Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste plekken in de wereld om te duiken

De beste plekken in de wereld om te duiken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Rondzwemmen in heerlijk warm water, complete stilte om je heen – behalve dan het geluid van de bubbels uit je ademautomaat, en overal waar je kijkt bijzondere vissen en kleurig koraal. Duiken is helemaal het einde! Het is spannend, leerzaam en daarbij een perfecte manier om nieuwe vrienden te maken door het buddy systeem. Wil jij je vakantie verrijken door een paar duiken te maken of misschien zelfs op duikreis? Wij zetten de beste plekken in de wereld om te duiken voor je op een rijtje.


Duiken op reis

Ga jij tijdens je vakantie duiken? Als duiker heb je vast een bucketlist van wat je allemaal wilt zien en wilt doen onderwater. Vaak heeft dat ook met de plek van je gewenste duik te maken: in tropisch warm water zie je natuurlijk andere dingen dan in ijskoud water. Misschien heb je altijd wel willen grotduiken (dan is Mexico the place to be) of word je juist wild van wrakken (die zie je dichter bij huis in Kroatië erg veel). Of heb je altijd zij aan zij met een walvishaai willen zwemmen? Dan moet je naar de Filipijnen! Om al je duikwensen te vervullen is het dus belangrijk om te kijken welke condities vereist zijn voor jouw droomduik. Als je wilt ijsduiken, hoef je natuurlijk niet naar het Caribisch gebied, en enorme zeekoeien zul je niet in Zeeland tegenkomen.

Verschillende duiken voor verschillende niveau’s

Als duiker begin je met je open water brevet. Met dit brevet mag je tot achttien meter diepte duiken. Je kunt dan prachtige vissen zien, mooi koraal en met geluk een hooggelegen wrak. De volgende stap is het advanced brevet: om dit certificaat te behalen leer je ook nachtduiken en andere skills naar keuze. Met een advanced brevet mag je tot dertig meter duiken. Met dit brevet kun je ook vaak gaan wrakduiken. Je kunt je duikopleiding zo uitbreiden dat je bijvoorbeeld een cursus doet in grotduiken of diep duiken. Wat je ook maar leuk vindt, je kunt het leren! Wil je meer? Het hoogst haalbare is om zelf duikinstructeur te worden. Zo kun je er je werk van maken!

Waar kan ik het beste leren duiken?

Je kunt in principe overal ter wereld leren duiken. De duikcursussen zijn internationaal georiënteerd en dus op elke plek op aarde hetzelfde. Als je goed wilt leren duiken, kun je ook prima terecht in Nederland. Als je in ons kikkerlandje leert duiken, ben je gewend aan de koude temperatuur en het slechte zicht. Deze zaken zijn erg belangrijk tijdens het duiken: hoe beter het zicht, hoe makkelijker je duikt en hoe warmer het is, hoe comfortabeler het duikt. Je gaat in koud water bijvoorbeeld sneller door je lucht heen, omdat je anders ademt dan in tropisch water. In Nederland leer je daarom door de omstandigheden goede ademhalingstechnieken en leer je ook beter te navigeren.


Het eerste onderwatermuseum van Europa in Lanzarote

Een prachtige plek om te duiken is het mooie eiland Lanzarote. Dit Canarische eiland ligt op een paar uur vliegen van Amsterdam. Duiken bij Lanzarote betekent duiken met zicht tot wel dertig meter, de kans dat je een manta tegenkomt en natuurlijk het bijzondere onderwatermuseum. Dit is het eerste onderwatermuseum van Europa. Bij Playa Las Coloradas vind je een prachtig beeldenpark op twaalf tot vijftien meter diepte. Ook beginnende duikers kunnen daarom een bezoek aan dit gave onderwatermuseum brengen. Bewonder alle beelden en geniet van alle visjes die tussen de kunstwerken door zwemmen. Hoe bijzonder!


Duik tussen twee continenten in Ijsland

Ijsland is één van de meest bijzondere bestemmingen van de wereld. Denk aan de prachtige natuur, de unieke geisers en de warmwaterbronnen. Wat ook heel bijzonder is, dat je in Ijsland tussen de tektonische platen van Europa en Amerika kunt duiken. Het water is hier heel koud, dus je moet wel duiken in een speciaal pak: een droogpak. In zo’n pak kun je je eigen kleding aanhouden, omdat er geen water in kan komen en je dus niet onderkoeld kunt raken. Als je tussen de platen gaat duiken, die zich bevinden in het Thingvellir Nationaal Park, zul je één van de meest unieke duiken van je leven ervaren. Ijsland is door de koude temperatuur van het water dus een perfecte bestemming voor duikers die met een droogpak willen oefenen.


Toplocatie voor kantduikers: Bonaire

Wist je dat Bonaire de beste kantduiklocaties van de hele wereld heeft? Perfect voor mensen die altijd zo ziek worden van de bootrit naar de duikbestemming! Geniet van het kleurige koraal, de tropische vissen en het tropisch warme water. Op Bonaire kun je tijdens het duiken onder andere pijlstaartroggen, horse-eye jacks en schildpadden bewonderen.


Grotduiken in de Mexicaanse jungle

Krijg jij een kick van grotduiken? Dan moet je echt naar Mexico! Op het bijzondere schiereiland Yucatán vind je de meest indrukwekkende grottenstelsels. Helemaal gaaf: de Cenotes, onderwatergrotten midden in de Mexicaanse jungle. Je kunt prachtig koraal bewonderen in deze grotten, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Helemaal geschikt voor de durfals met een minstens een advanced certificering.


Dé duikbestemming van Europa: mooi Malta

Malta is een heerlijke vakantiebestemming. Lekker eten, genieten van het strand en gezellige mensen. Malta staat ook bekend als dé duikbestemming van Europa. Je hebt hier namelijk prachtig zicht, verschillende wrakken en enorme grotten om in te duiken. Bezoek bijvoorbeeld The Blue Hole aan de westkust van Gozo, waar je tot wel 45 meter kunt duiken!


Voor de gevorderde duiker: diep duiken in Belize

Een hele indrukwekkende duikbestemming is de Great Blue Hole in Belize. Deze plek met glashelder blauw water is alleen geschikt voor de gevorderde duiker, want deze locatie is – echt waar- 125 meter diep! Je moet minstens een advanced brevet hebben om te mogen duiken in de Great Blue Hole. Je kunt hier heel wat van je bucketlist afstrepen, want in dit Caribisch gebied ontmoet je hamerhaaien, enorme schildpadden en adelaarsroggen. De kans dat je een walvishaai zult zien is ook vrij hoog. Gaaf!


Wrakduiken en bijzondere duiksites in Kroatië

Wist je dat Kroatië de meest schone stranden heeft van de hele Middellandse zee? Dat belooft veel goeds voor het duiken – in het kristalheldere water zul je weinig afval tegenkomen, maar des te meer prachtige vissen. Kroatië heeft vele bijzondere duiksites. Voor de kust van Umag kun je bijvoorbeeld duiken op een locatie waar veel Romeinse overblijfselen te vinden zijn. Hoe bijzonder! Ook aan scheepswrakken geen gebrek: duik bijvoorbeeld op het wrak van De Peltastis, vlakbij het eiland Krk, of het passagiersschip Baron Gautsch. De duiker die gek is op wrakduiken mag Kroatië zeker niet overslaan.


Duiken in Thailand: perfect voor de portemonnee

Duiken is best een dure sport. Helemaal als je naar de meest prachtige bestemmingen afreist om je hobby uit te oefenen. Een goede budgetplek voor het duiken in Ko Tao, een prachtig Thais eiland. Hier kun je erg goedkoop je duikbrevet halen in een adembenemende omgeving. Daarbij zijn de duikcentra ontzettend gezellig: je kunt voor een prikkie blijven slapen in de bijbehorende hostels, ’s avonds met je nieuwe duikvrienden een vers visje van de barbecue eten en genieten van de livemuziek en een lekkere cocktail. Ko Tao is echt een duikeiland, maar dan voor de wat kleinere portemonnee.


The Great Barrier Reef, een duikersdroom

Het grootste koraalrif van de wereld, The Great Barrier Reef in Australië, is de droom van de duikliefhebber. Zowel gevorderde als beginnende duikers hebben hier de tijd van hun leven. Bekijk het meest prachtige koraal, het bijzondere zeeleven en geniet van de relaxte houding bij de Australische duikcentra. Hier moet je geweest zijn!


Duik met walvishaaien bij de Filipijnen

Duiken bij de Filipijnen staat gelijk aan duiken met walvishaaien. Een ontmoeting met de prachtige, enorme en vooral belangrijk: mensvriendelijke dieren is er één om nooit te vergeten: je zult je zo klein voelen! Het toeristische Oslob is de plek om met walvishaaien te zwemmen, omdat ze hier dagelijks gevoerd worden. Wil je liever op een natuurlijke manier de walvishaaien zien, ga dan naar Donsol tussen november en juni. Dan spot je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving.


Op duikvakantie naar Egypte

Zeg je duikvakantie, dan zeg je Egypte. Dit land is bij uitstek het land om heerlijk te gaan duiken. In Egypte vind je ontzettend veel goede duikscholen, ook met Nederlandse instructeurs. Je kunt hier ook duiken met liveaboard, dan verblijf je tijdens je duikvakantie op een boot en reis je op deze manier naar de mooiste duiklocaties. De boten zijn afhankelijk van je wensen luxe of basic. Soms zijn er zelfs liveaboards met een zwembad, chefkok en sportschool. Wat wil je nog meer? Maak je klaar voor een enorme diversiteit aan onderwaterleven. In het gebied van de Rode Zee is het water op elke diepte dezelfde temperatuur, wat ook heel lekker is.


Er zijn dus heel wat prachtige duikbestemmingen op deze wereld. Streep jij het Australische Great Barrier Reef of de Great Blue Hole in Belize van je bucketlist? Of zoek je het liever wat dichter bij huis, en ga je wrakduiken in Kroatië of het onderwatermuseum van Lanzarote bekijken? Waar je ook heen gaat, je zult prachtige dingen zien onderwater. Happy diving!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag