Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Multiroom Wifi (Mesh): wat is het en hoe werkt het?

Multiroom Wifi (Mesh): wat is het en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is een uitvinding die voor veel bedrijven al jaren zorgt voor een efficiëntere bedrijfsvoering. Multiroom mesh Wifi-netwerken zorgen voor een soepele verbinding met internet, waar je ook bent. Verschillende satellietontvangers geven een sterk signaal door en werken onderling samen voor de beste gebruikservaring. In dit artikel gaan we in op Multiroom Wifi, waarom het handig is en waar je op moet letten als je het ook wil aansluiten.


Multiroom Wifi (Mesh): wat is het?

Wanneer je weleens te maken hebt gehad met traag werkend internet, dan weet je hoe vervelend dat kan zijn. Streams haperen, muziek stopt met spelen en websites laden langzaam. Om de consument hier zoveel mogelijk voor te behoeden, zijn diverse Tech bedrijven op zoek gegaan naar oplossingen voor dit probleem. De laatste uitvinding op het gebied van Wifi is Multiroom technologie. Zoals de naam al verklapt, gebruik je in dit geval internet connecties die op meerdere plekken in huis staan. Je hebt dus nog steeds een hoofdontvanger in huis, maar deze communiceert met meerdere satellietontvangers, oftewel nodes. Die nodes communiceren vervolgens ook weer met elkaar, zodat er één groot dekkingsgebied ontstaat.

Overal verbonden
Wanneer jij door het huis heen loopt, berekent het mesh Wifi-netwerk via welke route de data het beste bij jouw apparaat aankomt. Dat betekent niet altijd dat dit de snelste route hoeft te zijn. De Wifi kan door verschillende nodes worden opgevangen en doorgegeven, zodat je altijd de snelste internetverbinding hebt. Omdat het Multiroom netwerk werkt als één geheel, hoef je telefoon niet steeds opnieuw verbonden te worden. Wandel je met een streamende film op je tablet door huis, dan blijft deze dus gewoon zonder problemen doorspelen.


Wat is het verschil tussen Multiroom Wifi en mesh Wifi?

De termen Multiroom Wifi en Mesh worden vaak door elkaar heen gehaald. En dat is niet vreemd, want qua functionaliteiten zijn beide systemen hetzelfde. Toch is er één belangrijk verschil. Dat is het aantal nodes, oftewel ontvangers die gebruikt worden om het draadloze netwerk tot stand te laten komen. Bij een Multiroom Wifi-netwerk is er één hoofdpunt verbonden met tenminste 2 nodes. Bij een mesh netwerk gaat het om tenminste 3 nodes, die ieder met minimaal 2 nodes in verbinding staan. Een mesh netwerk kun je zoveel uitbreiden als je wilt, maar wanneer je meer dan 6 nodes of meer moet gebruiken, dan zal de internetverbinding daar uiteindelijk wel onder te lijden hebben.

Wat is het verschil tussen een mesh Wifi-netwerk en een Wifi-netwerk?

In een regulier Wifi-netwerk krijg je internet binnen via een ethernetkabel. Vaak is dat in de meterkast, maar dat kan ook uit de muur zijn. Vervolgens sluit je hier een modem op aan, die het signaal draadloos maakt. Alle apparaten in huis zijn verbonden met deze ene router. Een mesh netwerk voegt hier nog draadloze satellietontvangers aan toe. Deze kun je bijvoorbeeld op de eerste of tweede verdieping zetten. Vervolgens communiceren al deze internetpunten met de modem, maar ook met elkaar om samen om het netwerk te versterken. Een mesh of Multiroom Wifi-netwerk heeft dus het voordeel dat het internet als het ware ‘gedragen’ wordt door het hele huis.


Waarom is Multiroom Wifi sneller dan een Wifi repeater?

Er zijn diverse andere oplossingen te koop die beloven je internetsnelheid te verbeteren. Een voorbeeld is de Wifi repeater, die veel mensen als oplossing voor trage Wifi gebruiken. Je plaatst een plug in het stopcontact, vlakbij waar je internet wilt ontvangen, maar verder gebeurt er niet veel goeds. Ten eerste is een Wifi repeater alleen in staat om op ieder moment alleen maar te zenden of te ontvangen. Daardoor halveert je internetsnelheid direct, in tegenstelling tot een mesh Wifi-netwerk. Dat netwerk bezit namelijk meerdere chips voor zenden én ontvangen, waardoor ze de internetsnelheid een-op-een kunnen doorsturen, zonder verlies.

Extra chips
Er zitten bijvoorbeeld 2 keer een 5Ghz en één 2,4 Ghz chips in een satellietontvanger. Deze chips zorgen ervoor dat altijd het sterkste signaal wordt doorgestuurd naar de andere nodes. Daarbij communiceren Wifi repeaters alleen in een vaste volgorde en hebben ze geen eigen intelligentie, zoals Multiroom Wifi. Ze zullen dus niet onderling met elkaar communiceren om te kijken hoe ze de data zo optimaal mogelijk bij je apparaat kunnen krijgen. Daarbij is de Wifi repeater vaak aangesloten op een ander netwerk, waardoor je telefoon moet schakelen om verbinding te maken met het andere netwerk. De ervaring van een mesh netwerk is dus veel soepeler en sneller.


Hoeveel satellietontvangers heb je nodig?

Wanneer je een mesh netwerk wilt aanleggen, dan doe je dat om goed internet te ontvangen op plekken waar je draadloos internet wilt hebben. Een mesh netwerk wordt sterker naarmate er meer ontvangers worden gebruikt om het signaal te versterken en door te sturen. Hoeveel satellietontvanger je nodig hebt, is dus niet te zeggen. Het hangt met af van het oppervlak van je woning of kantoor, het merk dat je aanschaft en de gewenste dekking in de ruimtes.

Het bereik
Iedere set van Multiroom ontvangers heeft een ander bereik. Hoewel het niet enorm veel verschilt, kun je met het kiezen van de juiste set soms toch uit de voeten met één satellietontvanger minder dan bij een andere set. Zo is er bijvoorbeeld de TP-Link Deco M9 Plus, die met zijn drie satellieten een totale dekking heeft van ongeveer 600 vierkante meter. Kijk je bij de concurrent Netgear, dan zie je dat de Orbi RBK53 een bereik heeft van 700 vierkante meter. Dat kan net het verschil maken tussen het wel of niet kopen van een extra ontvanger.

Heb je een gewoon woonhuis met meerdere verdiepingen? En wil je daarop iedere verdieping, maar wellicht ook in de tuin een goed bereik, dan zal je al snel richting de drie satellieten gaan. Daarmee behaal je een prima bereik, waar je ook bent. Woon je in een appartement of erg klein huis, dan kunnen twee nodes ook genoeg zijn.


Welke voordelen heeft een mesh Wifi-netwerk?

De technologie van een mesh netwerk is pas sinds kort op de consumentenmarkt verkrijgbaar. Maar al in 1980 werden de eerste mesh technologieën in het leger gebruikt. Vervolgens kregen grote bedrijven toegang tot de netwerken. Nu is het ook voor jou mogelijk om het netwerk aan te sluiten. Maar waarom zou je dat doen?

Je gebruikt één netwerk

Met een Multiroom Wifi-netwerk communiceren alle satellietontvangers met de router, maar ook met elkaar. Dit doen ze onafhankelijk, maar wel allemaal op hetzelfde netwerk. De verbinding wordt door al je apparaten dus ook gezien als één netwerk in plaats van losse netwerken. Daardoor hoeven je apparaten dus nooit te wisselen van netwerk, waardoor je een krachtige en soepele internetverbinding tot stand brengt, zelfs als je door het gebouw heen loopt. Je mobiele apparaten blijven dus niet verbonden met een trager netwerk in een andere ruimte waar je eerder mee verbonden was, maar schakelen naadloos over.

Geen internetkabels

Zijn er plekken in huis, op kantoor of zelfs buiten waar je geen kabels kunt of mag trekken, maar heb je wel een groter internetnetwerk nodig? Dan is mesh Wifi de ideale oplossing. Je werkt namelijk met één hoofdontvanger, die het signaal draadloos doorstuurt naar de andere locaties. Verandert er een locatie, dan zet je de ontvanger gewoon in een andere ruimte neer waar je internet nodig hebt. Je hebt dus veel meer vrijheid dan wanneer je overal kabels moet trekken.

Geen snelheidsverlies

We hebben allemaal weleens het probleem dat het internet even uitvalt. Dat kan ook gebeuren met een Multiroom netwerk, maar in dat geval vangen de andere nodes het signaal direct op. Je internetsnelheid is misschien net iets trager, maar je zult weinig merken van het verlies van signaal. Je kunt dus gewoon blijven doen waar je mee bezig was.

Geavanceerde routers

Waar je reguliere router alleen een aan- en uit knop heeft, gaat de technologie in een mesh netwerk veel verder. Zo zit er vaak standaard een beveiliging op tegen cybercriminaliteit, zodat hackers een stuk moeilijker in jouw netwerk kunnen komen. Daarnaast kan het netwerk ook herkennen welk apparaat de meeste bandbreedte nodig heeft. Het netwerk zorgt er dan voor dat alle apparaten goed kunnen functioneren door het internet eerlijk te verdelen. Een ander voordeel is dat er een filter op de ontvangers te installeren is. Daardoor ben je in staat om je kinderen een veilige internetervaring te bieden.

Smart home

Daarnaast is het mogelijk om sommige mesh netwerken te verbinden met je smarthome-platform. Hierdoor creëer je een nog slimmer netwerk en kunnen de nodes van het mesh netwerk fungeren als communicatiemiddel.


Waar moet je op letten bij een mesh Wifi netwerk?

Hoewel het mesh Wifi-netwerk een echte trend is geworden op het gebied van internet, zijn er ook enkele zaken waar je op moet letten wanneer je een eigen netwerk wilt gaan aansluiten.

De prijs

De prijs voor een complete set van 3 ontvangers en een router ligt tussen de 160 en 600 euro. Dat is een flink verschil. Voordat je direct voor de goedkoopste of juist de duurste kiest, is het eerst belangrijk om de overige functies van de nodes door te nemen. Niet ieder netwerk is geschikt voor elke toepassing. In een klein huis zal het verschil niet veel uitmaken, maar bijvoorbeeld wel als je een hoge internetsnelheid nodig hebt.

De dekking

Wanneer je een mesh netwerk over een groot oppervlak wilt verspreiden, dan is het ook belangrijk om het maximale bereik per set te controleren. Dit kan bij drie stuks soms meer dan 100 m2 schelen. Sluit je een netwerk met 5 of 6 nodes af, dan mis je met sommige sets 200 m2 ten opzichte van een andere aanbieder met een groter dekkingsgebied

De bandbreedte

Wanneer de satellietontvangers in het mesh netwerk internet versturen, maken ze gebruik van meer bandbreedte. Ze moeten namelijk het internet door het hele netwerk verspreiden. Wanneer je een goedkope set aanschaft waarbij er veel verlies aan bandbreedte is, dan gaat je internetsnelheid uiteindelijk omlaag, waardoor je de beloofde snelheid van je internetprovider niet gaat halen. Ga je een mesh Wifi-netwerk aanleggen, zoek dan een set uit die zoveel mogelijk bandbreedte behoudt.

Reparaties

Een mesh Wifi-netwerk is zeer eenvoudig op te zetten en in gebruik te namen. Binnen een uur heb je alles geïnstalleerd, apparaten verbonden en weer je waar je de draadloze satellietontvangers moet zetten voor het beste bereik. Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden over eventuele storingen wanneer je een groot mesh netwerk hebt. Heb je helemaal geen kennis van de technologie en ICT, dan kan het lastig zijn om uit te vinden waarom bepaalde storingen zich voordoen. Hoe meer ontvangers je hebt, hoe moeilijker het is om een probleem te signaleren. Misschien moet je dus extra kosten maken voor het inschakelen van hulp.


Welke Multiroom Wifi-sets zijn er?

Er zijn diverse aanbieders op de markt die Multiroom mesh Wifi aanbieden. Welke set voor jou geschikt is, hangt af van je budget, het benodigde bereik en de kwaliteit van de set. Hieronder geven we drie voorbeelde. Netgear staat bekend als Premium merk, net als Google. TP-link is een budgetvariant wanneer je niet al teveel geld wil uitgeven aan een Multiroom Wifi-netwerk.

Netgear Orbi RBK53

Door veel gebruikers geroemd om de eenvoudige installatiemogelijkheden. De set heeft sterke 2,4Ghz en 5Ghz zenders, waardoor de snelheid niet veel meer onderdoet voor een bekabelde internetaansluiting. De drie ingebouwde Wifi banden zorgen voor een maximale internetsnelheid van 3.000 Mbps. Een set van drie ontvangers kost ca. 530 euro.

Google Wifi

Google heeft een eigen Multiroom Wifi set en die heeft interessante eigenschappen. Zo kun je via de app instellen dat de toestellen van je kinderen na bedtijd geen toegang meer krijgen tot internet, terwijl jij online blijft. Ook kun je bepaalde apparaten voorrang geven m.b.t. de bandbreedte, waardoor een stream altijd blijft lopen, ook terwijl iedereen thuis aan het downloaden is. Daarnaast is Google Wifi eenvoudig aan te sluiten op je smart home netwerk, zodat alle apparaten nog beter kunnen communiceren. De set van 3 ontvangers kost ca. 350 euro.

TP-Link Deco M5

De budgetversie in dit rijtje komt van TP-Link. Wanneer je geen enorme waslijst aan opties hoeft te hebben is dit Multiroom setje ook gewoon prima. De dekking en snelheid van het netwerk zijn namelijk gewoon goed. Daarnaast kun je ook instellen dat bepaalde websites niet bezocht mogen worden, zodat je kinderen gewoon hun huiswerk maken in plaats van steeds op Facebook te gaan. Een setje van 3 ontvangers kost ca. 200 euro.


Een Multiroom of mesh netwerk is dus erg interessant wanneer je een groot dekkingsgebied wilt hebben waar het internet altijd werkt. De prijzen voor de sets zijn nog wel vrij hoog, waardoor je ook voor andere mogelijkheden kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld internet via het stopcontact binnenkrijgen. Wil je iets veranderen aan je huidige draadloze netwerk? Bekijk dan ook onze 6 tips om je Wifi te verbeteren.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag