Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat betekent een negatief reisadvies?

Wat betekent een negatief reisadvies?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoewel we zeggen dat de wereld steeds kleiner wordt, zijn er iedere dag in ieder land nieuwe ontwikkelingen. Het is onmogelijk om al die ontwikkelingen bij te houden. Daarom heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken de taak op zich genomen om de inwoners van Nederland op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen als resultaat hebben dat een negatief reisadvies wordt gegeven. Wat dat precies betekent en welke mogelijkheden je hebt wanneer er een negatief reisadvies geldt, dat lees je terug in dit artikel.


Wat betekent een negatief reisadvies?

Een negatief reisadvies wordt afgegeven wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken inschat dat een bepaald land of een gedeelte van een land niet veilig is om naar af te reizen. Zij houden namelijk 24 uur per dag de situaties in de hele wereld in de gaten. Alle belangrijke gebeurtenissen worden per land geanalyseerd en vervolgens wordt ingeschat of het nog steeds veilig om naar dit land of deze streek af te reizen.

De oorzaken voor dit negatieve reisadvies kunnen uiteenlopen en ook het land waar de het negatieve reisadvies voor geldt speelt een rol. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een terroristische aanslag in het land waar je naar zou willen afreizen. In dat geval kan jouw leven ook gevaar lopen, waardoor het negatieve reisadvies wordt afgegeven. Maar ook natuurrampen, heftige criminaliteit en politieke instabiliteit kunnen een negatief reisadvies als resultaat hebben.

Niet bindend
Een negatief reisadvies betekent niet dat je niet naar dat land of die regio toe mag. Daarom heet het ook een advies. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil de Nederlandse vakantiegangers, zakenreizigers en expats hiermee dan ook alleen informeren over de huidige situatie op jouw bestemming.


Wanneer geldt er een algeheel negatief reisadvies voor een land?

Wanneer er een algeheel negatief reisadvies geldt, dan heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaald dat geen enkele plek in dat land veilig is om te bereizen. Vaak geldt er een algeheel reisadvies voor landen waar al enkele jaren conflictsituaties zijn, zoals burgeroorlogen, opstanden of andere oorlogen. Dit algehele negatieve reisadvies geldt bijvoorbeeld voor landen zoals Irak, Afghanistan, Syrië en Noord-Korea. Een andere reden waarom er een algeheel reisadvies kan gelden, is wanneer er plotseling een grote politieke onrust ontstaat of een terroristische aanslag wordt gepleegd. Dit zorgt er namelijk voor dat het hele land onveilig zou kunnen zijn, waardoor het beter is helemaal niet meer af te reizen naar het land.

Wanneer geldt er een gedeeltelijk negatief reisadvies?

Het kan ook voorkomen dat alleen een bepaald gedeelte van een land onveilig wordt verklaard. Dit komt dan ook door lokale omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer er aardverschuivingen, aardbevingen of cyclonen plaatsvinden. Vaak kan een groot deel van het land dan nog veilig zijn en is het alleen onveilig op de locatie waar de ramp zich heeft voorgedaan. Ook kan het binnenland volledig veilig zijn, maar zijn ar langs de grenzen conflicten met andere landen of vindt er drugssmokkel plaats. In dat geval kun je beter niet langs de grenzen reizen en geldt daar voor langere tijd een negatief reisadvies. Wanneer er een negatief reisadvies geldt voor bepaalde gebieden kun je deze terugvinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Wat betekenen de kleurcodes bij reisadvies?

Om aan te geven hoe veilig een land is, werkt het Ministerie van Buitenlandse Zaken met vier kleurcodes. Iedere kleurcode geeft op een eigen manier aan wat je het beste kunt doen. Hieronder leggen we de kleurcodes uit:

  • Groen. Een groene kleurcode voor een land betekent dat er waarschijnlijk geen enkel gevaar is zodra je naar het land afreist.
  • Geel. Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken een gele kleurcode afgeeft voor een gebied of land, dan gelden er veiligheidsrisico’s. Tijdens je verblijf is het dus mogelijk dat je in contact komt met een potentieel gevaarlijke situatie.
  • Oranje. Wanneer er een oranje kleurcode geldt, dan word je afgeraden om het land of gebied te bezoeken. Alleen als het strikt noodzakelijk is dat je in het gebied aanwezig bent, dan zou je naar het land moeten afreizen.
  • Rood. Het hoogste niveau is rood. Wanneer deze kleurcode geldt, dan wordt het je ten zeerste afgeraden om naar het land of gebied af te reizen. Er is namelijk een grote kans dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Wat gebeurt er als voor je vakantie het reisadvies wijzigt?

Het kan zijn dat een land volkomen veilig is om naartoe te reizen, maar dat er vlak voor je vakantie iets gebeurt. Een aardbeving of terroristische aanslag bijvoorbeeld. Wanneer je zelf een vlucht en accommodatie hebt geboekt, dan kun je in dat geval helaas weinig doen. Het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is namelijk niet bindend en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zomaar annuleren is dan ook niet aan de orde. Heb je een reis geboekt bij een reisorganisatie die aangesloten is bij het calamiteitenfonds, dan kan het zijn dat je wel geld kunt krijgen uit dit fonds. Hoewel dit niet in alle gevallen geldt, is dit fonds bedoeld voor ongeplande rampen in je vakantieland. Ook kan een reisorganisatie zelf aangeven dat ze de reis niet meer door laten gaan. In dat geval kan de reis komen te vervallen of wordt er een nieuwe datum gekozen.


Reisverzekering en negatief reisadvies

Reisverzekeringen zijn er om je te beschermen in het geval van een onvoorziene situatie op je vakantiebestemming. Omdat vaak van tevoren bekend is dat een land onveilig is om naar af te reizen, dekken reisverzekeraars geen schade die voortkomt uit molest. Molest is een situatie waarin er sprake is van een conflict. Voorbeelden van een conflict zijn wanneer er op je bestemming sprake is van een gewapend conflict, burgeroorlog, politieke onlusten, oproer of terrorisme. Deze gevallen zijn sowieso al nooit gedekt door een reisverzekering, waardoor het negatieve reisadvies in dit geval geen invloed heeft op je dekking.

Reguliere dekking
Wel geldt de normale dekking van je reisverzekering in landen met een negatief reisadvies. Wanneer je bijvoorbeeld bestolen wordt van je telefoon, je van je fiets valt en je arm breekt, je bagage zoekraakt en je terug naar huis vervoerd moet worden wanneer er geen sprake is van molest. Omdat niet iedere verzekeraar dezelfde voorwaarden hanteert, kun je in het geval van een reis naar een bestemming met geel, oranje of rood reisadvies het beste je reisverzekeraar benaderen.

Aparte reisverzekering
Ook kun je bij sommige verzekeraars een aparte verzekering afsluiten waar bepaalde vormen van molest wel zijn verzekerd. Hier betaal je dan een extra toeslag voor. Ook hiervoor geldt dat je de voorwaarden goed moet lezen, want veel verzekeraars keren alleen uit wanneer het land tijdens jouw heenreis een groen reisadvies had en dit tijdens je verblijf is gewijzigd.


Wat als het reisadvies wijzigt tijdens je reis?

Wanneer je in een land bent waarvan het reisadvies wordt gewijzigd, dan moet je zo snel mogelijk bepalen of dit reisadvies geldt voor de regio waar je op dat moment bent. Is dat het geval, dan kun je 24 uur per dag contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken om informatie op te vragen. Ook kun je eventueel contact opnemen met je reisverzekering wanneer je bijvoorbeeld uit het gebied geëvacueerd moet worden. Je kunt contact opnemen via de app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar je ook de gegevens vindt van Nederlandse Ambassades en consulaten.

Waar kun je informatie opvragen over een negatief reisadvies?

Wanneer je wilt weten of een land een negatief reisadvies heeft, dan kun je dat vinden op deze website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze website wordt 24 uur per dag bijgehouden en zodra er wijzigingen nodig zijn, worden die vrijwel direct doorgevoerd. Vervolgens heb je nog enkele andere manieren om deze informatie op te vragen:

  • Via het twitter account @247BZ
  • Via de app 24/7 BZ Reis
  • Via email; kies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het land en meld je aan voor de email lijst.

Registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ga je naar het buitenland voor een lange reis, of ga je zelfs verhuizen? Dan kun je je ook aanmelden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar schrijf je naar welk land je vertrekt, zodat je vervolgens continue op de hoogte wordt gehouden van de stand van zaken. Erg handig wanneer je naar een land gaat dat bekend staat om zijn instabiele verleden.


Het is dus erg belangrijk om de situatie van je bestemming in de gaten te houden. Zelfs als er nooit wat lijkt te gebeuren in het land, kan een aardbeving of terroristische aanslag ineens het hele land in rep en roer brengen. In dat geval is het belangrijk om te kijken of je nog steeds wil en kan afreizen naar het land.

En mocht je al in het land aanwezig zijn, dan is het belangrijk om te kijken hoe je daar zo snel mogelijk weg kan komen. Sla dus belangrijke telefoonnummers zoals die van je reisverzekeraar en het Ministerie van Buitenlandse Zaken op in je telefoon of print ze uit, want in geval van een noodsituatie zul je daar ongelooflijk dankbaar voor zijn.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag