Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kun je met een 0-urencontract werk weigeren?

Kun je met een 0-urencontract werk weigeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel werkgevers werken tegenwoordig 0-urencontracten. Dit geeft je werkgever minder verantwoordelijkheden en verplichtingen. Voor de werknemer is het vaak een moeilijkere situatie. Helaas geeft een nulurencontract je niet het recht om te doen en laten wat je wil. Werk weigeren is in sommige gevallen mogelijk, maar lang niet altijd. In dit artikel lees je wanneer je werk kunt weigeren en welke consequenties dat heeft.


De definitie van een 0-urencontract

Een 0-urencontract is een oproepcontract waarbij er geen afspraken zijn gemaakt over het aantal uren dat je werkt. Je wordt maximaal 40 uur per week ingepland, vaak op basis van je beschikbaarheid (maar niet altijd). Als er minimale en maximale uren bekend zijn, dan spreek je van een min-max oproepcontract.

Enerzijds is een 0-uren contract heel flexibel, omdat je niet verplicht wordt om wekelijks een minimaal aantal uren te maken. Anderzijds is het absoluut niet flexibel omdat je op elk moment kan worden ingepland en niet altijd dezelfde uren maakt. Oftewel: je inkomen kan ook behoorlijk fluctueren.


Kun je met een 0-uren contract werk weigeren?

Een oproep weigeren wordt alleen geaccepteerd indien je een goede reden hebt waarom je niet beschikbaar bent. Bijvoorbeeld als je verplicht college moet volgen, een bruiloft hebt of naar de tandarts moet. Let op: dit is slechts een indicatie, jouw werkgever bepaalt zelf wat hij of zij een goede reden vindt. Pak daarom jouw 0-urencontract er even bij, zodat je de voorwaarden kunt bekijken. Staan de consequenties van het werk weigeren niet in je contract? Vraag het dan rechtstreeks aan je werkgever, zodat je goed weet waar je aan toe bent.


Weigeren bij ziekte

Als je al bent ingepland terwijl je moet werken, dan wordt het een stukje lastiger. De werkgever rekent op je als je eenmaal bent opgeroepen. Het is niet zo dat een 0-urencontract je de vrijheid geeft om te doen en laten wat je wil. Hopelijk is je werkgever flexibel genoeg om je vrijaf te geven bij heftige gebeurtenissen in je persoonlijke leven. Voor de rest geldt ziekte als de enige gangbare reden om ingepland werk te weigeren. In principe heb je recht op doorbetaling bij ziekte – maar ook hierbij geldt: controleer de voorwaarden van je contract. Soms zijn er expliciete afspraken over ziekteverzuim. Bijvoorbeeld als je eerst twee dagen ziek moet zijn voordat je wordt doorbetaald.


Loop je risico als je werk weigert bij een 0-uren contract?

Nul-urencontracten zijn populair onder scholieren en studenten die een bijbaan hebben. Zoals horecawerk of promotiewerk. Het is echter best lastig om volledig financieel afhankelijk te zijn van een 0-urencontract, omdat je meer onzekerheid hebt dan bij een ander soort contract. Als je jouw werkgever laat zien dat jij onmisbaar bent voor het bedrijf krijg je misschien wel een vast contract of een min-max oproepcontract.


Slechte indruk

Ten eerste loop je het risico dat je de voorwaarden van je contract niet naleeft. Daar kunnen wij helaas geen harde uitspraak over doen, omdat elk contract verschillend is. Wat we wel weten is dat werkweigering een slechte indruk maakt. De werkgever denkt dat je niet veel over hebt voor het bedrijf, andere prioriteiten hebt of het werk niet leuk vindt. Als dat gebeurt verkleinen jouw kansen op een vast contract aanzienlijk. Sterker nog – het is nog maar de vraag of je 0-uren contract verlengd wordt.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag