Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het warmste eiland van de Canarische eilanden?

Wat is het warmste eiland van de Canarische eilanden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zit je te denken aan een vakantie op de Canarische Eilanden, dan denk je waarschijnlijk al aan heel veel zon en een lekkere temperatuur. Maar wat is nu het warmste eiland van de Canarische Eilanden? We kunnen niet in één zin antwoord geven op die vraag, maar in dit artikel vind je alle handige feiten over de warmste plekken op de Canarische Eilanden. Wel kunnen we vast verklappen dat Fuerteventura één van de warmste eilanden is met veel zonne-uren. Ook Lanzarote ligt voorop.


Klimaat op de Canarische Eilanden in het algemeen

De Canarische Eilanden liggen dicht bij elkaar, maar kennen een grote verscheidenheid aan landschappen. Zodoende verschilt ook het klimaat per eiland, en zelfs op hetzelfde eiland zijn er (grote) verschillen. Zo is het in de bergen bijvoorbeeld aanmerkelijk koeler dan in lager gelegen gebieden. Wat de eilanden gemeen hebben is dat het er vaak waait. Dat maakt Fuerteventura bijvoorbeeld, een geliefd eiland voor surfers.

Welke Canarische Eilanden kennen we:

 • Gran Canaria
 • Tenerife
 • Lanzarote
 • Fuerteventura
 • La Palma
 • La Gomera
 • El Hierro

We kunnen alvast stellen dat La Palma en El Hierro de meest koele eilanden zijn. Voor natuurliefhebbers hebben deze eilanden veel te bieden, maar ze zijn minder ideaal voor als je graag de warmte opzoekt. Op La Gomera (ook een mooi, rustig eiland voor natuurliefhebbers) is het in het zuiden het hele jaar door mooi weer, terwijl het noorden een stuk koeler is. Hetzelfde geldt ongeveer voor Tenerife, als is het daar minder mistig en bergachtig dan op La Gomera. Op Tenerife kan je voor de zon het beste naar het zuiden gaan.

Op Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote tref je een zonniger en warmer klimaat aan, het hele jaar door. Op Fuerteventura kan het wel meer waaien, waardoor het eiland populair is bij surfers. Ook Gran Canaria en Lanzarote zijn het hele jaar door zonnig. Lanzarote kent een bijzonder landschap.
Verderop in het artikel vertellen we meer over de drie warmste eilanden (Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria) en hun klimaat, temperatuur en landschappen.


Fuerteventura: de meeste zonne-uren

Fuerteventura is het eiland met de meeste zonne-uren. Het hele jaar door schijnt de zon er, en het waait er vrijwel altijd. Er valt zeer weinig regen, en water moet geïmporteerd worden. Dit droge, zonnige en winderige klimaat geldt op het hele eiland. Neem dus zeker een lekkere trui of vest mee naar Fuerteventura, want als je ‘s avonds buiten wilt eten kan het iets koeler zijn met de wind. n de wintermaanden kan het op Fuerteventura wat frisser aanvoelen, maar in de zomer is het er altijd aangenaam warm. De wind zorgt daarbij voor een prettige verkoeling: het wordt er niet snel drukkend heet of benauwd.
Het leuke van Fuerteventura is dat dit eiland voor surfers, natuurliefhebbers én strandliefhebbers veel te bieden heeft.

Klimaat en surfen

De gunstige wind die altijd waait, maakt het eiland Fuerteventura bijzonder populair bij surfers. Corralejo is onder surfers de bekendste plaats: nabij dit stadje zijn veel surfspots voor beginners en voor ervaren surfers. Er is veel wind, maar de zee wordt er niet te wild. In dit artikel op Dik lees je meer over surfen op Fuerteventura.

Strand

Het landschap van Fuerteventura kent veel eindeloos witte zandstranden waar je met een lekker briesje uitstekend kan zonnen. Er zijn stranden nabij de grotere badplaatsen (zoals Corralejo en Jandía), maar ook kleinere, afgelegen stranden waar je weinig toeristen aantreft.

Natuur

Ook qua natuur heeft Fuerteventura veel te bieden. Daarbij is een voordeel dat als je wilt wandelen, de warmte makkelijker te verdragen is door de wind. Parque Natural de Las Dunas, Malpaís Chico en Malpaís Grande zijn voorbeelden van natuurgebieden op Fuerteventura. De laatste twee natuurgebieden zijn bijzonder vanwege het vulkanische karakter.

https://nl.pinterest.com/pin/254453447673114368/


Uniek landschap, warm klimaat: Lanzarote

Lanzarote staat bekend om zijn tamelijk kale, vulkanisch landschap. Dat klinkt ruig, maar qua klimaat is het een heel prettig eiland, en juist de vulkanische landschappen zorgen voor een bijzondere sfeer. De zandstranden zijn er niet erg lang, maar ze zijn wel de moeite waard. Je kan er volop natuurwandelingen maken en gezellige stadjes langs de zee bezoeken. Voor surfers is de noordkust van Lanzarote het meest gunstig.

Het klimaat op Lanzarote is vergelijkbaar met het klimaat op Fuerteventura: aangename warmte met veelal een aangename bries. Hierdoor heb je niet snel last van een vermoeiende, drukkende hitte. In de zomer is het op Lanzarote gemiddeld 27 graden. De rest van het jaar bereikt de temperatuur de 20 graden grens. Echt koud wordt het er dus niet. Tussen mei en september valt er nauwelijks regen op Lanzarote.
Het wat hoger gelegen noorden van Lanzarote is iets koeler en bewolkter. Voor natuurliefhebbers is dit geen probleem, maar liefhebbers van zon kunnen beter de wat lager gelegen stranden opzoeken.

Bezienswaardigheden op Lanzarote zijn:

 • Nationaal Park Timanfaya (hier kan je wandelen, een bustocht maken of een tochtje op een dromedaris).
 • wijnstreek La Geria, met de bijzondere wijnranken in kuilen met lavasteentjes.
 • Pittoreske dorpen Haria en Yaiza
 • Guinate Tropical Park (veel vogels)
 • Costa Teguise (kuststad en surfspots)
 • Playa del Carmen
 • Playa Blanca
 • Vulkaandorp El Golfo, met het Groene Meer en diverse visrestaurants.

Lanzarote heeft niet alleen een heel gunstig vakantieklimaat, er is ook veel te doen en te zien. Het landschap is misschien minder groen dan je gewend bent, maar het zal je zeker raken.

https://nl.pinterest.com/pin/47850814768381725/

https://nl.pinterest.com/pin/445434219381617073/

https://nl.pinterest.com/pin/401383385509490442/


Zonnen, natuur én uitgaan op Gran Canaria

Gran Canaria is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Ook dit is één van de drie warmste eilanden. In de zomer kan het er flink warm worden, en in de winter is het een geliefde winterzonbestemming. De temperatuur op Gran Canaria komt zelden ver onder de 20 graden. Qua klimaat zit je dus altijd goed op dit eiland, aan zowel de noord – als de zuidkant.
Qua activiteiten is Gran Canaria het meest drukbezochte eiland van alle Canarische Eilanden. Je vindt er veel vertier en prettige stranden. Surfen, duiken en vissen zijn er ook mogelijk. Bij (bad)plaatsen zoals Puerto Rico en Playa des Inglès is het moeilijk om de drukte te vermijden. Toch kan je in het heerlijke klimaat ook een heel ander Gran Canaria ontdekken als je dat wilt.

Natuur

Als je de toeristische kustplaatsen achter je laat, maak je kennis met een heel andere kant van Gran Canaria. Je vindt er een bergachtige landschap met allerlei subtropische flora en fauna. Je ziet er diepe valleien en allerlei dieren. De dorpjes in deze gebieden zijn rustig en afgelegen. In tegenstelling tot de steden en kust van Gran Canaria, kan je in deze dorpjes zomaar de enige toerist zijn.
Door het klimaat op Gran Canaria kan je aangenaam wandelen op het eiland. Het is ook mogelijk om de natuur per fiets of met de auto te verkennen. Van het berggebied is de Pico de las Nieves het hoogste punt. Naast de berggebieden, zijn ook de talfrijke plantages op Gran Canaria mooi om doorheen te wandelen.

Strand en uitgaan

Voor liefhebbers van uitgaan, uit eten gaan, zon en strand is het wat drukkere kustgedeelte toch het leukst. Hier vind je:

 • Hoofdstad Las Palmas
 • Playa des Inglés
 • Puerto Rico
 • Themaparken Sioux City, Aquasur en Palmitos Parque
 • Surfspots voor geoefende surfers bij Pozo Iguerdo
 • Op Gran Canaria liggen 8 golfbanen.

De mooiste zandstranden vind je bij Playa des Inglés en Puerto Rico.

https://nl.pinterest.com/pin/385409680584675404/

https://nl.pinterest.com/pin/335940453432924281/


Het warmste klimaat vind je op Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote.

Deze drie eilanden ontlopen elkaar nauwelijks als het gaat over de vraag welk eiland nu het warmste Canarische eiland is. Wat ze gemeen hebben, is dat ze een gelijkmatige temperatuur kennen, zonder grote verschillen tussen de noord – en zuidkant. Op Tenerife en El Gomera vind je deze temperatuurverschillen wel.
Op zowel Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura kan je genieten van een aangenaam warme zomer (gemiddeld 27 graden), met een lekkere bries. In het najaar daalt de temperatuur op deze eilanden zelden ver onder de twintig graden, en er valt een aantal maanden maar weinig regen. In de hoger gelegen gebieden van de drie warmste eilanden kan het wel iets koeler zijn.

Naast dat ze een aangenaam warm klimaat bieden, zijn Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote veelzijdige vakantiebestemmingen. Watersport, strand, uitgaansgelegenheden en natuur zijn allemaal tegelijk aanwezig op elk eiland! Op Gran Canaria is de toeristische sector het verst ontwikkeld. Fuerteventura heeft de meeste zonne-uren.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag