Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Review Dukan Dieet dieet

Met het Dukan dieet leer je niet alleen hoe je afvalt, maar ook hoe je op je streefgewicht kunt blijven. Dit doet het dieet met het doorlopen van vier verschillende fases. De eerste twee fases zorgen ervoor dat je gewicht verliest en de laatste twee fases zorgen ervoor dat je je gewicht kunt stabiliseren. Het dieet is een echt proteïnedieet te noemen, omdat het eten van eiwitten centraal staat en andere voedingsstoffen worden geschrapt. Het dieet gaat er niet om dat je snel resultaat ziet, maar dat je een voedingspatroon ontwikkeld dat bij je past om zo een gezondere levensstijl te ontwikkelen.

Bekijk alle boeken van Dr. Dukan en het Dukan dieet

Pluspunten

 • Geen honger door veel eiwitten
 • Voedingsschema's zijn concreet
 • Ook gericht op behouden van streefgewicht

Minpunten

 • Weinig variatie en behoorlijk eenzijdig
 • Zeer streng op het gebied van voedingsschema's
 • Vereist doorzettingsvermogen en discipline

Wat kun je lezen in deze review?


Hoe werkt het?

Het Dukan dieet is bedacht door de Franse arts Pierre Dukan en staat bekend als proteïnedieet. Dukan heeft jarenlang onderzoek gedaan en is uiteindelijk tot dit dieet gekomen waarbij je vier fases moet doorlopen. Houd je je aan het schema en volg je deze vier fases goed op, dan zul je blijvend gewicht kunnen verliezen en het jojo-effect kunnen vermijden. Het dieet heeft strakke regels en een strikt schema, omdat je je precies moet houden aan de producten die je mag eten.

Het dieet is vooral gebaseerd op eiwitrijke voeding en weinig vetten. Het dieet bevat 100 voedingsmiddelen die in de verschillende fases worden toegevoegd aan je eetschema. Tijdens elke fase worden bepaalde voedingsmiddelen vermeden of juist toegevoegd. Tijdens de eerste fase val je de meeste kilo’s af, waarna je vervolgens langzamer af gaat vallen. De laatste twee fases zijn vooral gericht op het stabiliseren van je gewicht en het voorkomen van het jojo-effect. Hieronder lees je precies wat de vier fases van het dieet inhouden.


Verschillende fases van Dukan

Fase 1 (Aanvalsfase):

Bij de aanvalfase gaat het erom dat je zo snel mogelijk gewicht verliest, waarbij een hoge inname van eiwitten centraal staat. Deze eerste fase duurt 5 tot 10 dagen, afhankelijk van hoeveel je wilt afvallen. Tijdens deze fase eet je geen groenten en hoef je niet te bewegen. Door de hoge inname van eiwitten wordt jouw metabolisme versneld waardoor je sneller vetten kunt gaan verbranden. Tijdens deze fase worden koolhydraten vermeden en eet je dus vooral eiwitrijke producten als vlees, eieren, vis en magere zuivelproducten. Daarnaast wordt aangeraden om minimaal twee liter water te drinken per dag.


Fase 2 (Cruisefase):

De tweede fase gaat erom dat je langzamer afvalt totdat je je gewenste gewicht bereikt. Je valt hierbij ongeveer 1 kilo per week af. Tijdens de cruisefase staat nog steeds eiwitrijke voeding centraal, maar mag je ook 28 verschillende groentes toevoegen aan je eetschema. Deze cruisefase moet ononderbroken gevolgd worden en kan weken tot enkele maanden duren. Het gaat er dus vooral om dat je langzaam je streefgewicht behaalt in deze fase.


Fase 3( Stabilisatiefase):

De stabilisatiefase is ervoor om op gewicht te blijven en het jojo-effect te vermijden. Bij veel diëten vallen mensen na het behalen van hun streefgewicht alweer snel terug in hun oude eetpatroon. Het lichaam is echter nog gewend aan een ander voedingspatroon, waardoor vaak het jojo-effect om de hoek komt kijken. Deze stabilisatiefase voorkomt dus deze terugval en zorgt ervoor dat je op gewicht blijft.


Fase 4 (volhardingsfase):

Deze fase kan gezien worden als de definitieve stabilisatiefase. Het is de makkelijkste fase van het dieet maar ook een hele belangrijke fase die zeker niet moet worden overgeslagen. Om goed op gewicht te blijven moet je één dag in de week blijven eten volgens de aanvalfase. Daarnaast blijf je veel eiwitrijke voeding eten en zorg je dat je voldoende blijft drinken. In deze fase wordt tevens aanbevolen om minimaal 30 minuten per dag te gaan bewegen.


Wat is er inbegrepen in dit dieet?

Er zijn verschillende boeken te verkrijgen van het Dukan dieet. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om aanvullende Dukan producten te bestellen op de website, zoals vitaminepillen, haver- en tarwezemelen en andere dieetproducten. In totaal zijn er vijf verschillende boeken te verkrijgen.

 • Dukan basis dieetboek
 • Dukan kookboek
 • Dukan dieet op zak
 • Dukan receptenboek
 • Dukan zoete heerlijkheden

De beloftes

Met het Dukan dieet kun je niet alleen overtollige kilo’s verliezen, maar zorg je er ook voor dat je op je gewenste streefgewicht kunt blijven. Andere diëten besteden geen of nagenoeg geen aandacht aan het stabiliseren van je gewicht. Het Dukan dieet onderscheidt zich op dit punt, omdat het dieet aan de hand van vier fases je op gewicht kan brengen én houden.

Dit betekent dat je door het Dukan dieet geen last hebt van het jojo-effect. In de aanvalfase kun je 4 tot 5 kilo verliezen in 10 dagen en in de volgende fase verlies je ongeveer 1 kilo per week. Het dieet belooft dat je door de hoge eiwitinname geen last hebt van een hongergevoel. Daarnaast is het dieet praktisch en simpel, zodat je weinig keuzes hoeft te maken tijdens het afvallen.


Hoe moeilijk is dit dieet?

Het is belangrijk om te weten dat het dieet strakke regels en een strikt schema heeft. Dit kan erg praktisch en verhelderend zijn, omdat je precies weet wat je wel en niet mag eten. Tijdens het dieet staat eiwitrijk voedsel centraal en worden andere voedingsstoffen geschrapt.

Ook mag je in de eerste fase geen groenten eten en wordt sporten niet aanbevolen. Het kan lastig zijn om je aan dit strakke voedingsschema te houden en je levensstijl aan te passen. Door de vier fases van het dieet, is het dieet een ambitieus programma. Afhankelijk van je streefgewicht kan het dieet dan ook lang duren, dus heb je wel voldoende doorzettingsvermogen nodig.


Hoe duur is dit dieet?

Wil je het Dukan dieet volgen, dan heb je de keuze uit verschillende boeken. Naast het Dukan basis dieetboek, zijn er namelijk ook andere boeken verschenen die je kunnen helpen bij het dieet. Hieronder staan de kosten voor je op een rijtje. Alle boeken zijn verkrijgbaar via Bol.com en kunnen via iDeal, creditkaart, Air Miles of AfterPay betaald worden.

 • Dukan basis dieetboek: €9,95 (paperback)
 • Dukan kookboek: €37,95
 • Dukan dieet op zak: €27,95
 • Dukan receptenboek: €34,90
 • Dukan zoete heerlijkheden: €9,70

Daarnaast kunnen de kosten voor het volgen van het dieet misschien wat hoger zijn dan wat je gewend bent om te betalen voor je huidige eetpatroon. Dit komt vooral, omdat vlees en vis tijdens het dieet een belangrijke rol spelen.


Hoe succesvol is Dukan?

In Frankrijk is het Dukan dieet binnen korte tijd enorm populair geworden. Het duurde dan ook niet lang voordat het dieet in een Nederlandse en Engelse versie verscheen. Het Dukan dieet is nu bekend als populair eiwitdieet. Als je gemotiveerd bent om gewicht te verliezen en je levensstijl aan te passen dan zou het dieet kunnen werken.

Bedenk van tevoren dus goed of je het ziet zitten om te beginnen aan een eiwitrijke levensstijl waarbij veel andere voedingsstoffen worden vermeden. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de vier fases van het dieet doorloopt. Het succes van het dieet is namelijk ook afhankelijk van de twee stabilisatiefases.


Conclusie

Om te weten of het Dukan bij jou past, kun je hier de voordelen en nadelen met elkaar vergelijken. Het eerste voordeel aan het dieet is, dat je door de grote hoeveelheid eiwitten geen last hebt van honger. Het voedingsschema is strikt en beperkt, maar daardoor is het dieet erg praktisch en weet je precies wat je mag hebben. Een ander voordeel is, dat het dieet niet alleen gaat om het verliezen van gewicht maar ook om het behouden van je streefgewicht. Tot slot kan het Dukan dieet zorgen voor een verandering van je levensstijl.

Een nadeel aan het Dukan dieet is, dat er erg weinig variatie in voedingsstoffen zit en dat het dieet redelijk eenzijdig is. Tijdens het dieet zijn eiwitten namelijk de belangrijkste voedingsstof en worden koolhydraten en met name gezonde vetten achterwege gelaten. Ook wordt in de beginfase afgeraden om groenten te eten en om te bewegen. Een ander nadeel is, dat je vier verschillende fases moet doorlopen met dit dieet zonder deze te onderbreken. Afhankelijk van je streefgewicht kan het dieet dan ook lang duren en zal je een sterk doorzettingsvermogen moeten hebben.


6.8


Korte termijn
6,4
Lange termijn
8,2
Variatie
5,6
Gemak
6,7
Gezond
6,6
Kosten
7,1
Bezoek Dukan Dieet
Bezoek Dukan Dieet
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag