Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de voordelen van een vast contract?

Wat zijn de voordelen van een vast contract?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je bij een werkgever in dienst treedt, krijg je een tijdelijk of een vast contract. Over contracten is veel te doen: je hoort vast in je omgeving verschillende geluiden over verschillende dienstverbanden. Een tijdelijk contract is fijn, maar je hebt weinig zekerheid. Als je een vast contract krijgt, heb je geluk, want steeds minder werkgevers verbinden zich via een vast contract aan hun werknemer. Maar waarom is een vast contract dan zo fijn? Ga jij binnenkort een contract teken bij een nieuwe baas, wil je sterker in de onderhandeling op je werk staan, wil je jouw werknemer wellicht een vast contract gaan aanbieden of ben je gewoon benieuwd naar de ins and outs van een vast contract? In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van een vast contract.


Wat is een vast contract?

Een vast contract, of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Bij een vast contract wordt afgesproken dat een werknemer voor onbepaalde tijd wordt aangenomen: er is dus geen eventuele laatste werkdag in het contract opgenomen. Bij een vast contract geldt vaak wel een proeftijd van ongeveer een maand, zodat de werknemer én werkgever allebei kunnen bekijken of de werkwijze bevalt, maar na de proeftijd is de werknemer in vaste dienst.


Wat is precies het verschil tussen een tijdelijk contract en een vast contract?

De naam zegt het al: een tijdelijk contract is maar tijdelijk. Dit kan een paar maanden betreffen of een jaar. Bij een tijdelijk contract word je soms ook in dienst genomen voor een bepaald project of bepaalde werkzaamheden: als deze zijn afgelopen, wordt het tijdelijke contract beëindigd. Een werkgever mag meerdere tijdelijke contracten met één werknemer sluiten: je ziet steeds vaker dat bedrijven en bazen eerst een aantal tijdelijke contracten met hun werknemers aangaan, voordat zij overgaan op een vast contract.

Het grote verschil tussen een tijdelijk contract en een vast contract (ook wel een contract voor onbepaalde tijd genoemd) is dan ook dat je bij een tijdelijk arbeidscontract voor een tijdelijke periode in dienst wordt genomen. Je weet dus niet zeker of je langer dan de afgesproken contractdatum bij de werkgever kunt blijven werken. In principe is een vast contract een ‘standaard’ contract: een andere vorm van een contract, zoals een tijdelijk contract, is een uitzondering op een vast contract. Toch worden er steeds minder vaak vaste contracten afgesproken, tegenwoordig. Terwijl een vast contract ook vele voordelen heeft voor de werkgever zelf, zoals je verderop in dit artikel kunt lezen.


Voordelen van een vast contract voor de werknemer

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en je alvast aan het inlezen over verschillende contract vormen? Of ga jij misschien binnenkort een vast contract tekenen? Als je werknemer bent, kleven er een heleboel voordelen aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Wij zetten deze voordelen natuurlijk graag voor je op een rijtje.

Een vast contract biedt een hele hoop zekerheid

Het grootste voordeel van een vast contract is misschien wel de zekerheid die het met zich meebrengt. Als je een vast contract tekent, weet je zeker dat je nog een hele tijd voor dit bedrijf zult gaan werken. Je hoeft dus niet in de nabije toekomst op zoek naar een andere baan, wat best wat stress met zich kan meebrengen, en ook je inkomen wordt stabiel. Dat zorgt ook weer voor veel voordelen.

Je kunt veel financiële zaken een stuk gemakkelijker regelen

Zoals je hierboven al las, zorgt een vast contract ook voor financiële zekerheid. En dat is fijn, want zo zijn bepaalde zaken veel makkelijker te regelen. Wat dacht je van het aanvragen van een hypotheek, waar je altijd moet kunnen aantonen wat je inkomsten zijn? Met een vast contract en dus een vast salarisstrookje krijg je vele malen sneller een hypotheek dan bij een tijdelijk contract. Maar ook als je niet gaat kopen is een vast contract een zegen: ook bij een huurhuis moet je jouw maandelijkse loonstrookje laten zien. Dat geldt ook voor de aanvraag van een lease auto en andere abonnementen. Dat is een vast contract wel heel fijn!

Je kunt niet zomaar ontslagen worden

Een ander voordeel van een vast contract is dat je niet zomaar ontslagen kunt worden. Als het minder goed gaat met een bedrijf, als je niet goed door één deur kunt met je nieuwe baas, het maakt niets uit. De werkgever komt eigenlijk niet van je af zonder langdurige en moeizame procedures of heel wat kosten. Dat is natuurlijk wel als je jouw werk goed doet: bij onbehoorlijk gedrag is het weer een ander verhaal.

Je kunt wel zelf ontslag nemen

Heb je het niet (meer) naar je zin op je werk en heb je een vast contract? Je hebt wel de mogelijkheid om zelf ontslag te nemen, wat bij een tijdelijk contract vaak anders is. Naast dat stukje zekerheid dat een vast contract je biedt, heb je dus ook de keuze om bij een bedrijf te blijven werken of toch voor iets anders te kiezen.


Voordelen van een vast contract voor de werkgever

Je kent vast wel de zin: Happy wife, happy life. Dit geldt ook zeker voor bedrijven: is je personeel tevreden, dan gaat het zaken doen ook met tevredenheid. Als werkgever is het belangrijk om positief en enthousiast personeel te hebben. Je werknemers zijn immers ook het visitekaartje van jouw bedrijf! Een vast contract kan daarbij heel wat helpen.

Je verbindt met een vast contract de werknemer voor langere tijd aan je bedrijf

Door een werknemer een vast contract aan te bieden, kun je er vrijwel zeker van zijn dat hij of zij een langere tijd voor je gaat werken. Dat is positief, want zoals we hierboven al zeiden, is goed personeel van groot belang voor een bedrijf. Wist je dat het werven en inwerken van een nieuw, geschikt personeelslid wel rond de 30.000 euro kan kosten in verschillende sectoren? Niet zo fijn dus, als je steeds op zoek moet naar nieuwe werknemers. Ook zal het steeds maar wisselen van personeelsleden niet veel goed doen voor je reputatie als werkgever: potentiële werknemers gaan dan liever op zoek naar een bedrijf waar ze wél zekerheid kunnen krijgen. Door een werknemer een vast contract te geven, bindt je diegene dus voor langere tijd aan je bedrijf, wat veel inwerkkosten van nieuw personeel scheelt en het geeft je ook nog eens een goede reputatie als werkgever.

Een vast contract zorgt voor blije werknemers

Daarbij geef je bij het aangaan van een vast contract een gevoel van vertrouwen en zekerheid bij je kersverse personeelslid. Daarbij heeft je werknemer een hoop zeker, wat stress en ontevredenheid kan voorkomen. Dat zal de motivatie om zich honderd procent voor jou in te zetten vast ten goede beïnvloeden!

Het personeelslid kan zich goed ontwikkelen door een vast contract

Omdat jij je als werkgever voor een langere tijd bindt aan een werknemer, kan de werknemer zich ontwikkelen binnen jouw bedrijf. Hij of zij zal na een tijd precies weten hoe de zaken gaan, een hart voor het bedrijf ontwikkelen en goede relaties opbouwen met collega’s en met klanten. Dat is ook goed voor de zaken, want dat zullen je zakelijke relaties ook merken. Je personeel zal erom bekend staan alles te weten van de diensten en/of producten van het bedrijf. Hoe positief kun je het hebben?


Een vast contract of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft dus heel wat voordelen. Voor de werknemer, maar ook zeker voor de werkgever. De werknemer heeft een hoop zekerheid en kan financiële zaken als een hypotheek of een lease auto een stuk gemakkelijker regelen. Voor de werkgever is dat ook weer voordelig: a;s werkgever heb je er een tevreden personeelslid bij dat zichzelf volledig kan ontwikkelen binnen het bedrijf. Daarbij heb je een werknemer voor een langere tijd in dienst, wat veel kosten en gedoe scheelt voor het werven van nieuw personeel. Een vast contract heeft dus allerlei voordelen. Nu alleen nog die handtekening zetten!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag