Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt tol in Frankrijk?

Hoe werkt tol in Frankrijk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ga jij binnenkort met de auto op vakantie naar Frankrijk? Of rijd jij door dit land van wijn, kaas en chansons heen op weg naar je vakantiebestemming? Dan is de kans behoorlijk groot dat je te maken krijgt met het betalen van tol. Wil je weten hoe het betalen van tol in Frankrijk precies zit? Op welke wegen je bijvoorbeeld moet betalen, hoe je de tol kunt betalen, hoeveel de tol bedraagt en in welke rij je plaats moet nemen voor de tolhuisjes? Dan zit je hier goed. Voor dit artikel zochten wij namelijk precies voor je uit hoe de tol in Frankrijk werkt.


Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk tref je een flink aantal wegen aan waar je tol zult moeten betalen. De snelwegen waar dit voor geldt, zijn voorzien van een bord waar het woord ‘péage’ opstaat. Op deze wegen kom je langs een automaat waar je een kaartje trekt, om deze vervolgens zodra je de weg weer verlaat te betalen. Wanneer je een kijkje op de website www.autoroutes.fr neemt, kun je precies zien waar je op jouw route tolwegen tegen zult komen. Hieronder hebben we daarnaast een lijst voor je samengesteld waar een aantal bekende (lang niet alle!) tolwegen van Frankrijk op staan:

  • A1 – Rijsel (Lille) – Parijs
  • A2 – Valenciennes – Parijs
  • A4 – Parijs – Reims
  • A5 – Parijs – Lyon
  • A6 – Parijs – Nemours A77
  • A7 – Lyon – Marseille
  • A8 – Aix-en-Provence – Nice
  • A9 – Orange A7 – Montpellier
  • A10 – Parijs – Bordeaux
  • A11 – Ponthévard A10 – Nantes
  • A26 – Calais – Lens
  • A28 – Rouen – Tours
  • A39 – Dijon A31 – Dole

Waarom moet je eigenlijk tol betalen?

Je vraagt je nu misschien af waarom je eigenlijk tol moet betalen en waar dat geld dan naartoe gaat. In Frankrijk betaalt men geen wegenbelasting, maar tol. Met de tol die betaald wordt, wordt ervoor gezorgd dat de wegen goed worden onderhouden. Daarnaast tref je langs de tolwegen nette plekken om de auto te parkeren en even de benen te strekken. De tol die je betaalt, wordt dus onder andere daarvoor gebruikt.


Hoe werkt het betalen van tol?

Bij het betalen van de tol op de snelwegen in Frankrijk, wordt gekeken naar verschillende categorieën. Deze categorieën bepalen onder andere de hoogte van de tol die betaald zal moeten worden. Er zijn vijf verschillende categorieën, namelijk:

  • Categorie 1: auto’s, campers, busjes of bestelwagens die niet hoger zijn dan 2 meter, of bestelbusjes met een aanhanger waarbij de maximale hoogte van de combinatie niet hoger is dan 2 meter. Hierbij wordt een eventuele dakkoffer, imperiaal met fietsen of surfplanken, of een skibox niet meegerekend.
  • Categorie 2: auto’s, campers, busjes of bestelwagens die wél hoger zijn dan 2 maar níét hoger dan 3 meter. Dit geldt ook voor combinaties met een aanhanger. Ook in dit geval worden antennes, dakkoffers of een imperiaal met fietsen niet meegerekend.
  • Categorie 3: Bussen, campers en bedrijfsvoertuigen op twee assen die meer dan 3 meter hoog zijn óf die een toegestane maximummassa hebben van meer dan 3500 kilogram. (Dit kun je vinden op het kentekenbewijs.)
  • Categorie 4: Voertuigen die drie of meer assen hebben en meer dan 3 meter hoog zijn óf een maximummassa van meer dan 3500 kilogram hebben. (Dit kun je vinden op het kentekenbewijs). Ook voertuigcombinaties met een hoogte van meer dan 3 meter en voertuigcombinaties met een trekkend voertuig met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kilogram, vallen onder deze categorie.
  • Categorie 5: Motoren en trikes. Hieronder vallen ook motoren en/of trikes met een aanhanger of zijspan.

Tip: Hier kun je een duidelijk overzicht vinden van de categorieën en wordt aan de hand van afbeeldingen uitgelegd tot welke categorie een voertuig behoord.


Hoe kun je de tol betalen?

Er zijn verschillende manieren waarop je de tol in Frankrijk kunt betalen. Hieronder hebben we de manieren van betalen voor je op een rijtje gezet:

  • Contant. Het betalen van de tol kun je gewoon met contant geld doen. Dit kan op twee manieren: bij een bemand tolhuisje of bij een tolhuisje met een bord waar muntjes op afgebeeld staan.
  • Creditcard. Een andere manier om te betalen is met een creditcard. Hiervoor kies je de rijstrook waar CB staat. Houd er wel rekening mee dat niet alle creditcards geaccepteerd worden. Met de meest voorkomende (Mastercard, Visa en American Express) is het betalen geen probleem.
  • Tolbadge/Liber-T badge. Als je een tolbadge hebt (die je achter je voorruit legt/plakt), dan kun je automatisch tol betalen. Het fijne aan deze badge is dat je dus bijna overal zo door kunt rijden. Deze badges werken met een abonnement die je naar wens kunt afsluiten. Je kunt de badge onder andere online aanvragen (check autoroutes.fr) of in een winkel van de ANWB kopen. Doe dit wel ruim voor vertrek. Een andere manier om aan een tolbadge te komen is door naar de (Nederlandse) website van Bip&Go te gaan.

Let op: Betalen met je pinpas is soms wel mogelijk, maar lang niet overal. Daarom wordt deze betaalmethode ook niet aangeraden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je beter voldoende contant geld of een creditcard bij je hebben.


Hoe weet je welk tolpoortje je moet hebben?

Veel bestuurders schieten lichtelijk in de stress als ze aan komen rijden bij de tolpoortjes, want welke moeten ze nou eigenlijk hebben? Op zich is dit vrij simpel: het hangt namelijk af van hoe je gaat betalen. Hierboven hebben we al even kort aangegeven waar je terechtkunt als je voor een bepaald betaalmiddel kiest, maar hieronder hebben we die informatie nog even duidelijker (en uitgebreider) voor je op een rijtje gezet.

  • Een groene pijl. De loketten die voorzien zijn van een groene pijl zijn voor iedereen die met een creditcard of contant wil betalen.
  • CB. De letters CB geven aan dat je bij het tolhuisje met een creditcard kunt betalen. (Zie hieronder nog een belangrijke opmerking over deze loketten.)
  • Oranje T. De poortjes met een oranje T zijn voor de auto’s met een tolbadge.
  • Oranje T + groene pijl. Deze tolhuisjes zijn voor iedereen.
  • Een oranje zeshoek. Dit poortje is voor vrachtwagens.
  • Een rood kruis. Een rood kruis geeft aan dat een tolhuisje gesloten is.

Extra informatie CB loketten: Als je gebruikmaakt van een CB loket, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een hoogtelimiet. Dit hoogtelimiet heeft niets met het limiet op je creditcard te maken, maar wel met de hoogte van je voertuig. Heeft een loket een hoogtelimiet, dan zal dit duidelijk aangegeven staan. Deze loketten hebben een hoogtelimiet van 2 meter en zijn dus enkel toegankelijk voor voertuigen uit categorie 1.

https://nl.pinterest.com/pin/28640147604937631/


Hoeveel tol moet je betalen?

Dat de tol best prijzig is, is iets wat veel mensen wel weten. Hoeveel de tol die je moet betalen precies bedraagt, hangt volledig af van je voertuig en de reis die je maakt. Gelukkig kun je op autoroutes.fr een heel duidelijk overzicht vinden van hoeveel tol je zult moeten betalen voor jouw reis. Zo weet je voor vertrek precies wat je aan tol kwijt zult zijn en kun je ervoor zorgen dat je voldoende contant geld bij je hebt.


Kun je de tolwegen niet gewoon vermijden?

Ja, dat kan. Maar of dat ook daadwerkelijk verstandig is, hangt helemaal af van waar je in Frankrijk moet zijn. Het probleem met het vermijden van deze snelwegen is namelijk dat je vaak een behoorlijke omweg zult moeten maken. En die omweg zal je niet alleen een hoop extra tijd kosten, maar ook een hoop extra (benzine)geld. Of het dus daadwerkelijk iets oplevert om een omweg te maken, hangt af van jouw reis/bestemming.


Tol betalen in Frankrijk

Als je naar of door Frankrijk reist met de auto, dan ontkom je waarschijnlijk niet aan het betalen van tol. De hoogte van de tol hangt af van in welke categorie je voertuig valt en welk traject je rijdt. Door van tevoren op te zoeken hoeveel tol je zult moeten betalen op jouw route, heb je een idee van wat je kwijt zult zijn. Je kunt de tol onder andere contact of met een creditcard betalen, of je kunt een tolbadge aanschaffen. Het voordeel van die laatste optie is dat je zo door kunt rijden bij de tolhuisjes en dus nauwelijks te maken zult krijgen met lange wachttijden. Veel mensen vragen zich af of ze de (dure) tolwegen niet gewoon kunnen vermijden. Dit zou eventueel kunnen, maar dat zal vaak resulteren in het maken van een enorme omweg, waarbij je dan logischerwijs ook meer benzine kwijt bent. Het betalen van tol is dus vaak iets waar je gewoonweg niet onderuit komt. In ruil van de door jou betaalde tol, rijd je dan vervolgens wel op goed onderhouden wegen met goed verzorgde parkeerplekken waar je je benen kunt strekken.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag