Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om te kamperen met een baby

8 tips om te kamperen met een baby

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je moeder roept waarschijnlijk: ‘doe het niet!’, je vriendinnen verklaren je voor gek en ook de buurvrouw heeft haar mening waarschijnlijk al klaar wanneer je vertelt dat je er aan zit te denken om te gaan kamperen. Met jullie kersverse baby. Alhoewel een hoop van de bezwaren van je vrienden en familie wel degelijk ergens op gebaseerd zijn is het natuurlijk niet zo dat kamperen met een baby onmogelijk is. Natuurlijk is het wel mogelijk. Je kampeervakantie vergt echter wel wat meer voorbereiding als een kampeervakantie zonder baby. Wij geven je een aantal handige tips die het kamperen met een baby makkelijker gaan maken.


1. Een geschikte camping

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat begint bij het zoeken van een goede camping. Een goede camping voor als je met baby op reis gaat kan een gezinscamping zijn, maar evengoed een camping zonder animatieteam of veel speeltoestellen (dit soort campings zijn wel handig als er grotere broers of zussen in het spel zijn). Het hangt er maar net vanaf wat je wensen zijn.

Is er bijvoorbeeld een wasmachine op de camping aanwezig? En kun je ergens op de camping een potje of flesje opwarmen in een magnetron? Zijn er plekken beschikbaar met voldoende schaduw? Is er een speciale ruimte in het sanitairgebouw waar je je baby kunt verschonen of in bad kunt doen?

Een babyvriendelijke camping is erg handig als je gaat kamperen, maar niet per sé noodzakelijk. Wel is het goed om van tevoren te weten waar je aantoe bent, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Is er geen plek waar je je baby in bad kunt doen? Neem dan zelf een badje mee. Is er geen magnetron om potjes op te warmen? Zorg dan bijvoorbeeld voor een waterkoker.


2. Tent, caravan of ingerichte stacaravan?

Je kunt natuurlijk helemaal back to basic met een tent. Mits goed voorbereid is daar helemaal niets mis mee. Handiger is het misschien om met een caravan te gaan, of juist te kiezen voor een (sta)caravan of glampingtent die al helemaal ingericht op de plaats van de bestemming staat. Vaak wordt er op de website van de camping goed vermeld wat er allemaal in de tenten of stacaravans aanwezig is, zodat je dat zelf niet meer van huis hoeft mee te nemen.

Wat je kiest is helemaal aan jou. Vind je het niet erg om je wat beter te moeten voorbereiden of ga je voor pure ontspanning en ontzorgd worden? In het eerste geval ga je voor de tent, in het tweede geval voor het gemak van een ingerichte accommodatie.

Een handige tip voor als je gaat voor een stacaravan en je baby inmiddels al wat rond kan kruipen: kies voor een stacaravan met een afsluitbaar hek. Je kindje kan dan onbezorgd spelen op de veranda en jij hoeft je niet druk te maken over dat hij of zij mogelijk van de veranda valt. De stacaravans van Vacansoleil voldoen hier veelal aan.


3. Maak een inpaklijst

Natuurlijk weet je heel goed wat een baby allemaal nodig heeft. Maar tóch is het beter om voorafgaand aan je vakantie een lijstje te maken met alles wat jullie mee moeten nemen. Luiers, billendoekjes, billencrème, voldoende schone kleertjes voor verschillende weersomstandigheden, maar ook dingen als een zwemband, een thermometer, zetpilletjes voor als de kleine toch ziek wordt op reis, speelgoed, eventueel een draagzak (op de camping een stuk praktischer als een kinderwagen!) en ga zo maar even door. En vergeet je de ID-kaart of het paspoort van je kleintje niet? Op internet kun je standaard inpaklijsten vinden. Download die ruim van tevoren en vul deze aan waar je dat nodig acht. Dat scheelt je tegen de tijd dat je daadwerkelijk moet inpakken heel veel tijd en moeite.


4. Denk goed na over eten en drinken

Wanneer je kindje borstvoeding krijgt scheelt je dat een hele hoop inpakwerk. Wanneer je kindje flesvoeding krijgt komt er iets meer bij kijken. Denk, met name in het buitenland, goed om de hygiëne. Het drinkwater in het buitenland kan andere bacteriën bevatten dan hoe wij dat in Nederland gewend zijn. Dat betekent niet dat dat water niet drinkbaar is, maar wel dat wij Nederlanders er misschien niet goed tegen kunnen. Dat geldt voor kleine kinderen des te meer. Kijk voorafgaand aan je reis op de website van de GGD wat zij voor advies afgeven voor de plaats van je bestemming. Gebruik zo nodig alleen gekookt water of bronwater. Het laatste wat je tijdens je kampeervakantie wil is dat je kindje diarree krijgt omdat jij het even niet zo nauw nam met de hygiëne.

Wat vast voedsel betreft hangt er natuurlijk veel af van de precieze leeftijd van je kindje. Eet hij of zij thuis uit potjes? Neem dan ook wat potjes van thuis mee. Deze kun je eventueel afwisselen met  potjes van de plaats van je bestemming, zodat je kindje ook aan andere smaken went. Eet je kind al met de pot mee? Dan kan dat ook op vakantie.


5. Bescherm je kindje goed tegen de zon

Creëer schaduwplekken, smeer je kindje goed en herhaaldelijk in, laat je kindje UV-werende kleding dragen, evenals een zonnehoedje en laat je kindje vooral goed drinken wanneer het warm is. Doe alles wat je kan om te voorkomen dat je kindje verbrand in de zon. Een verbrande huid is erg schadelijk voor mensen, en zeker voor kleine kinderen. Dat wil je ten allen tijde voorkomen, en niet in de laatste plaats omdat je kindje anders hele nachten de hele camping wakker schreeuwt. Ontkomt het je toch een keer? Voel je niet teveel schuldig. Je hebt er alles aan gedaan om het te voorkomen, maar een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Neem voor de zekerheid dus ook aftersun mee.


6. Bereid de nachten goed voor

Eén van de grootste nachtmerries van ouders die gaan kamperen is dat hun kindje de hele nacht andere campinggasten wakker houdt. Er zijn een aantal zaken die je goed kunt voorbereiden omtrent de slaap van je kindje. Eén daarvan is ervoor zorgen dat je kindje geen last heeft van muggen. Zorg voor goede muskietennetten rond zijn of haar campingbedje en smeer zo nodig je kindje in met een insectenwerend middel. Verder zorg je ervoor dat het bedje waar je kindje in slaapt zoveel mogelijk aanvoelt als thuis. Dus met je kindjes eigen dekentje en knuffels en de slaapzak die hij of zij ook thuis vaak draagt. Houd ook zoveel mogelijk het dagritme aan wat jullie thuis ook gewend zijn.


7. Ga van tevoren een keer proefkamperen

Deze tip is niet alleen geschikt voor wie met een baby wil gaan kamperen, maar ook voor ouders die met peuters of kleuters willen gaan kamperen. Zet de tent een keer in eigen tuin op en slaap daar een paar nachten achter elkaar. Je kindje zal gaan wennen aan geluiden die rondom de tent voorkomen en na één of twee nachten weet hij of zij al niet meer anders. Als je je kindje pas op de camping hier aan laat wennen kunnen het twee behoorlijk vervelende nachten voor je worden. En niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere campinggasten.


8. Heb vooral veel plezier!

Kamperen is leuk! Wanneer je al jong in aanraking komt met kamperen is de kans groot dat je hier ook later in je leven nog veel plezier van gaat beleven. Neem het als ouders zijnde dus allemaal niet teveel serieus, accepteer het als er eens een keer iets niet gaat volgens plan en heb vooral plezier in de kleine dingen. Dat je kind er een potje van maakt als het gaat eten, dat er konijntjes voorbij huppelen, dat het een keer regent en jullie lekker binnen zitten. Lees zelf een goed boek wanneer je kleintje slaapt en stuur ook een keer je partner er even alleen op uit met de kleine, zodat je even een dutje kunt doen (en gun dat andersom je partner ook een keer). Je komt met nieuwe energie weer thuis. En dat is iets wat je als ouder van een baby goed kunt gebruiken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag