Milieustickers Frankrijk: alles wat je moet weten

Milieustickers Frankrijk: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 26 maart 2019

De laatste jaren begint onze gezondheid een steeds belangrijker rol te spelen in ons leven. Wetenschappers worden steeds slimmer en krijgen daarom een steeds beter beeld van hoe ongezond sommige dingen kunnen zijn. Vervuilde lucht is één van de belangrijkste oorzaken van een slechte gezondheid. Veel grote steden proberen dus de lucht schoon laten krijgen door alleen schone auto’s de stad in te laten. En hoewel dat in Nederland best duidelijk geregeld is, is het in het buitenland soms nog wel eens zoeken naar de verschillende regels. In dit artikel schrijven we daarom alles over de milieustickers in Frankrijk.


In het kort

Het is sinds 1 juli 2016 niet meer toegestaan om met iedere auto zonder milieusticker in alle Franse steden, arrondissementen of departementen te komen. Dit Certificat Qualité de l’Air wordt ook wel een ecovignet genoemd en is op veel plekken verplicht voor gemotoriseerde voertuigen. Het is alleen niet heel eenvoudig om uit te vinden waar je welke milieusticker nodig hebt. En daarbij komt dat er maar liefst 6 verschillende stickers zijn die je op je auto kunt plakken. Om boetes te voorkomen, is het verstandig om je zo goed mogelijk in te lezen in de reglementen van de Franse overheid. In dit artikel behandelen we alle Franse milieustickers en de andere bijkomende regels en wetten. Zo kun je na het lezen van dit artikel met een gerust hart op vakantie.


De invoering en boete

De milieusticker werd op 1 juli 2016 voor de gehele Franse stad Parijs verplicht gemaakt. Vervolgens was er een overgangsperiode van 6 maanden voor de Franse bevolking en een overgangsperiode van 10 maanden voor auto’s met buitenlands kenteken. Waar je binnen deze periode nog een waarschuwing kreeg, wordt er tegenwoordig aan iedereen een boete gegeven die niet voldoet aan de regels.

Wanneer je door een inschattingsfout of verkeerde voorbereiding toch zonder milieusticker een Franse stad in rijdt waar deze sticker benodigd is, dan krijg je een boete. Deze is € 68 voor personenauto’s, motoren en bromfietsen. Bestuurders van vrachtwagens en bussen moeten iets dieper in de buidel tasten en betalen € 135. Wanneer je de boete niet betaalt binnen 45 dagen na het maken van de overtreding, dan wordt het bedrag verhoogd naar 180 euro en 375 euro. De boetes zijn dus niet mis, dus zorg dat je geen fouten maakt en zoek uit of de stad waar je heen wilt vraagt om een milieusticker.


De twee soorten milieuzones

Om het nog iets ingewikkelder te maken, heeft Frankrijk twee verschillende soorten milieuzones. Dat zijn de Zone a Circulation Restreinte en de Zone de Protection de l’Air.

Zone a Circulation Restreinte (ZCR)

Wanneer je deze zone betreedt, moet je altijd een milieusticker op je auto hebben. Deze milieuzone is namelijk permanent en vastgelegd door de Franse lokale overheid. Op deze plekken is over het algemeen dus altijd een grote kans op luchtvervuiling aanwezig. Maar het is afhankelijk van de reglementen op welke dagen of tijdstippen er een bepaalde milieusticker nodig is. Het kan dus zijn dat je overdag een andere milieusticker nodig hebt dan ‘s avonds of in het weekend. En in andere steden zijn sommige milieustickers alleen nodig tijdens de ochtend en avondspits.

De overheid bepaalt dus welke kleur sticker benodigd is. Het kan ook zijn dat de overheid bepaalt dat alleen het centrum van de stad een milieuzone betreft. Buiten dit gebied kun je dus gewoon rondrijden met een andere sticker of zelfs zonder sticker. Dit kun je bijvoorbeeld zien in de hoofdstad Parijs. Je herkent het begin en het einde van iedere milieuzone door de borden met een rode cirkel met de tekst ‘Zone a Circulation Restreinte’. Onder het bord staan eventuele uitzonderingen op de regel, zoals bijvoorbeeld de tijdstippen dat je wel of niet met bepaalde milieustickers de stad in mag.

Zone de Protection de l’Air (ZPA)

Ook deze zone wordt vastgelegd door lokale overheden, maar het betreft in dit geval geen permanente milieuzone. De ZPA wordt dus alleen uitgeroepen wanneer ernstig vervuilende dagen dreigen aan te breken. De lokale overheid mag zelf bepalen op welke manier zij de zone handhaven. Sommige steden zullen ervoor kiezen om bepaalde kleuren van de milieustickers niet toe te staan in de stad, terwijl andere steden ervoor kiezen om de maximumsnelheid naar beneden af te stellen. Maar er komen ook situaties voor waarin kentekens met een even of oneven nummer geweerd worden en deze bij een langer durende de periode van milieuvervuiling om de dag worden afgewisseld.

Iedere zone kan dus op een andere manier gehandhaafd worden. Voor de Franse bevolking is het niet heel moeilijk om erachter te komen welke regels er gelden op een bepaalde dag, maar voor toeristen is dat is lastiger. Je zult het vooral zien wanneer je in de buurt komt van de stad en de matrixborden op de snelweg aangeven dat er bepaalde tijdelijke regels gelden. Het beste is dus om altijd de milieusticker aan te schaffen zodat je weet onder welke categorie jouw voertuig valt en je dan direct kunt zien of jij uit de stad geweerd kan worden.


Kleuren van de milieustickers

Het lijkt een beetje ingewikkeld dat Frankrijk gebruik maakt van maar liefst 6 verschillende kleuren. Maar gelukkig zijn de regels vrij duidelijk. Hoewel het moeilijk is om voor iedere auto te vertellen welke sticker van toepassing is, vind je hieronder een beknopte omschrijving die geldt voor de meeste auto’s in die categorie. De volgorde is van minst vervuilend naar meest vervuilend.

Groen: Deze wordt alleen maar uitgegeven aan volledig elektrische auto’s.

Paars: Als je een hybride of nieuwe niet-vervuilende auto hebt

Geel: Voor iets oudere auto’s die nog wel milieuvriendelijk zijn

Oranje: Hetzelfde geldt voor de oranje sticker, maar voor minder milieuvriendelijke auto’s.

Rood: Heb je een oude auto die niet bepaald milieuvriendelijk is, krijg je een rode sticker.

Grijs: Alleen erg vervuilende auto’s krijgen een grijze milieusticker.

Het kan voorkomen dat jouw auto helemaal niet in aanmerking komt voor een milieusticker. Dan moet je wel een heel erg vervuilende auto hebben, maar dat betekent dat je dus in geen enkele milieuzone mag komen.

Uitzonderingen

Voor inwoners van Frankrijk zijn er een aantal uitzonderingen op de regels. Zij kunnen bijvoorbeeld een verzoek indienen waardoor zij alsnog de milieuzone in kunnen met hun auto. Maar ook als toerist heb je de mogelijkheid om de regels te negeren. Dit is alleen mogelijk wanneer je een Europese Gehandicaptenkaart in je auto hebt liggen. Hoewel je dan nog steeds een milieusticker op je auto moet plakken, kun je de regels die op dat moment gelden gewoon negeren. Je mag dus zelfs met een grijze milieusticker in een zone die alleen maar gele stickers toelaten, zolang je maar de Europese Gehandicaptenkaart bij je hebt.


Waar koop je de Franse milieusticker?

Je kunt de Franse milieusticker alleen kopen via de speciale website van de Franse overheid. Die website is gemaakt voor het kopen van milieustickers en je kunt de website bezoeken in het Frans en Engels. Let erop dat je de sticker bijtijds aanvraagt omdat het soms meer dan 2 weken kan duren voordat je deze op de deurmat hebt. De prijs voor de sticker, inclusief verzendkosten zijn ongeveer €4,20 per kenteken.

Let erop dat je de sticker alleen koopt via de officiële website. Er zijn namelijk meer dan genoeg websites die jou het dubbele of zelfs meer vragen voor de milieusticker. Het enige wat zij doen is het invullen van jouw gegevens op de website van de overheid, wat je net zo goed zelf had kunnen doen.


Jouw vakantie naar Frankrijk

Met deze informatie over de milieusticker van Frankrijk, kan de voorbereiding voor je vakantie echt van start gaan. Met een juiste sticker op je voorruit kun je met een gerust hart overal in Frankrijk op ontdekking en genieten van al het moois dat het prachtige land te bieden heeft. Is je bestemming iets te ver om in één dag te rijden? Bekijk hier de beste tussenstop overnachting in Frankrijk. Of ben je misschien zelfs van plan om heel Frankrijk te ontdekken? In dat geval hebben wij nog een aantal goede tips voor een roadtrip in Frankrijk.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag