Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je gratis een website maken?

Hoe kun je gratis een website maken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De tijd dat een website je een klein fortuin kostte om te laten ontwikkelen is inmiddels wel voorbij. Sterker nog: tegenwoordig kun je helemaal gratis een website maken dankzij handige software die het mogelijk maakt om zonder enige technische kennis een website in elkaar te flansen waar je nog trots op kunt zijn ook. In dit artikel behandelen we de mogelijkheden van vandaag de dag om zelf helemaal gratis en voor niets een website te maken zodat je je weblog, webshop of persoonlijke site in no-time aan de wereld kunt tonen!


Een gratis website maken

Zelf een gratis website maken is zoals gezegd kinderlijk eenvoudig geworden. Waar je vroeger de taal van de computers moest spreken om een website in elkaar te zetten, komt er vandaag de dag helemaal geen programmeerwerk meer aan te pas om een functionele website te creëren. Zonder enige vorm van technische kennis is het mogelijk om een website te maken waar je je persoonlijke blog kunt bijhouden of producten in je webshop kunt verkopen. Wat je precieze doel dan ook is met je website: met onderstaande software wordt het kinderspel om hem op te zetten!

blankWordPress

‘s Werelds bekendste software om gratis een website mee te maken is WordPress. Ongeveer 80% van alle websites op het gehele WereldWijde Web draait op de open source software. Je kunt de software gratis downloaden via WordPress.org en direct van start gaan zonder enige technische kennis. Vaak wordt gezegd: “als je een beetje met Microsoft Word uit de voeten kunt, dan kun je ook een website maken met behulp van WordPress”. En mocht je er toch niet helemaal uit komen, dan is er altijd nog YouTube. Omdat WordPress door zoveel mensen gebruikt wordt wereldwijd zijn er duizenden instructievideo’s te vinden op het videoplatform die stap voor stap uitleggen hoe je een gratis website kunt maken met WordPress.

Alhoewel de software zelf helemaal gratis is, zou je voor het mooie toch wel enige kosten moeten maken. Wanneer je 100% gratis gebruik wilt maken van WordPress krijg je een domeinnaam toegewezen waarin .wordpress.com is opgenomen in de URL. De URL is het adres van je website. Je zou dan een domeinnaam krijgen als www.jouwwebsite.wordpress.com. Niet bepaald mooi natuurlijk, zeker niet als je van plan bent om een website te bouwen met commerciële doelstellingen zoals bijvoorbeeld een webshop of een blog waar je geld mee wilt gaan verdienen. De oplossing is relatief simpel: zelf zorgen voor een domeinnaam en webhosting en WordPress daarop installeren. Dit klinkt moeilijker dan het is. Veel webhostingaanbieders hebben een automatisch installatieprogramma waarmee je in een paar klikken WordPress kunt installeren. Mocht je daar niet helemaal uit komen: YouTube is wederom weer je beste vriend, want opnieuw zul je duizenden video’s aantreffen die je stap voor stap uitleggen hoe je je domeinnaam aan je webhostingpakket koppelt en hoe je vervolgens WordPress installeert.


blankJouwweb.nl

De bekendste aanbieder van software waarmee je gratis een website kunt maken in Nederland is misschien wel Jouwweb.nl. Wederom kun je geheel zonder technische kennis aan de slag met de software. Het is een kwestie van je eigen logo en afbeeldingen uploaden en tekst toevoegen aan je website. Er is een ruime keuze aan designs zodat je altijd wel een website creëert die uitstraalt wat jij uit wilt dragen aan de wereld. Een groot voordeel van een gratis website via Jouwweb.nl is dat de website automatisch is geoptimaliseerd voor gebruik op mobiele apparaten, een must in een tijd waarin we officieel meer mobiele zoekopdrachten plaatsen via Google dan via een laptop of desktopcomputer. Ook hoef je je geen zorgen te maken over webhosting bij de gratis website van Jouwweb.nl. Je website draait op de servers van Jouwweb.nl en zo kun je dus helemaal kosteloos je website exploiteren.

Er zitten echter ook hier weer nadelen aan de gratis software, waarbij het eerste nadeel hetzelfde is als bij een gratis website via WordPress.org: je krijgt te maken met een lelijke domeinnaam. Er wordt namelijk automatisch .jouwweb.nl toegevoegd aan de URL waardoor je niet al teveel professionaliteit uitstraalt met je website. Daarnaast is het met de gratis variant niet mogelijk om een webshop te maken. Hiervoor zal je minimaal het PRO-pakket moeten afnemen. Momenteel krijg je het PRO-pakket 3 maanden helemaal gratis, daarna is het 8 euro per maand. Op zich lucratief, want een gemiddeld webhostingpakket met een beetje snelheid kost je al gauw een paar euro per maand en als je een beveiligde verbinding wilt met je website (tegenwoordig belangrijk om hoog in de zoekresultaten van Google te komen) maak je ook extra kosten. Bij de PRO-versie van Jouwweb.nl bezoeken bezoekers je website automatisch via een beveiligde internetverbinding.


blankWix.com

Internationaal gezien dé grote jongen als het om eenvoudige software gaat waar je gratis een website mee kunt maken. Meer dan 110 miljoen websites zijn er al gemaakt met de gratis software. Net als bij de voorgaande opties heb je weer een ruime keuze aan stijlen en kun je veel zaken gemakkelijk zelf aanpassen via de configurator. Technische kennis is dus niet vereist, maar indien je wel met code wilt gaan werken biedt Wix.com je die mogelijkheid alsnog via Wix Code. Dankzij de handige Wix ADI kun je door een aantal vragen te beantwoorden een reeds ontworpen website krijgen, maar je kunt ook zelf aan de slag met de kant-en-klare templates die ze voor je klaar hebben staan.

De gratis variant heeft echter hetzelfde nadeel als de voorgaande opties: je hebt niet de beschikking over je eigen domeinnaam. Opnieuw zal er .wix.com worden toegevoegd aan de domeinnaam van je keuze. Daarnaast heb je een beperkte opslagruimte met de gratis versie en kun je je website dus niet eindeloos uitbreiden. Wil je upgraden, dan kun je kiezen uit 5 verschillende pakketten die variëren qua prijs van 4 euro per maand tot 24,50 per maand. Een webshop kun je bij Wix.com alleen maken met de duurdere pakketten. Is dat je doel, dan kun je misschien beter voor Jouwweb.nl kiezen, want die is aanzienlijk goedkoper en biedt soortgelijke mogelijkheden om je eigen website te bouwen.


blankJimdo.com

Met de laatste gratis software waarmee je een eigen website kunt bouwen in dit artikel maak je – volgens de ontwikkelaars van het platform – in 3 minuten en 3 eenvoudige stappen je eigen gratis website. Jimdo’s kunstmatige intelligentie zorgt er aan de hand van een korte vragenlijst voor dat je op maat gemaakte website in no-time klaarstaat, maar je hebt naderhand nog genoeg mogelijkheden om een eigen invulling te geven aan het design. Er is een ruime keuze aan designs en Jimdo.com-websites zijn automatisch responsive (geschikt voor mobiele apparaten) en voorzien van een beveiligde verbinding.

Alhoewel dit waarschijnlijk als muziek in je oren klinkt zit er ook aan deze gratis software weer het bekende nadeel: je beschikt niet over je eigen domeinnaam als je gebruik maakt van de gratis versie. Automatisch wordt er .jimdosite.com toegevoegd aan de door jou gewenste domeinnaam en zitten er een aantal beperkingen (zoals het aantal pagina’s dat je kunt aanmaken bijvoorbeeld) aan de gratis variant. Wil je upgraden, dan kan dat voor 9 of 19 euro per maand. Je krijgt dan meer bandbreedte (waardoor het gemakkelijker is om je website te laten groeien) en je website zal geen reclame-uitingen hebben vanuit Jimdo.com, iets dat met de gratis versie dus wél het geval is.


Voor- en nadelen van een gratis website

Het zal je niet ontgaan zijn: er zitten voor- en nadelen aan een gratis website maken. Ja, gratis klinkt bij de meeste Nederlanders als muziek in de oren, maar er zitten nogal wat beperkingen aan een gratis website. In de eerste plaats wil je natuurlijk professioneel voor de dag komen als je als (kleine) ondernemer of artistiek persoon een eigen website wilt maken. Een A-level domeinnaam hoort daarbij en dat is iets dat bij alle bovengenoemde opties niet aan de orde is. Er zal altijd een .aanbieder.nl toevoeging worden gedaan aan je domeinnaam, iets dat je professionele uitstraling niet ten goede komt. Want zeg zelf: hoeveel beter klinkt jouw persoonlijke (bedrijfs)naam dan (bedrijfs)naam.aanbieder.nl?

Daarnaast moet je denken aan beperkingen als bandbreedte (als je groeit ga je meer bezoekers op je website krijgen en mogelijk ook meer content toevoegen aan je website en daar is bandbreedte voor nodig) en het aantal pagina’s dat je kunt aanmaken. Wil je meer uit je website halen, dan zal je in veel gevallen moeten upgraden en alhoewel de software van de meeste aanbieders prima is, kan dit voor nagenoeg dezelfde prijzen (of zelfs lagere kosten) via de gratis software van bijvoorbeeld WordPress.com. Je zult dan alleen zelf zorg moeten dragen voor de webhosting en de domeinnaam (en eventueel de beveiligde internetverbinding), maar daar staat complete vrijheid en zelfstandigheid tegenover. Want de meeste software van de gratis aanbieders is prima, maar als je maatwerk wilt (bijvoorbeeld een custom inschrijfformulier voor je nieuwsbrief of een integratie met je social media kanalen) dan is dat bij de meeste aanbieders niet mogelijk. Iets dat je met de gratis software van WordPress wél moeiteloos realiseert. En ook hier geldt weer: kom je er zelf niet uit, dan vind je de oplossing altijd wel via YouTube.

Hier staat tegenover dat de gratis software ultiem gebruiksgemak biedt. Voor hen die niet al teveel eisen aan de website stellen biedt de gratis software werkelijk alles wat je maar nodig hebt om een leuke website in elkaar te flansen. En dus nog gratis ook! De platforms die we hierboven besproken hebben zijn groot en er is dus ook een heuse community achter elk platform die hulp biedt bij bepaalde vraagstukken. Wil je een basic website en stel je niet te hoge eisen aan de website, dan kun je dus prima uit de voeten met de mogelijkheden die we hierboven besproken hebben. In het ergste geval kun je altijd nog upgraden en/of je website doen verhuizen naar een platform waar je wél zelf de volledige regie hebt over je website. Niet geschoten is tenminste altijd mis, nietwaar?



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag