Het is daarom goed om dit eerst uit te sluiten. Als je een tent hebt met een binnen- en buitentent is het belangrijk dat ze elkaar op geen enkele manier raken. De binnentent wordt dan namelijk vochtig op de plekken waar deze de buitentent raakt.

Dit is te voorkomen door de tent ‘strakker’ op te zetten door meer spanning op het tentdoek te zetten. Maar pas wel op, want te veel spanning is ook niet goed! Mocht er van onder toch vocht binnen komen, dan is dit op te lossen door een plastic grondzeil te gebruiken of je oude zeil te vervangen. Tot slot is het van belang om bij het opzetten van je tent goed op te letten waar je hem neerzet. Wanneer je ‘m onder een helling of in kuil opzet kan bij hevige regenval water je tent in lopen. Heb je echt geen andere mogelijkheid? Dan kan het graven van greppels oplossing bieden.

Lekkage voorkomen door het goed opbergen van je tent

Het niet goed opbergen van je tent kan uiteindelijk lekkage veroorzaken doordat het tentdoek aangetast raakt. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je tent op de juiste manier op te bergen. Wanneer je een tent nat of vochtig in moet pakken, leg je hem bij voorkeur los in de auto zodat er lucht bij kan. Hang het tentdoek eenmaal thuis te drogen in een ruimte op kamertemperatuur. Reinig het doek vervolgens met lauw water en een borstel. Gebruik eventueel speciaal voor dit doel bestemde schoonmaakmiddelen. Pak de boel weer in zodra deze kurkdroog is.


Verschillende materialen

Het buitendoek van de tent kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Het materiaal van de tent bepaalt in grote mate wat voor onderhoud nodig is. Het is daarom belangrijk om te weten van welk materiaal jouw tent is gemaakt. Mocht je dit niet weten dan staat het waarschijnlijk wel op het label van de opberghoes. De twee voorkomende materialen zijn katoen en polyester.

Hoe wordt de mate van waterdichtheid van tenten uitgedrukt?

De waterdichtheid van synthetische tenten wordt uitgedrukt met de term ‘waterkolom’. In de productbeschrijving van vrijwel elke tent staat de waterkolom van het grondzeil en het tentdoek vermeld. Simpel gezegd geeft de waterkolom aan hoeveel water een tentdoek kan verdragen voordat er water door het doek heen lekt. Wanneer een tentdoek een waterkolom heeft van 3.000 mm dan wil dat zeggen dat deze pas water doorlaat wanneer er een druk op het tentdoek komt te staan dat vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van drie meter hoog.

Over het algemeen hebben duurdere tenten een hogere waterkolom en zullen daardoor minder snel gaan lekken. In principe is een tent met een waterkolom van 2.000 mm al waterdicht, maar doordat tentdoek onderhevig is aan slijtage is het verstandig om bij de aanschaf van een tent een model uit te zoeken met een waterkolom van minimaal 3.000 mm. Voor het grondzeil kun je het beste kiezen voor een waterkolom van minimaal 5.000 mm.    

Het waterafstotend maken van een katoenen tent

Katoenen tenten worden waterafstotend gemaakt met impregneermiddel. Katoen is van zichzelf namelijk niet waterafstotend. Wanneer een katoenen tent langdurig in de regen staat dan spoelt het impregneermiddel uit het tentdoek en moet het opnieuw aangebracht worden. Bij gemiddeld gebruik is dit 1 keer in de 3 a 4 jaar nodig. Wanneer je je katoenen tent net heb gekocht is deze in de fabriek al geïmpregneerd en hoef je dit dus pas na 3 a 4 jaar opnieuw te doen, of wanneer de tent lekt. Ook in dit laatste geval is het belangrijk om de hele tent te impregneren en niet alleen de plek waar deze lekt. Hiermee voorkom je kleurverschil in het doek en verklein je de kans dat de tent later op een andere plek begint te lekken. Verderop in dit artikel wordt beschreven hoe je een tent kunt impregneren. Wanneer impregneren niet meer helpt dan is het doek waarschijnlijk dusdanig versleten dat je toe bent aan een nieuwe.

Het waterdicht maken van een polyester tent

Zie je ‘s ochtends druppels op je polyester tentdoek? Dan wil dat niet zeggen dat het doek lek is. Dit kan namelijk ook condens zijn. Doordat polyester tenten niet ‘ademen’ kan er ‘s nachts condens ontstaan aan de binnenkant. In tegenstelling tot katoen is polyester van zichzelf waterafstotend, door middel van een coating die in de fabriek wordt aangebracht. Maar deze coating is onderhevig aan slijtage, voornamelijk door UV-straling. Hierdoor kan na verloop van tijd het regenwater soms toch door het tentdoek heen sijpelen. Wanneer dit gebeurt kan je je polyester tent impregneren. Bijkomend voordeel is dat impregneermiddel ook bescherming biedt tegen vuil, schimmel en algen. Zorg dus vooral bij polyester tenten dat je ze goed onderhoudt met impregneermiddel.


Het impregneren van je tent

Het impregneren van je tent is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat het nauwkeurig en op de juiste manier wordt gedaan. Ook is het van belang om het juiste impregneermiddel te gebruiken voor het type tentdoek van jouw tent. Impregneermiddel is te koop bij de grotere kampeerwinkels. Gemiddeld kun je met één liter impregneermiddel ongeveer 10 tot 15 m2 tentdoek impregneren. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking. Volg bij het impregneren van je tent de volgende stappen:

  1. Kies een droge dag uit en zet je tent goed strak op.
  2. Spuit het impregneermiddel op het tentdoek met behulp van een plantenspuit. Sommige vloeistoffen zitten al in een sproeifles. In dat geval kun je deze gewoon gebruiken. Zorg dat je geen plekjes overslaat.
  3. Smeer het middel uit met een zachte, schone borstel. Hierdoor komt het middel goed in het tentdoek.
  4. Laat het een tijdje inwerken.  
  5. Spoel vervolgens de tent goed af met water, bijvoorbeeld met een tuinslang.
  6. Laat de tent goed opdrogen voordat je ‘m weer opbergt.

Een alternatieve manier om je tent te impregneren is door de tent onder te dompelen in een bad of teil gevuld met impregneermiddel vermengd met water. Zet hierna de tent op om te drogen. Dit middel kost doorgaans zo’n 13 euro.


Het dichten van gaten en scheuren in het tentdoek

Lekkage kan ook het gevolg zijn van gaten of scheuren in het tentdoek. Deze zijn vaak eenvoudig te repareren met behulp van een plakset. Tegenwoordig zijn er veel opties beschikbaar. Van zelfklevend reparatiedoek tot strijkbaar tentdoek. Let wel op dat je het juiste reparatiedoek gebruikt voor jouw type tent. Strijkbaar tentdoek is bijvoorbeeld absoluut niet geschikt voor kunststof tenten. Reparatiesetjes zijn te koop bij de grotere kampeerwinkels en worden bij duurdere tenten soms meegeleverd. Let ook op dat je een reparatiedoek koopt met ongeveer dezelfde kleur als jouw tent zodat de reparatie er niet lelijk uit gaat zien. Wees dus niet overhaast in je aankoop en lees goed het etiquette. Kosten? Tussen de tien en twintig euro.


Het verdichten van naden met een naadverdichter

Polyester tenten kunnen soms gaan lekker door de naden. Wanneer dit gebeurt is het meestal niet nodig om de hele tent te impregneren. Het is dan vaak voldoende om de naden te behandelen met een naadverdichter. Door de naden van de tent aan de binnenkant in te smeren met naadverdichter maak je de tent weer waterdicht. Naadverdichters zijn te koop bij de grotere kampeerwinkels of op internet. Voor nog geen 10 euro heb je vaak al een flesje dat genoeg is voor de gehele tent.


Conclusie

Een lekkende tent is erg vervelend maar vaak relatief eenvoudig op te lossen of te voorkomen. Het hangt van het materiaal van de tent en de aard van de lekkage af welk onderhoud je tent nodig heeft. Gaten of scheuren kunnen gerepareerd worden met behulp van een reparatiesetje. Wanneer het tentdoek water doorlaat dan moet deze geïmpregneerd worden en als de naden water doorlaten dan biedt een naadverdichter uitkomst. Daarnaast is het goed opzetten, reinigen en opbergen van je tent belangrijk om je het doek waterdicht te houden. Mocht je tent toch toe zijn aan vervanging, dan is het bij de aanschaf van een nieuwe tent belangrijk om te kiezen voor een tent met een ‘waterkolom’ die hoog genoeg is. Wij raden minimaal 3.000 mm aan.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag