VakantieDiscounter
X

8 plekken waar je kunt zwemmen met dolfijnen

8 plekken waar je kunt zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen. Velen droomden hier als kind al van. We vinden de dieren doorgaans behoorlijk fascinerend en interessant. Logisch, want dolfijnen zijn ontzettend intelligente dieren. Zoogdieren, welteverstaan, die al meerdere wonderen op hun naam hebben staan. Je hebt vast wel eens een krantenkop gezien waarin stond dat een dolfijn een mens redde. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat jij graag een keer een baantje zou trekken met een dolfijn. Maar waar moet je heen om dat te doen? In dit artikel bespreken we 8 plekken waar je kunt zwemmen met dolfijnen. We benoemen zowel dolfijnenparken in Europa als tropische bestemmingen waar je met wilde dolfijnen kunt zwemmen. 


Zwemmen met gevangen of met wilde dolfijnen?

Als je jezelf afvraagt waar je kunt zwemmen met dolfijnen, dan moet je tevens bepalen of je met wilde dolfijnen of met gevangen dolfijnen wil zwemmen. Dit heeft namelijk veel impact op de beschikbare locaties om te zwemmen met dolfijnen. Van nature leven deze dieren namelijk slechts in een aantal specifieke gebieden, waar de Noordzee helaas niet onder valt… Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.

Dolfijnen in gevangenschap

Overal ter wereld leven dolfijnen in aquaria, waar het soms mogelijk is om met de dolfijnen te zwemmen. Het voordeel hiervan is dat de dieren aan menselijk contact gewend zijn. Dat betekent dat ze veel minder schuw zijn dan wilde dolfijnen. Daarnaast weet je zeker dat je met de dolfijnen in contact komt; in het wild is dat soms even afwachten. Ook is het zo dat gevangen dolfijnen vaak leuke trucs kunnen uitvoeren, dat extra waarde toevoegt aan jouw ervaring met dolfijnen. Hierbij is het natuurlijk wel de vraag of je wilt bijdragen aan de onethische exploitatie van deze mooie dieren.

Dolfijnen in het wild

Een dolfijn die een balletje op z’n neus balanceert. Schattig, maar niet echt hoe de natuur het heeft bedoeld. Misschien vindt je het zelfs een beetje zielig. Dolfijnen horen in het grote open water te zwemmen, niet in een aquarium. Hoe groot en ruim het aquarium ook is opgezet. Als dat jouw mening is, dan raden we aan om voor een ‘pure’ ervaring te kiezen en met wilde dolfijnen te gaan zwemmen. Je komt mogelijk minder dichtbij dan als je met dolfijnen in gevangenschap gaat zwemmen, maar daartegenover staat dat je de dolfijnen in hun natuurlijke habitat ziet.


8 plekken waar je kunt zwemmen met Dolfijnen

Waar kun je dolfijnen ontmoeten of zelfs met ze zwemmen? Dat kan op diverse plekken in Europa. In onderstaande lijst bespreken we 10 goede spots in Europe en buiten Europa.

1. Dolfinarium, Harderwijk

We beginnen deze lijst met het Dolfinarium in Harderwijk. Dit is de enige plek in Nederland waar je dichtbij dolfijnen kunt komen. Hoewel je niet letterlijk met ze kunt zwemmen, mag je wel met ze spelen. Daarnaast kun je ze voeren en aanraken. Het is dus een hele bijzondere ervaring waarvoor je niet in het vliegtuig hoeft te stappen, hooguit moet je een paar uurtjes met de trein of met de auto. Deze ervaring kost je minimaal €130, voor meer informatie kun je de website van het Dolfinarium raadplegen.


2. Tijdens een bootexcursie, Azoren

De tweede plek die we graag willen bespreken is de eilandengroep Azoren, onderdeel van Portugal. Deze plaats behoort tot de beste plekken van Europa om met dolfijnen te zwemmen. Tevens is dit een van de enige gebieden in Europa waar je met wilde dolfijnen kunt zwemmen. Tijdens de dolfijnenexcursie krijg je van te voren te horen hoe je het water in moet gaan en wat je allemaal wel en niet moet doen in de nabijheid van dolfijnen. Na deze instructies ga je in een bootje het water op. De boottocht zelf is al de moeite waard: de omgeving van Azoren is prachtig. Deze wordt natuurlijk nog mooier als er dolfijnen naast je omhoog springen. Voor sommige mensen is dat aanzicht genoeg. Wil jij meer en wil je daadwerkelijk zwemmen met de dieren? Laat je dan volgens de instructies in het water glijden en geniet van de bijzondere zwemtocht! Overigens is het niet toegestaan om achter de dieren aan te zwemmen of om ze aan te raken. Als je dolfijnen per se wil aanraken dan kun je beter naar een dolfijnenpark gaan.


3. Meditteraneo Marine Park in Malta

Het kleine eiland Malta is een vakantieparadijs waar het ook nog eens mogelijk is om meer te leren over dolfijnen én om met ze te zwemmen. Om precies te zijn in het Meditteraneo Marine Park. Je koopt eenmalig een ticket (op moment van schrijven €126) waarmee je met dolfijnen kunt zwemmen en toegang hebt tot alle shows die in het park worden gegeven. Het is dus een volledige dag die in het teken staat van dolfijnen. De rest van je vakantiedagen kun je prima slijten op Malta, het is een populair vakantie-eiland vol zon, zee en strand.


4. Sealanya in Turkije

Ben je geïnteresseerd in het programma dat we bij tip 2 omschreven? Dan spreekt dit concept je waarschijnlijk ook aan. In het park Sealanya, in Alanya, kun je vanaf €120 zwemmen met dolfijnen én met zeeleeuwen. Een leuk pluspunt van dit park is dat ze een speciaal programma aanbieden voor mensen met weinig zwemervaring. Niet elke toerist heeft een zwemdiploma. Daarnaast voelen kinderen of ouderen zich er ook niet altijd even prettig bij om ergens te zwemmen waar ze niet kunnen staan.


5. Dolphin Therapy in Turkije

Turkije heeft naast Sealanya nog een tweede dolfinarium, namelijk Dolphin Therapy. Dit dolfinarium ligt in open water, waardoor het een soort combinatie is tussen dolfijnen in het wild en dolfijnen in gevangenschap. Bij Dolphin Therapy sta je voor verschillende keuzes. Je kunt bijvoorbeeld een dag meelopen met een dolfijnentrainer, of je kunt dolfijnen therapie volgen. Wat dit precies is kun je op hun website terugvinden. Uiteraard is het hier mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. Voor iets meer dan een half uur betaal je circa €100. Let op: Dolphin Therapy ligt in Marmaris. Op moment van schrijven is dit een onrustig gebied dat je beter kunt vermijden. Het is onduidelijk hoelang deze situatie aanhoudt. Controleer dus voordat je een vakantie boekt of Marmaris op dat moment veilig en comfortabel is om naartoe te reizen.


6. Ontmoet wilde dolfijnen op Curaçao

Veel Nederlanders hebben Curaçao op hun bucketlist staan, onder meer omdat dit de perfecte bestemming is om te zwemmen met dolfijnen. Op Curaçao zijn er diverse manieren om dolfijnen beter te leren kennen. Allereerst kun je gaan snorkelen of diepzeeduiken en de dieren via deze weg bewonderen. Ook is het mogelijk om met ze te zwemmen in de open zee. Je ziet ze duikelen, spelen en soms hoor je ze zelfs zingen. Ook is het door middel van echolocatie mogelijk om te horen hoe dolfijnen communiceren. Wij raden aan om, als de mogelijkheid er is, te gaan duiken in de open zee. Dan ben jij als het ware te gast bij de dolfijnen en observeer je ze zoals ze écht leven. Naast dolfijnen zie je nog veel meer mooie, tropische vissen en gekleurd koraal. Het is werkelijk waar een geweldige ervaring! Houd er echter rekening mee dat je voor deze ervaring in het bezit moet zijn van een duikbrevet.


7. Snorkelen en zwemmen met dolfijnen in Mexico

View this post on Instagram

🐬

A post shared by Ron Amar (@ron1amar) on

Aan de stranden van Mexico kun je prachtig snorkelen. Met een beetje geluk zie je de vrolijke tuimelaars gratis en voor niets. Daarnaast zijn er in Mexico zijn er twee bekenden dolfijnencentrums waar je terecht kunt om de dieren te ontmoeten. De eerste is het Dolphin Center – Dolphin Adventure, in Nueva Vallarta, de tweede is Dolphin Discovery in Cozumel. Op beide plekken heb je de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen. Verder is Mexico een droom voor iedereen die van dieren en natuur houdt. Er is een immense oppervlakte met beschermd natuurgebied. Hier vind je meer dan 3o bioreservaten, zo’n 60 nationale parken en 4 natuurlijke monumenten. Reken maar dat je – naast dolfijnen – een aantal bijzondere dieren in het wild aantreft!


8. Tropische ervaring met dolfijnen op Hawaii

We besluiten dit artikel met een hele toffe bestemming: Hawaii. Alles wat je voor je ziet als je aan Hawaii denkt, wordt realiteit. Denk aan hagelwitte stranden, zwierende grasrokjes en de ‘aloha’ levensstijl. Door de ligging van het eiland zijn er meerdere plekken waar je met dolfijnen kunt zwemmen. Als je naar Hawaii gaat, dan moet je deze mogelijkheden absoluut onderzoeken. Twee plekken waarvan wij zeker weten dat het kan, zijn de Waikiki Aquarium en de Dolphin Institute. Beide staan in Honolulu. Verder moet je als je daar bent de wereldberoemde stranden stuk voor stuk ontdekken!Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag