Op vakantie met de autotrein

Op vakantie met de autotrein

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Om lange, vermoeiende autotochten te voorkomen is de autotrein in het leven geroepen. Dit is een trein waarmee je jouw auto of motorvoertuig mee kunt nemen. Soms voor korte stukjes, maar vaak ook voor lange ritten. Soms zelfs inclusief overnachtingen. Hierdoor kun je ontspannen aan je reis beginnen en blijf je toch mobiel op vakantie.

Er zijn nog andere voordelen waar de meeste mensen niet zo snel bij stilstaan. Wat dacht je van lange files in de bouwvak? Of onverwachte kosten op de tolwegen? Dure benzine? Met de autotrein zijn die obstakels verleden tijd.

De autoslaaptrein

Veel populaire Europese vakantiebestemmingen zijn wel even rijden. Hiermee ben je al direct een kostbare vakantiedag kwijt aan het reizen. Met de autoslaaptrein dommel jij weg in een comfortabele cabine en word je wakker op jouw bestemming! Dit scheelt direct een hotelovernachting.

Met de autotrein naar Engeland

De Eurotunnel (ook wel Kanaaltunnel genoemd) is een leuke en efficiënte manier om de oversteek van Frankrijk naar Engeland te maken. Sterker nog, het is de enige manier om jouw auto in Engeland te krijgen. Deze autotrein rijdt vier keer per uur van het Engelse Folkestone naar het Franse Calais en weer terug.

Calais is wel een stukje rijden voor de meeste Nederlanders. Het ligt aan zee, vlakbij de Belgische grens. Daarom is het ook leuk om de autotrein naar Engeland te combineren met een bezoekje aan Brugge of een andere Belgische stad die op de route ligt. Folkestone ligt helemaal onder in Engeland, op ongeveer 1.5 uur van Brighton en 1.5 uur van London. Vanuit de autotrein rijd je meteen de snelweg op, dus dan kun je zo overal heen rijden. Houd er rekening mee dat ze in Engeland aan de linkerkant van de weg rijden!

De overtocht duurt slechts 35 minuten en je kunt vanuit de autotrein direct de snelweg op. Een enkeltje kost minimaal €37 per auto, inclusief brandstof-, bagage- of reserveringskosten. Voor dit bedrag mag je maximaal negen personen meenemen. Het is zelfs toegestaan om een huisdier mee te nemen, tegen een extra betaling van €26.

Met de autotrein naar Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland waar je niet zo 1,2,3 bent. Al helemaal niet als je naar Zuid-Frankrijk gaat. Gelukkig heeft Parijs een groot station waar vele autotreinen vertrekken, onder andere naar Avignon, Nice, Marseille, Toulon, Féjus, Perpignan, Briancon, Toulouse. Deze prijzen voor deze reizen zijn vanaf €210. Dit is inclusief een hotelovernachting in Parijs.

Voorheen reden de autotreinen ook naar de plaatsen Narbonne, Bordeaux, Lyon, Biarritz, Brive, Toulouse en Briancon. Helaas zullen deze treinen in 2019 niet rijden. Of ze in de toekomst wel weer zullen rijden is nog onbekend.

Met de autotrein naar Italië

Voorheen waren er routes vanaf Düsseldorf naar Livorno en vanaf Düsseldorf naar Verona. Helaas rijden deze autotreinen naar Italië in 2019 niet. Het is onbekend of de route in de komende jaren weer hervat gaat worden.

Andere stations van de autotrein

Helaas zijn er geen opstapplaatsen in Nederland. Daarom stappen de meeste Nederlanders in het nabijgelegen Hamburg of Düsseldorf op. Andere stations liggen onder andere in Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland en Oostenrijk. Vanuit hier reis je naar Zuid-Europese en Oost-Europese bestemmingen.

Waar kun je vakantie met een autotrein boeken?
Omdat autotreinen steeds minder rijden zijn er ook steeds minder aanbieders. Het meeste aanbod vind je dan ook online. Je kunt het beste boeken via een grote website die het volledige overzicht van beschikbare reizen regelmatig bijhoudt. De websites Treinreiswinkel en Treinreiziger zijn hiervoor geschikte websites.

Het aanbod van vakanties met de autotrein is wisselend. Daarom raden we je aan om altijd op een van bovenstaande websites te controleren of bepaalde routes (nog) beschikbaar zijn.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag