Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Review South Beach dieet

Het duurde niet lang voordat het populaire Amerikaanse dieet uit Miami ook op de Nederlandse markt verscheen. Het South Beach dieet is een dieet waarbij je leert om betere keuzes te maken tussen goede en slechte koolhydraten en vetten. Het is niet alleen een methode om af te vallen, maar de South Beach levensstijl is ook een verantwoorde levensstijl die je na het dieet kunt volhouden. Aan de hand van drie fases kun je je streefgewicht behalen, zullen je hart- en bloedvaten verbeteren en leer je een gezonde levensstijl aan.

 

Bekijk het South Beach dieet

Pluspunten

 • Veranderd je lifestyle
 • Gestructureerd afvallen in fases
 • Je voelt je gezonder en vitaler

Minpunten

 • Eerste fase is behoorlijk streng
 • Meer gericht op Amerikaanse markt
 • Dieet volgen kost veel tijd & energie
 • Afkicken van koolhydraten kan lastig zijn

Wat kun je lezen in deze review?


Hoe werkt het?

Het South Beach dieet staat ook wel bekend als het sterrendieet en is overgewaaid uit Miami. Hoewel het dieet gebaseerd is op een Amerikaans voedingspatroon, heeft het een goede vertaalslag gemaakt naar de Nederlandse Markt.

De man achter het South Beach dieet is de cardioloog Arthur Agatston. Het dieet begon als medisch project om hart- en vaatproblemen en overgewicht tegelijkertijd aan te pakken. Het dieet bleek succesvol te zijn voor zijn patiënten, waardoor het South Beach dieet al snel op de markt kwam. Het dieet draait om het vermijden van slechte koolhydraten en vetten. Tegelijkertijd leer je welke koolhydraten en vetten wel goed zijn voor het lichaam. Het dieet kan worden gezien als levensstijl, omdat je gezonder leert eten en de basisregels leert vast te houden na het dieet.

Het dieet bestaat uit drie verschillende fases. De eerste fase is het strengste en gaat erom dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. In deze fase val je tevens het snelste af. De tweede fase is de fase waarin je geleidelijk afvalt en meer producten mag toevoegen aan je dieet. De derde fase gaat om het stabiliseren van je gewicht. Je bent niet meer aan het lijnen, maar houdt in deze fase de South Beach levensstijl aan. Tijdens het dieet kun je recepten volgen die de bloedsuikerspiegel laag houden en die goed verzadigen. In het dieetboek staan zowel vleesgerechten, visgerechten en vegetarische gerechten. Daarnaast worden er geen richtlijnen gesteld aan de hoeveelheid beweging die je krijgt tijdens het dieet.


South Beach Fases

Het South Beach dieet werkt met drie verschillende fases. De eerste fase is de strengste fase en duurt twee weken. In deze fase kun je het makkelijkste afvallen en verlies je 3 tot 6 kilo, afhankelijk van je startgewicht. Je mag in deze fase gewoon vlees, vis, vegetarische producten, groenten en tussendoortjes eten. Producten waar veel koolhydraten inzitten (rijst, pasta, brood, fruit enz.) zijn niet toegestaan om te eten in deze fase. In deze fase leert je lichaam om te gaan met de juiste voedingsstoffen. Door de hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten ben je snel verzadigd en heb je geen honger tijdens het dieet. In het dieetboek staan de bijbehorende weekplanners en recepten vermeld die je kunt volgen tijdens deze fase.

In de tweede fase val je geleidelijker af. De duur van deze fase is afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Je volgt deze fase dus tot je je streefdoel hebt behaald. Deze fase is minder streng dan de eerste fase omdat er weer gezonde koolhydraten (complexe koolhydraten) worden toegevoegd aan je dieet. Zo mag je bijvoorbeeld weer fruit, kaas en volkoren producten eten. Je verliest per week ongeveer 0,5 tot 1 kilo lichaamsgewicht. Zorg dat je goed verzadigd blijft in deze fase, want het is de bedoeling dat het afvallen geleidelijk gaat.

De derde fase gaat niet om het diëten, maar gaat erom dat je de South Beach levenswijze volhoudt. In deze laatste fase houd je de basisregels van het South Beach dieet in gedachten en volg je dus een gezondere levensstijl.


Wat is er inbegrepen in het dieet?

Het South Beach dieet werkt met een basis dieetboek. Daarnaast zijn er meerdere boeken te koop van Arthur Agatston. Het South Beach dieetboek bestaat uit het volgende:

 • 120 verantwoorde recepten
 • leren omgaan met slechte en gezonde koolhydraten en vetten
 • uitleg van de drie verschillende fases
 • bijbehorende weekplanners voor elke fase
 • bijbehorende boodschappenlijstjes
 • lijst met aanbevolen en af te raden producten

De South Beach beloftes

Het South Beach dieet heeft zijn populariteit te danken aan bekende sterren die het dieet gevolgd hebben. Ondanks de reputatie als ‘sterrendieet’ blijkt de levenswijze van het South Beach dieet ook aan te slaan in andere delen van de wereld en in Nederland. Het South Beach dieet is niet alleen een dieet, maar vooral een gezondere levensstijl die je kunt volgen. Je leert tijdens het dieet wat goede en slechte koolhydraten en vetten zijn.

Al in de eerste fase zul je merken dat je taille merkbaar smaller wordt en dat de drang naar zoetigheden zal afnemen. In twee weken tijd kun je dan ook 3 tot 6 kilo afvallen, daarna zal het afvallen geleidelijker gaan. Aangezien je veel verzadigende producten neemt tijdens het dieet heb je geen last van honger. Het dieet leert je om betere keuzes te maken, je zal meer energie hebben en je hart- en bloedvaten zullen sterk verbeteren.


Hoe lastig is dit dieet?

De eerste fase van het dieet is het strengste en het lastigste om vol te houden. Dit komt doordat er veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen worden vermeden, zoals pasta, brood en rijst. Na deze twee weken worden er weer gezonde koolhydraten toegevoegd aan je dieet en wordt het dieet minder zwaar. In het dieetboek staat een complete lijst met voedingsmiddelen opgesteld die je in deze fase mag hebben en die je beter niet kunt eten. Deze fase is goed vol te houden, omdat je geleidelijk afvalt en veel verzadigende producten eet. Daarnaast kun je voldoende gevarieerd blijven eten en geeft het dieetboek veel suggesties voor gezonde en lekkere recepten.

Er gelden geen strenge beperkingen zolang je blijft eten en drinken volgens de South Beach levensstijl. Heb je je streefgewicht behaald dan kun je in de laatste fase deze levensstijl volhouden. Hier ben je dus niet zozeer op dieet maar let je op je koolhydraatinname en maak je vooral betere keuzes.


Hoe duur is dit dieet?

De kosten voor het volgen van het dieet kunnen wat hoger liggen dan de kosten voor je huidige eetpatroon. Dit komt doordat het South Beach dieet je stimuleert om voldoende groenten en verse producten in huis te halen. Daarnaast ben je eenmalige kosten kwijt voor de aanschaf van het South Beach dieetboek. Het South Beach dieetboek is verkrijgbaar bij Bol.com. Arthur Agatston heeft tevens andere boeken geschreven die aansluiten bij het South Beach dieetboek. Hieronder vind je de bijbehorende kosten.

 • South Beach dieetboek: €19,45
 • South Beach dieet-kookboek: € 39,95
 • South Beach dieet optimaal effect: € 11,95
 • South Beach dieet snel en gemakkelijk kookboek: € 79,95

De boeken zijn aan te schaffen via iDeal, creditcard, achteraf betalen, Air Miles en met een cadeaukaart. Er worden geen verzendkosten gerekend voor bestellingen boven de € 20,00.


Succesfactor

Het South Beach dieet bleek erg populair te zijn in Amerika en heeft daarna ook al snel zijn opmars gemaakt in Nederland. Het dieet wint in Nederlands steeds meer nieuwsgierigheid en het dieet krijgt steeds meer aanhangers. Ben je niet alleen op zoek naar een dieet, maar wil je ook een gezondere levensstijl aanleren? Dan is het South Beach dieet een goede keuze. Het dieet is goed vol te houden, omdat je veel vrijheid hebt en er geen strenge beperkingen gelden. Tevens mag je voldoende blijven eten zolang je maar volgens de South Beach levensstijl blijft leven.

De ervaringen van de meeste mensen die het dieet hebben gevolgd zijn positief. Helaas is er niet bekend hoeveel kilo de gebruikers gemiddeld zijn afgevallen met het dieet. Daarnaast zijn de lange termijn effecten van het South Beach dieet niet bewezen.


Is het South Beach dieet de moeite waard?

Om te bepalen of het South Beach dieet een geschikt dieet voor jou is, kun je de voor- en nadelen met elkaar vergelijken. Het eerste voordeel aan het dieet is, dat het dieet niet alleen draait om afvallen maar dat het dieet ook je levensstijl aanpakt. Je leert tijdens het dieet over gezonde voeding en om betere keuzes te maken in koolhydraten en vetten. Het tweede voordeel is, dat je tijdens het dieet veel verzadigende producten mag eten. Door het eten van veel eiwitten en gezonde vetten houd je langer een vol gevoel en heb je dus geen last van honger. Het laatste voordeel is, dat je zelf veel vrijheid hebt om je eetpatroon in te delen zolang je je maar houdt aan de basisregels van het South Beach dieet.

Helaas zijn er ook wat nadelen op te noemen aan het South Beach dieet. Het eerste nadeel is, dat de eerste fase van het dieet behoorlijk streng is en er veel voedingsmiddelen worden vermeden. Het tweede nadeel is, dat het dieet is afgestemd op de Amerikaanse markt. Er staan soms slechte vertalingen in het boek en er wordt niet altijd rekening gehouden met Nederlandse producten. Een derde nadeel is, dat je behoorlijk wat tijd en energie moet investeren om het dieet goed te volgen. Sommige recepten kosten aardig wat tijd of voorbereiding en bevatten veel ingrediënten. Het vierde nadeel is, dat de levenswijze van het South Beach dieet gericht is op een koolhydraat beperkende levensstijl. Ben je gewend om veel koolhydraten te eten dan kan het lastig zijn om de levensstijl vol te houden. Het laatste nadeel is, dat er in het basis dieetboek geen advies wordt gegeven over sporten.


7.1


Korte termijn
7,4
Lange termijn
6,9
Variatie
7,4
Gemak
6,2
Gezond
7,7
Kosten
7,1
Bezoek South Beach
Bezoek South Beach
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag