Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Vakantie op een agriturismo in Italië. Tips en inspiratie. 

Vakantie op een agriturismo in Italië. Tips en inspiratie. 

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Altijd al gedroomd van een vakantie naar Italië weg van al het toerisme? Heerlijk op vakantie op het platteland van Italië, omgeven door wijnvelden, olijfbomen of ander boerenleven? Dan is een vakantie op een agriturismo in Italië wel wat voor jou. Dit is namelijk een boerderij die tevens dient als verblijfplaats voor gasten en toeristen. Lees in dit artikel meer over wat dit precies inhoudt en tips en inspiratie voor een vakantie op een agriturismo in Italië.


Wat is een agriturismo? 

Een agriturismo is dus een boerderij die tevens dient als gastenverblijfplaats. Vaak hebben ze op zo’n boerderij een aantal kamers of een gastenverblijf beschikbaar voor familie en toeristen wanneer deze op bezoek komen. Een soort Airbnb dus, maar dan wel met een bepaalde status. 

Niet elke boerderij of elk landhuis kan zichzelf maar een agriturismo noemen. Er moeten hier echt agrarische activiteiten plaatsvinden en eigenlijk moet je zelfs een agriturismovergunning hebben. Binnen al deze agriturismo’s kun je wel echt vanalles tegenkomen. Van veehouderijen tot wijngaarden, van kamer met gedeelde badkamer tot een paviljoen aan gastenverblijven. En soms hoort hier ook een restaurant bij. 

Het idee om naar een agriturismo op vakantie te gaan, slaat erop om de enorme toeristendrukte uit de weg te gaan. Op het platte land kluit het volk veel minder op elkaar dan bij die ene kathedraal of dat museum. Je geniet dus wat meer van de vrijheid en natuur, en het leven zoals een local dat doet.


Agriturismo in Italië 

In Italië is de term “agriturismo” beschermd. Dit betekent dat alleen boerderijen die aan de voorwaarden voldoen een agriturismovergunning mogen krijgen. Het moet bijvoorbeeld een boerderij zijn die nog in bedrijf is. In Italië vindt je agriturismo’s vooral bij boerderijen die wijngaarden hebben of olijfbomen. Dat komt goed uit, want als er dan ook een restaurant bij jouw agriturismo zit kun je dus genieten van de heerlijke lokaal geproduceerde olijfolie en wijn, en vervolgens zo je bed in rollen! 

Veel agriturismo’s in Italië zijn voorzien van luxe, comfort, prachtige uitzichten en overheerlijk eten en drinken. Er zijn veel agriturismo’s in Italië dus door de concurrentie blijft het zich ontwikkelen. Hieronder lees je tips en aanraders voor deze bestemmingen.


Tips 

Je weet nu wat een agriturismo is en wat de voordelen zijn van zo’n accommodatie. Wil jij al gaan boeken? Kijk dan eerst naar de volgende tips. 

Algriturismo vinden 

Er zijn veel websites waar mensen hun favorieten hebben opgesomd. Deze websites zijn van mensen die zelf vaak in Italië zijn geweest of hier zelfs wonen. Als je inspiratie op zo’n website opdoet, dan kan je wat meer vertrouwen op de beschrijving dan via bijvoorbeeld Booking of Trivago. Voorbeelden van deze websites zijn myitaly, agriturismotoscane en azienda-italia.   

Auto

Een agriturismo bevindt zich zoals je begrijpt midden in het platte land. Dit betekent dat hier vaak geen openbaar vervoer naartoe gaat. Het best kun je dus op vakantie naar een agriturismo gaan wanneer je ook over een auto beschikt of er een kan huren in het desbetreffende land. Kijk goed de regels na voor het huren van een auto, let hierbij op de minimale leeftijd en het aantal jaren dat je in bezit moet zijn van een rijbewijs.

Kindvriendelijk 

Agriturismo’s zijn vaak kindvriendelijke plekken om te verblijven. Er is namelijk (meestal) veel ruimte om te spelen en een zwembad. Ga dus van te voren na of dit ook zo is bij de agriturismo van jou keuze. Misschien wil je dit namelijk juist wel of juist niet, en het zou vervelend zijn als het net even anders uitpakt dan je van te voren had voorgesteld van jouw droomvakantie in Italië.

Contact met de eigenaar

Het leuke van een agriturismo is, dat je bij de locale bevolking thuis verblijft (of in ieder geval op hetzelfde landgoed). Dat betekent dat je contact zal hebben met de eigenaar en dat is natuurlijk hartstikke welkom! De eigenaar zal je namelijk alle tips kunnen geven voor de omgeving, waar je het best wel en niet heen kunt, waar het lekkerste eten is en welke dag en tijdstip je het beste op pad kunt gaan voor bepaalde bezienswaardigheden.

Seizoen

In Italië is het vaak mooi weer. Het hele jaar door kun je hier op vakantie, maar je wilt het liefst natuurlijk wel een beetje zon en niet al te veel andere toeristen. Sla wegens de vakanties én wegens het weer de maanden juli en augustus beter over. Het is dan namelijk rond de dertig graden en er zijn dan miljoenen toeristen onderweg omdat het zomervakantie is. 

Voor heel Italië geldt dat april, mei, juni, september en oktober de beste maanden zijn om op vakantie te gaan. De temperatuur ligt dan tussen de 18 en de 26 graden en het weer is overwegend goed.

Houd rekening met de katholieke feestdagen en de volgende volgende feestdagen: 

  • 25 april – Bevrijdingsdag
  • 2 juni – Dag van de Republiek
  • 8 december – Maria’s Onbevlekte Ontvangenis

Bestemmingen

Italië heeft een hoop te bieden, van natuur tot historie. In elk deel van Italië zijn de mensen anders, zijn eigen, typische gerechten en is ook het dialect weer anders dan in het andere gedeelte. Wist je dat mensen uit Rome zelfs moeite hebben met het verstaan van mensen uit Sicilië?  

Noord Italië

In Noord Italië zijn het bekende Gardameer en Comomeer gelegen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen (als je de fietsen meebrengt). In deze regio zijn ook prachtige bergen waar je doorheen kunt rijden, fietsen en wandelen. Wil je ook graag een uitstapje doen naar de grote stad dan zit je hier ook goed. In het Noorden van Italië liggen namelijk Milaan, Turijn en Verona.

  • Agriturismo Il Ciliegio in Treiso, Piëmont 

Een leuke agriturismo in dit deel van het land in Agriturismo II Cilliegio welke DOCG- en DOC-wijnen produceert die typerend zijn voor dit gebied. Je kunt een rondleiding krijgen op de velden en de wijnmakerij bezoeken. De wijnen zijn natuurlijk ook op het erf te koop en te proeven.

View this post on Instagram

Spring in Italy 🇮🇹. Riva del Garda is a beautiful place to enjoy the silence, the beautiful sunset en discover spring in your hart. . Весна в Италии 🇮🇹. Рива-дель-Гарда – это прекрасное место, где можно насладиться тишиной, прекрасным закатом и открыть для себя весну в своем сердце. . #sunset #spring #rivadelgarda #limonesulgarda #gardameer #gardasee #trentino #italy #beautifull #place #silence #open #your #hart . #закат #весна #гарда #ривадельгарда #озеро #трентино #италия #прекрасное #место #открой #свое #сердце

A post shared by Alex Ander (@alex.ander.official) on

Toscane 

Toscane is een provincie gelegen in het midden van Italië en staat bekend om de vele historische steden die je hier kunt bezoeken. Maar er zijn natuurlijk ook hier ruim voldoende agriturismo’s die vooral wijn en olijfolie produceren. Je kunt in Toscane alle kanten op: genieten van de uitgestrekte wijnvelden, naar het strand, prachtige kathedralen bezoeken of naar de toren van Pisa. Vergeet ook niet langs het stadje van Leonardo da Vinci te gaan! 

  • Agriturismo Santa Caterina nabij Pisa, Florence 

Een aanrader qua agriturismo’s hier is Santa Caterina in Castelnuovo di Val di Cecina. Nabijgelegen is een geothermische bio-meer waar zelfs in de winter gezwommen kan worden. De locatie zelf bevat een lokaal restaurant, een eigen zwembad en een prachtig oud landhuis met meerdere gastenverblijven. 

Sicilië 

Sicilië is een van de eilanden van Italië, gelegen helemaal ten zuiden van het land. Je kunt hier prima terecht voor een heerlijke strandvakantie, gezien de lange kustlijnen, maar ook voor historie. Er hebben namelijk vele verschillende beschavingen in Sicilië geleefd en vooral van de Marokkaanse vindt je hier veel terug.

  • Agriturismo Baglio Occhipinti in Vittoria, Sicilië 

Bij deze agriturismo in Sicilië slaap je midden tussen de fruitbomen waar je zelf je sinasappelen, vijgen en mandarijnen van de bomen kunt plukken. Elke ochtend krijg je hier een bio-ontbijt en je bevindt je vlakbij de meer dan 10 UNESCO werelderfgoederen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag