6 tips om je wifi te verbeteren

6 tips om je wifi te verbeteren

Laatst bijgewerkt: 5 april 2019

Die video op YouTube die continu blijft hangen en moet bufferen, die serie op Netflix die gewoonweg niet te kijken is vanuit je bed, of het streamen van je favoriete muziek tijdens een zomerse dag in je tuin, lijken met jouw wifi echt onmogelijk. En daar baal je waarschijnlijk behoorlijk van, want wat is er vervelender dan een wifi verbinding die steeds wegvalt, blijft haperen of die haast niet te gebruiken is? Juist, weinig. Voor iedereen met een slechte wifi verbinding hebben we goed nieuws: er valt namelijk iets aan te doen. Wat? Dat lees je hieronder. In dit artikel geven we je namelijk 6 tips om je wifi te verbeteren.


1. Locatie, locatie, locatie

Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je hoort dat de locatie waarop je je router plaatst van levensbelang is. Of, nou ja, zo ongeveer dan. Plaats je je router op een verkeerde plek, dan is de kans namelijk groot dat je daardoor problemen met je wifi ondervindt. Een slecht bereik kan dus mogelijk opgelost worden door enkel en alleen die router eens op een andere plek neer te zetten. Maar hoe bepaal je dan welke plek daar het meest geschikt voor is? Hieronder hebben we wat handige tips voor je verzameld.

Hoe centraler hoe beter

Voor het beste resultaat qua bereik van de wifi, is het verstandig om je router in het midden van een ruimte te plaatsen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de verbinding overal in huis ongeveer even sterk is. Is de router bekabeld met een LAN-kabel en kun je hem daardoor niet ver van het aansluitpunt plaatsen? Dan kan het een goed idee zijn om de kabel ietsje langer te maken. Overigens is een té lange kabel weer niet bevorderlijk voor het bereik, dus dat kun je beter vermijden.

Verstop de router niet

Hoewel een router misschien niet het meest mooie apparaat is om in het zicht te zetten, is het absoluut niet verstandig om het ding ergens onder of in te verstoppen. Dus liever niet in de meterkast, onder de bank of in een gesloten kastje. Wil je het ding toch liever enigszins uit het zicht onttrekken? Dan is het verstandig om hem ergens op te plaatsen. Bijvoorbeeld op een (hoge) kast. Door de router ergens op te plaatsen (dus hoger) heb je trouwens direct ook meer kans op een beter bereik. Wil of moet je de router in de meterkast plaatsen? Dan kun je hem dus het beste zo hoog mogelijk ophangen.

Richt de antenne(s) op een gunstige manier

Als je een router hebt met een of meerdere antennes, dan is het handig om deze een beetje handig te richten. Richt ze in ieder geval nooit naar elkaar toe, dat zal je namelijk niet aan een betere verbinding helpen. Het beste resultaat met een enkele antenne krijg je waarschijnlijk door hem recht omhoog te zetten. Omdat dit zeker niet altijd zo is, is het aan te raden om een beetje met de antenne te spelen om te kijken wat dat voor effect op je bereik heeft. Heeft de router meerdere antennes? Dan is het niet alleen handig om er eentje omhoog te richten, maar ook is het dan verstandig om er een opzij (of diagonaal) te richten. Richt hem dan wel de kamer in en niet naar de muur.

Tip: Voor een beter signaal kun je ook een langere antenne kopen.

Houd de router uit de buurt van stoorzenders

Veel mensen zetten hun apparaten het liefst allemaal bij elkaar. In het geval van wifi is dit zeker niet het verstandigst. De verschillende apparaten zouden het signaal van de wifi namelijk nadelig kunnen beïnvloeden. Houd de router uit de buurt van:

  • De vaste telefoon
  • De magnetron
  • Bewakingssystemen
  • De babyfoon
  • Een weerstation

Ook een radiator of andere metalen objecten hebben een negatieve invloed op het signaal van de wifi.


2. Beveilig je verbinding

Is jouw wifi verbinding ‘open’ en kan iedereen dus zomaar gebruikmaken van jouw netwerk? Dan is het absoluut aan te raden om je netwerk zo snel mogelijk te beveiligen met een wachtwoord. Niet alleen is het daardoor een stuk veiliger om gebruik te maken van het internet, maar doordat niet iedereen meer gebruik kan maken van jouw wifi, heb je waarschijnlijk ook direct een betere/snellere verbinding.


3. Update de router

Een slechte wifi verbinding kan een gevolg zijn van software die niet helemaal meer up to date is. Voordat je dus van alles gaat proberen en doen om het signaal te verbeteren, kan het handig zijn om eerst even te checken hoe het zit met de huidige software op het apparaat. Hoe je kunt checken welke software er op staat en hoe je deze kunt updaten, kun je onder andere online vinden door online te zoeken op het type router of door de gebruikershandleiding er even bij te pakken.

Tip: Is je router al behoorlijk oud? Dan kan het verstandig zijn om een nieuwe router aan te schaffen. Oudere apparaten zijn namelijk vaak de oorzaak van een slechte wifi verbinding.


4. Kies het juiste wifi kanaal

Voor wifi kunnen verschillende kanalen gebruikt worden, waarbij 1, 6 en 11 het gebruikelijkst zijn. Op het moment dat een kanaal (te) veel gebruikt wordt, zul je dat merken aan een langzamere verbinding. Vooral als er in de buurt veel draadloze netwerken te vinden zijn, kan dit een probleem opleveren. De wifi naar een ander kanaal verplaatsen, kan je dan helpen om weer een snelle verbinding te krijgen. Om erachter te komen welk kanaal het handigst is, kun je een scan uitvoeren die deze kanalen checkt. Online kun je meer informatie vinden over deze wifi scanners en welke je het beste kunt gebruiken voor jouw apparaat.

Stel de router in

Aan de hand van een wifi scan kun je bepalen welk kanaal het minst gebruikt wordt. Dit kanaal is het handigst voor de wifi. Voor het instellen van je router kun je verschillende dingen doen. Wil je het handmatig aanpassen? Dan kun je dit doen door in te loggen ‘in’ je router (of modem) en daar de aanpassingen te doen. Waar je dit kunt doen staat vaak in de handleiding van het apparaat of in de informatie die je bij de router geleverd kreeg. Zodra je bent ingelogd kun je de internetinstellingen aanpassen en kiezen voor een ander kanaal. Je kunt de resultaten van de wifi scan gebruiken voor het bepalen van het juiste kanaal of de kanalen uitproberen om te zien welke het beste werkt. Je kunt de router ook automatisch laten zoeken naar het meest gunstige kanaal. Dit kun je vaak simpelweg doen door je router opnieuw op te starten.


5. Pas de frequentie aan

De frequentie van een wifi verbinding kan 2,4 GHz of 5 GHz zijn. Wanneer je je router zo instelt dat hij gebruikmaakt van 5 GHz, kan dat behoorlijk gunstig zijn voor je wifi verbinding. Het probleem is alleen dat niet alle apparaten deze frequentie ondersteunen. Daarom is het instellen op 5GHz niet altijd handig. Heb je apparaten in huis die de 5GHz frequentie niet ondersteunen? Dan kun je ook kiezen voor een gemengde frequentie, waarbij zowel 2,4 GHz als 5GHz gebruikt kan worden. Het aanpassen van de frequentie doe je (ook) in de instellingen van je router.


6. Schakel extra kracht in

Lukt het je ondanks alles niet om door het hele huis een goede wifi verbinding te ontvangen? Dan kan het zijn dat je wifi wat extra hulp kan gebruiken. In dat geval kan het nuttig zijn om apparaten aan te schaffen die het signaal extra kracht geven. Het aanschaffen van een wifi versterker kan in dit geval een idee zijn. Er zijn verschillende soorten wifi versterkers verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Multiroom wifi. Dit is een oplossing waardoor je door je hele huis een beter bereik krijgt. De losse kastjes plaats je op verschillende plekken in je woning, waarna het signaal onderling en draadloos wordt doorgestuurd. Hierdoor heb je overal in huis een goed bereik.
  • Access point. Een access point is een apparaat dat je helpt aan een snelle verbinding via de wifi. Ideaal voor huishoudens waarin bijvoorbeeld ook videogames gespeeld worden. Het voordeel hiervan is dat het signaal erg sterk is. Het nadeel is dat het niet helemaal draadloos kan omdat het apparaat op een netwerkkabel aangesloten moet worden.
  • Powerline adapter. Een powerline adapter is een apparaat waarbij het signaal van de wifi wordt verspreid door middel van kleine apparaatjes die je in een of meerdere stopcontacten door het huis plaatst. Het wifi signaal wordt via deze apparaatjes door het huis verspreid.

Een andere oplossing is het aanschaffen van een wifi repeater, al wordt dit door verschillende deskundigen afgeraden. Het resultaat is namelijk vaak niet erg effectief.


Je wifi verbeteren

Wanneer je last hebt van een slechte of langzame wifi verbinding, dan kan dit een hoop oorzaken hebben. Door bovenstaande tips uit te proberen, kun je je wifi verbinding verbeteren. Kies allereerst voor een gunstige locatie van de router en zorg dat hij niet in de buurt staat van stoorzenders. Daarnaast is het slim om de verbinding te beveiligen en om de router te updaten. Kies daarnaast voor het beste wifi kanaal en de meest handige frequentie om het maximale uit je verbinding te halen. Heb je na het toepassen van de tips nog steeds geen goede wifi verbinding? Dan kan het nuttig zijn om extra kracht in te schakelen door middel van een wifi versterker. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met jouw internetprovider. Zij kunnen je telefonisch ondersteunen of iemand langs sturen om je te helpen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag