Waar let je op bij het boeken van een groepsaccommodatie?

Waar let je op bij het boeken van een groepsaccommodatie?

Laatst bijgewerkt: 25 april 2019

Ben je van plan om met een (grote) groep vrienden, familie of misschien wel met leden van een vereniging een paar dagen (of langer) weg te gaan? Dan kan het zijn dat je op zoek bent naar een geschikte groepsaccommodatie voor jullie uitje. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je op zoek gaat naar zo’n plek? Voor dit artikel zochten wij precies voor je uit waar je op moet letten bij het boeken van een groepsaccommodatie. Zo weet je (bijna) zeker dat je een accommodatie boekt die aan al jullie wensen voldoet.


Wat is een groepsaccommodatie?

Een groepsaccommodatie is een accommodatie die (volgens het CBS) voorzien is van minstens 20 slaapplaatsen. In de praktijk zul je merken dat dit geen regel is en dat er ook gewoon groepsaccommodaties zijn voor kleinere groepen. Online zul je dan ook ontdekken dat de meeste accommodaties die groepsaccommodaties worden genoemd, accommodaties zijn voor groepen vanaf 8 tot 10 personen. Dit zijn de huizen voor de kleinere groepen. Er zijn echter ook accommodaties beschikbaar voor groepen van bijvoorbeeld 100 mensen. Groepsaccommodaties zijn vaak voorzien van alles wat je nodig hebt voor het gezelschap, zoals een of meerdere keukens, toiletten, badkamers en meubels om op/aan te zitten.


Soorten groepsaccommodaties

Groepsaccommodaties komen in veel verschillende soorten en maten. Zo kan de accommodatie bijvoorbeeld een boerderij zijn, maar ook een villa, bungalow, appartement, boot of zelfs een kasteel. Daarnaast verschillen de accommodaties ook qua indeling. Zo heb je bijvoorbeeld accommodaties met grote slaapzalen, waarin iedereen dus bij elkaar slaapt of verdeeld over twee of drie zalen ligt. Maar je hebt ook accommodaties die voorzien zijn van (een hele hoop) slaapkamers, zodat iedereen gewoon zijn eigen kamer heeft. Daarnaast zijn de slaapkamers in de luxere groepsaccommodaties vaak ook nog voorzien van een eigen badkamer.


Waar let je op als je een groepsaccommodatie zoekt?

Als je op zoek gaat naar een geschikte groepsaccommodatie voor jou en jouw gezelschap, dan krijg je met een aantal dingen te maken. Hoe groot moet de accommodatie bijvoorbeeld zijn? En hoeveel privacy willen jullie hebben? Hoe zit het met het budget? En de locatie? Hieronder hebben we een aantal punten voor je verzameld die je kunnen helpen bij het vinden van dé groepsaccommodatie voor jou en jouw gezelschap.

1. Wat willen jullie?

De allereerste vraag die je zult moeten beantwoorden is: wat willen jullie? Wat verwachten jullie van de groepsaccommodatie? Waar moet het aan voldoen? Kijk hierbij vooral ook naar de wensen van je gezelschap met betrekking tot de slaapplaatsen en privacy. Gaan jullie bijvoorbeeld met zijn alleen in een slaapzaal slapen, of willen jullie liever een plek waar iedereen zich terug kan trekken op een eigen kamer? Dit zijn dingen die je kunt bespreken met je gezelschap om erachter te komen wat voor soort accommodatie het beste bij jullie past.

2. Budget

Minstens zo belangrijk als de wensen die jullie hebben, is het budget. Hoeveel mag een accommodatie kosten? Door daar een duidelijk antwoord op te krijgen, weet je ook direct welke mogelijkheden jullie hebben. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar een groepsaccommodatie die bij jullie past. Houd hierbij ook even rekening met een eventuele borg die betaald moet worden voor het gebruik van de accommodatie en met bijkomende kosten zoals reserveringskosten en bijvoorbeeld linnengoed (zie punt 9).

3. Hoeveel personen?

Als je zowel de wensen als het budget duidelijk hebt, dan is het tijd om op zoek te gaan naar groepsaccommodatie die daarbij past. Een van de dingen waar je natuurlijk rekening mee moet houden, is hoe groot je gezelschap is en of een accommodatie daar geschikt voor is. Tijdens je zoektocht naar een geschikte accommodatie kun je vaak door middel van filters aangeven met hoeveel volwassen (en kinderen) jullie willen komen en wat voor wensen jullie nog meer hebben. Zo krijg je direct een overzicht van groepsaccommodaties die geschikt zullen zijn.

4. Waar?

Een van de andere dingen waar je natuurlijk over na moet denken is: waar gaan jullie heen? Wat is het dat jullie graag willen doen? Willen jullie bijvoorbeeld ergens naartoe waar het groen is? Waar veel water is? Naar een plek in de natuur waar jullie lekker kunnen wandelen of fietsen? Of willen jullie liever een huis in (of in de buurt van) een grote stad? Met andere woorden: kijk naar wat er in de buurt van de accommodatie te doen is. Ook is het hierbij handig om rekening te houden met de reis naar de groepsaccommodatie. Hoever zijn mensen bereid te reizen?

5. Kinderen?

Bestaat jullie gezelschap ook uit kinderen? Dan is het slim om daar rekening mee te houden. Zoek een locatie uit die geschikt is voor kinderen en waar er voor hen genoeg te doen en beleven valt. Hebben ze bijvoorbeeld de ruimte om binnen te spelen? En hoe zit het buiten? Is er een tuin waarin ze kunnen spelen? Of is er misschien een speeltuin (in de buurt)? Sommige groepsaccommodaties zijn (door de ligging) niet erg geschikt voor gezelschappen met kinderen, dus dit is zeker iets om rekening mee te houden.

6. Mensen die slecht ter been zijn?

Zijn er mensen in het gezelschap die slecht ter been zijn? Dan is het noodzakelijk dat je naar een groepsaccommodatie zoekt die ook voor hen prettig is. Vaak kun je dit aangeven met een filter, waardoor je direct de accommodaties te zien krijgt die geschikt zijn. Is die optie er niet? Dan is het belangrijk dat je zelf even checkt of het huis wel of niet handig is voor mensen die minder goed ter been zijn. Het is immers vervelend als achteraf blijkt dat zij zich amper in en om het huis kunnen bewegen.

Tip: Check ook gelijk even hoe het zit met het parkeren van de auto. Is het mogelijk om naast (of in de buurt van) de accommodatie te parkeren? Dat is namelijk wel zo prettig voor de mensen die slecht ter been zijn.

7. Badkamers en toiletten

Iets anders waar je rekening mee kunt houden, is hoe het zit met de badkamers en toiletten. Sommige accommodaties beschikken bijvoorbeeld over relatief weinig badkamers en toiletten voor het gezelschap. Wanneer jullie allemaal toch wel van wat privacy houden, is het in zo’n geval misschien slimmer om op zoek te gaan naar een accommodatie waarbij dit beter geregeld is.

8. De faciliteiten

Wat is er allemaal in de groepsaccommodatie te vinden? Zijn het ‘alleen’ de benodigde dingen of is de accommodatie ook voorzien van allerlei extra’s? Er zijn bijvoorbeeld groepsaccommodatie te vinden die voorzien zijn van een zwembad en/of sauna, of een bar of fitnessruimte. Staat de groepsaccommodatie op een vakantiepark of een camping? Dan is het vaak zo dat je gebruik kunt maken van de faciliteiten op het park. Zeker iets om even naar te kijken.

9. Linnengoed

Ook iets om rekening mee te houden, is of de groepsaccommodatie voorzien is van linnengoed. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat dit óf niet het geval is óf dat je hier (flink) extra voor zult moeten betalen. Zeker iets om naar te kijken in verband met het budget en het gemak.

10. Huisdieren

Zijn er mensen in het gezelschap die graag hun hond mee willen nemen? Dan is het wel handig als je een accommodatie uitkiest waar huisdieren zijn toegestaan. Kijk vooral ook even naar hoeveel huisdieren er maximaal zijn toegestaan. Zo voorkom je dat je er bij aankomst achter komt dat er een paar honden te veel mee zijn.

Tip: Nemen jullie huisdieren mee? Dan is het misschien ook handig om voor een groepsaccommodatie te kiezen met een omheinde tuin, zodat de honden lekker in de tuin kunnen ravotten zonder dat jullie continu op moeten letten.


Waar kun je een groepsaccommodatie vinden?

Er zijn veel plekken waar je terechtkunt als je op zoek bent naar een groepsaccommodatie. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak groepsaccommodaties te vinden op vakantieparken. Willen jullie liever een beetje rust en natuur om jullie heen? Dan zou je ook via natuurhuisje.nl op zoek kunnen gaan naar een geschikte accommodatie. Als je via Google naar groepsaccommodaties zoekt, krijg je daarnaast nog heel veel andere websites waarop je een geschikte accommodatie kunt vinden.


Een groepsaccommodatie boeken

Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten als je een groepsaccommodatie wilt boeken. Probeer in elk geval duidelijk te krijgen wat jullie precies zoeken en wat dat mag kosten. Zo heb je direct een beeld van wat de mogelijkheden zijn. Kijk ook naar waar jullie heen zouden willen, of er kinderen of mensen meegaan die slecht ter been zijn, en welke faciliteiten je in en om de accommodatie kunt vinden. Ook iets om rekening mee te houden is hoe het geregeld is met het linnengoed en of er huisdieren zijn toegestaan (en zo ja, hoeveel?). Houd er ook even rekening mee dat voor sommige groepsaccommodaties borg wordt gevraagd. Onder andere op websites als natuurhuisje.nl of groepsaccommodatie.nl kun je een groot aanbod aan groepsaccommodaties vinden.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag