Reizen naar Iran: Reisadvies en tips

Reizen naar Iran: Reisadvies en tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iran staat wellicht niet bij iedereen in de top 10 met favoriete bestemmingen, maar dat is geheel ten onrechte. Iran is een uniek land en wanneer je een bezoek brengt aan het land verovert het land ongetwijfeld een plekje in je hart. Iran is een plek waar historie, cultuur en een uiterst vriendelijke bevolking elkaar ontmoeten. Met het reisadvies en de tips in dit artikel weet je zeker dat jouw reis naar Iran een onvergetelijke ervaring wordt.


Veiligheid Iran

Iran is geen land waar je zonder voorbereiding naar toe moet gaan. Het land is op dit moment betrekkelijk veilig, maar er zijn wel zaken waar je goed bij stil moet staan. Hoewel de veiligheidssituatie per week verschilt, zijn er een aantal zaken waar je tijdens een bezoek aan Iran alert op moet zijn:

Natuurgeweld
Iran heeft regelmatig te maken met aardbevingen die soms zeer heftig kunnen zijn. Daarnaast kan er in sommige maanden ook enorm veel regen vallen, wat overstromingen tot gevolg heeft.

Criminaliteit en terrorisme
Hoewel de meeste Westelijke provincies vrij veilig zijn, kunnen er in de Oostelijke provincies drugssmokkelaars aanwezig zijn. Ook komt er diefstal voor en worden er soms nepagenten gesignaleerd. Vanwege een terroristische aanslag op een militaire parade op 22-09-2018 wordt het bijwonen van dit soort parades afgeraden.

Politiek
Op politiek gebied is het in Iran soms onrustig. Vaak wordt er door de Nederlandse overheid afgeraden om dicht langs de grens met Irak, Afghanistan of Pakistan te reizen tijdens je bezoek.

Kijk voor actuele informatie op de website van Ministerie van Buitenlandse zaken


Beste reistijd Iran

Iran is bijna 40 keer zo groot als Nederland en heeft daarom ook verschillende klimaten. Het land beschikt over een woestijn-, land- en bergklimaat. Het verschil tussen de hooggebergtes en de woestijn kan met gemak 40 graden zijn, op dezelfde dag. De beste reistijd hangt dus een beetje af van de plekken die je gaat bezoeken. Over het algemeen is het beter om de zomer te vermijden omdat er dan regelmatig temperaturen worden gemeten die ver over de 40 graden heen gaan. Probeer dus een bezoek te brengen in april, mei, september en oktober. Je hebt dan de minste kans op regen en het is niet zo warm in de woestijn.


Rondreis Iran

Wanneer je niet bekend bent in Iran en het land echt als toerist wilt ontdekken, dan is het aan te raden om niet zelfstandig maar juist met een georganiseerde groepsrondreis door Iran te trekken. Wanneer je meegaat met zo’n reis wordt alles onderweg voor je geregeld en is er een lokale gids aanwezig die alle lokale gebruiken kent en kan uitleggen. Begeleiding van zulke rondreizen is vaak gewoon in het Nederlands, dus je mist helemaal niets van de uitleg over bijzondere bouwwerken en andere bezienswaardigheden.

Daarbij heb je altijd een aanspreekpunt wanneer er iets misloopt en kun je dus een stuk beter ontspannen tijdens je reis. Vaak weet je ook precies wat en waarvoor je betaalt, zodat je lokaal niet voor onverwachte kosten komt te staan.


Tips & bezienswaardigheden Iran

Iran is een land van extremen en biedt enorm veel bezienswaardigheden. Toch zijn er enkele hoogtepunten die je beslist niet mag missen tijdens je reis door Iran. Deze plekken geven je het beste beeld van het land en zijn niet voor niets één van de meest bezochte plekken in Iran.

Teheran

blank

De hoofdstad van Iran is Teheran en het is de woonplaats van miljoenen Iraniërs. De stad heeft nog veel traditionele gebouwen, maar ook veel moderne nieuwbouw, wat nodig was om de grote hoeveelheid inwoners te huisvesten. In de stad bevindt zich het prachtige Golestanpaleis uit de Qajar-dynastie. Dit gebouw staat sinds 2013 op de Unesco werelderfgoedlijst. De stad is daarnaast de thuisbasis voor duizenden studenten die studeren. Deze zijn vaak te vinden in de prachtige paleistuinen van het Golestanpaleis.

Daarnaast kun je in Teheran ook het paleizencomplex van Saadabad van de Pahlavi dynastie bezoeken en is ook de vuurtempel van de Zoraosters een bezoekje waard. In de stad kun je daarnaast vele musea bezoeken waar je de geschiedenis van het land nog beter kunt bewonderen. Wil je even weg uit de stad? Neem de kabelbaan naar het Alborzgebergte, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Tabriz

De stad Tabriz mocht zich in het verleden regelmatig de hoofdstad van Iran noemen en is tegenwoordig een belangrijke basis voor handel met Europa. De stad is een echte mengelmoes waar je invloeden kunt zien uit andere culturen. Zo zie je Perzische, Russische, Turkse en Mongolische invloeden die stammen uit tijden waarin deze culturen overheersten in het land. In Tabriz vind je de grootste overdekte bazaar van Iran, die daardoor ook een plekje heeft bemachtigd op de Unesco Werelderfgoedlijst.

In de stad kun je daarnaast een bezoekje brengen aan de Blauwe Moskee, enkele Perzische tuinen en het Constitution House, waar leiders vroeger bijeenkwamen. Ben je fan van handgeknoopte tapijten? De stad Tabriz staat wereldwijd bekend om zijn lokaal geknoopte tapijten, dus kun je hier je ogen uitkijken.

Dasht-e Lutwoestijn

Ben je benieuwd naar de natuur in Iran? Dan is een bezoek aan de Dasht-e Lutwoestijn de perfecte gelegenheid om daarmee in contact te komen. De woestijn bestaat voornamelijk uit een grote zoutvlakte, diverse unieke rotsformaties en metershoge zandduinen die zich verplaatsen door de wind. De Dasht-e Lutwoestijn dankt zijn bijnaam Kalutwoestijn aan een bijzonder schouwspel wat zich nergens op aarde op grotere schaal afspeelt dan hier. Door de droge passaatwind die continue uit één richting komt, worden de zandsteenformaties op een hele unieke vorm van erosie gevormd. Deze natuurlijk kunstwerken zijn tientallen meters hoog en vormen daarom vooral tijdens zonsondergang een uniek gezicht.

Shiraz

blank

De stad Shiraz ligt aan de voet van het Zargosgebergte en ligt daarom iets hoger dan andere delen van Iran. Dat zorgt er ook voor dat Shiraz zich één van de groenste steden van Iran mag noemen. Deze andere leefomstandigheden zorgden er in het verleden voor dat deze stad bekend stond om zijn wijn, literatuur en poëzie. Een beroemde bezienswaardigheid, die je overigens ook van binnen mag bewonderen, is de De Shah-é Cheragh. Van binnen is de graftombe op vrijwel alle plekken voorzien van kleine spiegeltjes, wat het een bijzondere plek maakt.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de graftombes van de dichters Hafez en Saadi, waarbij je ook een bezoek kunt brengen aan de omringende Perzische tuinen. Daarnaast vind je hier de Jameh-ye Atighmoskee, wat één van de oudste moskeeën van Iran is en kun je vanaf hier een excursie doen naar de ruïnes van Persepolis.

Persepolis

blank

Hoewel je overal in Iran restanten uit het verleden kunt zien, gaan weinig plekken zover terug in de tijd als Persepolis. Deze voormalige stad was ooit het centrum van het Perzische rijk, maar bestaat tegenwoordig uit niets meer dan ruïnes. De stad werd namelijk al gebouwd vanaf 518 voor Christus en bestond uit prachtige paleizen. De komst van Alexander de Grote was een zwarte dag voor Persepolis, omdat de stad volledig in de brand werd gestoken. Nog geen honderd jaar geleden werden de restanten van de stad pas weer ontdekt en sindsdien worden de bouwen gerestaureerd om ze in een zo goed mogelijke staat te houden. Een bezoekje aan persepolis kun je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Iran omdat het Perzische tijdperk een enorm belangrijke periode is geweest voor het Iran van nu.

Ishafam

Als je op zoek bent naar prachtige steden, dan is Ishafam de perfecte bestemming tijdens je reis door Iran. Het wordt door velen ook wel de mooiste stad van Iran genoemd en die bijnaam kreeg het niet voor niets. De stad, die gelegen is aan de voormalige Zijderoute, biedt bijvoorbeeld een prachtig en enorm plein, dat ook wel de ‘Halve Wereld’ wordt genoemd. Langs het plein staan diverse belangrijke moskeeën en paleizen waarvan sommige meer dan 500 jaar oud zijn.

Buiten zijn speelt een grote rol in Ishafam. Het lijkt wel alsof de bewoners zelf ook willen genieten van hun prachtige stad. Aan het einde van de dag zie je dan ook veel inwoners op straat bij de pleinen rondom de bazaar, in de theehuizen en nabij de bruggen over de Zayandehrivier.

Elke bazaar

blank

Ga je naar Iran, dan kom je in vrijwel iedere stad een enorme bazaar tegen. En die zijn er niet voor niets. De bazaar is namelijk waar vrijwel alles gebeurt. De bevolking koopt er de dagelijkse boodschappen, prachtige Perzische tapijten en ontmoet er vrienden en familie. Heb je de kans om één of enkele bazaars te bezoeken tijdens je reis door Iran, doe dat dan meteen. Er zijn weinig manieren om het dagelijks leven van de Iraniërs van dichtbij te bekijken. Bewonder prachtige badhuizen, theehuizen en maak kennis met de vriendelijke Iraanse bevolking om jezelf écht onder te dompelen in de cultuur.


Een reis naar Iran

Een reis naar Iran staat garant voor avontuur, cultuur en het ontdekken van een compleet nieuwe wereld. Hoewel je zeker op je veiligheid moet letten in Iran, kun je ervan uitgaan dat je op de meeste plekken gewoon veilig bent en onbezorgd kunt genieten van het prachtige land. En boek je een rondreis, dan weet je ook nog eens zeker dat al je zorgen worden weggenomen. Er zijn diverse aanbieders die georganiseerde reizen aanbieden naar Iran. Iedere reis heeft waarschijnlijk bepaalde delen van de hoogtepunten die we hierboven hebben omschreven, maar er kunnen ook unieke plekken zijn toegevoegd aan iedere reis. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval wat Iran je te bieden heeft en welke hoogtepunten de moeite waard zijn om te bezoeken.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag