Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Bureaufiets; voordelen, nadelen en waar moet je op letten?

Bureaufiets; voordelen, nadelen en waar moet je op letten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je op kantoor werkt breng je vaak wel acht tot negen uur zittend achter je bureau door. Dat is natuurlijk niet ideaal voor je gezondheid, want je krijgt dan te weinig lichaamsbeweging. Een bureaufiets kan daarvoor een goede oplossing zijn, want daarmee kun je een eenvoudige work-out doen terwijl je gewoon aan het werk bent achter je computer. Hier lees je wat de voor- en nadelen zijn van zo’n bureaufiets, wat de mogelijke alternatieven zijn en waar je verder allemaal op moet letten.


Wat is een bureaufiets?

Een bureaufiets is een klein formaat hometrainer die je bij je bureau kunt zetten zodat je tijdens het werk de nodige lichaamsbeweging krijgt. Dat kan ideaal zijn voor mensen met een overwegend zittend beroep, zoals kantoorpersoneel. Bureaufietsen heb je in verschillende soorten. In zijn meest eenvoudige vorm is het een apparaat die je onder het bureau kunt schuiven waardoor je in je normale bureaustoel plaats kunt nemen. Dan zit je echter niet altijd ideaal om goed te kunnen trappen en daarom kun je bureaufietsen ook als hometrainers zonder handvatten krijgen. Die zet je pal voor het bureau (een stabureau werkt vaak het beste want die zijn hoger) waardoor je tijdens het fietsen gewoon je werk kunt doen achter de computer.


De voordelen van een bureaufiets

De bureaufiets is een Australische uitvinding en daar zijn inmiddels heel veel kantoren uitgerust met deze zogenaamde deskbikes. Ook in Nederlandse kantoren worden ze steeds populairder en dat is niet zonder reden, want bureaufietsen hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van traditionele werkplekken.

Lichaamsbeweging zonder erbij stil te staan

Slechts weinig mensen met een zittend beroep komen aan hun wekelijkse portie lichaamsbeweging. Volgens gezondheidsexperts zou je ongeveer 2 en een half uur matige tot intensieve beweging per week moeten krijgen, maar de meeste mensen halen dat bij lange na niet. Het grootste voordeel van een bureaufiets is dus dat je aan je dagelijkse dosis lichaamsbeweging komt zonder daar specifiek tijd voor in te hoeven plannen. Je doet het sporten gewoon onder het werk en hoeft dus ‘s avonds ook niet meer naar de sportschool. Je blijft ook makkelijker op gewicht doordat je gedurende de werkdag (zelfs wanneer je op een laag tempo trapt) wel tot 500 calorieën kunt verbranden.

Minder verlies van werktijd

Doordat je gewoon door kunt werken verlies je geen werktijd aan lichaamsbeweging. Dat is niet alleen fijn voor jou zelf maar natuurlijk ook voor je werkgever. Let er natuurlijk wel op dat je gewoon je pauzes blijft nemen, want het is nog altijd niet goed voor je om de hele dag naar je scherm te staren. En zitten, of het nu op een bureaustoel of op een bureaufiets is, heeft sowieso nadelen voor je gezondheid. Het is dus ook gewoon heel belangrijk om veel van houding te wisselen en ook af en toe een rondje te lopen.

De werksnelheid neemt toe

Volgens de eerste onderzoeken die gedaan zijn om de impact van een bureaufiets te beoordelen kunnen die het werktempo wel degelijk verhogen. Dit is echter wel afhankelijk van het soort werkzaamheden dat je doet. Wanneer je fijn motorisch werk verricht zoals fotobewerking dan neemt het werktempo juist wat af. Het is nu eenmaal lastiger de kleine bewegingen te maken die voor dit werk nodig zijn als je aan het trappen bent. Wanneer je echter vooral tikwerk doet neemt na de eerste gewenningsperiode het werktempo vaak wat toe. Dat komt doordat je veel langer fris en geconcentreerd blijft wanneer je in beweging bent dan wanneer je stil zit.


Nadelen van een bureaufiets?

Alhoewel er veel meer voordelen dan nadelen verbonden zijn aan het gebruik van een bureaufiets noemen we die nadelen hier ook natuurlijk. Vaak zijn er namelijk dingen die je kunt doen om de impact van die nadelige aspecten direct te verminderen, zodat je alsnog volop profijt hebt van je bureaufiets.

Tijd nodig om te wennen

Hoe enthousiast je ook bent over het gaan gebruiken van een bureaufiets, er gaat altijd een bepaalde gewenning vooraf aan het moment dat je echt comfortabel aan het werk bent. Wanneer je een bureaufiets met een zadel neemt kun je in het begin bijvoorbeeld best wel last krijgen van zadelpijn. En ook het werktempo is in het begin vaak niet optimaal omdat het echt een heel andere manier van werken is dan gewoon in je bureaustoel zitten. Hoe snel elke werknemer aan een bureaufiets went kan sterk verschillen. Sommigen hebben slechts enkele uren nodig, anderen zijn juist weken bezig met de juiste methode vinden. Deze tijd moet je jezelf wel gunnen, want na verloop van tijd ga ook jij van alle voordelen profiteren.

Zweten achter je bureau? Niet fijn!

Wanneer je een beetje competitief bent ingesteld of heel snel zweet is een bureaufiets niet ideaal. Het voelt namelijk niet echt fijn om nat van het zweet je werk te moeten doen. Dat kun je echter voorkomen door de weerstand van de fiets een stuk lager te zetten zodat het minder moeite kost om de pedalen rond te draaien. Ook dan kom je nog gewoon aan je beweging zonder dat je er overmatig van gaat zweten.


Waar moet je op letten?

Denk je eraan om zelf een bureaufiets aan te gaan schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zowel voor de aanschaf als tijdens het gebruik. De ene deskbike is de andere niet, dus het is vaak een goed idee om eerst te proberen welk model voor jou het prettigst zit. Hou daarbij ook rekening met je lichaamslengte en je gewicht.

Vind je het belangrijk om te weten hoeveel calorieën je verbrandt? Zorg dan dat je een model koopt waarbij je dat direct af kunt lezen op de display.

Bij het in gebruik nemen van de bureaufiets moet je voldoende tijd besteden aan het juist afstellen van het apparaat. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de juist hoogte van het zadel moet vinden wanneer je deskbike die heeft. Maar ook het vinden van de ideale weerstand is belangrijk. Het beste kies je de weerstand waarmee je weliswaar goed in beweging komt maar waarbij je werk er niet onder lijdt. Uiteindelijk gaat het namelijk vooral om fietsen terwijl je werkt en niet werken terwijl je fietst.


Alternatieven voor een bureaufiets

De bureaufiets is een nog redelijk nieuwe uitvinding, maar er wordt natuurlijk al langere tijd nagedacht over hoe je mensen met zittend werk meer in beweging kunt laten komen. Daarom zijn er ook een aantal alternatieven voor de bureaufiets:

Een goed alternatief is een loopband met een werkblad waar je laptop op kan staan. Daarop kun je rustig wandelend je werk doen. He nadeel van deze oplossing is dat een loopband vaak wel meer plek inneemt en je dus een vrij groot kantoor moet hebben om er een voor alle werknemers neer te zetten. Maar als aanvulling op de gewone werkplekken is het wel een prima initiatief.

blank

Een zit-sta-bureau is helemaal hip maar zou volgens onderzoekers van de Loughborough Universiteit in Groot-Brittannië maar weinig goeds doen voor je gezondheid. Het grote voordeel dat zij vonden is dat het makkelijker is om van houding te verwisselen tijdens je werk. Maar toen er een proef werd gedaan met mensen die graag zo’n bureau gebruiken bleek dat die als ze thuis waren juist veel meer zaten dan andere mensen. Zo doet het dus maar weinig voor je gezondheid, ook doordat staan niet noodzakelijkerwijs beter is voor je dan zitten. Dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat het wel veel lekkerder werken kan zijn aan zo’n zit-sta werkplek.

De balansbal is een grote opblaasbare bal waar je op zit tijdens het werk achter je bureau. Doordat je continu bezig bent je houding te veranderen om goed in evenwicht te blijven zou dit goed zijn voor je spieren. Toch zijn de meeste kantoormedewerkers er niet zo over te spreken (vooral omdat ze het er een beetje gek uit vinden zien) en verliest deze oplossing steeds meer terrein ten opzichte van de deskbike.


Aanvullende tips om meer te bewegen op je werk

Naast het gebruik van een bureaufiets kun je ook op nog meer manieren wat lichaamsbeweging krijgen wanneer je een overwegend zittend beroep hebt. Mert deze eenvoudige tips kun je elke dag toch net dat beetje extra beweging krijgen:

  • Een van de meest voor de hand liggende manieren is om niet de lift te nemen maar naar boven en beneden te gaan via de trap.
  • Mailen en bellen is reuze handig, maar als de collega die je nodig hebt zich in hetzelfde pand bevindt kun je net zo goed even langslopen.
  • Ga altijd zelf je drinken halen in plaats van collega’s te vragen wat voor je mee te nemen.
  • Kies eens een WC uit die verder weg ligt van je werkplek, bijvoorbeeld eentje op een andere verdieping. Door er naartoe te lopen (en natuurlijk de trap te nemen) krijg je toch weer wat extra beweging.

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag