Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Thuiswerken door inpakwerk te doen

Thuiswerken door inpakwerk te doen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je op zoek bent naar een manier om lekker makkelijk extra geld te verdienen, dan zou je kunnen overwegen om thuis inpakwerk te gaan doen. De voordelen zijn op het eerste gezicht aanzienlijk: je hoeft er geen opleiding voor te hebben, je kunt vaak je eigen tijden indelen en je kunt er lekker mee bijverdienen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je thuis inpakwerk wilt gaan doen. In dit artikel geven we je een overzicht van wat thuiswerken door inpakwerk te gaan doen precies inhoudt en wat de voor- en nadelen precies zijn.

Thuiswerken of werken vanuit huis?

Laten we eerst even een belangrijk onderscheid maken. Er zijn mensen die thuis werken en er zijn mensen die werken vanuit huis. Het gaat bij dit onderscheid vooral om de vraag of er wel of geen dienstbetrekking is. Binnen dit artikel hebben we het over thuiswerkers die geen dienstbetrekking hebben. Zij werken dus voor zichzelf. Mensen die vanuit huis werken zijn mensen die in loondienst zijn en niet op kantoor werken, maar thuis. Om dit samen te vatten: thuiswerkers werken zelfstandig vanuit huis en mensen die thuis werken, werken in loondienst maar zitten thuis!


Thuiswerken door inpakwerk te doen: waar moet je dan aan denken?

Veel inpakwerk wordt tegenwoordig automatisch gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het verpakken van snoep, het verpakken van wasmiddelen en het verpakken folders. Steeds vaker wordt dit inpakken automatisch gedaan. Dat is ook best logisch: machines worden steeds goedkoper en arbeid wordt steeds duurder.

Toch hebben machines een groot nadeel: ze zijn ingesteld op een standaardproces en kunnen vaak niet voor maatwerkprocessen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een fabrikant die snoep verkoopt en zijn klanten gratis kennis wil laten maken met een nieuw soort snoep. De snoepfabrikant wil vervolgens een klein zakje bij de grote verpakking stoppen, zodat klanten het product kunnen proberen. De snoepfabrikant heeft wel machines om het snoep standaard te verpakken, maar de mogelijkheid om demo’s aan de grote verpakking toe te voegen heeft hij niet. Daar kan de snoepfabrikant natuurlijk speciale machines voor aanschaffen, maar dat is vaak veel duurder dan daar gewoon wat mensen voor in te huren. Dit is meestal werk dat gedaan wordt door thuiswerkers.


Hoe gaat dat in z’n werk?

Thuiswerk door inpakwerk te doen gaat heel eenvoudig in zijn werk. Vaak maakt een thuiswerker gebruik van een centrale. Deze centrale is eigenlijk een tussenpersoon tussen het bedrijf en de thuiswerker. Als een bedrijf een inpakklus heeft, dan neem het bedrijf contact op met de centrale. De centrale schakelt vervolgens zijn netwerk van thuiswerkers in, die op hun beurt aangeven of ze tijd en zin hebben. Vervolgens wordt het materiaal verspreid en gaan de thuiswerkers aan de slag. De centrale en de thuiswerkers spreken af wanneer dat de klus geklaard moet zijn. Op het moment dat de thuiswerker het project heeft afgerond, zorgt de centrale ervoor dat de producten weer worden opgehaald en weer bij het oorspronkelijk bedrijf terecht komen. Daarna wordt er gekeken hoeveel de thuiswerker heeft geleverd/hoeveel uur hij of zij heeft gemaakt en vervolgens krijgt de thuiswerker betaald!


Is thuiswerken een echte baan of is het een extraatje?

Door thuis inpakwerk te doen verdien je geld. Daardoor zou het als een echte baan kunnen lijken. De meeste mensen die inpakwerk doen zien het echter niet als een echte baan, maar meer als een extraatje. Inpakwerk is namelijk meer iets dat je doet als je tijd heeft en als er werk beschikbaar is. Het beschikbare werk is vaak niet constant genoeg om ervan te kunnen leven. Om een voorbeeld te geven: rond de kerstperiode is er veel inpakwerk omdat er dan kerstpakketten in elkaar gezet moeten worden. In de maanden die daarop volgen kan er veel minder werk beschikbaar zijn. Omdat het werk zo weinig constant is, is het lastig om hier echt je volledige inkomen uit te halen. De huur/hypotheek moet immers wel iedere maand constant betaald worden. De bank of de woningbouwvereniging houdt immers geen rekening met het feit of jij wel of geen inpakwerk hebt. Om echt rond te kunnen komen zal je over het algemeen een stabielere inkomstenbron prefereren.

Inpakwerk als extraatje

Thuiswerk door inpakwerk te doen kan echter wel een leuke aanvulling op een bestaand inkomen zijn. Je hebt bijvoorbeeld een partner die werkt, of je werkt zelf maar houd nog tijd over. Het kan ook zo zijn dat je zelf al met pensioen bent, maar nog wel graag wat omhanden hebt. Voor die mensen is inpakwerk zeker geschikt. Door dit inpakwerk te doen genereer je een beetje extra inkomen. Dit inkomen wordt vaak apart gezet, bijvoorbeeld voor een (extra) vakantie, een nieuwe auto of andere zaken waar normaal gesproken geen geld voor is.


Thuiswerk en de bijstand

Veel mensen die een bijstandsuitkering hebben willen graag thuiswerk doen. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Een bijstandsuitkering is immers geen vetpot. Helaas is het niet toegestaan om thuiswerk te doen en een bijstandsuitkering te ontvangen. Dat wil zeggen: het mag wel, maar het levert niets op. Het bedrag dat je op deze manier aan inkomsten genereert, wordt van je bijstandsuitkering ingehouden. Daarnaast is het extreem belangrijk dat je aan het UWV doorgeeft dat je thuiswerk doet. Dit moet je binnen een week doen. Als je dit niet doorgeeft, dan kan je een forse boete krijgen.

Is het dan helemaal zinloos om thuiswerk te doen terwijl je een bijstandsuitkering hebt? Nee. In sommige gevallen mag je gedurende eerste 6 maanden van je bijstandsuitkering 25% van je inkomsten houden. Dat is natuurlijk nog steeds geen vetpot, maar het is beter dan niets. In de tweede plaats heb je iets omhanden. Voor veel mensen is het belangrijk om iets te doen te hebben. In de derde plaats kan thuiswerk ook een manier zijn om aan nieuwe werkgevers te laten zien dat je heel gemotiveerd bent om te gaan werken. Welke werknemer is er nu gemotiveerder dan iemand die, ondanks dat het hem geen financieel voordeel oplevert, toch aan het werk gaat? Let echter wel goed op dat je dit goed controleert bij het UWV. De regels op dit gebied wijzigen continu en verschillen per gemeente. De boetes die erop staan worden echter structureel hoger. Je wilt natuurlijk niet dat je uiteindelijk in een situatie terecht komt waarin je moet gaan betalen voor werk!

Thuiswerk en de belastingdienst

Als je geen uitkering hebt dan is het gelukkig wat makkelijk om thuis inpakwerk te gaan doen. Het is dan echter belangrijk dat je goed kijkt naar de regels die de fiscus op dit gebied hanteert. Het is vooral belangrijk om goed helder te hebben wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor de afdracht van premies en belastingen. Is de opdrachtgever dit? Of moet jij dat doen? Houd hier zo goed mogelijk rekening mee, anders kan het zo zijn dat je veel minder verdient dan je denkt dat je verdiend hebt en dat is natuurlijk zonde.


Thuis inpakwerk doen: is het iets voor je?

Als je op zoek bent naar een manier om makkelijk een extraatje te verdienen, dan kan thuis inpakwerk doen zeker iets voor je zijn. Je hebt er over het algemeen geen diploma’s voor nodig, je kan je eigen werktijd en werktempo bepalen en het levert ook nog wat op. Dat geld kan je dan weer gebruiken voor leuke extraatjes zoals een dagje uit, een vakantie of een nieuwe auto.

Je moet bij thuiswerk echter wel goed opletten wie de belastingen betaalt en of je mogelijk een conflict krijgt met het UWV. Doe je dit niet, dan kan je in forse problemen terechtkomen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag