Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor een creatieve vakantie

7 tips voor een creatieve vakantie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je even helemaal tot jezelf komen? Je hoofd helemaal leeg maken, jezelf uitdagen in je hobby’s of zelfs nieuwe dingen leren? En heb je binnenkort de ruimte om op vakantie te gaan? Dan is een creatieve vakantie echt iets voor jou! Een creatieve vakantie betekent op een prachtige bestemming bezig te gaan met creatieve activiteiten zoals schilderen, beeldhouwen en dans. Als je op creatieve vakantie wilt gaan, inspireren wij je natuurlijk graag. Daarom zetten we drie gouden tips voor een creatieve vakantie voor je op een rij.


Wat is een creatieve vakantie precies?

Als je op creatieve vakantie gaat, ga je op een vakantie met veel ruimte voor creatieve activiteiten. In veel gevallen worden deze artistieke lessen en cursussen gegeven door een professional, zodat je jezelf op een bepaald vlak goed kunt ontwikkelen of als beginner een hoop kunt leren. Ga je bijvoorbeeld op creatieve vakantie om je schilderkunsten te verbeteren, dan doe je mee met inspirerende cursussen op een mooie bestemming, terwijl je ondersteund wordt door een kunstenaars. Kunstenaars die creatieve vakanties begeleiden willen graag hun kennis overbrengen of zien het als een bron van inkomsten.

Vaak reis je af naar een inspirerende bestemming, zoals een prachtig kasteel of landhuis, of een boerderij in een mooie omgeving. Een creatieve vakantie beleef je veelal in een groep: de creatieve cursussen worden meestal aan meerdere deelnemers gegeven. Dit komt doordat je elkaar dan kunt inspireren in de kunsten en ook meteen gezellig gezelschap buiten de lessen om hebt. Een win win situatie, dus! Geen zin om in een groep op creatieve vakantie te gaan? Je kunt natuurlijk ook zelf een vakantie plannen waarin je artistiek bezig gaat. Maar waar moet je nou op letten als je op creatieve vakantie wilt? Wij inspireren je graag met dit artikel.


Naar welke bestemming wil je afreizen?

Je bent eruit: je gaat op creatieve vakantie! Natuurlijk is het goed om te kijken waar je jouw vakantie wilt doorbrengen. Staat er nog een bestemming op je bucket list die je graag wilt af vinken? Misschien kun je jouw artistieke doel met je droombestemming combineren! Wil jij een vakantie vol creativiteit samen voegen met zon, zee en strand? Of ga je naast het volgen van workshops graag een stad verkennen? Naast het vastleggen van de reden waarom je op creatieve vakantie wilt gaan, is het dus ook zaak om te kijken welke bestemming het beste is om je doel te bereiken. Zo kun je het onderste uit de kan halen!


Bekijk welke organisaties een creatieve vakantie naar wens aanbieden

Er zijn verschillende reisorganisaties waar je een creatieve vakantie kunt boeken. Als je via een organisatie op vakantie gaat, zul je snel in contact komen met gelijkgestemden. Daarbij hoef je zelfs niets te regelen: de reisorganisatie zorgt ervoor dat je mee kunt doen met cursussen, boekt jouw verblijft en zorgt in veel gevallen ook nog eens voor de maaltijden. Zo kun je met een gerust hart op reis! We hebben de beste organisaties voor je opgenomen in dit artikel.

1. Genieten in fijn Frankrijk via Creatieve Vakantie Frankrijk

Frankrijk is een prima bestemming voor creativiteit: een paar van de grootmeesters in de kunst kunnen dit land hun geboorteplaats noemen. Ben jij dol op Frankrijk en wil je daar graag heen op creatieve vakantie? Dan is de reisorganisatie Creatieve Vakantie Frankrijk echt wat voor jou! In de prachtige thuisbasis Chateau Riaucourt kun je allerlei creatieve cursussen volgen, zoals astrologie, schilderen en thai chi en tango dansen. Geniet van bijzondere lessen, het logeren in het prachtige landhuis en de weelderige Franse omgeving. Pluspunt: bij Creatieve Vakantie Frankrijk boek je een all inclusive vakantie: over eten en drinken hoef je je dus ook geen zorgen te maken.

2. Jezelf ontwikkelen in het mooie Griekenland via Miniati Reizen

Miniati Reizen regelt jouw creatieve vakantie in Griekenland van A tot Z: de cursussen door professionele docenten, je accommodatie, je eten en drinken en de reis. Alles wat jij in Griekenland maakt wordt ook kosteloos vervoert naar Nederland. Fijn! Tijdens een reis van Miniati Reizen zul je andere creatievelingen ontmoeten en de vakantie afsluiten met een gezamenlijke expositie. Hoe leuk is dat? Je kunt je er bezig houden met keramiek, brandschilderen, fotograferen, schilderen en boetseren. En dat is nog maar een greep uit de aangeboden cursussen.

3. Ontdek je creativiteit in Portugal via Portaventura

Als je op zoek bent naar een wat kortere creatieve vakantie, is een reis naar Portugal via Portaventura een goed idee. In het prachtige Algarve geniet je van zon, zee en strand en maak je je eigen schilderijen onder de begeleiding van professionele kunstenaars. Een reis via Portaventura duurt ongeveer vier dagen, dus een lang weekend kan ook een optie zijn. Fijn als je niet zo veel vakantiedagen hebt. Ervaring is niet nodig: ook beginners kunnen afreizen naar Portugal. Wie weet ga jij wel naar huis met een nieuwe hobby..

4. Natuur, ruimte en ontspanning in Hongarije via Artventures

Als je even helemaal je hoofd wilt leegmaken tijdens een creatieve vakantie, speelt naast artistiek bezig zijn ook de natuur een grote rol in de ontspanning. Bij de reizen van Artventures ontdek je de natuur en ruimte van Hongarije, naast het doen van creatieve activiteiten. Op deze reizen zul je echt even helemaal tot jezelf komen. Je kunt schilderen, beeldhouwen of mozaïeken, en dat allemaal gecombineerd met fijne wandel trips in de prachtige Hongaarse natuur.

5. Ga op dansvakantie in Buenos Aires

Ben je gek op dansen? En wil je graag op een verre reis? Denk dan eens aan Buenos Aires in Argentinië! Deze stat is natuurlijk het hart van de Tango. Via dans-reizen.nl boek je een prachtige vakantie naar deze bruisende stad, waar je van professionele Tangodocenten workshops krijgt om deze bijzondere dans in de vingers te krijgen. Genieten van de cultuur van Argentinië, heerlijk eten en elke avond dansen: wat wil je nog meer?

6. Hoeden maken op slechts een paar meter afstand van de Middellandse Zee

Wil je écht iets bijzonders gaan doen tijdens je creatieve vakantie? Via de reisorganisatie Jump4art kun je op een prachtige locatie in het Spaanse Andalusië hoeden gaan maken! In een week leer je alle technieken van designer Piet van Manen. De materialen voor het maken van de hoeden, de reis en je appartement zijn bij de prijs inbegrepen. Je logeert vlak bij het strand, dus tussendoor kun je een lekkere duik maken in de Middellandse Zee.

7. Probeer eens een workshop glas smelten in het prachtige Ierland

Ook heel bijzonder: tijdens je creatieve vakantie een cursus glas smelten volgen in het bijzondere Ierland. Bij de Kinsale Pottery & Arts centrum, aan de zuidkust van het mooie Cork, kun je de eeuwenoude technieken onder de knie krijgen. Hoe gaaf is het om zelf glas te kunnen smelten en blazen? Je kunt er zelf workshops glas in lood volgen!


Plan zelf een creatieve vakantie

Ga je liever niet op groepsreis? Plan dan zelf een creatieve vakantie. Huur een huisje in een bestemming waar je creatief op kunt bloeien, neem schrijfgerei, kwasten en verf of andere benodigdheden voor je hobby mee en ga aan de slag! Dat hoeft natuurlijk niet in het buitenland: ook in Nederland vind je genoeg rustige plekken waar jij jezelf kunt onderdompelen in artistieke activiteiten. Wat dacht je van het rustige Friesland, of de stilte van de Veluwe? Zolang je maar je doel en bestemming hebt vastgesteld, komt het helemaal goed met die creatieve vakantie. Genieten!


Als je op creatieve vakantie wilt gaan, kun je via een reisorganisatie een geheel verzorgde reis boeken waar je je bezig houdt met creatieve activiteiten. Met een groep gelijkgestemden kan je bijvoorbeeld naar Frankrijk, Portugal of Hongarije om les te krijgen van professionele docenten. Liever alleen? Je kunt zelf ook gemakkelijk een creatieve vakantie regelen. Het belangrijkste is dat je weet wat je uit zo’n creatieve vakantie wilt halen: wil je jezelf ontwikkelen of juist een nieuwe hobby uitproberen? Zolang je weet wat je wilt gaan doen en waar je dat wilt gaan doen, kom je helemaal tot rust tijdens een creatieve vakantie. Enjoy!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag