Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een vouwwagen?

Waar let je op bij de aanschaf van een vouwwagen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben jij dol op kamperen en doe je dat het liefst in een vouwwagen? Dan kan het zijn dat je je aan het oriënteren bent op de aanschaf van zo’n handige wagen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een vouwwagen? Wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden? En hoe weet je of de vouwwagen die jij op het oog hebt de juiste voor je is? In dit artikel vind je tips over waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een vouwwagen, en hoe je de juiste vouwwagen voor jou (en je gezin) kiest.


Een vouwwagen

Een vouwwagen is eigenlijk een mix tussen een tent en een caravan. Het fijne aan een vouwwagen is dat je er (meestal) geen speciaal rijbewijs voor nodig hebt. Omdat een vouwwagen vrij compact en licht is, heb je er daarnaast ook geen reuze sterke auto voor nodig. Het is dan ook niet voor niets dat dit kampeermiddel al jarenlang zeer populair is. En waar een vouwwagen uitvouwen vroeger nog weleens een hels klusje kon zijn, ben je met de nieuwere modellen vaak in een mum van tijd klaar. Met een vouwwagen geniet je van de luxe van een caravan en de compactheid van een tent, waardoor je van het beste van beide werelden kunt genieten. Wil je zelf een vouwwagen aanschaffen? Dan is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt:


1. Wat is handig?

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar wat voor vouwwagen handig is voor jou. Ga je er in je eentje gebruik van maken? Neem je iemand mee? Of ga je er met je hele gezin gebruik van maken? Dit weegt allemaal mee in de keuze qua vouwwagen en de ruimte die je nodig hebt. Ook is het direct slim om te kijken naar hoe je de vouwwagen zult gaan gebruiken. Ga je ermee rondtrekken, waarbij hij meerdere keren tijdens een vakantie in- en uitgeklapt moet worden? Of rijd je naar de plek van bestemming om hem daar uit te vouwen en gedurende de gehele vakantie te laten staan?


2. Hoeveel werk is het om hem op te zetten?

Vooral wanneer je van plan bent om rond te trekken tijdens je vakantie, is het wel handig als het opzetten en weer inklappen van de vouwwagen niet al te ingewikkeld is. Je hebt namelijk waarschijnlijk niet echt zin om iedere keer een uur of wat bezig te zijn met het in orde maken van jullie leefruimte. Daarom is het slim om te kijken naar het opzetsysteem en hoe dit werkt. Je kunt natuurlijk vragen hoe het werkt en hoeveel tijd het kost, maar het is nog beter om het zelf uit te proberen. Zo weet je precies hoe het werkt en of je dat wel of niet prettig vindt. In het geval van een tweedehands vouwwagen is het vooral ook belangrijk dat je goed kijkt of het uitklapmechanisme in goede staat is.


3. Bekijk de indeling

Vouwwagens bestaan in veel verschillende soorten en maten. De indeling van de verschillende vouwwagens verschilt dan ook van elkaar, waardoor het handig is om te kijken naar wat jij belangrijk vindt. Er zijn vouwwagens verkrijgbaar waarbij het bed op de kar ligt en waarbij je de tent vervolgens uitklapt. Deze vouwwagens hebben vaak niet zoveel leefruimte, maar zijn wel snel op te zetten. Je hebt ook vouwwagens die naar één kant (of naar twee kanten) openklappen. Vaak is het bij dit soort vouwwagens zo dat de kanten die openklappen voorzien zijn van de slaapplek(ken). Het voordeel van dit soort vouwwagens is de ruimte. Er is ook nog een variant die het midden houdt tussen de eerder beschreven varianten. Deze vouwwagens zijn vaak voorzien van een bedbank en een losse slaapplek. Welke vouwwagen het beste bij jou past hangt van verschillende factoren af, waarbij met wie je reist, hoe snel de vouwwagen opgezet moet kunnen worden, en hoe hoog je budget is, het belangrijkst zijn.


4. De bedden

Er is niets rottiger dan geen oog dichtdoen tijdens de vakantie of wakker worden met allerlei pijntjes, omdat het bed niet fijn is. Daarom is het zeker ook belangrijk om naar het bed in de vouwwagen te kijken. Niet alleen zijn er verschillen in afmetingen, maar ook de bodems van het bed en de matrassen verschillen per merk/uitvoering. Zeker iets om op te letten.


5. De keuken

Wat voor soort keuken wil je? Hoe luxe moet deze zijn? En wat mag er absoluut niet in ontbreken? Dit zijn allemaal dingen waar je over na kunt denken. Bekijk bijvoorbeeld altijd of er een keuken in de vouwwagen aanwezig is, of dat je deze los zult moeten kopen. Heeft de keuken een koelkast? Is hij snel klaar voor gebruik? Hoeveel ruimte heb je? En hoeveel gaspitten heeft de keuken bijvoorbeeld? Vooral wanneer je van plan bent om tijdens de vakantie (regelmatig) zelf te koken, is de keuken (en het gemak ervan) erg belangrijk.


6. Wat is je budget?

Wat is je budget voor het aanschaffen van een vouwwagen? Dit is iets wat zeker handig is om te weten. Niet alleen heb je daardoor direct een idee van de mogelijkheden, maar het zorgt er ook voor dat je een realistisch beeld krijgt van de keuzes die je hebt. Waar je bij het bepalen van je budget ook gelijk over na kunt denken is of je een nieuwe vouwwagen aan gaat schaffen, of dat je liever voor een tweedehands exemplaar gaat.


7. Een nieuwe vouwwagen kopen

Als je een nieuwe vouwwagen gaat kopen dan heb je de luxe om er eentje uit te zoeken die helemaal voldoet aan jouw wensen. Is je budget ruim genoeg om een nieuw exemplaar aan te schaffen? Doe dit dan het liefst bij een erkende dealer. En houd er rekening mee dat je vaak extra geld kwijt bent voor de aanschaf van bepaalde accessoires.


8. Een tweedehands vouwwagen kopen

Een voordeligere oplossing is een tweedehands vouwwagen kopen. Je kunt dit natuurlijk via websites als Marktplaats doen, maar er zijn ook veel dealers die tweedehands exemplaren aanbieden. Wanneer je een tweedehands vouwwagen koopt, heb je als voordeel dat de vouwwagen vaak al voorzien is van diverse accessoires. Wel is het van belang dat je extra goed oplet bij het kopen van een tweedehands exemplaar. Kijk bijvoorbeeld goed naar:

  • Het tentdoek. Niet alleen is het handig om naar het materiaal te kijken, maar ook naar de staat van het tentdoek. Is hij nog volledig waterdicht? Zijn er beschadigingen? Of zit er schimmel op? Bekijk vooral ook de stiksels en ritsen goed.
  • Het uitklapmechanisme. Werkt het uitklapmechanisme nog zoals het hoort? En zijn de scharnieren nog in goede staat?
  • De banden en het onderstel. Zijn de banden van de vouwwagen nog in goede staat? Is er een reservewiel aanwezig? En hoe zit het met het onderstel? Is dat nog in goede staat?
  • De bak. Check vooral ook goed de wagenbak. Heeft deze beschadigingen? En sluit de deksel nog goed?
  • De elektra. Doet de verlichting van de vouwwagen het nog goed?

9. Wat voor extra’s wil je?

Bij het aanschaffen van een vouwwagen is het slim om ook direct te kijken naar welke extra’s je graag wilt hebben. Er zijn ontzettend veel accessoires verkrijgbaar voor vouwwagens, waaronder bijvoorbeeld fietsdragers, een luifel, en andere extra’s. Hierbij is het vooral slim om te bepalen wat je nodig hebt en waar je echt niet zonder kunt. Die accessoires zijn namelijk het belangrijkst. Eventueel kun je later altijd nog andere extra’s kopen.


Een vouwwagen kopen

Je hebt nu een idee waar je allemaal op moet letten en rekening mee moet houden, als je op zoek gaat naar een vouwwagen. Bepaal vooral wat voor jou handig is, hoeveel werk en tijd het opzetten mag kosten, en wat voor jou belangrijk is qua indeling, slaapcomfort en leefruimte. Daarnaast is het slim om te bepalen hoe hoog je budget is, zodat je direct weet wat je opties zijn. Ga je voor een nieuwe vouwwagen? Of kies je liever voor een goedkoper alternatief en ga je voor een tweedehands exemplaar? Let bij de aanschaf van een tweedehands vouwwagen wel altijd goed op om te voorkomen dat je een vouwwagen met gebreken koopt. Als laatste is het handig om te kijken naar welke accessoires je absoluut nodig hebt (of wilt hebben), zodat je kunt genieten van een onbezorgde en fijne vakantie met je eigen vouwwagen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag