Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een bijbaan in de zorg?

Hoe vind je een bijbaan in de zorg?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een bijbaan in de zorg is leuk en verdient goed, maar is bovenal voor HBO-V en studenten geneeskunde een geweldige manier om werkervaring op te doen in een zorginstelling. Ben je op zoek naar een bijbaantje of vakantiewerk in de zorg? Dan helpen we je met dit artikel graag een leuke bijbaan te vinden bij jou in de buurt voor naast je studie of voor wanneer je vakantie hebt.


Wat voor bijbanen in de zorg?

Wanneer je als student een bijbaan in de zorg zoekt kun je natuurlijk niet zomaar elke functie gaan uitoefenen. Vaak betreft het ondersteunende werkzaamheden waarmee je de vaste medewerkers ontlast. Tenzij je natuurlijk al over een verpleegdiploma of andere vaardigheden beschikt, want dan kun je ineens ook andere zorgtaken vervullen. Wat voor functies kun je als student zoal vervullen als bijbaan in de zorg?

  • Verpleegkundige – Als verpleegkundige doe je heel direct ervaring op in de zorg omdat je telkens met patiënten werkt. Dat is niet altijd makkelijk en je leert dus veel in korte tijd. Het fijne van dit werk is dat je met een paar uur werk per week al goed kunt verdienen en dus veel tijd overhoudt voor je studie of je hobby’s.
  • Thuiszorgmedewerker – Als thuiszorgmedewerker ga je bij mensen thuis langs om ze te ondersteunen bij het huishouden of hun zorgbehoefte. Dit is erg leuk en afwisselend werk, waarbij het wel handig is als je een rijbewijs hebt en/of over eigen vervoer beschikt.
  • Schoonmaker – Als schoonmaker in een zorginstelling of bij hulpbehoevende mensen thuis merk je in de praktijk hoe belangrijk hygiëne is in een ziekenhuis en verdien je daarnaast een prima loon.
  • Medewerker klantenservice – Als medewerker klantenservice van een zorginstelling krijg je weer op een heel andere manier met patiënten en hun familie te maken. Dit werk vindt vaak telefonisch en per e-mail plaats en zo oefen je jouw communicatieve vaardigheden in de praktijk.

Dit zijn de meest voorkomende bijbanen maar natuurlijk zijn er nog veel meer leuke functies om uit te kiezen.


Zoveel verdien je als student in de zorg

Een bijbaan in de zorg verdient over het algemeen vrij goed, zeker wanneer je het vergelijkt met baantjes in de horeca of vakken vullen in de supermarkt. Een uurloon van 12,50 is geen uitzondering voor veel functies, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van het bijbaantje zelf. Over het algemeen geldt dat je meer verdient naarmate je meer in aanraking komt met patiënten en dus ook meer zorgtaken moet vervullen. Als schoonmaker in een zorginstelling verdien je rond de 10 bruto, maar ook dat kan natuurlijk verschillen.


Open sollicitatie versturen naar zorginstelling

Ook in jouw regio zitten natuurlijk veel zorginstellingen die met grote regelmaat op zoek zijn naar nieuw personeel. Studenten zijn vaak welkom om de andere zorgmedewerkers bij te staan en zelf hun eerste werkervaring op te doen in de zorg. Het is daarom een prima idee om open sollicitaties te versturen naar zorginstellingen in je regio waar je wel zou willen werken. Zelfs als er op dat moment geen geschikte vacature voor je is kun je aangeven ook later beschikbaar te zijn. Als er dan een leuke parttime functie op jouw niveau ontstaat kan er alsnog contact met je worden opgenomen.


Zorgvacatures zoeken via internet

Wanneer je op zoek bent naar een bijbaan in de zorg kun je gebruik maken van heel veel verschillende websites. Het heeft de voorkeur om je aandacht in het bijzonder te richten op vacaturesites voor studenten, of die zich speciaal richten op zorgvacatures. Dat maakt het zoeken makkelijker en bovendien kom je meer vacatures tegen die interessant voor je zijn. De volgende websites hebben we goede ervaringen mee. Deze sites zijn speciaal bedoeld voor studenten of hebben een aparte rubriek voor bijbaantjes in de zorg. Met de link die bij elke website staat vermeld kun je meteen naar zorgvacatures zoeken.


blankStudentalent.nl

Studentalent is een website die zich alleen richt op studenten. Hier vind je een beperkt maar wel altijd actueel aanbod van zorgvacatures voor studenten. De functies zijn heel divers en variëren van zorg verlenende functies tot bijbanen op de klantenservice en administratie van zorginstellingen. Je kunt eenvoudig filteren op het aantal uur dat je per week wilt werken en kunt ook het soort werk kiezen dat je graag wilt doen. Studentalent is een landelijke website dus je vindt er bijbanen in de zorg uit heel Nederland. Een functie zoeken in je eigen regio is ook heel makkelijk doordat je een plaats of postcode in kan vullen en vervolgens een zoekstraal kunt kiezen. Zo vind je snel alle zorgbaantjes in je omgeving.


blankBijbaan.nl

Net als Studentalent is Bijbaan.nl opgezet voor studenten die naar werk zoeken naast hun studie. Je vindt er een grote hoeveelheid vacatures in de zorg waarbij je zowel vakantiewerk als wekelijkse bijbanen kunt vinden. Het aanbod is heel divers, zo kun je bijvoorbeeld schoonmaakwerk in de zorg vinden, maar ook een bijbaan als medewerker in een buitenschoolse opvang, als verpleegkundige, als medewerker van een uitvaartcentrum, op de klantenservice van een zorginstelling en nog veel meer. Zo vind je al snel een leuke bijbaan die aansluit op je studie en waarmee je relevante werkervaring opdoet voor later. Je kunt zoeken op postcode, plaats of trefwoord en er is ook een aparte rubriek voor avond- en weekendwerk.


blankStudentenwerk.nl

De derde website die zich speciaal op bijbaantjes voor studenten richt is Studentenwerk en ook dit is een prima plek om naar een bijbaan in de zorg te zoeken. De website is gelieerd aan Bijbaan.nl maar richt zich nog nadrukkelijker op studenten. Daarom vind je hier ook nog meer zorgvacatures dan op Bijbaan.nl. De functies zijn heel divers en variëren van werk als verzorgende of verpleegkundige, waarbij je dus heel direct contact hebt met patiënten, tot schoonmaken en werken in de keuken van een ziekenhuis. Ook kun je aan de slag als klantenservicemedewerker, pedagogisch medewerker, thuishulp en administratief medewerker. Afhankelijk van wat je later graag met je opleiding wilt gaan doen kunnen die functies allemaal heel goed staan op je CV, maar je verdient er ook nog eens prima mee.


blankRandstad.nl

Randstad is natuurlijk een van de bekendste uitzendbureaus van Nederland. Het is dus ook logisch dat je hier als student terecht kunt voor het vinden van een bijbaan in de zorg. Het aantal vacatures is echter redelijk beperkt, waarschijnlijk omdat Randstad zich niet specifiek op studenten richt. Toch kan het de moeite waard zijn om de zorgvacatures regelmatig door te nemen. Je vindt hier namelijk relatief veel bijbanen als verpleegkundige waardoor je al gauw heel relevante werkervaring op kunt doen. Daardoor is ook het salaris al snel heel aantrekkelijk, want een uurloon van 15 tot 20 is natuurlijk niet verkeerd als je nog student bent. Bij Randstad kun je overigens ook betaalde cursussen volgen, zoals de BIG-geregistreerde cursus Helpende Plus. Randstad werkt met een plansysteem waardoor je zelf kunt aangeven wanneer je wel en niet kunt werken.


blankIndeed.nl

Indeed is een algemene vacaturesite met een apart gedeelte voor studenten die in de zorg willen werken als vakantiewerk of bijbaan. Je vindt hier in vrijwel elke provincie enkele honderden tot zelfs duizenden baantjes in de zorg. Aarzel dus niet om zelf uitgebreid te filteren om bij jouw perfecte bijbaan uit te komen. Het soort werk wat je hier vindt is heel divers. Van slaapwachten in een zorginstelling en schoonmaakmedewerker in een ziekenhuis tot verpleegkundige of thuiszorgmedewerker. Wanneer je bij Indeed eenmaal met een goede zoekopdracht en de juiste filters die vacatures hebt gevonden waar je naar op zoek bent, maak dan ook meteen gebruik van de Alert-optie. Dan word je automatisch op de hoogte gehouden wanneer er nieuwe zorgvacatures bijkomen die aan je eisen voldoen. Zo zie je die vacatures dus het snelst en kun je ook razendsnel reageren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag