Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de mooiste botanische tuinen van Europa?

Wat zijn de mooiste botanische tuinen van Europa?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wat zijn de mooiste botanische tuinen van Europa? We kunnen er wel een heel boek over schrijven, eerlijk waar. Europa wemelt van de botanische tuinen: van pittoreske volkstuintjes tot uitgestrekte bloemenvelden en van kleurrijke parken tot kassen met zeldzame planten. Om het kaf toch een beetje van het koren te kunnen scheiden, zullen we deze tuinen vandaag beoordelen aan de hand van ‘schoonheid’. Oftewel, wat zijn de mooiste botanische tuinen van Europa? Hoewel ‘mooi’ altijd een subjectieve term is, kunnen wij je verzekeren dat onderstaande tuinen een lust voor het oog zijn. Het ideale uitstapje tijdens een weekendje weg of een vakantie in Europa!


Orto Botanico Di Padova in Padua, Italië

Botanische tuinen stammen van honderden jaren geleden. Een van de eerste botanische tuinen van Europa die nog steeds bestaat, is Orto Botanico Di Padova. We geven toe, dat is een hele mond vol. Deze tuin is al sinds 1545 verbonden aan de universiteit. Men deed hier onderzoek naar planten, medicijnen en farmaceutische producten. Later kwamen dit soort botanische tuinen overal in de wereld, ook in Nederland.

Onschatbare historische waarde

Wat een bezoek aan Orto Botanico Di Padova vooral interessant maakt, is de geschiedenis. Er is daar een bibliotheek met zo’n 50.000 manuscripten die ongelooflijk veel hebben betekend voor de wetenschap van de botanische wereld. Zoveel zelfs, dat deze collectie geregistreerd staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Dus de geschiedenis (en planten!)gek, moet hier echt eens heen. Verder is de inrichting van de tuin is namelijk nagenoeg gelijk gebleven sinds de 16e eeuw. Het hoofdgebouw heeft de vorm van een cirkel, net als de wereld, en daaromheen ligt een ring van water. Binnen kun je interessante collecties bekijken van onder andere giftige, vleesetende planten en zeldzame Italiaanse planten.


Royal Botanic Gardens in Kew, Engeland

Deze botanische tuin (ook onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO) is zó indrukwekkend en mooi, dat hij regelmatig wordt genoemd in internationale toplijsten. Niet alleen in lijsten voor de mooiste botanische tuinen van Europa, maar ook van de wereld. Daarom mag de Kew garden niet in ons artikel ontbreken.

De tuin in Kew herbergt een van de grootste tuinen ter wereld, waar je ongeveer 30.000 plantensoorten kunt bewonderen. Dacht je alle namen van planten te weten? Hier leer je vast een hoop nieuwe, waarvan je van te voren niet eens wist dat ze bestonden! Het complex is behoorlijk groot (30 gebouwen), dus het is aan te raden om je aan te melden voor een rondleiding. De gids weet precies waar alle hoogtepunten zich bevinden, en kan jou wegwijs maken in de verschillende plantensoorten en hun geschiedenis.

Indrukwekkende architectuur

Kew Royal Botanical Gardens valt niet alleen op vanwege haar indrukwekkende plantencollectie, maar ook vanwege de architectonische bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld the Palm House, the Hive, the Treetop Walkway en de Great Pagoda. Bij de Treetop Walkway, bijvoorbeeld, loop je op 18 meter hoogte tussen de takken van het bos van Kew. Je ziet het bos dus letterlijk en figuurlijk vanuit een ander perspectief. Een leuke en interessante wandeling!

View this post on Instagram

some lovely sun and a lovely mum xxx

A post shared by lauren (@lauren__nicolle) on


Botanischer Garten in Berlijn, Duitsland

Berlijn is een van de meest geliefde steden van Duitsland. Iedere vakantieganger kan zich hier vermaken. Winkelliefhebbers, historici, party animals maar óók – en niet op de laatste plaats –  natuurliefhebbers. Want in Berlijn heb je naast alle parken één groen hoogtepunt: Botanischer Garten Berlin. Dit is een van de grootste en belangrijkste botanische tuinen van Europa (in ieder geval op het vasteland van Europa). De botanische tuin is onderdeel van de Free University of Berlin en is tot op de dag van vandaag erg belangrijk voor wetenschappelijke doeleinden.

Mooiste Duitse botanische tuin

Als je van botanische tuinen houdt, en als het je leuk lijkt om (weer) een keer naar Berlijn te gaan, dan zeggen wij: 1+1 = 2. Zet de Botanischer Garten Berlin op je bucketlist! Dit gigantische plantencomplex bestaat uit 43 hectare en 16 verschillende kassen (‘green houses’).In totaal groeien en bloeien hier ongeveer 22.000 soorten planten. Dat lijkt veel, al helemaal als je de historie van deze botanische tuin kent. Het begon ooit – lang geleden – namelijk als een keukentuintje, om de specerijen voor tijdens het koken zelf te kweken.

Het is bijna onmogelijk om alle planten in één dag te bestuderen. Daarom willen we je graag wijzen op enkele hoogtepunten die deze tuin te bieden heeft. In het bijzonder de waterlelies en insectenetende planten, evenals de Fragrance en Touch Garden. In deze tuin worden al jee zintuigen geprikkeld en is het toegestaan om sommige planten aan te raken. Dat is in eerste instantie gedaan om mensen met een visuele beperking óók de kans te geven om van planten te genieten. Een mooi gebaar, waar iedereen profijt van heeft!


Botanical Gardens in Kopenhagen, Denemarken

De botanische tuin in Kopenhagen wordt regelmatig bestempeld als ‘de mooiste plek van Kopenhagen’. In ieder geval als je van natuur houdt. Daarnaast is deze botanische tuin een populaire bezienswaardigheid omdat je hier gratis naartoe kunt. Een welkome afwisseling, want Kopenhagen (en de rest van Noord-Europa) is al duur genoeg! Dat de Botanical Gardens in Kopenhagen gratis is, betekent niet dat er niets te zien is. Want deze botanische tuin bestaat uit 27 spectaculaire kassen uit de jaren 1800, die in totaal zo’n 13.000 plantensoorten bevatten. Dat is een hele hoop, neem maar van ons aan!

Glazen palmhuis, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt

Veruit de indrukwekkendste kas is het glazen en gietijzeren palmhuis. Dat is tevens het huis dat je hieronder op de afbeelding ziet. Binnenin kom je een fraaie, witte wenteltrap tegen. Als je deze beklimt, dan krijg je een  prachtig uitzicht vanaf de top! Verder kun je het herbarium (verzameling gedroogde planten) bezoeken, planten en zaden kopen of gewoon een beetje rondwandelen en genieten van de rust. Goed om te weten: de botanische tuinen in Kopenhagen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers (met uitzondering van de wenteltrap).


Le Jardin des Plantes in Parijs, Frankrijk

Een van de mooiste botanische tuinen van Frankrijk is de Jardin des Plantes in Parijs. Deze botanische tuin beslaat 28 hectare, en is sinds 1793 onderdeel van het Muséum National D’Histoire Naturelle. Vrij vertaald, het nationale museum van de natuurgeschiedenis. Hier is tevens een dierentuin gevestigd, namelijk de Ménagerie du Jardin des Plantes. Op een dag kun je dus zowel de botanische tuin als ook het dierenpark bezoeken. Dat belooft een leuke dag te worden!

Bijzondere aandacht voor symmetrie

Le Jardin des Plantes valt met name op vanwege de eigenaardige vormen van de tuin. Sommige botanische tuinen zijn heel weelderig en organisch, maar in deze Franse botanische tuin is niets aan het toeval overgelaten. Het zal je opvallen dat de een bepaalde tuin bijvoorbeeld in veel vierkanten is opgesplitst. Dat is volgens de traditie van de ‘Franse tuin’, waarin symmetrie, harmonie en open vormen een grote rol speelden. Dat is dus geen fout of aparte smaak geweest van de architect, maar eerder een keuze die paste bij de toenmalige opvatting van ideale vormen.

Hele seizoen toegankelijk

Een ander leuk feit over Le Jardin Des Plantes is dat deze botanische tuin het hele jaar door toegankelijk is. Het is altijd een plek voor heerlijke, ontspannen wandelingen. Zowel in hartje zomer, als in een ijzige winter. Elk seizoen heeft zo zijn charmes, en de tuin bevat altijd wel elementen die de moeite waard zijn. Onze favoriete seizoenen om deze tuin te bezoeken zijn de lente, dan komen de planten en bloemen weer tot volle bloei. In mei is dat op z’n hoogtepunt. Daarna komen een aantal planten (meer dan 700 planten, om precies te zijn) tot leven, die van juni tot oktober het mooiste zijn.


Naar een botanische tuin in eigen land

Ben je niet in de gelegenheid om naar een botanische tuin in Europa te gaan? Wees niet getreurd! Nederland heeft ook een aantal mooie, botanische tuinen. Ideaal om in het weekend te bezoeken, of gewoon lekker tussendoor, op een rustige middag. Je moet echter wel even weten waar je heen moet gaan. Populaire botanische tuinen in Nederland zijn: Hortus botanicus Haren, Utrechtse botanische tuinen een Hortus Overzee. Als je hier meer over wilt weten, raden we je aan om het artikel ‘8 botanische tuinen in Nederland‘ te lezen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag