Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor bamboe ondergoed?

Waarom kiezen voor bamboe ondergoed?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Misschien heb je er wel eens van gehoord: ondergoed gemaakt van bamboe. Dit materiaal is de nieuwe trend op textiel gebied: er wordt steeds meer kleding (en dus ook ondergoed) van bamboe gemaakt. Zie jij bamboe vooral als voedingsbron voor panda’s? En ben je wel benieuwd hoe bamboe nou eigenlijk wordt geproduceerd en wordt verwerkt als stof? In dit artikel lees je waarom je zou moeten kiezen voor bamboe ondergoed. Er zitten namelijk heel wat voordelen aan dit materiaal!


Wat is bamboe ondergoed?

Ondergoed van bamboe wordt steeds populairder. Dit is niet voor niets, want er zitten heel wat voordelen aan! Bamboe is een plant, die je vast wel kent. De plant groeit onder andere in landen als China en Taiwan. Het zijn een soort lange stengels, die hol zijn van binnen. Wist je dat bamboe de plant is die het snelste groeit ter wereld? Sommige bamboe soorten groeien meer dan een centimeter per uur! Aan grondstof voor heel wat onderbroeken geen gebrek, dus.

https://nl.pinterest.com/pin/691021136552284525/

Maar hoe wordt dan textiel van bamboe gemaakt? Eigenlijk werkt dit bijna op dezelfde manier als het maken van stof van hennep en linnen. Het hout van de bamboeplant wordt vermalen en van de pulp wordt uiteindelijk textiel gemaakt. Uit de pulp worden vezels gewonnen, die worden gesponnen tot garen. En met die garen kan er stof voor bijvoorbeeld ondergoed worden gemaakt. Gaaf, toch? Maar waarom zou je bamboe ondergoed kopen als er zo veel andere opties zijn, zoals katoen of zijde? Wij zetten alle voordelen voor je op een rijtje.


Bamboe ondergoed is erg milieuvriendelijk

Ben jij milieubewust en vind je het welzijn van de aarde belangrijk? Dan is bamboe ondergoed echt iets voor jou! Ondergoed gemaakt van bamboe is (in de meeste gevallen) hartstikke duurzaam. Zoals je hierboven al las, is bamboe een van de snelst groeiende planten van de wereld: tijdens het groeien neemt bamboe ook nog een CO2 op en de plant heeft maar weinig water nodig. Bij veel andere plantsoorten is het gebruik van kunstmatige voedingsstoffen of pesticiden nodig om de groei te bevorderen, maar bamboe heeft eigenlijk alleen zonlicht nodig. We kennen allemaal wel de misstanden in de katoenindustrie: het schijnt dat er elk jaar meer dan 205.000 ton gif voor katoen wordt gebruikt. Bij bamboe is dat dus absoluut niet het geval. Hoe duurzaam wil je het hebben?

Daarbij is het ook nog zo dat als bamboe wordt gekapt, er op dezelfde plek weer nieuwe stengels zullen groeien. Grote problemen als ontbossing, waterverspilling en milieuvervuilende middelen zijn dus allemaal niet nodig bij het kweken van bamboe. Ook steun je vaak kleinere familiebedrijven, omdat bamboe voor textiel veelal bij zulke bedrijven wordt afgenomen. Wel zo fijn, dus. Maar bamboe kan ook prima in andere gebieden groeien, zelfs in ons eigen Nederland. Vind jij het belangrijk om je ecologische voetstap zo klein mogelijk te houden? Bestel dan bamboe ondergoed gemaakt van Nederlandse bamboe.


Bamboe ondergoed absorbeert veel beter dan katoenen ondergoed en ventileert ook

Ben jij soms onzeker in de sportschool of tijdens je ongesteldheid of op warme dagen, omdat je bang bent dat er nare geurtjes bij je te ruiken zijn? Niets is vervelender dan de angst dat iemand iets bij je onderregio zal ruiken. Als je last hebt van dit probleem, kan bamboe ondergoed een uitkomst zijn. Bamboe ondergoed absorbeert namelijk tot drie keer beter dan katoenen ondergoed – veel beter, dus! Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat iemand ook maar iets zal ruiken: eventueel vocht en nare geurtjes worden meteen geabsorbeerd in het bamboe ondergoed.

Ook handig: bamboe ondergoed ventileert ook ontzettend goed. Ondergoed zit natuurlijk direct op je huid, dus het is wel zo fijn dat het goed ventileert. De geabsorbeerde luchtjes of vochtigheid in het bamboe ondergoed zullen snel verdampen, waardoor je geen last zult hebben van natte plekjes of geuren die in het kruis blijven hangen. Textiel van bamboe wordt dan ook niet voor niets gebruikt voor ondergoed of bijvoorbeeld als oksel pads bij overhemden en T-shirts, omdat zweetplekken voor goed verleden tijd zullen zijn met dit materiaal.


Lekker koel of juist warm: bamboe ondergoed is temperatuur regulerend

Textiel van bamboe heeft ook de eigenschap dat het temperatuur zal reguleren. Op een warme zomerse dag zal je ondergoed dus lekker koel aanvoelen, en in de winter is de stof juist heerlijk warm tegen je huid. Dat scheelt toch, want je draagt toch elke dag ondergoed. Hoe fijn is dat, tijdens die ontzettend hete nachten midden in de zomer, als je ondergoed tenminste lekker koel aan zal voelen? De temperatuur regulerende eigenschap van bamboe ondergoed zorgt dus voor meer draagcomfort. En dat is heel wat waard!


Je wast zonder wasverzachter met bamboe ondergoed

Textiel gemaakt van bamboe hoef je minder vaak te wassen dan stof als katoen. Het ruikt langer fris, omdat het stofje geen muffe geurtjes vast zal houden.  In principe zou je dus je ondergoed wel twee keer aan kunnen trekken. Wij snappen natuurlijk ook wel dat het nogal wat hygiënischer is en een fijner gevoel geeft om gewoon elke dag een schone onderbroek aan te trekken, ook al is hij van bamboe. Toch zal je wat besparen tijdens het wassen van bamboe ondergoed: je hebt namelijk geen wasverzachter meer nodig! Ook zonder dit goedje blijft de stof mooi en ontzettend zacht. Wasverzachter werkt juist averechts: omdat bamboe bestaat uit holle vezels, kun je de vezels verstoppen met wasverzachter. Dat kan de voordelen van het bamboe ondergoed tegen gaan, zoals het goede absorberen en het regelen van de temperatuur. Laat die wasverzachter maar achterwege, dus! Dat scheelt ook weer in de portemonnee


Bamboe ondergoed is ook geschikt bij allergie en goed voor de gevoelige huid

Als je last hebt van bepaalde allergieën of moeite hebt met verschillende stoffen omdat je een extra gevoelige huid hebt, kan ondergoed van bamboe de perfecte oplossing zijn. De stof is namelijk van nature antibacterieel én hypo allergeen, wat er voor zorgt dat allergie geen kans maakt bij dit stofje. Wel zo fijn, want als je ergens geen jeuk, uitslag of andere narigheid wilt hebben, dan is het wel in je onderbroek. Door het dragen van bamboe ondergoed zal jij nergens meer last van hebben, en zal het bijna zo zijn alsof je nooit last hebt gehad van een gevoelige huid. Yes!


Ondergoed van bamboe voelt zijde zacht aan

Omdat textiel van bamboe een holle, maar ronde vezel heeft, voelt de stof super zacht aan. Zachter dan bijvoorbeeld katoen, die een vezel heeft in een soort kurkentrekkers vorm. Het dragen van bamboe ondergoed zal dus aanvoelen als een soort tweede huid: zijde zacht! Je zult de naden van de bamboe stof ook niet zo snel onder je kleding zien, wat wel zo handig is bij strakke broeken en kokerrokjes. Daarbij vergroot de zachtheid van het bamboe ondergoed natuurlijk ook gewoon het draagcomfort, want het is toch super fijn om zijde zacht ondergoed te dragen?


Met bamboe ondergoed ben je zeer trendbewust

Ten slotte: door het dragen van bamboe ondergoed ben je erg trendbewust. Ben jij altijd diegene die alles van de laatste mode weet? Ben je werkzaam in de textiel industrie of in de wereld van de retail? Je bent helemaal het mannetje (of het vrouwtje, natuurlijk) als jij bamboe ondergoed hebt. Je zou na al die voordelen van dit materiaal voor ondergoed misschien denken, waarom draagt nog niet iedereen bamboe ondergoed? Dat komt omdat de industrie van bamboe textiel nog maar een paar jaar oud is. Nog niet iedereen is dus op de hoogte van dit wonder stofje. Word jij de ambassadeur voor het bamboe ondergoed omdat jij altijd op alle trends voor uit loopt? Maak je collega’s jaloers en zorg dat jij de eerste van je team (of je vrienden) bent met ondergoed van bamboe.


Ondergoed van bamboe brengt dus een hoop voordelen met zich mee. Het belangrijkste is misschien wel dat het materiaal ontzettend milieubewust is: bamboe groeit heel snel, groeit vaker op dezelfde plek en heeft eigenlijk alleen maar zonlicht nodig (en dus geen pesticiden, als bij de katoen industrie). Daarbij is het dragen ook heerlijk: de stof absorberend, ventilerend én temperatuur regulerend, zodat jij geen last zult hebben van onzekerheid over nare luchtjes of vochtigheid. Ook mensen die last hebben van allergie of die een erg gevoelige huid hebben kunnen met gemak bamboe ondergoed dragen, want het materiaal is antibacterieel en hypo allergeen. Het ondergoed voelt zijde zacht aan en voor de echte trendsetters is dit een buitenkansje, want bamboe textiel is nog niet zo oud. Voor welke kleur bamboe ondergoed ga jij?

Er worden ook anti zweet shirts met bamboe gemaakt. Nieuwsgierig? Lees dat dit artikel van Dik.nl.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kleding

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag