Waar let je op bij de aanschaf van een fietskoffer?

In ons artikel over de mooiste fietsroutes in Europa stelden we al dat Nederlanders echte fietsers zijn. We gaan graag met de fiets op pad en gebruiken de fiets niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook graag op ons vakantieadres. Een goede fietskoffer is daarbij geen onnodige luxe. Je kunt eenvoudig je mountainbike, racefiets of crossfiets meenemen op vakantie en kies je voor een goed exemplaar, dan zijn alle onderdelen van je fiets binnenin de fietskoffer uitermate goed beschermd. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een fietskoffer en hebben we 3 voorbeelden voor je die wat ons betreft uitstekende keuzes zijn.


Een fietskoffer kopen

Een fietskoffer kopen doe je natuurlijk niet iedere dag. In principe kun je jaren vooruit als je nu alvast de juiste keuzes maakt. Maar waar let je dan precies op bij de aanschaf van een goede fietskoffer? Is dat alleen de prijs of het merk? Of zijn er andere zaken die je mee moet laten wegen in je beslissing? We hebben de belangrijkste zaken waar je op moet letten voor je uiteen gezet.

3 goede fietskoffers

Je kunt hieronder lezen waar een goede fietskoffer aan moet voldoen en waar je zoal op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe fietskoffer. Om je wat inspiratie te bieden hebben we hieronder 3 goede fietskoffers voor je op een rijtje gezet waarbij de kwaliteit van de koffer voorop staat. Omdat smaken nu eenmaal verschillen hebben we zowel hardcase fietskoffers opgenomen


B&W International Bike Box II fietskoffer

De B&W International Bike Box II fietskoffer is gemaakt van ABS en daarmee beresterk. Hij is geschikt om mountainbikes en racefietsen te vervoeren met een framegrootte van respectievelijk 46 (MTB) en 62 centimeter (racefiets). De draag- en trekgrepen maken van het vervoeren van de fietskoffer kinderspel en in tegenstelling tot de goedkope fietskoffers, zullen bij deze koffer de wieltjes niet na enkele tripjes al versleten zijn. Deze fietskoffer koop je voor de langere termijn. Mocht je je nog zorgen maken om wat er binnenin de koffer allemaal gebeurt tijdens het reizen: helemaal niets, want je zekert je fiets en de onderdelen via de spanbanden optimaal zodat ze geen kant op kunnen tijdens het reizen. Uiteraard beschermen het schuimstof en het schuimrubber het frame, de crank en de wielen aan de binnenzijde van deze fraaie fietskoffer.

Bekijk deze fietskoffer bij Bol.com


THULE roundtrip traveler fietshoes

Als je het over lichtgewicht fietshoezen hebt, dan mag de fietshoes van THULE niet onbesproken blijven. Ondanks zijn lichte gewicht vormt hij een prima bescherming voor je racefiets, MTB of crossfiets. De fietshoes kan fietsen herbergen met een wieldoorsnede tot 116,8 centimeter (46″). Erg handig is het ingebouwde montagesysteem waarmee je het frame in no-time veilig kunt vastmaken. De diverse opbergzakjes zorgen ervoor dat je nooit geen onderdeel kwijt raakt en je fiets in een mum van tijd in elkaar zet op je vakantieadres. Uiteraard is ook bij deze fietshoes de mobiliteit van de koffer weer dik in orde. Stevige wieltjes en de grepen aan de buitenzijde zorgen ervoor dat je de lichtgewicht fietskoffer zonder problemen met je meeneemt tijdens het reizen. Extra handig aan deze fietskoffer van THULE zijn de extra wielvakken aan de buitenzijde van de fietshoes. Deze zijn geschikt voor wielen tot 29″. Je kunt dus een extra setje wielen meenemen of de wielen van je fiets eenvoudig (en daarmee dus veilig) scheiden van het frame. Aardig pluspuntje ten opzichte van de andere 2 fietskoffers!

Bekijk deze fietshoes bij Decathlon


Elite Travel Case Vaison Fietskoffer

Save the best for last zeggen ze. En dat hebben we dus ook gedaan. Deze fietskoffer heeft het allemaal. De hardcase koffer is voorzien van een dubbelwandige (met lucht gevulde) constructie waarmee hij je fiets beschermen zal, zoals geen andere fietskoffer dat zal doen. Laat de jongens van de bagagedienst er maar mee gooien op de luchthaven: jouw fiets zal niets overkomen. Eerder in dit artikel hadden we het al over multifunctionele fietskoffers en bij de Elite Vaison is dit dus het geval. Dankzij de sleuven kun je hem zonder problemen op het dak van je auto zetten. Zoals te verwachten loopt deze fietskoffer (letterlijk en figuurlijk) op rolletjes en heb je meerdere grepen aan de buitenzijde tot je beschikking om de koffer mee te vervoeren. Een groot pluspunt aan deze fietskoffer ten opzichte van de overige twee varianten is dat je geen extra slotjes hoeft te kopen om de koffer veilig af te sluiten. Er zijn namelijk sloten geïntegreerd in de afsluitmechanismes zodat je fiets niet alleen beschermd is tegen schade, maar ook tegen diefstal. Tel bij dit alles de bijzonder fraaie vormgeving van de fietskoffer op en je begrijpt waarom we deze fietskoffer voor het laatst hebben bewaard!

Bekijk deze fietskoffer bij Futurumshop


Hoes of hardcase?

Dit is vrijwel de eerste vraag die je jezelf zult stellen als je besloten hebt een fietskoffer te kopen. Aan beide materialen zitten voor- en nadelen. Het grote voordeel van een fietshoes is het lichtere gewicht van de fietskoffer. De hardcase fietskoffers zijn doorgaans iets zwaarder vanwege de materialen die gebruikt worden. De voorwaarden die luchtvaartmaatschappijen stellen rondom bagage kunnen daarmee je keuze dus beïnvloeden. Zo geeft KLM bijvoorbeeld aan dat sportuitrusting (waar een fietskoffer onder valt) als gewone bagage wordt gezien wanneer deze niet meer weegt dan 23 kilogram. Met een hardcase fietskoffer (inclusief je fiets) ga je daar al gauw overheen. Een fietshoes is een stuk lichter en daarmee bestaat dus de kans dat je onder de 23 kilogram blijft en je fiets daardoor als normale bagage wordt gezien.

Daar staat dan natuurlijk wel weer tegenover dat een hardcase fietskoffer doorgaans steviger is. Met een fietshoes is je fiets (en alle onderdelen) natuurlijk ook goed beschermd. Er wordt gebruik gemaakt van schuimrubber en je kunt zelf natuurlijk ook de nodige voorzorgsmaatregelen treffen zoals buizenisolatie om de buizen plaatsen of een schuimblok onder je crankstel doen, maar feit blijft dat een hardcase fietskoffer van stevigere materialen is gemaakt dan de fietshoes. Wie de bagagemedewerkers op Schiphol wel eens gade heeft geslagen weet dat er niet altijd even zorgvuldig om wordt gegaan met de bagage van passagiers. Vraag jezelf dus van tevoren af of je (peperdure) MTB, cross- of racefiets de beste bescherming verdient die er is of dat een fietshoes in principe ook voldoende bescherming biedt.

In de laatste plaats valt nog op te merken dat een fietshoes doorgaans wat kleiner en flexibeler is en daardoor bijvoorbeeld makkelijker mee te nemen is in een huurauto (ideaal voor een Fly-Drive vakantie). Afhankelijk van het type auto dat je op je vakantiebestemming hebt gehuurd kun je je fiets eenvoudig in de kofferbak of op de achterbank plaatsen. Een hardcase fietskoffer past in veel gevallen niet in de achterbak en zal je dus in de meeste gevallen op de achterbank moeten plaatsen.

Multifunctioneel gebruik

Fietsliefhebbers gaan natuurlijk niet alleen maar met het vliegtuig op vakantie. Soms is de auto een betere optie. In dat geval kun je er voor kiezen om een fietshouder te monteren achter of op de auto, maar er zijn fietskoffers beschikbaar die je in een handomdraai bevestigt op het dak. In onze voorbeelden verderop in dit artikel hebben we zo’n fietskoffer opgenomen. Deze kun je via de handige sleuven gemakkelijk op de dakdragers van een auto plaatsen.

Mobiliteit

Een andere belangrijke factor die je keuze zal beïnvloeden is de wijze waarop je de fietskoffer met je mee kunt nemen. Vrijwel alle fietskoffers van vandaag de dag zijn uitgerust met handige draaggrepen en wieltjes aan de onderzijde van de fietshoes of de koffer. Op die manier is reizen met de fietskoffer bijzonder aangenaam en maar weinig intensief.

Goedkoop = duurkoop

Aansluitend op bovenstaande is het goed om te weten dat het gezegde “goedkoop is duurkoop” bij fietskoffers (helaas) vaak opgaat. Een fietskoffer waar na een tweetal reizen de wieltjes al van loslaten en de draaggrepen van uit elkaar vallen is natuurlijk zonde van je geld. Het is met de goedkopere varianten echter bijzonder vaak het geval. Een fietskoffer koop je doorgaans voor de langere termijn. Je wil er vooral veel en vaak van kunnen genieten. Dan is het verstandig om in één keer goed te investeren in plaats van voor de goedkope optie te kiezen en vervolgens tot de conclusie te moeten komen dat goedkoop inderdaad duurkoop blijkt te zijn. Weet je nog niet goed wat je wilt? Je kunt voor je eerste vakantie ook besluiten om een fietskoffer te huren. Na die vakantie weet je ongetwijfeld direct waar jouw persoonlijke voorkeuren liggen.

© Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag