Review Cambridge dieet

Het is best bewonderingswaardig dat dit dieet uit 1984 nog steeds relatief populair is. Met het Cambridge Weight Plan bepaal je samen met je consulent een streefgewicht, dat je met behulp van maaltijdvervangers snel behaalt. Dit is echter geen verantwoorde manier van afvallen en in dit artikel leggen we je graag uit waarom. Wil je het dieet toch uitproberen? We geven je tips om de gezondheidsrisico’s te beperken.

Meer informatie over het Cambridge Weight Plan

Pluspunten

  • Tot 2 kilo per week afvallen
  • Wekelijkse meetings met je voedingsconsulent

Minpunten

  • Diverse gezondheidsrisico's
  • Streng schema met weinig variatie
  • Bewegingsadviezen ontbreken
  • Lastig om gewicht te behouden

Afvallen met het Cambridge Weight Plan

Het plan bestaat uit 7 stappen die op jouw doelen en gewicht worden afgestemd. Hoewel het afhangt van je eigen wensen en je huidige gewicht, streeft het dieet naar een verlies van 4 tot 8 kilo per maand. Hierna volgt vaak een korte pauze zodat je lichaam weer op kracht kan komen. In het begin eet je voornamelijk maaltijdvervangers, die langzaam worden vervangen door ‘normaal’ voedsel. Je kunt kiezen voor een programma waarbij je uitsluitend Cambridgeproducten eet, of voor een programma waarbij je dieet wordt gecombineerd met normale producten.

Wat is er inbegrepen?

Tijdens het dieet ben je verzekerd van een consulent, dat is ook wel nodig, want dit dieet is niet zonder gezondheidsrisico’s. De maaltijden zijn niet inbegrepen, maar wel vereist om het dieet te kunnen volgen. Je koopt deze exclusief bij de consulent, dus er is geen mogelijkheid om het dieet op eigen houtje te volgen.

Advies van een consulent

Tijdens het Cambridge dieet heb je wekelijks een adviesgesprek met een consulent naar keuze. Via de website kun je kijken wie jou aanspreekt, dat is wel zo prettig. Afspraken vinden fysiek plaats en je kunt makkelijk zoeken naar iemand bij jou in de buurt. De consulent stelt samen met jou een voedingsschema samen, waarbij je snel op streefgewicht komt. Van dit schema kun je niet afwijken, het is wat dat betreft een streng dieet.

Iedere consulent heeft de Cambridge Weight Plan opleiding met succes afgerond, vaak uit enthousiasme na hun eigen ervaringen met het dieet. Er is geen ervaring of opleiding vereist om te starten aan de Cambridge opleiding. Het is daarom raadzaam om de persoon even te googlen; websites zoals LinkedIn geven een beter overzicht van iemands arbeid- en opleidingsverleden.

Wat betaal je daarvoor?

Voor een intakegesprek betaal je gemiddeld €50, vervolgens heb je een wekelijks gratis overleg met een consulent. De maaltijdvervangers moet je zelf kopen bij de consulent, die zijn niet elders op internet verkrijgbaar. Een product kost gemiddeld €2.55 en vooral in het begin kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Gemiddeld gezien betaal je zo’n €50 per week.


Beloftes van dit dieet

Met het Cambridge dieet val je ongetwijfeld snel af. Op hun website staan dan ook erg veel persoonlijke verhalen van mensen die succesvol zijn afgevallen middels dit dieet. Dat kan ook niet anders: je krijgt nauwelijks calorieën binnen. Het is echter wel zo dat het Cambridge dieet vaak wordt geassocieerd met een crashdieet. Crash diëten zijn effectieve manieren om gewicht te verliezen, maar hier staan gezondheidsrisico’s tegenover.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er?

Mensen die succesvol zijn afgevallen zonder bijwerkingen zijn razend enthousiast. Er zijn echter ook recensies van mensen bij wie het plezier snel bedorven werd door de bijwerkingen. Te enthousiaste deelnemers moeten rekening houden met lichte bijwerkingen zoals duizeligheid en hoofdpijn tot ernstige bijwerkingen. Zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum krijgt regelmatig klachten over het ontstaan van galstenen en haaruitval.

Hoe beperk ik de gezondheidsrisico’s?

  • Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, moet je duidelijke afspraken met je consulent over hoeveel kilo per week je maximaal kan en wil afvallen.
  • Stel vooraf persoonlijke grenzen op over hoe ver je wil gaan. Houd je lichaam tijdens het diëten goed in de gaten en neem elke verandering in je gezondheid serieus.
  • Als je bijwerkingen krijgt of merkt dat je energieniveau heel erg afneemt, dan is het verstandig om dit met je consulent te bespreken. Het schema kan dan worden aangepast zodat je langzamer, maar op een meer verantwoorde manier afvalt. Als je twijfelt over het advies van de consulent, volg dan je intuïtie of maak een afspraak met de huisarts.
  • Het is best lastig om na het dieet met ‘gewone’ voedingsproducten om te gaan als je maaltijdvervangers gewend bent. Je moet zelf weer gaan nadenken. Als dit je zwaar valt, kun je overwegen om (in het begin) extra begeleiding te zoeken. Hiermee wordt een terugval mogelijk voorkomen.

Wat eet je?

Het Cambridge dieet is een effectief maar geen ‘leuk’ dieet om te volgen. Het is erg streng, zo kan je nooit een wijntje drinken of buiten de deur lunchen. Gezellig kokkerellen zit er niet meer in, omdat je uitsluitend kant-en-klare producten eet. Denk hierbij aan shakes, soepen, papjes en maaltijdrepen. Er zijn niet zo heel erg veel smaken beschikbaar, dus voor de afwisseling is het aan te raden om een gecombineerd programma te volgen (waarbij ‘normale’ voedingsmiddelen ook zijn toegestaan). Daarnaast is het gecombineerde programma beter voor je gezondheid, omdat de overgang voor je lichaam anders wel erg groot is.

Moet je ook extra sporten?

Het Cambridge dieet richt zich niet zoveel op beweging. Daarnaast krijg je zo weinig calorieën binnen dat je lichaam de kracht om te gaan sporten waarschijnlijk niet eens kan opbrengen. Als je wel wil (blijven) sporten, kan jouw schema hier in overleg met je consulent op worden aangepast. En kies voor een sport die niet zo intensief is, zoals wandelen.

Hoe moeilijk is het om dit dieet te volgen?

Vooral in de eerste weken vergt dit dieet een ijzersterke wil. Omdat de maaltijdvervangers relatief saai zijn, is de verleiding om te zondigen groot. De consulent is echter een hele goede stok achter de deur: je wil hem of haar niet teleurstellen. Daarnaast helpen de gesprekken je om je leefstijl aan te passen en je doelen voor ogen te houden. Nadat de eerste kilo’s eraf vliegen ben je veel gemotiveerder om door te gaan.

Mogelijke terugval

Omdat het dieet zo streng is, ben je misschien geneigd om na het dieet weer terug te vallen in oude gewoontes. Als je van jezelf weet dat je begeleiding nodig hebt, kun je periodieke gesprekken blijven inplannen met de consulent of een andere voedingsdeskundige.


5.8


Korte termijn
8
Lange termijn
6,1
Variatie
4,1
Gemak
6,4
Gezond
4,2
Kosten
5,7
Bezoek Cambridge
Bezoek Cambridge
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag