5 tips voor een treinreis door Zwitserland

5 tips voor een treinreis door Zwitserland

Laatst bijgewerkt: 26 maart 2019

Wie denkt aan Zwitserland, denkt waarschijnlijk ook direct aan hoge bergen, sneeuw, kaas en heerlijk chocola. Zwitserland is een typisch land, waarbij het niet uitmaakt op welke manier je het ontdekt. Op iedere manier kom je op andere plekken en zie je een prachtig stukje natuur of cultuur. Voor veel mensen is Zwitserland dan ook één van de mooiste landen ter wereld. Maar wist je dat je het land ook vanuit een trein kunt bewonderen? In dit artikel geven we 5 tips voor prachtige treinreizen in Zwitserland.


Waar we bij de NS in Nederland vertraging hebben wanneer de eerste blaadjes op het spoor liggen of de eerste sneeuwvlokken zich laten zien, is het treinverkeer in Zwitserland net iets anders geregeld. Treinen gaan hier soms bijna verticaal de berg op, doen dienst als heuse sneeuwschuivers en hebben soms zelfs een panorama dak zodat je nog meer van de omgeving kunt zien. In Zwitserland kom je er niet zo snel mee weg als je zegt dat een treinreis maar een saaie bedoeling is. Maar je hoeft ons natuurlijk niet op onze woord te geloven. Kijk zelf maar bij de onderstaande treinreizen en je zult zelf zien waarom Zwitserland een land is dat je beslist vanuit een trein gezien moet hebben.


5 tips voor een treinreis in Zwitserland

De Glacier Express

blank

We beginnen gelijk met één van de meest indrukwekkende treinritten ter wereld. De Glacier Express is een trein die rijdt over een traject van circa 300 kilometer. Tijdens de lange rit van circa 8 uur rijd je over ongeveer 291 bruggen kom je door 91 tunnels. Onderweg zie je werkelijk waar de meest prachtige uitzichten op bergen, dalen en rivieren. Tijdens de rit hoef je jezelf dus ook zeker niet te vervelen en zal je fototoestel het ongetwijfeld heel druk gaan krijgen.

De route
De Glacier Express rijdt vanaf de voet van de Matterhorn in Zermatt in de richting van St. Moritz. Onderweg kom je onder andere langs de plaatsjes Chur, Andermatt en Brigg. Daarbij rijd je ook nog over de Oberalppass, op maar liefst 2022 meter hoogte. Andere hoogtepunten van de treinrit zijn de Rijnkloof, het Engadin en Domleschg. Je kunt vrijwel het gehele jaar gebruik maken van de trein route, behalve van oktober tot december wanneer de route gesloten is. In de zomer rijdt de trein meerdere malen per dag, in tegenstelling tot slechts één keer per dag in het laagseizoen.

De Bernina Express

blank

De Bernina Express is ook zo’n prachtige route door indrukwekkende natuurgebieden. Tijdens het traject rijd je over maar liefst 196 Bruggen en door 55 tunnels. Door de oversteek van al deze bruggen heb je regelmatig een spectaculair uitzicht van de omgeving, waarbij het Landwasser viaduct ongetwijfeld een van de hoogtepunten is. Met 65 meter is dit een van de meest gefotografeerde plekken van het traject. Ook de afdaling richting Italië vanaf de Bernina Pass is indrukwekkend. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over Italië.

De route
Het traject van de Bernina Express loopt gedeeltelijk langs dezelfde route als van de Glacier Express. Het stuk van de route dat overeenkomt is van het stadje Chur tot St. Moritz. Vanaf St. Moritz splitst het spoor zich en vertrekt de Bernina Express in de richting van Italië. Het eindstation bevindt zich in de Italiaanse stad Tirano. De route van het volledige traject is 150 kilometer en daar doe je ongeveer 4 uur over. Wanneer je instapt bij het laatste station van de Glacier Express – het stadje St. Moritz – dan resteert er nog een reistijd van circa 2 uur.

De Golden Pass

blank

De Golden pass is een iets andere vorm van transport en er zijn twee grote verschillen met de Bernina Express en Glacier Express. Als eerste is het traject van de Golden pass niet aan een stuk gelegen en zul je dus één of twee keer moeten overstappen op een andere trein. Het tweede verschil is dat de trein minder door de natuur heen rijdt, maar dat je juist meer van de Zwitserse cultuur zult zien. De treinreis is eigenlijk in ieder seizoen op zijn eigen manier een fantastische ervaring. In de winter in de lente ligt er nog vrij veel sneeuw, wat het landschap een magische uitstraling geeft. In de zomer en de herfst is de sneeuw weg en geniet je van prachtige blauwe meren een geweldige kleuren in de natuur.

De route
Zoals eerder vermeld, is de Golden Pass dus niet één trein die over een vast traject inrijdt, maar zul je moeten overstappen. Op ieder traject reizen ander soort treinen, waarbij je op het traject van Zweisimmen naar Montreux kunt kiezen uit reguliere treinen of speciale Golden Pass treinen. Deze laatste zijn speciale panorama treinen waardoor je de omgeving nog beter kunt zien. De drie verschillende trajecten, waar je afzonderlijk op kunt reizen zijn als volgt:

Luzern naar Interlaken Ost – Interlaken Ost naar Zweisimmen – Zweisimmen naar Montreux. Op Het eindpunt bij Montreux kun je onder andere genieten van het prachtige meer van Geneve.

Gotthard Panorama Express

blank

Als je eerder in Zwitserland op vakantie bent geweest, dan heb je ongetwijfeld de Gotthardtunnel gezien of voorbij horen komen op het nieuws. Deze bijna 60 kilometer lange tunnel is zeer belangrijk om eenvoudig en snel op je bestemming aan de andere kant te kunnen komen. Maar je kunt ook een korte route nemen waarbij de tunnel nog maar 15 kilometer is. Dit is de oude Gotthardtunnel en daar gaat nu een treinspoor doorheen. Tijdens deze spectaculaire route op de Panorama Express zie je de prachtige natuur vanuit een speciaal panorama treinstel. Deze zijn speciaal gemaakt met openklappende ramen zodat je onderweg geweldige foto’s kunt maken van de uitzichten.

De route
De Gotthard Panorama Express rijdt dagelijks met een rondreis van Lugano naar Fluelen. In Fluwelen heb je verschillende opties om meer te ontdekken van de prachtige omgeving. Zo kun je onder andere aan boord van een historisch rader stoomschip waarmee je in de richting van Luzern vaart. Ook kun je een Shuttle nemen tussen Goschenen en Andermatt. Vanaf Andermatt kun je vervolgens op de Glacier Express stappen.

De Jungfraubahn

blank

Ben je op zoek naar een traject waar je hoogstwaarschijnlijk de gehele route met verbazing door het raam kijkt? De Jungfraujoch route is kort, maar compenseert zijn lengte met spectaculaire vergezichten over de gebergtes. De Jungfraujoch wordt ook wel het dak van Europa genoemd en wanneer je daar aankomt, zie je precies waarom. Je kijkt letterlijk neer op alle andere bergen omdat de Jungfraujoch maar liefst op 3454 meter hoogte ligt. Dat maakt dit station het hoogste treinstation van Europa.

Via diverse tunnels rijd je langs iconische Zwitserse plekjes, zoals de Aletschgletsjer, de Monch, The Eiger en de Jungfrau. Vanaf het treinstation heb je meer dan voldoende mogelijkheden om een wandeling te maken, wat dan ook zeker een aanrader is. Zelfs in de zomer loop je hier door de grote hoogte waarschijnlijk in de sneeuw. Zowel op de tocht naar boven als naar beneden word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Een ritje met de Jungfraubahn is er eentje die je niet snel meer zult vergeten.

De route
Het makkelijkst is wanneer je een dagexcursie boekt naar de Jungfraujoch. Je kunt dan vanuit diverse grote steden vertrekken. Zo zijn Interlaken, Zürich en Luzern alle drie een prima uitvalsbasis voor de excursie. Omdat de tocht naar de top zelf maar 37 kilometer is, zal je het eerste gedeelte in dat geval met een ander traject of met een bus afleggen. Vanaf het dorpje Grindelwald word je vervolgens met een kabeltrein de berg op vervoerd. Uiteraard kun je ook zelfstandig naar het dorpje komen om vervolgens de kabeltrein te nemen.


Wat is jouw favoriete treinreis?

Iedere reis in dit artikel heeft zijn eigen karakter. Waar het ene traject je vooral de Zwitserse steden en de cultuur laat zien, laten andere je het beste stukje natuur van Zwitserland zien. Dat Zwitserland een land van extremen is, is dan ook direct terug te zien in het spoornetwerk. Het hoogste treinstation van Europa, treinen die langs gletsjers rijden of uitzicht bieden op één van de mooiste meren ter wereld. Wanneer je in één van de bovenstaande trein stapt, weet je één ding zeker: reizen met de trein zal nooit meer hetzelfde zijn.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag