Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

11 tips voor een wandelvakantie in Schotland

11 tips voor een wandelvakantie in Schotland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Schotland is het land van de doedelzak en Het Monster van Loch Ness. Het land van whisky en kastelen. Maar vooral ook het land van een prachtige ruige natuur en indrukwekkende wandelroutes. Wil je binnenkort naar dit land reizen om daar te genieten van een wandelvakantie? In dit artikel bespreken we een aantal van de allermooiste wandelroutes die Schotland te bieden heeft. Daarnaast vind je ook een aantal tips qua gebieden en plekken die het bezoeken waard zijn.


Een wandelvakantie in Schotland

Schotland is een land waar je als wandelaar je hart kunt ophalen. Niet alleen heeft het land een aantal wereldberoemde wandelroutes, maar de natuur waar je doorheen loopt is daarnaast ook nog eens prachtig. Wel is het zo dat veel van de routes vrij pittig zijn. Dit heeft vooral te maken met de diepe dalen en hoge bergen, waardoor je in veel gevallen (flink) zult moeten klimmen en dalen. Voor minder ervaren wandelaars kan het daarom verstandig zijn om kortere routes per dag te plannen of om meerdere hotels te boeken van waaruit je dagtripjes kunt maken.


Verschillende wandelvakanties

Als je op wandelvakantie gaat, heb je een aantal keuzes. Zo kun je ervoor kiezen om mee te gaan op een georganiseerde wandelvakantie, waarbij je aan de hand van een (flexibele) planning al wandelend het land gaat verkennen. Hierbij loop je vaak een lange route, waarbij je overnacht in hotels en B&B’s die je onderweg tegenkomt. Het fijne is dat je reis hierbij volledig voor je uitgestippeld is en dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar routes, hotels en andere zaken. Ook wordt je bagage vaak van accommodatie naar accommodatie gebracht, waardoor je daar zelf niet over na hoeft te denken. Wil je liever helemaal zelf bepalen waar je heengaat? Dan kun je uiteraard ook gewoon zelf een reis samenstellen.


1. West Highland Way

De West Highland Way is de bekendste wandelroute van Schotland. In totaal is de route zo’n 150 kilometer lang. De route begint in de buurt van Glasgow, leidt je langs Loch Lomond, door de Highlands naar Fort William. Daar vind je vervolgens de hoogste berg het land: de Ben Nevis. De meeste mensen kiezen ervoor om de route in 8 tot 12 dagen te lopen. Hoe lang je erover doet is afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die je per dag wilt afleggen. De route is prachtig. Je loopt langs bossen, rivieren en meren, en over rotsachtige paden. De route begint vrij makkelijk, maar wordt naar het einde toe wel zwaarder.

https://nl.pinterest.com/pin/342273640429453863/


2. Great Glen Way

Vanaf Fort William vertrekt een andere route. Deze route leidt je onder andere langs Loch Ness en een aantal andere meren, langs Caledonian Canal naar Inverness. Deze route is zo’n 120 kilometer lang en is vrij gemakkelijk te bewandelen doordat er weinig hoogteverschil is. Ideaal voor wie op zoek is naar een route die niet al te zwaar is. Je wandelt over bospaden, langs prachtige meren en door een vallei. De meeste mensen lopen deze route in 7, 8 of 9 dagen.

https://nl.pinterest.com/pin/508273507930786266/


3. Arran Coastal Way

Het eiland Arren heeft eigenlijk alles wat Schotland qua natuur te bieden heeft. Je vindt er bergen, vlakten en meren, en daarom wordt het eiland ook wel ‘Schotland in het klein’ genoemd. Op het eiland kun je de Arran Coastal Way lopen. Deze route is ongeveer 105 kilometer lang en leidt je onder andere langs de kust van het eiland. Je begint de route in Brodick en loopt daarna over of langs Goat Fell richting Blackwaterfoot. De route gaat vervolgens verder langs Whiting Bay en eindigt uiteindelijk waar hij begonnen is: in Brodick. De meeste mensen lopen deze route in 1 a 1,5 week. De zwaarte van de route is gemiddeld.

https://nl.pinterest.com/pin/406590672607915978/


4. West Island Way

Een kortere wandelroute vind je op Isle of Bute. De West Island Way is ongeveer 48 kilometer lang. De route wordt meestal in zo’n 3 tot 4 dagen gelopen, al zijn er ook mensen die de route in slechts twee dagen wandelen. Je loopt door rotsachtige gebieden, langs de kust en zandstranden, en door bossen en langs akkers. Het is dan ook een tocht waarbij het landschap steeds verandert. De route is op sommige stukken iets zwaarder, maar verder ook voor minder ervaren wandelaars prima te doen.

https://nl.pinterest.com/pin/438045501254892626/


5. Speyside Way

De Speyside Way is een wandelroute die begint aan de kust en vervolgens doorloopt tot in de Cairngorm Mountains. De totale lengte van de route is zo’n 110 kilometer. De route leidt je door de Malt whisky regio en onderweg kom je meerdere distilleerderijen tegen. De meeste mensen lopen deze route in 8 of 9 dagen. Je loopt door bossen, langs de kust waar je dolfijnen zou kunnen spotten, over heuvels vol heide en langs leuke dorpen. De route is over het algemeen niet al te zwaar, al zul je wel een aantal keer een flinke klim moeten maken.

https://nl.pinterest.com/pin/153192824810555308/


6. Rob Roy Way

Rob Roy MacGregor is een van de bekendste outlaws van Schotland, die door velen als volksheld gezien wordt. Tijdens het bewandelen van de Rob Roy Way, een bekende route onder de inwoners van het land zelf, kun je in zijn voetsporen treden. De route is ongeveer 125 kilometer lang en wordt meestal in 7 dagen gelopen. Je loopt langs meren en een voormalige spoorlijn, en door Trossachs National Park en de Southern Highlands. De zwaarte van deze route is gemiddeld.

https://nl.pinterest.com/pin/358528820332981503/


7. Orkney eilanden – georganiseerde reis

De Orkney eilanden liggen voor de kust van Schotland. Van de 70 eilanden die je daar vindt, zijn er 18 bewoond. Over deze prachtige eilanden kun je een bijzondere wandeltocht maken. Onderweg geniet je van (zee)vogels en een indrukwekkende natuur, kom je langs graftombes en stone circles en geniet je van overtochten per boot met een schitterend uitzicht. Deze reis duurt 7 dagen en is inclusief overnachtingen, ontbijt en bagagevervoer, en wordt je aangeboden door SNP.

https://nl.pinterest.com/pin/512847476315484282/


Gebieden om te wandelen

Wil je niet per se een van bovenstaande (lange) wandelroutes volgen, maar ben je eerder op zoek naar plekken die je kunt bezoeken en waar je zelf rond kunt wandelen (of een uitgezette route kunt volgen)? Lees dan snel verder. Hieronder hebben we nog een aantal prachtige plekken voor je op een rijtje gezet waar je kunt genieten van mooie wandelingen.


8. Isle of Skye

Isle of Skye is een van de bekendste eilanden van Schotland. Je kunt er komen via een brug en er vervolgens genieten van de prachtige natuur. Je vindt er indrukwekkend steile kliffen, watervallen, groene gebieden en het bekende ‘Old Man of Stor’. Dit eiland leent zich perfect voor het maken van mooie wandelingen. Als je daar toch bent is een bezoek aan Dunvegan Castle een aanrader.

https://nl.pinterest.com/pin/226939268708565873/


9. Cairngorms National Park

Cairngorms National Park is een prachtige plek om te genieten van mooie wandelingen. Je wandelt door de bergen, over bospaden, langs het water en over indrukwekkende heuvels. Wie graag wil genieten van schitterende uitzichten, wilde dieren en een wisselend landschap is hier zeker aan het juiste adres.

https://nl.pinterest.com/pin/590182726147251218/


10. Glenfinnan Viaduct

Het Glenfinnan Viaduct is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Schotland. Niet alleen omdat het viaduct er spectaculair uitziet, maar ook omdat de beroemde Jacobite Train eroverheen rijdt. Deze trein staat onder de fans van Harry Potter beter bekend als de Zweinsteinexpres. Niet alleen is het leuk om de trein daar te zien rijden, maar in het gebied zijn ook prachtige wandelingen te maken. Daarnaast is het mogelijk om een stuk mee te rijden met deze bijzondere trein.

https://nl.pinterest.com/pin/847521223607593659/


11. The Great Wilderness

The Great Wilderness is een gebied dat je in de Noordwestelijke Hooglanden van Schotland vindt. Je kunt ervoor kiezen om hier een meerdaagse trektocht te doen, maar het is ook een fijn gebied voor wie graag een (of meerdere) dagtocht(en) wil maken. Het is een gevarieerd en ruig gebied met veel hoogteverschillen en spectaculaire uitzichten.

https://nl.pinterest.com/pin/216313588339257466/


Alleen wandelen?

Als je op een wandelvakantie in Schotland gaat, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de hele week te gaan wandelen, maar er zijn ook andere opties. Zo worden er reizen georganiseerd waarbij je én veel wandelt én delen per trein, boot, bus of bijvoorbeeld per auto aflegt. Zo is er bijvoorbeeld een treinwandelvakantie die je wordt aangeboden door SNP. Ook is er een wandelvakantie die je wordt aangeboden door Kras, waarbij je de keuze hebt om delen van de route per bus af te leggen. Zo kun je zelf bepalen welke stukken je loopt en waar je liever de bus pakt. Online zijn daarnaast nog meer van dit soort reizen te vinden. Ideaal voor beginnende wandelaars of voor mensen die graag meer van het land willen zien.


Op wandelvakantie in Schotland

Schotland is een prachtig land voor een wandelvakantie. De ruige en afwisselende natuur, de mooie routes en de bekende bezienswaardigheden maken het dan ook een geliefd land onder wandelaars. In dit artikel hebben we je voorzien van 11 tips voor een wandelvakantie in dit land. Je kunt ervoor kiezen om mee te gaan op een georganiseerde wandelreis, waarbij de accommodaties en het bagagevervoer geregeld zijn. Maar je kunt ook zelf je reis uitstippelen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere hotels in het land boeken en vanuit daar steeds mooie dagtochten plannen. Het is helemaal afhankelijk van wat je zelf wilt. Zorg in ieder geval dat je stevig schoeisel draagt en dat je zorgt voor een goede (waterdichte) uitrusting. Meer informatie over bovenstaande routes en gebieden, of andere wandelroutes in Schotland, kun je online vinden.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag