Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je zelf een T-shirt bedrukken?

Hoe kun je zelf een T-shirt bedrukken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een leuke afbeelding of tekst gevonden die je eigenlijk wel graag op een van je shirts zou willen drukken? Of wil je een shirt maken voor een speciale gelegenheid, zoals bijvoorbeeld een verjaardag, babyshower of vrijgezellenfeest? Dan zou je dit natuurlijk kunnen laten doen door een bedrijf, maar je kunt het ook gewoon lekker zelf doen. Hoe? In dit artikel vertellen we je er alles over.


T-shirt bedrukken

Wanneer je online zoekt naar mogelijkheden om een T-shirt te laten bedrukken, dan kom je al snel tot de conclusie dat dit vrij lastig is als je maar een shirt wilt bestellen. Bij sommige bedrijven is het alleen mogelijk om meer dan 10 shirts te bestellen, en bij de ander lopen de prijzen voor het bedrukken van een T-shirt zo hoog op dat het totaal niet meer interessant is. In dat geval kan het zelf bedrukken van een shirt wellicht dé oplossing zijn. Maar hoe doe je dat?


Met transferpapier

Thuis een shirt bedrukken kun je doen met transferpapier. Dit papier is speciaal gemaakt voor het bedrukken van textiel en kun je voor een paar euro kopen bij onder andere de Hema. Naast transferpapier heb je de volgende dingen nodig:

  • Een T-shirt. Kies het liefst voor een lichte kleur.
  • Een computer. Hierop ga je het ontwerp maken.
  • Een printer. Om het ontwerp vervolgens uit te printen.
  • Een schaar. Om het ontwerp netjes uit te kunnen knippen.
  • Een vel bakpapier. Als extra bescherming bij het strijken.
  • Een strijkplank + strijkbout. Om het ontwerp van het transferpapier op je shirt over te brengen.

Het ontwerp maken

Als je alles in huis hebt wat je nodig hebt, is het tijd om te bedenken wat je precies op je shirt wilt drukken. Wil je bijvoorbeeld een tekst op je shirt? Of ga je voor een afbeelding? Voor het maken van een geschikt ontwerp heb je geen speciaal programma nodig. Je kunt eventueel Paint of een ander (betaald) programma gebruiken voor het maken van een ontwerp, maar je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld Word als je graag een tekst wilt afdrukken. Ook is het mogelijk om een bestaande afbeelding te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een foto. Heb je een fysieke afbeelding die niet op je computer staat? Dan kun je deze inscannen of er een goede foto van maken, die je vervolgens kunt gebruiken om op het shirt te drukken.

Tip: Je kunt ook een stift gebruiken om een ontwerp op het transferpapier te maken. Dus ben je goed in tekenen of wil je graag extra creatief zijn? Dan is het gebruik van een stift misschien een leuk idee.

Het ontwerp spiegelen

Zodra je je ontwerp af hebt en er tevreden over bent, is het belangrijk dat je de afbeelding spiegelt. Dit is nodig omdat de afbeelding anders verkeerd om op je shirt komt. Je kunt voor het spiegelen bijvoorbeeld een programma als Paint gebruiken, waarmee je de afbeelding met een paar klikken klaar maakt om af te drukken.


Printen

Als het ontwerp klaar en gespiegeld is, is het tijd om het af te gaan drukken. Bekijk altijd eerst even het afdrukvoorbeeld om er zeker van te zijn dat het ontwerp daadwerkelijk op het papier past. Mocht je ontwerp te groot zijn, dan kun je deze nog verkleinen voordat je gaat printen. Kijk goed hoe je het transferpapier in de printer moet plaatsen om ervoor te zorgen dat de afbeelding op de juiste kant van het papier komt en print het ontwerp vervolgens uit. Wil je eerst zeker weten of de afbeelding wel is zoals je wilt? Dan kun je ervoor kiezen om eerst een print op een gewoon A4’tje te maken.

Tip: Is je ontwerp breder dan dat hij lang is? Print de afbeelding dan liggend uit, zo voorkom je dat je de afbeelding (te veel) moet verkleinen om hem passend te maken.

Netjes uitknippen

Zodra je het ontwerp uitgeprint hebt, ga je hem uitknippen. Probeer om zo dicht mogelijk langs de randen te knippen voor het mooiste resultaat. Heb je een ontwerp waar lege ruimten inzitten? Dan kun je deze er eventueel uit snijden of knippen. Alles wat namelijk leeg maar niet weggeknipt is, zal als een laagje op het shirt te zien zijn.


Strijken voorbereiden

Als je het ontwerp helemaal netjes hebt uitgeknipt, dan kun je het op het shirt gaan strijken. Pak hiervoor de strijkplank en het strijkijzer. Heb je geen strijkplank, of heb je een strijkplank met een rooster of stangen vlak onder het oppervlakte? Kies dan voor een plat en hard oppervlakte, zoals bijvoorbeeld een tafel of een aanrecht, en leg daar een katoenen kussensloop op.

Tip: Houd er rekening mee dat het oppervlakte dat je uitzoekt om op te strijken hittebestendig moet zijn. Een gelamineerde tafel is bijvoorbeeld geen goed idee. Wel kun je eventueel een snijplank die hittebestendig is op de tafel leggen en de kussensloop daar overheen leggen.

Strijkijzer warm laten worden

Check even de verpakking van het transferpapier om te zien op welke stand je je strijkijzer in moet stellen. Mocht daar geen informatie over te vinden zijn, kies er dan voor om de hoogste stand van de strijkbout te gebruiken om er zeker van te zijn dat het transferpapier zal hechten. Zorg er wel eerst voor dat het waterreservoir van het strijkijzer leeg is en dat je de stoomfunctie uit zet. Daarna kun je de strijkbout heet laten worden.


Strijk het T-shirt

Om ervoor te zorgen dat je ontwerp helemaal goed en mooi op het shirt komt, moet je het shirt eerst even zorgvuldig strijken. Vouwen in het shirt zul je anders namelijk zien in het ontwerp en dat is natuurlijk zonde. Is het shirt vuil? Dan zul je hem eerst moeten wassen en drogen.

Het ontwerp plaatsen

Nu is het tijd om te bepalen waar je de afbeelding precies wilt hebben. Neem hier echt even de tijd voor om te voorkomen dat hij straks scheef zit. Een handige tip om het midden te bepalen is door naar het midden van de halslijn van het shirt te kijken, vooral als dit een V-hals is. Voor wie het lastig vindt om met het blote oog te bepalen waar het midden is, of voor wie het helemaal precies wil doen: je kunt altijd gebruikmaken van een meetlint of liniaal om uit te meten waar je ontwerp moet komen.

Het ontwerp op het shirt strijken

Hoe lang je precies moet strijken is afhankelijk van het soort transferpapier dat je hebt. De tijd die nodig is om het ontwerp goed te laten hechten aan het shirt staat op de verpakking van het transferpapier. Check dit eerst even voordat je verder gaat. Leg vervolgens een vel bakpapier over het ontwerp heen en ga daar met het strijkijzer overheen. Duw de strijkbout hierbij stevig aan en blijf deze bewegen om ervoor te zorgen dat het hele ontwerp goed verhit wordt.

Laten afkoelen

Heb je de tijdsduur die op de verpakking van het transferpapier stond volledig gebruikt om het ontwerp op het shirt te strijken? Dan is het tijd om hem daarna goed af te laten koelen. Wacht hiervoor minstens een paar minuten. Zodra het voldoende is afgekoeld, trek je het transferpapier voorzichtig los van de stof. Klaar is je T-shirt.


Een shirt bedrukken met strijkletters

Een andere manier om je T-shirt te voorzien van tekst, is het gebruik van strijkletters. Deze strijkletters kun je online bestellen, waarna je ze op een soortgelijke manier als hierboven beschreven op je shirt strijkt. Superhandig als je zelf geen geschikte printer hebt, of als je graag een bijzonder ontwerp wilt. Zo kun je bijvoorbeeld letters van verschillende stoffen bestellen, zoals velours, en kunnen er metallic kleuren gebruikt worden.


Zelf een shirt bedrukken

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het zelf bedrukken van een T-shirt vrij eenvoudig. Doordat de kosten die erbij komen kijken ook vrij voordelig zijn, is het een superleuke manier om zelf je shirts te maken. Zo kun je helemaal losgaan met je creatieve ideeën en de meest originele shirts voor jezelf (en je omgeving) maken. En het fijne is dat het ook nog eens supersimpel is. Je maakt het ontwerp op de computer (of met de hand), print dit vervolgens uit op transferpapier en knipt het daarna netjes uit. Vervolgens strijk je het ontwerp op een T-shirt naar keuze en klaar is je zelf bedrukte shirt.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kleding

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag