Wat is het beste zelfopblaasbaar matras?

Wat is het beste zelfopblaasbaar matras?

Laatst bijgewerkt: 28 maart 2019

Als je gaat kamperen, is het belangrijk dat je lekker kunt slapen. In de buitenlucht slapen is vaak al even wennen – thuis lig je toch lekkerder en ben je gewend aan je omgevingsgeluiden. Om een goede nachtrust te waarborgen is het belangrijk om een goed matras mee te hebben tijdens je kampeer trip. Helemaal fijn als het matras zichzelf opblaast: dat scheelt weer kostbare ruimte in je backpack, omdat je geen pomp hoeft mee te nemen! In dit artikel lees je tips voor een zelfopblaasbaar matras en zie je meteen waar je de beste zelfopblaasbare matrassen kunt aanschaffen.


Hoe werkt een zelfopblaasbaar matras eigenlijk?

Een zelfopblaasbaar matras vult, zoals de naam al zegt, zichzelf met lucht, zonder dat daar een pomp of dat eeuwige blazen met de mond aan te pas hoeft te komen. Op deze matrassen zit een ventiel die, zodra je hem opendraait, lucht in het matras zuigt. Door het zogenoemde open cell foam  zet ook de binnenkant van het luchtbed uit. Als je de mat oprolt, wordt het zelfopblaasbare matras dus al groter, zonder dat je het ventiel voor de lucht hebt open gedraaid. De combinatie van dit open cell foam en het binnenzuigen van de lucht zorgt ervoor dat je op een comfortabel en hoog matras kunt slapen – heerlijk als je gewend bent om te kamperen op een dun, niet isolerend luchtbedje.

Ook als je licht wilt reizen kun je prima een zelfopblazend matras meenemen. En zelfopblaasbaar matras is in verschillende vormen en maten verkrijgbaar: voor één of twee personen en met diktes tussen de twee en tien centimeter. Zo zit er altijd een zelfopblaasbaar matras naar jouw wens bij.


Waarom een zelfopblaasbaar matras kopen?

Het grootste voordeel van een zelfopblaasbaar matras is duidelijk: je hoeft niet aan de slag met een pomp of met je eigen adem om je luchtbed op volle sterkte te krijgen, maar het matras blaast zichzelf gewoon op. Dat scheelt ook nog eens ruimte tijdens je kampeer trip, want je hoeft geen pomp mee te nemen tijdens je reis(je). Dat is ook fijn als je bijvoorbeeld een roadtrip maakt, waarbij je je tent meerdere keer af moet breken en weer op gaat zetten. Zo heb je binnen no time een lekker bedje, zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen.

Daarbij zijn de zelfopblaasbare matrassen door de jaren heen sterk verbeterd. De matrassen die zelf opblazen zijn lichter en beter isolerend geworden ten opzichte van normale luchtbedden. Zo zul je de nachten ook nog eens een stuk warmer doorbrengen, omdat je niet direct in contact staat met de grond, die ’s nachts nog best koud kan worden. Op een dun matje heb je dit bijvoorbeeld wel. Je zult nooit meer stijf opstaan omdat je gewrichten en spieren last hebben gehad van de nachtelijke kou tijdens het kamperen! Ook de dikte van de zelfopblaasbare matrassen dragen bij aan het lig comfort. Ze zijn makkelijk mee te nemen in een compact pakketje, en je hoeft ook geen pomp mee te slepen. Daarbij zijn de zelfopblaasbare matrassen ook prima betaalbaar geworden, dus zo’n matras kost je ook geen rib uit je lijf meer. Dat scheelt!


Voor welk zelfopblaasbaar matras moet jij kiezen?

Omdat er zo veel verschillende zelfopblaasbare matrassen op de markt zijn, kan het best lastig zijn om een keuze te maken. Welk zelfopblaasbaar matras bij jou past, hangt bijvoorbeeld af van het type kampeerreisje dat je gaat maken. Ga je vaak maar een paar dagen weg met de auto, of reis je rond met een backpack? De verschillende groottes en pakmaten van de zelfopblaasbare matrassen zijn dan belangrijk. Als je licht wilt reizen, kies je het liefste voor een zo klein en licht mogelijk matras.

Als je niet ver en vaak met je zelfopblaasbaar matras hoeft te sjouwen, kun je voor een wat dikker exemplaar kiezen. Ook eventuele rugklachten zijn belangrijk om mee te nemen: als je snel last krijgt van je rug, kun je beter kiezen voor een dikkere mat, zodat het lig comfort nog hoger is. Daarbij speelt je budget een rol in de keuze van een zelfopblaasbaar matras: als je weinig te besteden hebt, is de keuze voor een zelfopblaasbaar matras ook direct wat beperkter. Bij outdoor winkels kun jij je prima adviseren over welk zelfopblaasbaar matras het beste bij jou en je type reis past, maar ook op internet kun je meer dan genoeg informatie vinden om de juiste keuze te maken.


Waar moet je nog meer op letten bij een zelfopblaasbaar matras?

Het is belangrijk dat je, als je het matras voor het eerst wilt gaan gebruiken, de mat op de juiste manier behandelt. Blaas eerst het zelfopblaasbare matras met de mond helemaal op, zodat het schuim in de mat zich kan herstellen om voor het eerst gebruikt te worden. Je kunt het beste het matras, na het zelf opblazen met de mond, drie tot vier dagen opgeblazen laten liggen. Daarna kun je het zelfopblaasbaar matras gewoon gebruiken.

Als je het matras weer een tijdje niet gaat gebruiken, is het een goed idee om het zelfopblaasbaar matras op te rollen en te bewaren met het ventiel open. Zo blijft de zelfopblaasbare functie het beste in tact.

Een nadeel van een zelfopblaasbaar matras is dat het best kwetsbaar is voor scherpe voorwerpen. Neem daarom op je vakantie altijd een reparatie setje mee: als het misgaat met je matras omdat deze op een stukje glas onder de tent of als je per ongeluk op je pincet gaat liggen, kun je de schade snel herstellen.


Top drie goede zelfopblaasbare matrassen

Ben je benieuwd welke zelfopblaasbare matrassen goed aangeschreven staan? Wij zetten drie goede zelfopblaasbare matrassen voor je op een rij, zodat je sowieso een veilige keuze kunt maken.

Intex Twin Pillow Zelfopblaasbaar Matras via Bol.com

Intex staat bekend om haar goede luchtbedden en matrassen, maar de Intex Twin Pillow staat wel heel hoog aangeschreven. Meer dan vijfhonderd mensen gaven dit matras vijf sterren -het maximale aantal- op Bol.com. Het matras is in éénpersoons en tweepersoons editie beschikbaar. Het zelfopblaasbare matras is lekker hoog en heeft een zachte toplaag, zodat je heerlijk zult liggen. Het sterke polyester zorgt ervoor dat het zelfopblaasbare matras niet snel lek zal gaan. Daarbij heb je een geïntegreerd kussen, zodat je die niet meer apart hoeft mee te nemen. Dit zelfopblaasbare matras is niet de allerlichte en kleinste die je ooit zult zien, maar qua ligcomfort en hoogte erg geschikt voor mensen met rugklachten of mensen die niet met een backpack op reis gaan.

Quecha Zelfopblaasbaar Matras Comfort via Decatlon

Ben je eerder op zoek naar een lichtgewicht zelfopblaasbaar matras die je gemakkelijk kunt meenemen in je backpack zonder dat je kilo’s extra mee moet slepen? Dan is het zelfopblaasbare matras Comfort van Quecha een goed idee. Dit matras is speciaal ontwikkeld om gemakkelijk mee te nemen, terwijl je wel geniet van voldoende slaapcomfort. Het zelfopblaasbare matras neemt opgerold weinig ruimte in en weegt nog geen kilo. Je koopt het matje in de winkel van Decatlon of via hun website. Handig!

Coleman Camper Inflator Mat Comfort via Luchtbedshop.com

De kampeermatrassen van Coleman behoren tot de beste van de wereld. Ze zijn oersterk, net als deze zelfopblaasbare matras Camper Inflator Mat Comfort. Dit matras is met minder dan een kilo één van de lichtste in zijn soort. Toch lever je niks in voor het lig comfort, want de mat is vijf centimeter dik als hij opgeblazen is. Daarbij is deze zelfopblaasbare matras prima te betalen, want hij kost tussen de dertig en veertig euro. Je koopt hem bijvoorbeeld via Luchtbedshop.com, waar hij nu ook in de aanbieding is. Dat scheelt toch weer!


Na het lezen van dit artikel weet je hoe een zelfopblaasbaar matras werkt, welke keuze de beste voor jou is en waar je op moet letten bij het gebruik van zo’n zelfopblaasbaar matras. Kun je echt niet kiezen? Misschien zijn de opties van Luchtbedshop, Decatlon of Bol.com wel een prima keuze voor jouw situatie. Happy camping!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag