VakantieDiscounter
X

Wat is de goedkoopste plek in de wereld om te duiken?

Wat is de goedkoopste plek in de wereld om te duiken?

Het is moeilijk in woorden uit te drukken hoe duiken is. Hoe fantastisch het voelt om je te begeven in de onderwaterwereld, om één te zijn met de prachtige wezens in het onderwaterleven en scheepswrakken en koraalriffen te ontdekken. Alle mensen die duiken weten dat maar al te goed. Net zoals dat zij weten dat duiken aardig in de kosten kan lopen. Voor één duik kun je zomaar €100 kwijt zijn. Daarom brengen wij in dit artikel een aantal goedkope duikplekken in kaart en geven wij antwoord op de vraag: wat is de goedkoopste plek in de wereld om te duiken?  


Centraal Amerika: Utila, Honduras

Utila is ongetwijfeld de meest goedkope plek in de wereld om te duiken. Het gehele eiland bestaat voornamelijk uit duikscholen en enkele restaurantjes en bars. Accomodaties zijn bij je duikpakket inbegrepen: als je duikt slaap je gratis. Dit gecombineerd met de toch al goedkope economie in Honduras, zorgt ervoor dat je voor een prikkie je PADI kunt halen of een aantal fun dives kunt doen. Dit alles in een gezellige sfeer op een tropisch eiland in de Caribische zee.

Op de vele diverse divesites op Utila kun je zeer divers duiken. Zo is er Halliburton’s wreck; een gezonken vrachtschip op ongeveer 30 meter diepte. Daarnaast is er ‘CJ’s Drop Off’; een stijle wand met prachtig koraal. Zorg er wel goed voor dat je gewichtsriem goed vast zit; op sommige plekken is het hier 400 meter(!) diep. Bereid je voor op te duiken met prachtige Hawksbill Turtles, Spotted Eagle Rays en Nurse Sharks.

Door de grote hoeveelheid duikscholen op het eiland, is de concurrentie enorm. Je kunt daarom behoorlijk onderhandelen over je duiken. Hieronder vind je de prijzen die ik betaalde bij Alton’s Dive Center op het eiland.

 • PADI Open Water: ± €140 inc. accomodatie en uitrusting
 • PADI Advanced Open Water: ± €160 inc. accomodatie en uitrusting
 • Fun dives: ± €45 voor 2 duiken inc. accomodatie en uitrusting
 • Vliegticket: €450 – €600
 • Bootticket: €10

Als je geluk hebt kun je op Utila ook snorkelen met walvishaaien en/of dolfijnen. Veel duikscholen gaan er tijdens de duik namelijk op uit met de boot om deze te spotten. Vaak betaal je wel een kleine toeslag als je besluit in het water te duiken met deze speciale dieren.


Europa: Adriatische Zee, Kroatië

In de Adriatische zee kun je prachtig duiken, dit is dan ook niet voor niets een van Europa’s upcoming diving spots. Vanuit verschillende landen kun je in de Adriatische Zee duiken, wij richten ons hier op Kroatië. Duikplekken die je vanuit hier kan ontdekken zijn grotten, scheepswrakken, riffen en een overvloed aan vissen en zeedieren.

De kosten

Van Amsterdam vlieg je binnen een paar uur naar de stad Dubrovnik, gelegen aan de Adriatische zee. In deze stad zijn een aantal duikbedrijven gevestigd, de reis naar jouw volgende duik wordt je dus erg makkelijk – en goedkoop – gemaakt. Voor rond de €140 koop jij namelijk al een retourticket. 

Een goedkoop hotel vind je in Dubrovnik voor €50 – €60 euro per nacht. De prijs van een nacht in een hostel ligt rond de €20. Bij het ene hostel lig je voor deze prijs in een gedeelde kamer, bij het ander in een privé-kamer. 

Het duiken zelf kost je €39 euro voor 1 duik. Hoe meer duiken je neemt, hoe minder het kost. Zo kost 2x duiken op één ochtend je namelijk maar €73 en 6 duiken verspreid over 3 dagen nog maar €205 (wat komt op €34 per duik). Alle prijzen zijn inclusief uitrusting. 

 • Vliegticket: €140 retour.
 • Accommodatie: vanaf €20 in een hostel tot €50-€60 in een hotel. 
 • Duikprijs: €39 per duik inclusief uitrusting. Des te meer duiken je afneemt, des te goedkoper het wordt. 

Centraal Amerika: Cozumel, Mexico

Cozumel is een eiland van Mexico, gelegen in de pacifice oceaan. Door het heldere water, het onderwaterleven en de indrukwekkende koraalriffen om het eiland heen, is dit een van de meest populaire duikbestemmingen van de wereld. Zowel voor beginners als ervaren duikers is dit een aanrader. 

De kosten

Van Amsterdam kun je een directe vlucht pakken naar Cancun. Voor een retourticket betaal je ongeveer €600. Cancun is een stad in het oosten van Mexico in de provincie Quintana Roo. In deze zelfde provincie ligt het eiland Cozumel, waar je prachtig kan duiken. Vanaf Cancun airport kun je direct de bus pakken naar het stadje Playa del Carmen, waar de veerboot naar Cozumel vertrekt. Totaal zal dit – exclusief vliegticket – je ongeveer €20 kosten. 

Qua accommodatie heeft Cozumel veel te bieden. Dit is een van de meest toeristische plekken van Mexico, waar je vooral veel Amerikanen kunt vinden. Je kunt hier terecht in een luxe all inclusive hotel, maar ook in een budget hostel voor €10 per nacht.

Eén duik kost hier $53,10 wat neerkomt op ongeveer €46, afhankelijk van de wisselkoers. Koop je een pakket van 6 tanks, dan kost dit $265.50 wat neerkomt op €232. Dit is dan nog maar €39 per tank. De uitrusting huur je er los bij voor $5,40, wat omgerekend zo’n €4,70 is. 

 • Vliegticket: +/- €600 retour.
 • Accommodatie: van all inclusive hotel tot hostel van €10 per nacht.
 • Duikprijs: €46 euro voor één tank, goedkoper bij aanschaf van meer tanks. Uitrusting komt daar nog bij voor €4,70.

Azië: Ko Tao, Thailand

Ko Tao is een idyllisch eiland aan de Thaise kust en biedt de mooiste duikplekken van Thailand. Er zijn veel verschillende soorten koralen, maar vooral de verschillende soorten vissen, schildpadden en met geluk zelfs haaien, zijn adembenemend.

De kosten

De reis naar Ko Tao duurt even, maar dan heb je ook wat. Als eerst pak je een vlucht – met tussenstop – vanaf Amsterdam naar Bangkok. Een retourtje zal je tussen de €400 – €500 kosten. Dan moet je vervolgens in de plek zien te komen waar de veerboot vandaan vertrekt, naar het eiland Ko Tao. Je kunt dit op twee manieren doen, vliegen of met de bus. Je moet naar Chumphon, en vanaf daar pak je de veerboot. Meer reisinformatie kun je hier vinden. 

Ko Tao is een populaire vakantiebestemming en om een slaapplek zal je dan ook niet snel verlegen liggen. Accommodatie op Ko Tao is spotgoedkoop. Je kunt terecht in een hostel vanaf €6 per nacht en goede hotels zijn er al vanaf €36 per nacht. 

Evenals de accommodatie, is het duiken ook erg goedkoop. Voor €30 kan je hier namelijk al 1 maal duiken (inclusief equipment). En hoe meer duiken je doet, hoe goedkoper het wordt. 

 • Vliegticket: €400 – €500 retour.
 • Accommodatie: gemiddeld hotel is €36 per nacht, hostel vanaf €6 per nacht.
 • Duikprijs: €30 voor 1 duik inclusief uitrusting. Het wordt goedkoper naar mate je meer duiken doet. 

Afrika: Rode Zee, Egypte

Hurghada is een stadje dat ligt aan de rode zee. Het is een toeristische trekpleister met veel resorts, en veel duikbedrijven. Je kunt hier namelijk ontzettend mooi duiken: een aantal adembenemende scheepswrakken maar ook riffen. De plek is ideaal voor beginnende duikers, maar ook gevorderden kunnen er hun lol op. 

De kosten

Deze duikbestemming is makkelijk te bereiken. Hurghada heeft namelijk een vliegveld. Een retour vliegticket Amsterdam-Hurghada kost je tussen de €250 en €350 en de vliegreis bevat 1 tussenstop, op Istanbul. 

Op Hurghada zijn veel resorts waar je all inclusive kan verblijven. Maar voor de budget reizigers zijn er ook veel opties tot het huren van een kamer in een appartement vanaf €12 per nacht. 

Een dag duiken in Hurghada kost je ongeveer €55 euro inclusief uitrusting. 

 • Vliegticket: €250-€350 retour.
 • Accommodatie: vanaf €12 per nacht in een appartement. 
 • Duikprijs: €55 voor een dag inclusief uitrusting.

De goedkoopste duikplek

Welke plek in de wereld het goedkoopst is om te duiken, hangt dus niet alleen af van de kosten voor het duiken zelf. Voor bovenstaande plekken is het daarom afhankelijk van je uitgavenpatroon.

Ver van huis – verscheidenheid aan vissen, schildpadden en misschien zelfs een haai

Als je een goedkoop vliegticket kan scoren dan is Utila of Ko Tao de goedkoopste duikbestemming voor jou. Voor een hostel betaal je bijna niets, en zelfs een hotel is spotgoedkoop. Het duiken is hier ook het goedkoopst van alle overige bestemmingen. Je betaalt namelijk maximaal €30 per duik. De prijs loopt af wanneer je meer duiken koopt. En als je op duikvakantie gaat, dan is 1x duiken natuurlijk niet genoeg… dus die korting die krijg je wel! 

Dicht bij huis – scheepswrakken, vissen en riffen

Wil je liever wat dichter bij huis blijven? 1 directe vlucht pakken van een paar uurtjes en gelijk op de plaats van bestemming zijn? Dan is Debrovnik een van de goedkoopste plekken op de wereld, dichtbij huis. Qua accommodatie heb je hier ook goedkope mogelijkheden en je kunt duiken in de Adriatische zee. 


Nog wat laatste tips 

Goedkoop duiken is leuk, maar niet alles. Als jij besluit om op de Galapagos eilanden te gaan duiken, dan kan het duiken misschien wel goedkoop zijn, maar de reis er naartoe compenseert daar drie dubbel en dwars voor. Daarom staan de Galapagos eilanden ook niet in het bovenstaande lijstje. 

Behalve bovenstaande informatie willen we je nog twee tips meegeven: 

 • Zoek uit welke inentingen die je moet halen voor dat land en wat de kosten hiervan zijn.
 • Doe onderzoek naar de duikschool waar je naartoe gaat: zijn zij gecertificeerd, en kloppen de prijzen die zij hanteren wel?
 • Laat je informeren of de duikplek geschikt is voor jouw niveau. Anders is het ook zonde van het geld als je daar aankomt…

Veel plezier op je volgende duikbestemming!


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag