Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Eiffeltoren bezoeken; alles wat je moet weten

Eiffeltoren bezoeken; alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De Eiffeltoren is een van de bekendste toeristische trekpleisters ter wereld en zonder enige twijfel het boegbeeld van het moderne Parijs. Het is daardoor ook een van de populairste attracties van de stad, die elk jaar door miljoenen mensen wordt bezocht. Ga je binnenkort naar Parijs en dan ook vanaf de Eiffeltoren van een geweldig uitzicht over de stad genieten? Dan vind je in dit artikel alles wat je moet weten voor je de Eiffeltoren bezoekt.


Over de Eiffeltoren

De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd voor de wereldtentoonstelling die in 1889 in Parijs werd gehouden. De toren dankt zijn naam aan zijn maker, Gustave Eiffel. Het oorspronkelijke plan was om de toren na exact 20 jaar weer te slopen, maar omdat de toren al snel een prima plek bleek om communicatieapparatuur op te plaatsen bleef hij staan.

Na verloop van tijd werd duidelijk dat de Eiffeltoren ook voor toeristen een populaire trekpleister was. Daardoor heeft de toren inmiddels al meer dan 300 miljoen bezoekers mogen begroeten. Alhoewel hij tijdens en na de bouw door Parijzenaars werd verfoeid omdat ze het grote stalen gevaarte lelijk vonden geldt hij tegenwoordig als een van de moderne wereldwonderen.

Wanneer je de televisieantennes die op de toren zijn geplaatst meerekent is de Eiffeltoren in totaal 324 meter hoog. Er zijn drie verdiepingen, waarvan de eerste zich op 57 meter bevindt, de tweede een hoogte heeft van 116 meter en de bovenste verdieping op 276 meter is gelegen.


Te zien en te doen in de Eiffeltoren

blank

De Eiffeltoren is meer dan alleen maar een bijzonder gebouw om te bekijken of als bijzonder uitkijkpunt over Parijs te gebruiken. Inmiddels is er ook heel wat te zien en te doen. Zo vind je er bijvoorbeeld twee restaurants en een champagnebar. Wat valt er allemaal te beleven van de begane grond tot en met de derde verdieping?

Begane grond

In elk van de vier voeten van de Eiffeltoren bevindt zich een kassa en entree. Daar vind je ook de liften en trappen waarmee je naar de eerste en tweede verdieping kunt gaan. Ook vind je op het plein onder de Eiffeltoren de machines die de liften in beweging brengen. Bij de noordelijke voet kun je daarnaast een buste bekijken van Gustave Eiffel.

Eerste verdieping (57 meter hoogte)

Op de in 2014 flink verbouwde eerste verdieping vind je allerlei leuke winkeltjes en kun je tentoonstellingen bekijken. Ook vind je er enkele grote glazen vloeren waarmee je loodrecht naar beneden kunt kijken en die dus niet geschikt zijn voor wie ook maar een beetje last heeft van hoogtevrees. Daarnaast wordt in de winter altijd een ijsvloer aangelegd op de eerste verdieping van de Eiffeltoren zodat je er kunt schaatsen. Tot slot kun je een hapje eten in het restaurant 58 Tour Eiffel. Dat kost ongeveer 100 euro per persoon (inclusief entreeticket).

Tweede verdieping (116 meter hoogte)

Op de tweede verdieping, die zich op 116 meter bevindt, begint het pas echt leuk te worden als je van verre uitzichten houdt. Veel mensen vinden zelfs dat je Parijs hier mooier kunt bekijken dan op de derde verdieping. Je kunt er een rondje lopen, van het uitzicht genieten en allerlei foto’s en informatie bekijken over de Eiffeltoren zelf. Op de tweede verdieping bevindt zich ook het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Jules Verne, waar een lunch of diner vrij prijzig kan worden (je moet ook minimaal drie maanden van tevoren reserveren). Maar er is ook wat kleinere horeca, plus wederom enkele winkeltjes. Wanneer je helemaal naar de top van de toren gaat kun je hier overstappen op de tweede lift. Als je nog geen kaartje voor de derde etage hebt kun je die hier overigens ook nog kopen.

Derde verdieping (276 meter hoogte)

De derde verdieping is de hoogste etage van de Eiffeltoren en deze bevindt zich op 276 meter boven de grond. Met mooi weer heb je hier een wijds uitzicht over de stad waarbij je gebruik kunt maken van verschillende grote kaarten om je een beeld te vormen van Parijs. Kleed je echter wel warm aan, want het waait er vrijwel altijd hard. Op deze verdieping is geen restaurant maar wel een champagnebar, zodat je met een glaasje bubbels even heerlijk van het uitzicht kunt genieten voor je de terugreis weer aanvangt.


Naar de Eiffeltoren reizen

De Eiffeltoren bevindt zich aan de Seine, om precies te zijn in het park Champ de Mars, dat op zijn beurt binnen het zevende arrondissement van Parijs is gelegen. Het officiële adres van de Eiffeltoren is:

Avenue Anatole 5
75007 Parijs

Wanneer je naar de Eiffeltoren toe gaat kun je dat ten eerste gewoon lopend doen. Vanaf de Notre Dame loop je er ongeveer een uur over, vanaf de Arc de Triomphe een half uur. Maar afhankelijk van je beginpunt zijn er ook snellere (en comfortabelere) opties, zoals metro, bus of auto.

Metro

De metro is sowieso al een van de betere manieren om je als toerist door Parijs te verplaatsen en het bezoeken van de Eiffeltoren is daarop geen uitzondering. Dit zijn de vier metrostations waarmee je op zo kort mogelijke afstand van de toren uitstapt:

 • Vanaf Trocadéro (lijn 9) en Ecole militaire (lijn 8) is het nog ongeveer 15 minuten lopen.
 • Na het uitstappen bij Bir-Hakeim (lijn 6) moet je nog ongeveer 10 minuten lopen naar de voet van de toren.
 • Ook de extra snelle RER lijn C heeft een halte bij de Eiffeltoren, station Champ de Mars – Tour Eiffel.

Bus

Ook de bus is een prima optie want de buslijnen 42, 69, 72, 82 en 87 doen allemaal de Eiffeltoren of het park Champ de Mars aan. Let op haltenamen als Eiffel Tower, Tour Eiffel of Champ de Mars, want wanneer je bij een van die haltes uitstapt is het op zijn hoogst nog vijf minuten lopen naar je eindbestemming.

Batobus

De Batobus is een rondvaartboot over de Seine die verschillende toeristische trekpleisters met elkaar verbindt. Ook bij de Eiffeltoren heeft de Batobus een stop.

Auto (parkeren)

De auto is vanwege het berichtje Parijse verkeer wellicht niet de makkelijkste optie en met name parkeren kan dan een uitdaging zijn. Wanneer je het liefst zo weinig mogelijk wilt hoeven lopen kun je het beste het adres van een nabijgelegen parkeergarage invoeren. De volgende drie parkeergelegenheden bevinden zich op maximaal enkele honderden meters van de Eiffeltoren:

1. Interparking Pullman Tour Eiffel

Avenue de Suffren 18
75015 Parijs

2. Parking Joseph Bouvard

Avenue Joseph Bouvard 443
75007 Parijs

3. Parking Joffre Ecole Militaire

Place Joffre 2
75007 Parijs


Openingstijden

De Eiffeltoren is het gehele jaar geopend en je zult dus nooit voor een dichte deur komen te staan. De openingstijden verschillen tussen het hoogseizoen en de rest van het jaar, maar ook of je met de trap of met de lift omhoog wilt.

Hoogseizoen (half juni tot eind augustus)

Van 14 juni tot en met 31 augustus is de Eiffeltoren geopend van 9:00 in de ochtend tot 0:45 ‘s nachts. Wil je met de trap naar de tweede verdieping lopen, dan kun je uiterlijk om middernacht voor het laatst naar binnen. Wanneer je de lift wilt nemen helemaal naar de bovenste verdieping moet je zorgen dat je om uiterlijk 23:00 uur voorbij de kassa bent.

Laagseizoen (begin september tot half juni)

Vanaf 1 september tot en met half juni volgend jaar geldt het laagseizoen. De openingstijden zijn dan anders. Zo gaat de Eiffeltoren een half uurtje later open, om 9:30. Die tijd geldt zowel voor de trappen als wanneer je met de lift wilt. De trappen sluiten al om 18:30 en de liften om 23:45. Bij de trappen mag je voor het laatst om 18:00 naar binnen en bij de lift om uiterlijk 23:00 uur (22:30 wanneer je de lift wilt nemen naar de bovenste etage).


Tickets kopen

De entreeprijs van de Eiffeltoren is afhankelijk van de verdieping waar je uiteindelijk naar toe wilt. Er zijn namelijk tickets te koop voor de tweede en de derde verdieping. Als je online je tickets koopt kun je alleen kiezen voor tickets waarmee je met de lift kunt. Wanneer je met de lift naar de tweede verdieping gaat kun je uiteraard ook uitstappen op de eerste verdieping om die te bekijken. Met een kaartje waarmee je ook naar de derde verdieping mag stap je op de tweede verdieping over op een andere lift. Die brengt je vervolgens helemaal naar het bovenste puntje voor een adembenemend uitzicht.

Ticketprijzen

Dit zijn de huidige prijzen voor tickets voor de tweede verdieping:

 • Volwassenen 25 jaar en ouder: €16,30
 • Leeftijd 12 tot en met 24 jaar: €8,10
 • Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: €4,10
 • Kinderen van 0 tot 4 jaar: Gratis

En dit zijn de prijzen voor kaartjes waarmee je tot helemaal bovenaan de Eiffeltoren kunt komen:

 • Volwassenen 25 jaar en ouder: €25,50
 • Leeftijd 12 tot en met 24 jaar: €12,70
 • Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: €6,40
 • Kinderen van 0 tot 4 jaar: Gratis

Je kunt er ook voor kiezen om de lift te laten voor wat hij is en de beklimming tot aan de tweede verdieping alleen met de trap te doen. De tickets daarvoor kun je uitsluitend ter plekke kopen en kosten dan slechts €10,00 voor een volwassene. Als je na het te voet bereiken van de tweede verdieping alsnog met de lift naar de top wilt (dat is lopend niet mogelijk) dan betaal je €19,00 voor je ticket. Mooi meegenomen: de wachtrijen voor de trappen zijn altijd beduidend korter dan die voor de lift.

Let op: tickets voor de derde verdieping kunnen redelijk snel uitverkocht zijn, dus je doet er verstandig aan tijdig (via internet) te bestellen.


Het beste moment om de Eiffeltoren te bezoeken

De Eiffeltoren is een van de populairste en dus ook drukst bezochte attracties van Parijs. Het is er daardoor vaak heel druk, zo druk dat een bezoekje soms niet echt leuk meer is te noemen. Wat is dus de beste dag en/of tijd om naar de Eiffeltoren te gaan kijken en die te beklimmen?

De eerste tip is om als dat maar even mogelijk is buiten het hoogseizoen te gaan, maar dat geldt natuurlijk voor je gehele bezoek aan Parijs. Vooral vanaf half juli tot half augustus is het vaak enorm druk bij de Eiffeltoren. Kies dus liever voor een trip in september of juist net voor het hoogseizoen begint. Dan heb je nog altijd grote kans op mooi weer, maar zit je veel minder in de drukte.

In de ochtend is het meestal nog redelijk rustig bij de ingang, waarna het vanzelf drukker en drukker wordt. Het hoogtepunt ligt zo rond de middag, waarna de grootste drukte tegen de avond weer afneemt. Welke tijd je kiest is echter ook afhankelijk van de ervaring die je graag wilt hebben.

Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om tickets te kopen voor ongeveer een uur voor zonsondergang. Je hebt dan nog ongeveer anderhalf uur om hoog genoeg te komen zodat je ook van een donker Parijs kunt genieten. Tegen die tijd is het vaak weer wat rustiger omdat veel toeristen gaan eten of terug naar hun hotel gaan. Bovendien heb je dan zelf de rest van de dag om attracties te bezoeken die juist dicht gaan tegen de tijd dat je richting Eiffeltoren moet.


Aanvullende tips voor een bezoek aan de Eiffeltoren

Wanneer je binnenkort de Eiffeltoren gaat bezoeken hebben we ook nog wat aanvullende tips voor je, waarmee je jouw bezoekje tot een nog groter succes maakt!

Tip 1: Koop je tickets van tevoren online zodat je de kassa’s kunt vermijden en direct naar de toegangspoortjes kunt. Volg de bordjes “Visitor with tickets” en je komt terecht in een rij die vaak beduidend minder lang is (en sneller gaat) dan die voor de kassa’s.

Tip 2: Let op zakkenrollers, want die zijn volop actief rond de Eiffeltoren.

Tip 3: Je kunt flink besparen op de entreekosten van meerdere toeristische attracties door een Paris Passlib te kopen bij de Parijse versie van de VVV. Voor een klein bedrag kun je daar een prioriteitsticket aan toevoegen voor de Eiffeltoren zodat je voor een voordelige prijs de wachtrijen omzeilt.

Tip 4: Heb je geen online tickets gekocht en zit je dus niet vast aan een bepaalde dag en tijd? Plan je bezoekje aan de Eiffeltoren dan ook aan de hand van het weerbericht zodat je vrijwel verzekerd bent van een fraai uitzicht.


Tot slot: weetjes en feiten over de Eiffeltoren

Tot slot hebben we nog enkele leuke weetjes, feiten en wetenswaardigheden over de Eiffeltoren voor je:

 • Elke zeven jaar wordt de toren opnieuw geschilderd en daar is maar liefst 60 ton verf voor nodig.
 • Die verf wordt in drie verschillende tinten aangebracht. Onderaan is de toren het lichtst en naar boven toe wordt hij donkerder geschilderd. Zo lijkt hij vanaf grotere afstand een egale kleur te hebben.
 • Franse kunstenaars pleitten in een manifest kort na de bouw al voor het direct weer afbreken van de Eiffeltoren, die zij de tragische lantaarnpaal noemden.
 • Elk jaar komen gemiddeld 7 miljoen mensen de Eiffeltoren bezoeken en er zijn in totaal al meer dan 300 miljoen kaartjes verkocht.
 • De Eiffeltoren weegt (zonder de fundering) 7.300 ton.
 • Elke avond geeft de Eiffeltoren om het uur een lichtshow van 5 minuten. Die begint om 22:00 en de laatste show is om middernacht. De meer dan 20.000 lampen geven een schitterende aanblik.
 • Omdat staal krimpt bij kouder weer is de Eiffeltoren in de winter gemiddeld 5 tot 15 cm korter dan in de zomer, afhankelijk van de temperatuur.
 • Als het hard waait beweegt de bovenkant van de toren tot wel 8 cm heen en weer.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag