Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je weten als je zelf een app wilt maken?

Wat moet je weten als je zelf een app wilt maken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt een ontzettend goed idee voor een app en je wilt niets liever dan die app maken. Of misschien heb je dat idee nog niet (helemaal), maar weet je zeker dat-ie nog komt. De vraag is dan: hoe zet je een idee om in een concreet plan? Met andere woorden: hoe ga je die app maken? Wat heb je nodig? En hoe kun je dit het beste aanpakken? Wij zochten het voor je uit.


Het idee voor een app

We beginnen direct met het meest belangrijke onderdeel van het maken van een app, namelijk: het idee. Zonder idee kom je namelijk niet zo ver. Als je al een idee hebt, dan is het belangrijk dat je bekijkt hoe goed dat idee nu eigenlijk is. Dit kun je simpelweg doen door te checken of er niet al apps bestaan die (bijna) hetzelfde doen. Op die manier voorkom je dat je iets gaat maken dat al bestaat.

Dat is echter niet de enige reden waarom je andere apps moet bekijken. Door te kijken naar andere apps die (zo ongeveer) dezelfde functies hebben als jouw app, krijg je namelijk ook direct een beeld van wat er al is, hoe deze apps presteren, en hoe groot je competitie dus is. Door te kijken naar andere apps en hoe deze functioneren en presteren, kun je ideeën op doen voor het maken van je eigen app. Zijn er manieren waarop jij de dingen anders of beter zou kunnen doen? Neem bijvoorbeeld eens de tijd om gebruikerservaringen te lezen, om zo te ontdekken wat het precies is dat de gebruikers het liefst anders zouden zien en hoe jij daar eventueel op in kan springen.

Als je nog geen goed idee hebt

Heb je nog geen goed idee voor een app gevonden, of is het idee dat je hebt nog niet helemaal wat het moet zijn, dan kun je je eigen ideeën op verschillende manieren verbeteren. Dit kun je doen door te kijken naar dat wat er nog niet is. Met andere woorden: wat mist er op de markt? Waar is nog geen app voor, en waarom niet? Een andere manier om een idee dat nog niet helemaal ‘klopt’ te verbeteren, is door te kijken naar anderen. Net als hierboven beschreven is het slim om te leren van de fouten van anderen. Wat maakt dat hun apps niet zo goed zijn als ze zouden kunnen zijn? Of wat zorgt daar juist wel voor? En wat maakt dat jij je zou kunnen onderscheiden van dat wat er al is?


Van idee naar plan

Een idee is dan misschien wel het belangrijkste, maar het is ook slechts het begin van het hele proces van een app maken. Het idee dat je in je hoofd hebt, moet een plan worden. Een plan waarmee je straks gericht aan het werk kunt. Dat plan moet zo volledig mogelijk zijn. Neem de volgende dingen in je plan op:

1. Welke functies zijn belangrijk?

Toen je je idee aan het uitwerken was, heb je bedacht wat de functies moesten zijn waar jouw app over zou gaan beschikken. Deze functies heb je vergeleken met die van andere apps, waardoor je nu als het goed is een idee hebt van wat je wel en niet wilt gaan gebruiken. Nu is het tijd om te bepalen welke functies het belangrijkst zijn, en welke eigenlijk bijzaak. Door je te focussen op de functies die het belangrijkst zijn, kun je ervoor zorgen dat de app goed in elkaar steekt. Welke ‘knoppen’ moet de app bevatten en waar brengen die je heen?

2. Voor welk platform ga je de app maken?

Iets anders waar je over na moet denken is voor welk platform je de app wilt gaan bouwen. Heb je de kennis om het voor diverse platformen te maken, of ben je bereid om die op te doen? Of kies je ervoor om de app eerst voor één platform uit te brengen om te zien hoe hij het zal doen? Je zult hierbij moeten kiezen tussen een:

  • Native app. Hierbij ontwikkel je de app speciaal voor een platform. Wil je dat de app op diverse platforms gebruikt kan worden, dan zul je hem dus ook meerdere keren (in diverse programmeertalen) moeten programmeren.
  • Web app. Een web app is eigenlijk niets meer dan een website die is geoptimaliseerd voor een mobiel apparaat. Deze apps werken via het internet en zijn op elk platform te gebruiken.
  • Hybride app. Een hybride app is eigenlijk een mix tussen een native en een web app. Deze app kan op alle platforms gebruikt worden en werkt met webpagina’s. Dit is op zich een fijne oplossing, maar zorgt er wel voor dat je de app niet per platform aan kunt passen.
  • Cross platform app. Een cross platform app is een app die op meerdere platformen gebruikt kan worden. De app kan per platform aangepast en geoptimaliseerd worden.

3. Hoe gaat de app heten?

De naam van een app is natuurlijk ook heel belangrijk. Welke naam omschrijft het beste wat jouw app doet? En waar wil je op gevonden worden?

4. Hoe ga je geld verdienen?

Iets waar je ook over na moet denken is of je geld wilt verdienen met je app. Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, dan zul je moeten gaan bedenken hoe je dat wilt gaan doen. Gaat de app zelf geld kosten als mensen hem willen downloaden, ga je gebruikmaken van in-app aankopen, kunnen mensen zich abonneren op een service, of ga je gebruikmaken van reclame om geld binnen te halen?

5. Hoe moet je app eruitzien?

Je weet welke functies je app moet hebben, en welke knoppen je waarheen leiden, maar hoe ga je dit vormgeven? Hoe moet het eruit komen te zien? Denk hier goed over na. Welke kleuren ga je gebruiken, voor welke lettertypen kies je? Kies je voor een hele simpele app met weinig poespas? Of ga je voor een app die er spectaculair uitziet? Je kunt je ideeën eventueel schetsen of op de computer uitwerken om te zien hoe dat wat in jouw hoofd zit, in de praktijk werkt.

6. Hoe ga je je app onder de aandacht brengen?

De stores van verschillende platformen staan vol met apps. Hoe ga jij zorgen dat jouw app opvalt? Wat ga je doen om hem onder de aandacht te brengen? Heb je eventueel een budget voor marketing? Ook in dit geval kun je leren van anderen. Hoe hebben apps die succesvol zijn geworden dit aangepakt? Zorg voor een goed plan met betrekking tot de marketing van jouw app.


De app maken

De beste manier om een professionele en goed werkende app te maken, is door deze zelf te programmeren. Niet alleen heb je hierbij alle touwtjes in handen, waardoor je de app volledig kunt invullen zoals jij dat wilt, maar het is ook dé manier om het beste uit je app te halen. Het enige nadeel is dat je hier wel de kennis voor moet hebben.

Voor Android moet je weten hoe je gebruikmaakt van Java, en voor iOs moet je alles weten van Swift en/of Objective C. Heb je de kennis en weet je hoe je een app kunt programmeren, dan is dit absoluut de beste oplossing.

Weinig programmeerkennis

Heb je slechts een beetje programmeerkennis? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een web app te maken. Een web app maak je in HTML5 code en kan vervolgens op alle platformen gebruikt worden. Het grootste nadeel aan een web app is dat deze alleen via het internet gebruikt kan worden en dus niet via een app store gedownload kan worden.

Geen programmeerkennis

Heb je geen programmeerkennis? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om deze op te doen. Er zijn verschillende tools, boeken en apps te vinden waarmee je kunt leren programmeren. Leren programmeren kost een hoop tijd en energie, maar als je eenmaal weet hoe het moet, kun je wel alles maken zoals je dat wilt.

Een andere optie is het gebruik van een app creator. Dit is een online tool of app waarmee je een vrij basic app kunt bouwen. De mogelijkheden hierbij zijn beperkt, maar voor mensen die geen programmeerkennis hebben en toch graag zelf een app willen maken, kan dit wel een oplossing zijn. Online zijn veel verschillende app creators (of app makers) te vinden. Sommige van deze app makers zijn gratis te gebruiken, al betaal je voor de meeste een bepaald bedrag per maand om de app die je hebt gemaakt te kunnen gebruiken.

Tip: Heb je geen kennis van programmeren en heb je ook geen zin om deze op te doen, en is het gebruik van een app maker niet professioneel genoeg voor je? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om de app te laten maken door een app-ontwikkelaar. Hij of zij kan de ideeën die jij hebt uitgewerkt voor je omzetten in een werkende app. Houd er wel rekening mee dat hier een (flink) prijskaartje aan vastzit.

Als de app klaar is

Is de app af? Dat raden we je aan om deze eerst uitgebreid te (laten) testen. Kijk of alles goed werkt, of laadtijden niet te lang zijn, of er niet teveel moeite moet worden gedaan om een actie te voltooien, en of de app op alle apparaten goed werkt.Vraag ook aan vrienden en/of familie om de app te testen en te beoordelen. Op die manier wordt er een frisse blik geworpen op de app, weet je hoe gebruikers hem ervaren, en kun je aan de hand van eventuele kritieken nog dingen aanpassen.

Als de app helemaal af is en je hem uitgebreid hebt getest, is het tijd om hem aan te bieden in de store van het platform waarvoor jij de app hebt gemaakt. Dit is ook het punt waarop je de marketingstrategie die je hebt uitgewerkt in werking gaat zetten. Tijd om je app goed onder de aandacht te brengen, zodat niemand er meer omheen kan.


Zelf een app ontwikkelen

Het maken van een app begint met een goed idee, maar daarna is er nog een hoop nodig om dat idee om te toveren tot een werkende app. Aan de hand van de tips in dit artikel kun je het proces voor jezelf iets makkelijker en overzichtelijker maken. Zorg er in ieder geval voor dat je van tevoren goed uitdenkt wat de app moet doen, hoe hij dat gaat doen, en hoe dat eruit komt te zien. Op die manier voorkom je dat je tijdens het programmeren vastloopt op dit soort dingen. Kijk vooral af bij anderen, zo kun je fouten voorkomen en de formules van hun succes gebruiken om van te leren.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag