Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe boek je een reis naar het Oktoberfest in München?

Hoe boek je een reis naar het Oktoberfest in München?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het Oktoberfest is wereldwijd bekend en wordt dan ook overal ter wereld gevierd. Oorspronkelijk komt het uit München, waar je eigenlijk wel één keer in je leven bij het festijn aanwezig moet zijn geweest. Met 14 grote en 21 kleine tenten is dit het grootste Oktoberfest ter wereld. Het is natuurlijk ook het oudste en meest originele. Wil jij hier een keer naartoe? Lees dan verder!


Wat is het Oktoberfest?

Oktoberfest is een bierfestival dat van origine uit München komt. Al sinds 1810 wordt dit festival daar jaarlijks gevierd – met onderbrekingen tijdens de eerste en tweede wereldoorlog. Het festival duurt 16 tot 18 dagen en bestaat uit een hoop verschillende biertenten, kermisattracties en muziek. 

Het Oktoberfest wordt tegenwoordig over de hele wereld gevierd, maar in München blijft het de grootste viering. Jaarlijks trekt het festijn meer dan zes miljoen bezoekers. Het merendeel hiervan gaat traditioneel gekleed in Dirndl of Lederhosen naar het feest. 

Op het bierfestival zijn een aantal beperkte merken die hun bier mogen schenken. Dit zijn de volgende, in München gebrouwen, bieren:

 • Paulaner 
 • Hacker-Pschorr
 • Augustiner
 • Spaten
 • Hofbräu München
 • Löwenbräu 

Oorsprong

Het Oktoberfest werd voor het eerst in 1810 gevierd, ter ere van de bruiloft van kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Zij vierden dit maarliefst 5 dagen lang. 

Het verhaal gaat, dat er oorspronkelijk helemaal geen bier werd geschonken op dit feest. De hoofdattractie was de paardenrace. En jaren later heeft de bierhandel hier zijn intrede gedaan. Het feest is groter en groter geworden, en duurt tegenwoordig 16 tot 18 dagen. 

blank


Hoe boek je een reis naar het Oktoberfest in München

De toegang voor het Oktoberfest in München is gratis. Je kunt vrij rondlopen over het terrein alle tenten bezoeken. Er zijn 14 grote tenten en 21 kleine tenten op het Oktoberfest. In deze grote tenten kun je een plek aan een tafel reserveren. Leuk voor als je met een groep gaat! Een plek aan een tafel, of een hele tafel reserveren, dat kost natuurlijk wel geld.

De reis ernaartoe 

München is op verschillende manieren makkelijk te bereiken. Wat voor jou het voordeligst is, hangt natuurlijk af van de grootte van je groep, en de beschikbaarheid van auto’s. Als uitgangspunt hebben we in onderstaande voorbeelden Den Haag als vertrekpunt gepakt.

Auto

Een autorit naar München neemt – zonder stoppen – zo’n 8 uur in beslag. We raden natuurlijk aan om elk anderhalf of twee uur even te pauzeren of van chauffeur te wisselen. Met de auto naar het Oktoberfest kan een uitkomst zijn, je deelt de benzinekosten en bent niet afhankelijk van het OV of vliegtijden. Daarbij kan je ook nog andere plekken rondom München bezoeken, mocht je nog dagen over hebben voor of na je bezoek aan het Oktoberfest.

Bus 

De goedkoopste, maar ook de langste route, leg je af met de bus. De Flixbus is een bedrijf dat honderden miljoenen mensen door heel Europa op een goedkope, en groene manier van plek naar plek brengt. Voor €50 heb je een retourtje vanaf Den Haag naar Munchen en de rit neemt vanaf daar 14 uur in beslag. Maar je kan op tientallen andere locaties opstappen. Je kan online makkelijk reserveren. 

Trein

Met de NS kun je gemakkelijk naar München centraal reizen. De reis vanaf Den Haag Centraal duurt ongeveer 8 uur en kost tussen de €80,00 en de €130,00. Je kunt je ticket online boeken op nsinternational.nl. Het voordeel is dat je niet om parkeergelegenheid verlegen zit, en je stapt de trein uit op het Centraal Station van München. Zit je hotel echter niet daarbij in de buurt, moet je wel een taxi aanspreken of verder met het OV. Dat kan dus een tegenvaller zijn in zowel kosten als reistijd. 

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar München is ook nog een optie. Je vliegt erheen binnen anderhalf uur vanaf Amsterdam of Groningen. Je moet dan natuurlijk wel eerst op het vliegveld zien te komen (denk aan vervoerskosten en eventuele parkeerkosten) en ook in München vanaf het vliegveld naar de stad. Een ticket kost rond de €100,00 vanaf Amsterdam en €120 vanaf Groningen, maar inclusief wachttijd, parkeerkosten en andere vervoerskosten kost dit grapje je dus al gauw meer dan die anderhalf uur vliegtijd en €100-€120 voor je ticket. 


Gratis entree  

Wanneer je het internet afstruint naar informatie over het Oktoberfest in München, lees je veel over het reserveren van een tafel. Dit kan aardig in de kosten lopen. Na wat beter zoeken, kom je erachter dat de entree voor het Oktoberfest gewoon gratis is! Natuurlijk is het wel lastig om de hele dag bier te drinken en te moeten blijven staan, en al helemaal als je even wilt avondeten komt een tafel wel goed uit. Ook wordt aangeraden om vroeg naar het Oktoberfest te komen, wanneer je gratis naar binnen wilt. Kom je te laat, dan kan je lang in de rij staan of zelfs helemaal niet meer binnen komen.

Een tafel reserveren 

Voor het reserveren van een tafel op het Oktoberfest zijn verschillende websites of bedrijven die je kunt benaderen. Je kunt zelf een tafel reserveren, of via een Nederlands initiatief een of meerdere plekjes aan een tafel reserveren, welke je dan deelt met anderen. 

Zelf reserveren 

Kaartjes kun je boeken via deze website. Je kunt direct via de website reserveren, of contact opnemen per telefoon of e-mail voor meer informatie. Tickets zijn verkrijgbaar voor groepen vanaf 6 personen. Je kan hier dus geen individuele tickets kopen. Ook is het van belang om rekening te houden met het feit, dat je alleen voor even getallen (6, 8, 10 etc.) kan reserveren. En er wordt streng op gelet dat de hele tafel wel bezet is!  

De prijzen variëren per dag, tijdstip van de dag, grootte van de groep en de Beer Hall waar je voor reserveert. Zo kost een reservering voor een kleine groep (6 personen) je op de eerste zaterdagavond €349,00 in Hofbrau Festzelt, maar in Beer Hall Armbrustschützenzelt al €609,00.  

Via een Nederlandse website reserveren 

Er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die tafels of plekken aan tafels verkopen. Het voordeel hiervan is, dat alles voor je wordt geregeld. En qua prijs valt het best mee, hoeveel je meer betaalt via zo’n partij. Je kunt bijvoorbeeld al voor €100 een plekje aan een tafel reserveren. Je kunt dan gewoon bij anderen kunt aanschuiven als jij geen hele tafel kunt vullen. En je zit ook niet vast aan de regel dat je voor een even getal mensen moet reserveren.

blank

Overnachten

De hotelprijzen zijn tijdens het Oktoberfest natuurlijk een stuk duurder dan in de rest van het jaar. Maar er zijn ook nog alternatieven. Zo kun je eens kijken voor een Airbnb, een hostel of voor een accommodatie wat verder buiten de stad. Je kunt daar dan heen met de taxi of, als je meerdere dagen naar het festijn gaat, kun je om de dag een andere bob nemen als je een eigen auto ter beschikking hebt.  


Alternatieven 

Zoals we in de inleiding al verklapten: overal ter wereld wordt tegenwoordig het Oktoberfest georganiseerd. Heb jij dus geen mogelijkheid om naar München te gaan? Dan heb je in Nederland ook een aantal keuzes:

 • De Grote Markt in Den Haag
 • Veluws Bierfest
 • Oktoberfest Limburg

Ga jij volgend jaar naar het Oktoberfest? 

Er zijn dus vele mogelijkheden om naar het Oktoberfest in München te gaan. Je raakt nog eerder het overzicht kwijt tussen alle verschillende websites die tafelreserveringen verkopen en reizen aanbieden, dan dat je niet kan vinden hoe je er moet komen. 

Voordat je een reis boekt is het van belang om stil te staan bij de volgende punten: 

 • Hoe groot is het gezelschap waar je mee gaat
 • Willen jullie een tafel reserveren om te kunnen zitten
 • Zijn er auto’s beschikbaar, of ga je met de bus, trein of het vliegtuig
 • Waar ga je overnachten 

In de aankomende drie jaar vindt het Oktoberfest plaats op de volgende data:

 • 2019: 21 september – 6 oktober (16 dagen)
 • 2020: 19 september – 4 oktober (16 dagen)
 • 2021: 18 september – 3 oktober (16 dagen)

En wil je graag naar het Oktoberfest, maar heb je aankomend jaar niet de mogelijkheid om naar München af te reizen? Dan zijn er bij jou in de buurt waarschijnlijk genoeg andere mogelijkheden om het Oktoberfest mee te vieren!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Stedentrip Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag