De Plant Bag, een rugzak die zorgt voor schone lucht

Ken jij je oude Eastpak nog? Tegenwoordig is een rugzak meer dan enkel een ding op je rug. Het is een waar fashionitem geworden en moet voor veel mensen niet alleen praktisch, maar ook mooi zijn. Nu is dit niet het enige waar een rugzak aan moet voldoen. Tenminste, als het ligt aan studenten van de TU Delft. Een rugzak kan namelijk voor schone lucht zorgen. Dit is niet het eerste wat in veel mensen opkomt als ze denken aan de kwaliteiten van een rugzak. Hier denk je straks waarschijnlijk toch echt anders over.

De studenten hebben een heuse plantenrugzak ontworpen. Deze filtert de fijnstof uit de lucht. Op die manier komt er schone lucht bij de neus en mond als je de rugzak draagt. Tof toch? Het klinkt op deze manier misschien nog een beetje vaag, maar wat de rugzak eigenlijk doet is het volgende. De zogeheten Plant Bag bestaat uit planten waarbij een entilatorsysteem de lucht door een plantwortelsubstraat als een fijnstoffilter trekt. De ‘schone’ lucht komt dan via een kraag waar een opening zit bij je neus en mond als je de rugzak draagt.

Met deze bijzondere rugzak hebben de studenten de iGreen Design Challenge gewonnen. De opdracht was dat het ontwerp gebruik moest maken van zuiverende werking van plantwortelsubstraat. Ook moest het ontwerp gebruiksvriendelijk en natuurlijk aantrekkelijk zijn om te dragen.

De Plant Bag kun je personaliseren waardoor het niet alleen een ‘schone’ rugzak wordt maar hij ook voldoet aan het modebeeld. Voor ieder wat wils dus. Er wordt in februari prototype gemaakt worden die vervolgens testen zal ondergaan. Waard & Vol Groen van Sign zijn verantwoordelijk voor het innovatieprogramma. Met een ontwerp wedstrijd als deze wil de organisatie een oplossing bieden voor de toenemende luchtvervuiling.

De rugzak is helaas nog niet te koop, maar als de prototypes blijken te werken zal het waarschijnlijk niet heel lang meer duren voordat ze verkrijgbaar zijn. Of het daarna ook storm zal lopen op de rugzakken is nog maar afwachten. Zie jij jezelf al lopen met een ‘schone’ tas?

 

© Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag