Hoe registreer ik een domeinnaam?

Hoe registreer ik een domeinnaam?

Laatst bijgewerkt: 3 april 2019

Bouw je een website bouwen, dan is de eerste stap het meest essentieel: het registreren van een domeinnaam. Wanneer je dit nooit eerder hebt gedaan, kan het lastig zijn een goede naam te bedenken. En hoe weet je of jouw domeinnaam beschikbaar is en waar je deze kunt vastleggen? Wij helpen je in vier stappen op weg om een sterke domeinnaam te registreren. Ook lees je alles wat je verder moet weten over registrars, de kosten en het verlengen van een domeinnaam.


1. Kies je eigen domeinnaam

Voor je een domeinnaam registreert, moet je die natuurlijk eerst bedenken. Voor de hand ligt dat je kiest voor je bedrijfsnaam, eigen naam of een naam die te maken heeft met je dienst of product. Een domeinnaam is minimaal twee karakters lang en bevat naast een minteken geen vreemde tekens. Houd de naam kort en krachtig en kies één die goed te onthouden is door jouw doelgroep. Ga je voor een domeinnaam anders dan je eigen naam of handelsnaam: zorg dat in één keer duidelijk is waar jouw website over gaat. Goede voorbeelden van beschrijvende URL’s zijn ikwilvanmijnautoaf.nl en ikwilmeerreizen.nl.


2. Controleer: is de domeinnaam nog vrij?

Controleer met een domeinnaam check of de door jou gekozen domeinnaam nog vrij is. Op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland kun je direct nagaan of jouw .nl extensie nog vrij is. Ook de webhosting providers hebben vaak een domeinnaam check op hun website. Is jouw naam nog beschikbaar? Dan kun je verder met de volgende stappen om de domeinnaam te claimen.

Wat als je domeinnaam bezet is?

Is jouw naam al geclaimd? Dan kun je overwegen om hem alsnog te kopen. Controleer eerst of er activiteit is op dit adres. Is dit het geval, dan kan de overname wel eens lastig worden en is het gemakkelijker te kiezen voor deze naam met een andere extensie. Is er geen activiteit, dan is het de vraag wat de huidige eigenaar ermee wil. Het gesprek aangaan kan altijd. Via de tool Whois van SIDN kun je achterhalen door wie de naam geregistreerd is. Zijn de persoonsgegevens anoniem? Je ziet wel via welke registrar de claim is gedaan. Waarschijnlijk kan deze partij je verder helpen in je zoektocht naar de eigenaar.


3. Bedenk bij welke partij je wil registreren

Eerst een korte introductie met welke partijen je te maken hebt als registrant van een domeinnaam:

De registry beheert de domein extensies:

  • .nl wordt beheerd door SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland)
  • .com en .net zijn van Ascio en OpenProvider
  • .be is de extensie van DNS Belgium

Een domeinnamen registreren doe je echter bij een registrar, ook wel bekend als webhosting provider. De meeste providers bieden naast het vastleggen van je domeinnaam ook andere diensten: webhosting, het vastleggen van e-mailadressen en de nodige webspace voor je eigen site.

Bij welke provider domeinnaam registreren?

Er zijn honderden providers in Nederland die domeinnamen registreren. Belangrijk is te weten op welke extensie je jouw domeinnaam wilt laten eindigen. Controleer of de registrar die je kiest geregistreerd is bij de registry die de betreffende extensie beheert. De vijf beste providers in webhosting zetten we voor je op een rij:

  • YourHosting staat bekend om zijn snelheid en dat is voordelig voor het gebruik van en de conversie op je pagina. Bij YourHosting kun je terecht voor meer dan 900 extensies. Een .nl domeinnaam koop je voor één euro, na het eerste jaar betaal je €12,50.
  • SiteGround biedt goede pakketten voor een basis website. Het bedrijf helpt je ook op weg met het bouwen van een website. SiteGround is Engelstalig, maar biedt wel de .nl extensie. Deze registrar biedt geen losse domeinnamen, maar een compleet pakket voor website hosting vanaf €3,95 per maand.
  • Vimexx biedt verschillende pakketten voor uiteenlopende behoeften: van een URL registratie tot webhosting, het doorlinken naar een bestaande website en het doorsturen van e-mails. Deze provider biedt ook gratis software om je eigen website te bouwen. Het eerste jaar betaal je €0,89 voor je domeinnaam.
  • Xel Media is sterk in complete hostingpakketten voor WordPress. Tegenover de kwaliteit staat dat Xel Media niet altijd de goedkoopste is. Voor een domeinnaamregistratie betaal je €3,95 per jaar. Voor het complete pakket WordPress hosting betaal je vanaf €9,90 per maand.
  • Antagonist focust op service, privacy en veiligheid. Deze registrar biedt verschillende pakketten en is compatibel met WordPress. Een domeinnaam is inbegrepen in de totaalprijs van een hostingpakket, voor de eerste twaalf maanden betaal je (vanaf) €4,99 per maand.

4. Leg de domeinnaam vast

Nu je hebt gekozen voor een domeinnaam, extensie en registrar kun je de naam daadwerkelijk vastleggen. Op de website van iedere provider spreken de stappen voor zich: vul al je gegevens in, geef door welke domeinnaam je wilt vastleggen en betaal met iDeal of credit card. Een kind kan de was doen.


Wat kost een domeinnaam?

De prijs van een domeinnaam is afhankelijk van de extensie en van de webhosting provider. De één biedt het registreren aan voor een éénmalig bedrag, bij de ander zit het ‘gratis’ in het pakket. Soms betaal je een bedrag per maand voor een domeinnaam. Registrars zijn er vrij in te bepalen welke prijs ze hanteren en welke pakketvormen ze bieden. In Nederland wordt het meest gekozen voor de .nl extensie, er zijn inmiddels bijna zes miljoen websites met een .nl domeinnaam. Gemiddeld kost een domeinnaam vijf tot vijftien euro per jaar.


Domeinnaam geregistreerd, en nu?

De domeinnaam is geregistreerd, nu kun je verder met de volgende stap. Is je website nog niet online? Dan kun je deze gaan bouwen. Kijk goed wat je registrar hierin voor jou kan betekenen. Vaak ondersteunen deze bedrijven ook in het opbouwen van een website. Gaat je website voorlopig niet live? Dan kun je wel alvast gebruik maken van e-mail hosting bij je registrar. Heb je de domeinnaam vastgelegd om door te linken naar een andere website? Dat kun je vaak direct instellen in het dashboard van je provider.


Verplicht hostingpakket bij claimen van een domeinnaam?

De keuze over welke producten je afneemt bij de webhosting provider is aan jou. Een hostingpakket is niet verplicht bij het registreren van een domeinnaam. Belangrijk voor je registreert, is te bepalen of je alleen een domeinnaam nodig hebt of gebruik wilt maken van een totaalpakket: hosting, URL, e-mailadres en webspace. Sommige providers bieden alleen complete pakketten aan, er zijn ook registrars bij wie je alleen een naam registreert.


Hoe kan ik een domeinnaam parkeren?

Een domeinnaam parkeren, oftewel hem reserveren voor later gebruik, is snel geregeld. Het werkt op dezelfde manier als een normale domeinnaamregistratie. Leg de domeinnaam vast bij een registrar: je hoeft hem niet direct te gebruiken. Wel is het zo dat je gewoon kosten betaalt. Domeinnamen parkeren wordt ook wel gedaan om concurrentie tegen te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld de naam ferrarihuren.nl in bezit hebt, is het slim om ook ferrari-huren.nl en ikwilferrarihuren.nl te claimen.


Voor hoeveel jaar leg ik een domeinnaam vast?

Je legt jouw domeinnaam voor een jaar vast, waarna deze in de meeste gevallen stilzwijgend verlengd wordt. Lees de voorwaarden van jouw registrar voor de zekerheid, in sommige gevallen moet je handmatig toestemming geven.


Hoe verkoop je een domeinnaam?

Internet is door de jaren heen behoorlijk ontwikkeld, zo is ook de handel in domeinnamen ontstaan. Een domeinnaam registreren is, zoals je hebt gelezen, redelijk eenvoudig. Wist je dat een domeinnaam verkopen best winstgevend kan zijn? Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in ons artikel Domeinnaam verkopen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag