Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt vaderschapsverlof?

Hoe werkt vaderschapsverlof?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vaderschapsverlof, kraamverlof of partnerverlof zijn betaalde vrije dagen die de partner van de zwangere kan opnemen nadat zij is bevallen. In Nederland krijg je 100% doorbetaald voor één maal de periode van het aantal uur dat je in een normale werkweek werkt, volgens je contract. Dit is sinds 1 januari 2019 de nieuwe regeling. Hieronder lees je precies hoe dit werkt, hoe je het moet aanvragen en hoe lang je hebt om deze dagen op te nemen. Ook vertellen we wat meer over aanvullend geboorteverlof, calamiteitenverlof en hoe zwangerschapsverlof werkt voor de moeder. 


Wat is vaderschapsverlof? 

Vaderschapsverlof zijn dus een aantal verlofuren of verlofdagen (afhankelijk van je contract) die je mag opnemen direct na de geboorte van jouw zoontje of dochtertje. Je krijgt tijdens deze verlofdagen 100% uitbetaald en deze gaan niet van jouw vakantiedagen af. 

Voor de hechting van het kindje is het van belang dat deze tijd doorbrengt met de moeder én de vader of partner. De moeder heeft al zo’n 9 maanden een band kunnen opbouwen met de baby, en heeft na de geboorte nog een aantal weken vrij. Maar voor de partner is het natuurlijk ook van belang om deel uit te kunnen maken van het nieuwe gezin. Vaderschapsverlof, of partnerverlof, is er zodat de partner van de zwangere ook quality time met de kersverse baby kan doorbrengen. En natuurlijk de partner kan bijstaan net na de geboorte. En dat zonder dat geld een rol speelt, want je krijgt 100% uitbetaald. 


Hoe werkt vaderschapsverlof? 

Dat partnerverlof is hartstikke mooi en we willen je graag uitleggen hoe dat precies werkt. Het is natuurlijk zonde om hier geen gebruik van te maken.

Duur

Je mag sinds 1 januari 2019 dus betaald verlof opnemen zo lang als het aantal werkuren in één week, zoals deze in je contract is opgenomen. Voorheen was dit maar 2 dagen. We laten dit zien aan de hand van twee voorbeelden:

  • Stel je hebt een contract van 38 werkuren in de week, dan mag je dus 38 werkuren opnemen. Dit, ongeacht het aantal werkuren je in het verleden hebt gewerkt. 
  • Dus stel je hebt een contract van 38 werkuren in de week, maar je werkt er 45, dan blijft het aantal uren dat jij partnerverlof mag nemen gelijk aan 38 uren.

Wanneer op te nemen 

We blijven even bij het voorbeeld van een 38 urige werkweek volgens contract. Stel dat jouw partner morgen bevalt, dan hoef jij niet vanaf morgen in één keer je gehele partnerverlof op te nemen. Je kan deze 38 uur verdelen over 4 weken nadat je baby is geboren. 

Door deze regeling kan je dus 5 maal één dag partnerverlof opnemen, of één keer drie dagen en daarna één per week. Dit komt vooral goed uit als jouw baby op donderdag of vrijdag wordt geboren. Je vind het dan misschien prettig om tot en met zondag bij je nieuwe gezin te blijven en dan gebruik je dus maar één of twee partnerverlofdagen. Daarna is het misschien fijn om elke week een dag extra vrij te zijn, dus verspreid je de overige drie dagen over drie weken. 

Je mag dus zelf weten hoe je jouw verlofuren indeelt, als je ze maar allemaal opneemt binnen 4 weken nadat je baby is geboren. Hierna komen ze te vervallen.

Aanvraag

Het aanvragen van vaderschapsverlof of partnerverlof is heel makkelijk. Je geeft gewoon bij je werkgever aan wanneer je het wilt opnemen en dat is dat. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk. En het is natuurlijk wel zo netjes als je jouw werkgever ruim van te voren op de hoogte stelt van de uitgerekende datum. Dan kan er rekening mee worden gehouden dat jij rond die periode een aantal dagen vrij bent. En als de baby een stuk eerder of later komt, dan maakt dat niets uit en heb jij nog steeds per direct recht op die verlofdagen.

Hoe je jouw verlofdagen ook indeelt, jouw werkgever mag deze niet weigeren. Ga wel voor de zekerheid na of er andere afspraken in jouw contract of CAO staan. In sommige gevallen kan het nog zijn dat deze regels gelden in plaats van de landelijke regels. Je hebt dan vaak minder verlofdagen en dan kan je werkgever er dus een aantal weigeren, waar jij denkt recht op te hebben. 


Aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 wordt de regeling omtrent partnerverlof nog soepeler. Je kunt dan niet alleen een aantal dagen 100% uitbetaald krijgen, maar ook nog tot 5 weken 70%. Deze verlofdagen worden betaald door het UWV. 

Het aanvullend geboorteverlof mag ook worden verspreid over een periode, maar alleen in weken en niet in dagen. En het verlof moet worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van je baby. Gedurende 6 maanden mag je dus 5 keer één hele week verlof opnemen waar je 70% van je dagloon voor krijgt uitbetaalt.


Calamiteitenverlof

In Nederland houden we er niet van om het makkelijk te houden met alle regeltjes, dus is er uiteraard nog een ander soort verlof waar je gebruik van kunt maken: calamiteitenverlof. Dit kun je opnemen tijdens plotselinge nood in de familie zoals een bevalling. 

Op de dag van bevalling van jouw partner kun je dus calamiteitenverlof opnemen en hoef je nog geen aanspraak te maken op het partnerverlof. Je krijgt dan ook 100% uitbetaald en ook dit verlof mag jouw werkgever niet weigeren, mits je verzoek redelijk is. 

Wel kan het achteraf zijn dat je werkgever vraagt om bewijs dat het calamiteitenverlof nodig was. Ook hier is het van belang om even in het CAO of in je contract te kijken of deze regeling bij jou geldig is. 


Vaderschapsverlof voor homoseksuele stellen 

Vaderschapsverlof wordt ook wel partnerverlof genoemd. Dit betekent dat niet alleen vaders er aanspraak op kunnen maken, maar iedereen die partner is van de zwangere vrouw. Dus ook wie niet de biologische vader is van het baby’tje, maar wel de partner is van de zwangere. 

Je mag partnerverlof aanvragen wanneer je: 

  • getrouwd bent met de moeder;
  • geregistreerd partner bent van de moeder;
  • ongehuwd met de moeder samenwoont;
  • het kind erkent.

Zzp’ers en vaderschapsverlof 

Als Zzp’er heb je geen recht op partnerverlof. Of ja, dat heb je wel, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen salaris dus ook voor dit verlof. Het heeft dus geen nut om zoiets aan jezelf toe te kennen. Je werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van jouw verlof, dus kunnen alleen mensen in loondienst hier gebruik van maken. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger of vervangend inkomen.


Zwangerschapsverlof voor de moeder

Voor de zwangere vrouw gelden natuurlijk hele andere regels. Met zo’n enorme toeter of net na de bevalling kan je namelijk niet werken! Wanneer je zwanger bent, heb je officieel recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dit kan meer worden wanneer je baby te laat wordt geboren. 

Iedereen in Nederland heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof, dit is het verlof dat je mag opnemen 6 weken voorafgaand je uitgerekende datum. Daarnaast heb je recht op 10 weken bevallingsverlof. Dit is het verlof dat je mag aanvragen nadat je bevallen bent. Deze laatste 10 weken mag je gespreid opnemen in overleg met je werkgever. 

Als je baby te vroeg wordt geboren dan krijg je de overige dagen of weken van de 6 bij je bevallingsverlof. En als je baby te laat wordt geboren dan krijg je gewoon extra zwangerschapsverlof en gaat er dus niets van het bevallingsverlof af. Het minimale aantal weken dat je recht hebt op verlof blijft altijd 16 weken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag