Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je doen als je bent opgelicht via Marktplaats?

Wat moet je doen als je bent opgelicht via Marktplaats?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Winkelen via het Nederlandse tweedehands platform Marktplaats kan je heel wat geld besparen. Zo scoor je, met een beetje geluk, een paar keer gebruikte e-reader voor de helft van de prijs, of dat jurkje uit het vorige modeseizoen waar je al tijden naar op zoek bent voor minder dan een tientje. Ook ben je nog eens heel duurzaam bezig: door tweedehands spullen te kopen belast je het milieu vele malen minder dan als je een product gloednieuw in de winkel koopt. Marktplaats lijkt dus niets dan positief, maar helaas kun je ook opgelicht worden op dit platform. Wat moet je doen als je bent opgelicht via Marktplaats? Je leest het in dit artikel.


Probeer eerst (nog een keer) contact op te nemen met de verkoper

Als je voor jouw product en de verzendkosten hebt betaalt, maar opeens niets meer hoort van de verkoper, kan je het gevoel krijgen dat je bent opgelicht. Je hoort overal horrorverhalen en hebt misschien je conclusie al getrokken. Probeer toch nogmaals contact op te nemen met de verkoper. Misschien heeft hij of zij je betaling nog niet gezien, is diegene een weekend weg of zijn er problemen thuis. Natuurlijk is het geen excuus, maar wellicht is er een reden waarom je nog geen pakketje hebt gezien van de verkoper.

Stel een deadline voor de verkoper

Zet in je bericht dat je graag je product op een bepaalde (redelijke) datum wilt ontvangen, en dat je anders vervolgstappen gaat ondernemen. Als je een aantal dagen na je deadline nog steeds niet hebt vernomen van de verkoper, kun je ervan uitgaan dat je bent opgelicht en kun je ook handelen volgens deze aanname.

Ook bij kapotte producten en nep materiaal, of als je zelf geen geld hebt ontvangen

Het kan ook zo zijn dat jij het product wel hebt ontvangen, maar dat het kapot is geleverd of dat je bijvoorbeeld een nep product van een merk hebt gekregen. Of dat jij een product aan een ander hebt gekocht, maar geen geld hebt ontvangen – ook al heb je een betaalbewijs gezien. Ook deze situaties vallen volgens de politie onder internetoplichting. Als dit het geval is, kun je ook de onderstaande stappen volgen.


Controleer de gegevens van de verkoper bij Meldpunt Internetoplichting

Meldpunt Internetoplichting is speciaal in leven geroepen om je verder te helpen als je bent opgelicht via internet – en dus ook via Marktplaats. Je kunt hier, bij het vermoeden van oplichting, allereerst de gegevens van de verkoper controleren. Meldpunt Internetoplichting verzamelt namelijk alle gegevens van personen die in het verleden mensen via internet hebben opgelicht.

Bevestig je vermoeden via de checkfunctie

Via de checkfunctie van Meldpunt Internetoplichting kun je dus gemakkelijk bekijken of de verkoper waar jij mee te maken hebt al in het systeem staat. Dit kan je vermoeden van oplichting bevestigen. Voer bijvoorbeeld het IBAN-nummer van de verkoper in, of zoek juist op het telefoonnummer dat je hebt gekregen. Ook kun je op e-mailadres en naam en toenaam zoeken. Als je niets kan vinden, dan is de verkoper (nog) niet in aanraking geweest met het Meldpunt Internetoplichting. Als je wel wat vindt, weet je zeker dat je bent opgelicht, en kun je de gegevens van het meldpunt meenemen in het dossier dat je aanlegt om aangifte te kunnen doen.

Gebruik de checkfunctie ook preventief

De checkfunctie van Meldpunt Internetoplichting is eigenlijk preventief bedoelt. Als jij een raar gevoel hebt bij een verkoper en de boel niet helemaal vertrouwt, is het dus een goed idee om de verkoper eerst na te gaan in het systeem van Meldpunt Internetoplichting. Zo weet je van tevoren of de verkoper betrouwbaar is.


Speel vooral geen eigen politieagent

Als je erachter bent gekomen dat je daadwerkelijk bent opgelicht, kan dat gevoelens van woede en verdriet opwekken. Jij spendeert je zuurverdiende centen aan een product waar jij je op verheugt, en iemand gaat dan met je geld aan de haal… Je hebt dan misschien zin om de adresgegevens van diegene te achterhalen en eens heel kwaad aan te bellen, of onderzoek doen naar de familie en vrienden van de oplichter en die eens in te lichten over de werkzaamheden van de bedrieger. We snappen dat het nogal onprettig voelt om opgelicht te worden, maar willen je op het hart drukken op niet zelf voor politieagent te spelen. Je weet nooit met wie je te maken hebt, je kunt jezelf door dergelijke acties in serieus gevaar brengen. Zorg er daarom voor dat je aangifte doen en de politie de rest laat afhandelen.


Maak een logboek met alle gegevens

Om een zo volledig mogelijke aangifte te kunnen indienen, is het belangrijk dat je een soort logboek maakt met alle gegevens over de verkoper die je kunt verzamelen. Maak bijvoorbeeld een print screen van de desbetreffende advertentie op Marktplaats (als deze nog online staat) en een kopie van de gesprekken tussen jou en de verkoper. Ook belangrijke data als e-mailadressen, telefoonnummers en de gebruikersnaam op Marktplaats van de verkoper horen in je logboek. Ook de eventuele gegevens die naar boven kwamen in de checkfunctie van Meldpunt Internetoplichting zijn belangrijk om op te nemen in deze verzameling. Door alle gegevens over de verkoper en over jullie communicatie alvast te verzamelen, kom je goed beslagen ten ijs als je aangifte gaat doen bij de politie.


Doe aangifte bij de politie van de oplichting

Als je alle gegevens over de (ver)koop waar oplichterij in het spel is hebt verzameld, kun je aangifte gaan doen bij de politie. Je kunt online aangifte doen met je Digi-D, of aangifte doen op het politiebureau. Het gemakkelijkste is om aangifte te doen via de website van de politie, omdat je dan heel gemakkelijk je verzamelde documenten kunt toevoegen aan je aangifte. Op de website van de politie staat precies in welke situatie je aangifte kunt doen, bijvoorbeeld als je geen geld hebt ontvangen als jij iets hebt verkocht, als je een nep merkartikel toegestuurd kreeg of als jij je product nooit hebt ontvangen maar al wel hebt betaalt.

Een onderzoek na je aangifte

Na je aangifte start de politie een onderzoek. De politie gaat kijken of zij naar aanleiding van dit onderzoek de dader kan opsporen en eventueel de zaak kan voorleggen aan de rechter. In dat geval kun je een schadevergoeding terugkrijgen voor het geleden bedrag, als de rechter dit juist acht. Na tien weken krijg je bericht over de status van het onderzoek van de politie. Als er na zes maanden nog niets is gevonden, wordt de zaak gesloten. Het is altijd de moeite waard om aangifte te doen, want de politie doet bij elke aangifte onderzoek naar de dader.


Licht Marktplaats in over de louche verkoper

Het is ook belangrijk dat Marktplaats op de hoogte wordt gebracht van de oplichting. Als je aangifte bij de politie doet, dan krijgt Marktplaats automatisch een gedeelte van deze aangifte. Met de gegevens kunnen zij de verkoper blokkeren, de eventuele advertenties van de verkoper verwijderen en kopers die in aanraking zijn geweest met de verkoper waarschuwen.

Het kan geen kwaad om, naast het doen van aangifte bij de politie, Marktplaats ook een apart bericht van de oplichting te sturen. Dat kan via de klantenservice van Marktplaats.


Neem, als dat nodig is, contact op met Slachtofferhulp

Als je last hebt van angst of stressklachten door de oplichter of moeite hebt om mensen te vertrouwen, is het een goed idee om contact op te nemen met Slachtofferhulp. Zij hebben een speciale afdeling om mensen op emotioneel vlak te helpen die last hebben van de gevolgen van internetfraude. Ook als jij je zorgen maakt over geld, omdat je een groot bedrag bent verloren door de oplichterij, kun je terecht bij deze instantie. Je kunt gratis én anoniem hulp krijgen van Slachtofferhulp.


Tips om oplichting via Marktplaats te voorkomen

Natuurlijk wil je helemaal niet opgelicht worden. Daarom geven we ook vijf tips om oplichting te voorkomen. Je hebt het natuurlijk niet helemaal zelf in de hand, want oplichters via internet zijn slim en berekenend, maar met deze tips maak je de kans dat je bedrogen uitkomt na het kopen op Marktplaats zo klein mogelijk.

1. Klinkt iets als te mooi om waar te zijn? Niet doen!

Stel je voor: je ziet een gloednieuwe X-box voor dertig euro op Marktplaats, terwijl ze in de winkel meer dan driehonderd euro kostten. Dan kun je beter niet met de verkoper in zee gaan, want hoe betrouwbaar is zo’n bedrag?

2. Check de (ver)koper altijd via sociale media of de checkfunctie van Meldpunt Internetoplichting

Zo weet je zeker dat diegene met wie je zaken gaat doen betrouwbaar is en niet bekend is bij de politie. Verstuur nooit een kopie van je rijbewijs of paspoort naar iemand die aan jouw identiteit twijfelt: zo kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude! Dan heb je liever dat de koop niet doorgaat, toch?

3. Maak gebruik van de optie Gelijk Oversteken op Marktplaats

Met deze dienst betaal je als koper eerst Marktplaats, en als je het pakket hebt ontvangen, ontvangt de verkoper zijn of haar geld. Het kost wel iets meer geld, want je betaalt Marktplaats een percentage van het bedrag waarvoor jij je product koopt, maar je weet zo wel zeker dat jij je pakje krijgt – en zo niet, krijg jij je geld terug.


Het is ontzettend vervelend als je wordt opgelicht op Marktplaats. Gelukkig weet jij, na het lezen van dit artikel, precies wat je moet doen in zo’n geval. Met een beetje geluk wordt de dader opgespoord en krijg jij een schadevergoeding. Met onze tips kun je oplichting op internet ook proberen te voorkomen. Wel zo fijn!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag