Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een leuke camping aan een rivier in de Ardennen?

Wat is een leuke camping aan een rivier in de Ardennen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je op zoek naar de ideale combinatie tussen rust, natuur, avontuur en leuke activiteiten? Dan moet je absoluut een keer gaan kamperen in de Ardennen. De vele rivieren, meren en beekjes zorgen voor een verbluffende natuur. Bovendien bieden ze ruimte aan een breed scala outdoor activiteiten, waarvan waaronder kajakken, kanoën of vissen. Kortom: hoog tijd om een keer vakantie te vieren in de Ardennen! Maar wat zijn de mooiste rivieren? En wat is een leuke camping aan de rivier? In dit artikel schotelen we je een aantal opties voor!


Mooiste rivieren van de Ardennen

Als je de kaart van de Ardennen erbij pakt, zie je ontzettend veel groen met blauwe lijnen. Het hele gebied wordt gekenmerkt door water: van vrolijke beekjes tot snelstromende rivieren, en van kabbelende stroompjes tot diepblauwe meren. In totaal zijn er meer dan 50 rivieren en beken met een officiële naam. Hoewel ze allemaal hun charme hebben, zijn er een aantal rivieren die er wat ons betreft uitspringen. Namelijk de Semois, Amblève, Ourthe, Lesse en Lhomme. Wat maakt deze rivieren zo speciaal? En wat zijn leuke campings in de buurt? Lees snel verder!


Rivier de Semois

De Semois is een zijrivier van de Maas, die ontspringt in Arlon, de hoofdstad van de provincie Luxemburg. Het is een van de grootste rivieren van de Ardennen, met een totale lengte van zo’n 210 kilometer, waarvan 200 km door België stroomt. Hemelsbreed is de rivier 80 km, wat direct aangeeft hoe hevig deze rivier kronkelt. Het water van de Semois zorgt voor een vruchtbare bodem, waar wilde dieren zich naar hartenlust kunnen vestigen in de bossen.

Camping de Chênefleur

Camping de Chênefleur, gelegen in de provincie de Gaume, is door kampeerders genomineerd tot de mooiste camping aan de rivier de Semois. De Gaume is een van de mooiste gebieden van de Ardennen. Het is een glooiend landschap waar je niet alleen heerlijk kunt wandelen, maar waar je ook avontuurlijke activiteiten kunt ondernemen.  In deze provincie is de Semois doorgaans niet diep, waardoor kinderen er naar hartenlust kunnen spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld dammetjes bouwen om zo het verloop van de rivier te veranderen. Daarnaast zijn er een heleboel kinderen die gewapend met emmer en schepnet op zoek gaan naar visjes. Niet om op te eten, maar gewoon voor de lol. Ook is het heel leuk – zowel voor kinderen als volwassenen – om je met een luchtbed door de stroming mee te laten voeren. Vervolgens , aan het einde van de camping, komt de stroming op een natuurlijke manier ten einde waardoor je weer veilig aan wal kunt stappen.


Rivier Amblève

Als je vanuit Nederland naar de Ardennen gaat, dan is de Amblève de eerste rivier die je tegenkomt. Maar zeker niet ‘de eerste de beste’, want de Amblève slingert door een relatief dunbevolkt gebied, waar het prachtig wandelen is. Je kijkt met name je ogen uit in het smalle dal, waar bosranden worden afgewisseld met open uitzichten. Na nog geen 100km komt de Ambrève samen met de rivier de Ourthe, maar voor het zover is, kom je eerst nog langs een waterval: de watervallen van Coo.

Camping de la Cascade

Op nog geen 500 meter van de watervallen van Coo, staat Camping de la Cascade. Deze camping is een combinatie van rivier, bos, bergen en rust. Het is een autovrije camping met ruime staplaatsen, dus je hebt alle ruimte om echt even tot rust te komen. Maar dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen. Er is een gezellige bar met allerlei biertjes, muziekinstrumenten en spelletjes. Ook is er een terras (met goed weer) en een kampvuur in de avond (wederom met goed weer). Vanaf de camping heb je een mooi uitzicht over de rivier. Lekker onderuit in de campingstoel, of met een boek op een picknickkleedje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om lekker te gaan kajakken of vissen, of om met de fiets of te voet de omgeving te verkennen. Het stadje Coo is overigens ook de moeite waard, het is er knus met leuke restaurantjes.


Rivier Ourthe

De Ourthe is een van de bekendste en tevens populairste rivieren van de Ardennen. Als je kans ziet om een kano- of kajaktocht te maken over deze rivier, dan moet je dat zeker doen. Vanuit de boot zie je schitterende (natuurlijke) hoogtepunten. Je passeert geweldige, Belgische plaatsen zoals Durbuy, Barvaux, Hotton en La Roche-en-Ardenne. Bereid je voor op een brede rivier die rustig langs kastelen, bossen, rotspartijen en andere mooie plekken stroomt. De Ourthe is een lange rivier die uit meerdere delen bestaat, dus er zijn een heleboel plekken waar je kunt kamperen. Wij willen Outdoor Camping Barvaux uitlichten, een hele leuke outdoor camping aan de overs van de Ourthe.

Outdoor Camping Barvaux

Op zoek naar een kleine/middelgrote camping die wordt gerund door Nederlanders? Dan moet je naar Outdoor Camping Barvaux. Hier liggen 170 kampeerplaatsen, verschuild in een prachtige vallei aan de Ourthe. Om precies te zijn, in Barvaux, een deelgemeente van Durbuy. Hier kun je zelf kiezen of je een avontuurlijke vakantiedag wil (lees: outdoor activiteiten), een culturele dag (lees: slenteren door eeuwenoude dorpjes) of een verkoelende dag (lees: zwemmen en spelen in de Ourthe). Daarnaast is het ontzettend leuk om een mountainbike of racefiets te huren, en hiermee de omgeving in rap tempo te verkennen. Op Outdoor Camping Barvaux ben je van harte welkom om je eigen tent mee te nemen, maar dat hoeft niet! Er zijn allerlei andere soorten accommodaties, zoals blokhutten, pipowagens en safaritenten, waar je in kunt verblijven.


Rivier Lesse

Lesse is een levendige rivier die ontspringt in Ochamps. Eenderde van de 100 kilometer stroomt door de Ardenne, daarna mondt ze op den duur uit in de Maas. Het water gaat snel, bruist en  Lesse is een smalle rivier die nooit breder wordt dan 10 meter, waardoor het water vaak bruist en snel stroomt. Ook veroorzaakt het talloze kleine watervalletjes. Een prachtig gezicht! Als je op zoek bent naar een ‘wild’ stukje rivier, dan moet je een wandeling maken tussen de dorpen Neupont en Lesse. Hier is de Lesse op haar best.

Villatoile (Mountain Network)

Ben je op zoek naar een glamping kampeerervaring in de Ardennen? En dan het liefst op een camping aan een rivier? Op korte afstand van Nederland vind je de leuke camping Villatoile. Deze kleine, groene camping ligt aan de oevers van de Lesse, in de Ardennen. Je logeert hier in luxe safaritenten en kunt ‘s avonds koken óf gezellig gaan dineren in de kasteelboerderij op de camping. Vanaf het kampeerterrein heb je een mooi uitzicht op ruige rotsen en groene bossen, die jou continu verleiden om een mooie wandeling of fietstocht te maken. Verder is de camping het ideale startpunt om te gaan rotsklimmen, kanovaren, mountainbiken of abseilen. Daarnaast ben je met de auto binnen 10 minuten in de historische vestigingsstad Dinant.


Zijrivier Lhomme

De rivieren die we tot nu toe hebben beschreven zijn ‘hoofdrivieren’. Grote rivieren die uitmonden in kleinere zijrivieren. Een van die zijrivieren is de Lomme (ook geschreven als l’Homme of Lomme, en in het Waals uitgesproken als Aiwe di Lome). Op een hoogte van zo’n 460 meter, rond Saint-Hubert (in Luxemburg), ontspringt deze rivier. Vervolgens loopt zij na 46 km, op 150 meter hoogte, over in de Lesse. Op deze hoogte bevind je je in het hart van de Ardennen, vlakbij de Nederlandse grens. In dit gebied wordt ontzettend veel gefietst. Onder andere richting de Grotten van Han, die misschien wel de beroemdste grotten van Europa zijn. Daarnaast is het een aanrader om door te fietsen naar de stad Rochefort, waar in de abdij van St. Rémy het bekende trappistenbier Rochefort gebrouwen wordt. Tijd voor een leuke campign in dit gebied!

Camping BestCamp Parc La Clusure

Welkom bij Camping de La Clusure: een hele leuke 4-sterrencamping aan de rivier Lhomme. Deze camping beschikt over kampeerplekken en luxe accommodaties. Op een warme zomerdag kun je hier op meerdere manieren verkoelen. Niet alleen in de rivier de Lhomme, maar ook in het verwarmde buitenzwembad van de camping! Naast het zwembad zijn er nog veel meer faciliteiten voor jong en oud. De camping heeft heel veel groen en bloemen, dus ook als je een dagje op de camping blijft begeef je jezelf tussen natuur. Maar vergeet niet om de camping af te gaan. De camping wordt omringd door bosrijk laaggebergte. De perfecte omgeving voor een heleboel leuke buitenactiviteiten!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag