Populairste touroperators Nederland op een rijtje

Populairste touroperators Nederland op een rijtje

Laatst bijgewerkt: 13 mei 2019

Wanneer je op vakantie gaat kan het nog een flinke uitdaging zijn om de perfecte reis en verblijf te boeken. Vooral wanneer je wat verder van huis wilt en de taal niet spreekt kan het ideaal zijn om je vakantie te boeken bij een touroperator. Daarvan zijn er heel veel in Nederland, maar welke daarvan zijn de beste keus? In dit artikel vertellen we je wat op dit moment de populairste en best beoordeelde touroperators van Nederland zijn, waar een goede touroperator allemaal aan moet voldoen en hoe je zelf een veilige reisorganisatie uit kunt kiezen.


De bekendste reisorganisaties van Nederland

Er zijn behoorlijk veel grote en ook heel bekende touroperators in Nederland. Bij deze reisorganisaties zit je vrijwel altijd goed voor een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Ook bieden ze vaak veel verschillende soorten vakanties aan naar heel uiteenlopende bestemmingen.

Waar worden de reisorganisaties in dit overzicht allemaal op beoordeeld?

  1. Een grote verscheidenheid aan leuke reizen naar meerdere populaire vakantielanden.
  2. Betrouwbaarheid (omdat de touroperator bijvoorbeeld is aangesloten bij een garantiefonds).
  3. Tevredenheid van de reizigers, onder meer te lezen in de online reviews van echte vakantiegangers.

In deze lijst met populairste touroperators van Nederland hebben we met al deze punten rekening gehouden. Omdat het gaat om de populairste reisorganisaties hebben we de openbaar beschikbare ervaringen van echte reizigers daarbij extra zwaar mee laten wegen.

(Let op :de touroperators zijn in alfabetische volgorde in de lijst opgenomen.)


1. Corendon

Bij Corendon kun je terecht voor een uitgebreid aanbod aan vliegvakanties naar allerlei populaire landen zoals Turkije, Cyprus, Bulgarije, Griekenland, Egypte, Spanje, Marokko en Thailand. Zonovergoten bestemmingen staan dus centraal, wat ook blijkt uit de slogan van het bedrijf: “Slim naar de zon met Corendon”. Voor elk budget is er wel een leuke vakantie te vinden bij Corendon, wat meteen verklaart waarom deze touroperator sinds de oprichting in 2000 (toen nog als Turkije-specialist) al snel razend populair is geworden bij Nederlandse vakantievierders.


2. D-Reizen

D-Reizen is een veelzijdige vakantievergelijker waar je voordelige vliegtickets, zonvakanties en stedentrips kunt boeken. Wil je binnen Europa naar de zon? Dan kun je met D-Reizen bijvoorbeeld all-in naar landen als Griekenland, Turkije, Egypte en Spanje. Maar als je wilt kun je ook nog veel verder weg, want er zijn ook het hele jaar prachtige vakanties te boeken naar Aruba, Curaçao, Mexico en de Kaapverdisch Eilanden. Ook heel fijn is dat je bij D-Reizen speciale adults-only vakanties kunt vinden, waarbij je altijd verblijft in een hotel waar niet continu gillende kinderen om je heen rennen.


3. De Jong Intra Vakanties

Elk jaar gaan meer dan 200.000 op vakantie met De Jong Intra, waarvan het overgrote deel ook dik tevreden weer naar huis gaat. Regelmatig wint de touroperator daarom prijzen voor beste reisorganisatie. Zo wordt sinds 2014 jaarlijks de Reisgraag Award voor beste allround reisorganisatie van Nederland in de wacht gesleept. Het gedeelte allround klopt ook zeker, want je kunt bij deze organisatie allerlei verschillende vakanties boeken. Tegen aantrekkelijke tarieven en naar zo’n beetje alle bestemmingen die je maar bedenken kunt. Busreizen waren jarenlang de voornaamste manier om met De Jong Intra op vakantie te gaan en zijn nog altijd heel populair. Maar ook voor leuke stedentrips, auto- en vliegvakanties, wintersportreizen of de beste campings in Nederland en ver daarbuiten kun je inmiddels alweer vele jaren terecht bij De Jong Intra Vakanties.


4. Kras

Kras is een touroperator die zich heel specifiek richt op vakanties voor ouderen. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de bekende reisorganisatie TUI en daardoor kun je niet alleen rekenen op meer dan 95 jaar vakantie- en reiservaring, maar ook op een steeds uitgebreider aanbod aan verschillende bestemmingen. Daarbij sluiten de hotels, accommodaties, excursies en alle andere aspecten van een geslaagde vakantie altijd naadloos aan op de interesses van senioren. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke wandelvakantie boeken of diverse rustige all-inclusive vakanties boeken in een resort. En ook een prachtige cruise maken behoort tot de mogelijkheden bij Kras.


5. Neckermann Reizen

Bij Neckermann Reizen kun je al vele jaren terecht voor de meest uiteenlopende vakanties en reisbestemmingen. Of je nu in eigen land op een leuke camping wilt staan, een all-inclusive vakantie naar de zon wilt boeken of alleen maar vliegtickets of een hotel zoekt, bij Neckermann vind je al snel de heerlijke vakantie waar je zo naar snakt. Neckermann is gespecialiseerd in de landen Turkije, Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk maar je vindt er ook reizen naar vele andere bestemmingen. Het is daarnaast ook een uitstekende plek om naar interessante last minutes te zoeken.


6. Sunweb

Reisorganisatie Sunweb staat met name bekend om voordelige vliegvakanties en wintersportreizen. Alle bekende en populaire bestemmingen zijn daarbij prima vertegenwoordigd. All-inclusive naar de zon kan het gehele jaar door geboekt worden, net als rustige adults-only vakanties. Zoek je een last minute voor een aantrekkelijke prijs, dan kun je op de site van Sunweb soms ongehoord aantrekkelijke deals vinden. Vlucht en hotel zijn dan altijd inbegrepen bij de prijs en vaak kun je zelfs op basis van halfpension verblijven. Tot slot is Sunweb natuurlijk ook bekend als sponsor van het team waar wielrenner Tom Dumoulin voor rijdt.


7. TUI

TUI is  de grootste touroperator en reisorganisatie van Nederland. Bij TUI kun je voor een scherpe prijs genieten van een volledig verzorgde vakantie. Daarvoor beschikt het bedrijf bijvoorbeeld over zijn eigen vliegmaatschappijen met meer dan 150 vliegtuigen, maar ook over 16 cruiseschepen en maar liefst 360 eigen hotels en resorts. Je hebt er de keuze uit meer dan 180 verschillende bestemmingen over de hele wereld. Je hoeft niet altijd naar die bestemming te vliegen, want ook voor autovakanties alleen het boeken van een vakantiehuis of hotel kun je terecht op de site van TUI. Tot slot is er ook het hele jaar een aantrekkelijk aanbod van last minutes.


Minder bekende touroperators die ook heel goed zijn

Naast de bekende namen zijn er ook veel wat kleinere reisorganisaties die wel veel kwaliteit bieden. Bijvoorbeeld omdat ze zich op een kleiner aantal vakantielanden richt of hele specifieke soorten vakanties organiseert. De beste reisorganisaties van Nederland zijn dus niet automatisch alleen de grootste en bekendste. Vaak komt de kleinschaligheid de kwaliteit juist ten goede, want dankzij goede lokale contacten en uitgebreide kennis van het vakantieland zijn reizigers vaak nog blijer met hun vakantie. Je gaat nog steeds met een gerust hart op vakantie, want alle in het onderstaande overzicht genoemde touroperators zijn gewoon aangesloten bij ANVR en een garantiefonds zoals SGR.


1. Better Places

Bij Better Places boek je niet direct een reis maar laat je die op maat samenstellen door een lokale expert. Duurzaamheid speelt een grote rol bij de reizen die je via Better Places boekt. Want welk vakantieland je ook kiest, er is altijd oog voor de natuur en de lokale bevolking met zijn unieke cultuur en gebruiken. Elke reis is daarom speciaal. Niet alleen bezoek je de bekende trekpleisters, je komt ook echt in contact met de locals. Zo heb je vaak heel bijzondere ontmoetingen en kom je op leuke plekken die je zelf niet zo snel had gevonden. Juist die onverwachte momenten maken een vakantie zo memorabel. Met Better Places ga je dus niet zomaar op vakantie, je dompelt je echt helemaal onder in het verre oord dat je bezoekt.


2. Bolderman Excursiereizen

Reisorganisatie Bolderman is een betrouwbare touroperator die reizen aanbiedt naar allerlei leuke bestemmingen binnen Europa. Van bekende en populaire vakantielanden als Spanje, Frankrijk, Duitsland en Portugal tot veel minder bekende maar wel altijd bijzondere pareltjes als Slovenië, Roemenië en het dwergstaatje Andorra. Naar deze bestemmingen worden verschillende soorten reizen aangeboden, zoals vliegreizen, autoreizen en busreizen. De vliegreizen worden ook vaak gecombineerd met groepsvervoer per touringcar op de plaats van bestemming. Je kunt bij Bolderman echter ook een cruise of minicruise boeken die landen als Engeland en Noorwegen aandoen.


3. Eilandhoppen Op Maat

Touroperator Eilandhoppen Op Maat is gespecialiseerd in de eilanden van Spanje en Griekenland. Daar geniet je van volledig verzorgde vakanties waarbij je per boot van eiland naar eiland reist, het zogenaamde eilandhoppen. Wanneer je kiest voor Spanje dan reis je tussen verschillende bestemmingen op de Canarische Eilanden en krijg je een schitterende bloemlezing van deze prachtige eilandengroep. In Griekenland zijn er meerdere bestemmingen, aangezien dat land natuurlijk voor een heel groot deel uit eilanden bestaat. Zo kies je bijvoorbeeld voor de Cycladen, de Ionische Eilanden of een tour rondom Kreta. Mooi weer is in Spanje en Griekenland vrijwel gegarandeerd en zowel op de eilanden als aan boord van de boot is het dus altijd goed toeven. Je kunt elke reis op maat samenstellen of kiezen voor een van de vele standaard arrangementen.


4. Estivant Eenoudervakanties

Estivant is een reisorganisatie die zich heel specifiek richt alleenstaande ouders. De bestemmingen die worden aangeboden bestaan uit veelbezochte Europese vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje, Italië, waarbij er meestal op een camping vakantie wordt gevierd. Ook de vlucht-en-hotel reizen naar Turkije zijn altijd populair en worden veel geboekt. Omdat er altijd nadrukkelijk rekening wordt gehouden met eenoudergezinnen is er op elke bestemming extra aandacht voor leuke kinderactiviteiten, zodat je als alleenstaande vader of moeder ook zelf voldoende aan je rust toekomt. Enthousiaste en gastvrije teams verzorgen gevarieerde animatieprogramma’s zodat ook je kinderen de hele vakantie volop zullen genieten. Voor een klein budget kun je bij Estivant bovendien vaak nog verrassend leuke vakanties vinden, dus ook als je wat minder financiële armslag hebt (als single ouder is het leven nu eenmaal al duur genoeg) is Estivant een uitstekende keuze.


5. Interfact Travel

Interfact Travel is een kleinschalige reisorganisatie die bijzondere vakanties aanbiedt die vaak helemaal op je wensen kunnen worden aangepast. De reizen leiden vaak naar heel indrukwekkende bestemmingen verspreid over de hele aardbol: van Griekenland, Scandinavië en Kroatië tot IJsland, Zuid-Afrika en zelfs Antarctica aan toe. Interfact Travel is specialist in het op maat maken van jouw perfecte vakantie. Je kunt bijvoorbeeld een standaardvakantie nemen en die naar je eigen wensen aanpassen, of volledig vanaf de basis je hele vakantie zelf indelen samen met een lid van het travel team. Daarbij wordt ook samengewerkt met specialisten op de plaats van bestemming. Die weten namelijk altijd de leukste bezienswaardigheden en de beste hotels voor je te vinden.


6. Riksja Travel

De mooiste plekken op aarde bezoeken blijft alleen mogelijk als we ook goed voor de aarde zorgen. Dat is de filosofie van Riksja Travel, die zich uit in een duurzame manier van reizen. Zo wordt alle CO2-uitstoot van de geboekte vliegreizen en het vervoer ter plaatse gecompenseerd. Met die wetenschap ga je als liefhebber van natuur en verre culturen toch echt een stukje fijner op reis. Op dit moment is het mogelijk om met Riksja Travel naar een kleine 50 landen op reis te gaan, waaronder Kenia, Zuid-Afrika, Cambodja, India, Sri Lanka, Panama en Bolivia. Stuk voor stuk bijzondere bestemmingen met een rijke historie, prachtige natuur en een indrukwekkende cultuur om van te genieten. Je kunt je eigen reis vrijwel helemaal zelf samenstellen voor optimaal avontuur, maar natuurlijk wel met het veilige vangnet van Riksja Travel achter de hand.


7. Simi Reizen

Simi Reizen is een touroperator die vakantiereizen organiseert voor jongeren en singles van 16 tot ongeveer 35 jaar. Hierbij gaat het voor het grootste deel om groepsreizen. Voor jongeren is dat altijd leuk omdat je nieuwe vrienden kunt maken. Maar ook voor singles is een groepsreis met andere singles natuurlijk interessant, want wie weet vind je wel een geweldige vakantieliefde! Bestemmingen variëren van populaire Europese vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Kroatië tot groepsreizen in de vorm van een roadtrip door Amerika of Canada, het bezoeken van Amerikaanse metropolen als New York en Washington en zelfs groepsreizen door de ongerepte natuur van Alaska. Een van de fijnste aspecten van op vakantie gaan met Simi Reizen is dat je via een eigen account op de site alvast kennis kunt maken met je reisgenoten. Zo weet je zeker – ook als je in je eentje reist – dat je meteen aanspraak hebt als de reis echt gaat beginnen.


Waaraan herken je een betrouwbare reisorganisatie?

Een reis boeken met een betrouwbare reisorganisatie lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar kun je een betrouwbare touroperator eigenlijk allemaal aan herkennen? De touroperators die we zojuist hebben genoemd zijn allemaal betrouwbaar, maar wellicht zat daar toch niet de vakantie bij die je zocht. Daarom noemen we tot slot van dit artikel nog enkele punten waar je zelf op kunt letten om een touroperator op betrouwbaarheid te toetsen.


Aangesloten bij een garantiefonds?

Helaas komt er nog wel eens een reisorganisatie in het nieuws doordat deze failliet is gegaan en vele vakantiegangers daardoor niet meer in staat zijn om op reis te gaan (of eerder terug moeten keren). Een annuleringsverzekering afsluiten is altijd een goed idee, maar helaas biedt dat geen uitkomst voor deze situaties. Wat je echter wel kunt doen is alleen een reis boeken bij reisorganisaties die zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dat fonds keert geld uit wanneer een reisorganisatie in financiële problemen zit. Het is dan alsnog vervelend natuurlijk, maar je kunt vaak wel gewoon je vakantie afmaken of een vervangende reis boeken bij een andere touroperator.

Er zijn nog meer fondsen die daarbij uitkomst kunnen bieden:

  • Kleine touroperators zijn vaak aangesloten bij het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators die voor deze kleinere bedrijven eenzelfde garantie biedt.
  • Het Calamiteitenfonds geeft geld terug als je extra kosten moet maken tijdens je vakantie vanwege een calamiteit, zoals een overstroming, aardbeving of onlusten. Zodra de Nederlandse overheid een negatief reisadvies uitvaardigt voor het land of de regio waar je op dat moment al verblijft heb je recht op compensatie.
  • De STO-Reisgarantie is een regeling waarbij de touroperator pas jouw geld ontvangt wanneer de reis achter de rug is. Zo kun je altijd geld terugkrijgen wanneer de vakantie in het water is gevallen of bij een faillissement van het bedrijf.

Aangesloten bij de ANVR?

De meeste Nederlandse touroperators en andere reisorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR. Die afkorting staat voor Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Dat heeft een aantal voordelen, zo weet je dan bijvoorbeeld zeker dat de touroperator ook lid is van garantiefonds SGR. Bovendien hanteren alle aangesloten reisorganisaties dezelfde voorwaarden voor hun reizen. Let wel op dat alleen het logo van de ANVR of bepaalde fondsen en garanties terugzien op de site nog niet automatisch betekent dat de touroperator er echt bij aan is gesloten. Check dus het liefst ook even dat het bedrijf echt voorkomt in de registers van de betreffende organisaties.


Klantvriendelijkheid en bereikbaarheid

Als alles goed gaat tijdens je vakantie is er meestal geen reden om contact op te nemen met je touroperator. Maar mocht er onverhoopt wel wat misgaan, dan is het fijn als je snel en kundig geholpen wordt. Elk jaar worden Nederlandse reisorganisaties beoordeeld op hun klantvriendelijkheid en responstijd door zowel vakantiegangers als diverse organisaties zoals de Consumentenbond. Ook reviews en beoordelingen van echte reizigers zijn hiervoor een goede graadmeter. Zoek dus vooral ook op diverse sites reviews over de touroperator waar je interesse in hebt.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag