Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wifi repeater; een goede oplossing?

Wifi repeater; een goede oplossing?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Internet in huis is nodig voor het kijken van tv, downloaden van films en het spelen van computerspelletjes. Het hele huishouden loopt soepel zolang het internet goed werkt, maar zodra er een kamer zonder internet is, kan dat erg vervelend zijn. In dit artikel vertellen we je over de Wifi repeater, hoe deze werkt, welke nadelen er aanzitten en de alternatieven van een Wifi repeater. Aan het einde van het artikel weet je dan ook precies voor welke optie jij moet kiezen om een zo sterk mogelijk internetsignaal in huis te hebben.


Hoe werkt een wifi repeater?

Een wifi repeater is een klein apparaatje dat je via een stekker in het stopcontact kunt steken. Het apparaat doet tegelijkertijd dienst als een ontvanger en zender van data. Het zoekt naar internetsignaal in je huis, vangt dat op en verstuurt dat vervolgens weer door, zodat je ook internet op andere plekken in huis kunt ontvangen. Het is dus geen versterker van het signaal, maar zorgt ervoor dat het signaal gedragen wordt over een grotere afstand. Waar je normaal gesproken geen signaal meer zou hebben in huis, bijvoorbeeld op zolder, kan een wifi repeater nét zorgen voor genoeg signaal om berichten op je telefoon binnen te krijgen of te kijken naar internet op je televisie.


Hoe ver kan je de wifi repeater van de router plaatsen?

Hoe ver je de repeater van de router kunt plaatsen is afhankelijk van de bouw van de woning. Veel nieuwe woningen zijn gemaakt van compact beton waar staal in verwerkt is. Dit zorgt ervoor dat het signaal een stuk slechter door muren en plafonds heen kan komen dan bij oude huizen met dunne gipswanden. Vervolgens is het ook belangrijk op welke plaats de router staat. Staat deze in de meterkast, dan is dat één van de slechtste plekken in huis. De meterkast is omsingeld met dikke betonnen muren en zware metalen, waardoor je signaal enorm verstoord wordt.

Het is dus veel beter om de router in een open ruimte te hangen, bijvoorbeeld aan het plafond in de hal of in het trapgat. Hierdoor kan het signaal van de router zich een stuk beter verspreiden, waardoor ook de Wifi repeater een beter bereik heeft. Bedenk dat waar jouw telefoon of laptop een slecht bereik heeft, de Wifi Repeater datzelfde probleem ervaart. Je moet de repeater dus ergens plaatsen waar het bereik nog sterk genoeg is om een sterk signaal door te sturen naar jouw apparaten. In een open ruimte kan 20 meter goed zijn, terwijl in huizen met dikke en met staal vervaardigde plafonds l op de eerste verdieping een repeater nodig kan zijn. Je kunt dit het beste testen door de repeater op verschillende plekken te plaatsen en vervolgens online je internetsnelheid te testen. Vervolgens laat je de Wifi repeater zitten op plek met het beste ontvangst.


De nadelen van een Wifi repeater

Laten we eerst van start gaan met een voordeel, want als Wifi repeaters de enige manier waren om het internetsignaal te verspreiden, dan zou iedereen er vast gelukkig mee kunnen zijn. Maar helaas is de werkelijkheid anders, dus zijn er een aantal nadelen aan het gebruik van Wifi repeaters. Hier de belangrijkste nadelen:

De kwaliteit van de repeater

De internetsnelheid gaat aanzienlijk omlaag met het gebruik van een Wifi repeater. Je bent heel erg afhankelijk van de kwaliteit van de ontvanger en zender in de repeater. Heb je een slechte kwaliteit, dan zou het zelfs kunnen dat de repeater slechts een minimale vooruitgang in je internetsnelheid biedt.

De afstand tot de router

Je kunt de Wifi repeater niet te ver van je router plaatsen, omdat het apparaat dan helemaal niet werkt. Plaats je het te dichtbij, dan de afstand tussen de repeater en jouw draadloze apparaten weer te groot zijn om een signaal te ontvangen. Je moet dus echt zoeken naar de perfecte middenweg om een redelijk signaal te ontvangen.

Geen signaal is geen signaal

Ontvang je in een bepaalde ruimte geen internet van de router, dan gaat een wifi repeater daar geen verandering in brengen. Geen signaal betekent dat er ook geen herhaling van dat signaal mogelijk is.


De nieuwste generatie Wifi repeater

Heb je na het lezen van de nadelen toch nog het idee dat je een Wifi repeater wilt kopen, zorg er dan voor dat de beste versie koopt. De oude generatie Wifi repeater beschikte namelijk maar over 1 Wifi-radio. En zoals met alle communicatieapparatuur, kon deze repeater alleen zenden of ontvangen op hetzelfde moment. Dat zorgde er dus voor dat de internetsnelheid die werd ontvangen door de Wifi repeater ook nog eens werd gehalveerd voordat het signaal weer verstuurd werd. Moest het signaal vervolgens door de muur of het plafond, dan bleef er vrijwel niets over van de oorspronkelijke internetsnelheid.

De nieuwe Wifi repeater zijn voorzien van twee of meer Wifi-radio’s waardoor ze tegelijkertijd kunnen ontvangen en sturen. Daardoor wordt het internetsignaal niet meer standaard gehalveerd en is het signaal beduidend sterker dan in de oude generatie. Hoewel ook de nieuwe generatie Wifi repeaters nog steeds dezelfde problemen hebben, is het signaal in ieder geval al iets sterker dan voorheen het geval was.


4. Alternatieven voor een Wifi repeater

De Wifi repeater is dus helemaal niet zo’n heel handig apparaat om je internetsnelheid te verhogen op diverse plekken in huis. Maar wat werkt er dan wel? Hieronder geven we drie alternatieven voor de wifi repeater.

1. Gebruik een access point

Een access point is een draadloos toegangspunt in huis. Je kunt hiermee een draadloze internetverbinding tot stand brengen. Verder doet een access point niets. Het is dus gewoon een UTP kabel die aangesloten is op het access point en de router, wat vervolgens een signaal uitzendt in de ruimte waar je een telefoon of tablet wilt verbinden met internet. Je moet hiervoor dus altijd een kabel trekken vanaf de router naar de ruimte waar slecht internet is. Wanneer je kiest voor deze methode, dan moet je wel iets afweten van SSID, WPA2 en internetsignalen. Je moet namelijk zorgen dat het access point dezelfde wachtwoorden krijgt, zodat je door het huis kan bewegen zonder afzonderlijk in te loggen op het andere netwerk.

2. Gebruik een tweede router

Een router zorgt ervoor dat je überhaupt een netwerk in huis kunt hebben. Het ‘vertaalt’ het internetsignaal vanuit de kabel naar een draadloos signaal dat kan worden opgevangen door je mobiele apparatuur. Ook hiervoor zal je een nieuwe kabel moeten trekken naar een andere ruimte, waardoor je daar de router kan instellen op de bridge-modus. Vervolgens kies je een router die de hoofd router wordt en een router die de tweede router wordt en alleen het internetsignaal uitzendt. Wanneer je de routers instelt als gelijkwaardige routers kun je op beide netwerken gebruik maken van alle functies. Wil je een beveiligd netwerk maken voor je kinderen, dan kun je hun apparaten aansluiten op de tweede router, die is ingesteld met een WAN-verbinding. Zo kunnen ze veiliger internetten.

3. Gebruik internet via het stopcontact

Vooral nieuwere huizen zijn voorzien van een bekabeld netwerk waardoor je in ieder kamer gemakkelijk internet kunt krijgen. In huizen is dat niet het geval, dus zul je iets creatiever moeten zijn. Je kunt in dat geval internet gebruiken via het stopcontact. Je kunt dit doen door een setje Homeplugs of Powerline adapters te kopen. Bij de router sluit je het eerste apparaat aan, die je vervolgens verbindt met het netwerk. Vervolgens sluit je het tweede apparaat aan in de ruimte waar je internet nodig hebt. Het internet wordt vervolgens door het stroomnetwerk gedragen en komt uit de muur bij de tweede plug. Je kunt kiezen uit een variant waar je alleen een kabel op kunt afsluiten, maar ook een variant die alleen beschikt over een draadloze optie zodat je van Wifi gebruik kunt maken. Wil je bijvoorbeeld alleen internet in een bepaalde ruimte hebben voor een tv met internet, dan is de variant met de ethernetkabel voldoende.

4. Multiroom Wifi

Met Multiroom Wifi creëer je een zogenaamd ‘Mesh’ netwerk waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse wifi-zenders om één groot netwerk in huis te creëren. Ook kun je hierdoor altijd verbinden met het sterkste signaal, zodat je overal in huis kunt profiteren van het snelste internet. Hebben je apparaten de mogelijkheid tot een 5GHz verbinding, dan kun je zelf verder weg van de router 4K video streamen. Multiroom Wifi maakt gebruik van een draadloze verbinding, waarbij diverse satellieten met de hoofd router én elkaar in verbinding staan. Een aparte chip voor het zenden van de data zorgt voor behoud van de internetverbinding. Dit is dus product dat in het verlengde ligt van de Wifi repeater, maar het biedt al een veel beter resultaat.


Wat is de beste methode voor beter een betere internetverbinding?

Hoewel draadloos internet niet meer weg te denken is uit ons leven, is het nog steeds het best om zoveel mogelijk te werken met draadloos internet. Internet via de kabel is het beste in het overbrengen van het beloofde signaal van je telecomprovider. De opties die we hierboven genoemd hebben bevatten twee opties met draad. De extra router en het access point. Deze methodes zorgen ervoor dat je een supersnel internet hebt in ieder ruimte waar je kabels naartoe trekt. Een Homeplug of Powerline adapter is de volgende beste keuze wanneer je geen kabels door je huis kan of wil trekken. Vervolgens heeft Multiroom Wifi de voorkeur, vooral vanwege de snelheid en omdat je overal in huis verbonden bent met hetzelfde netwerk. Je telefoon, tablet of laptop hoeft dus niet steeds over te schakelen naar een andere verbinding.

De minst goede optie is de wifi repeater. Het kan zich gewoonweg niet meten bij het gebruik van de andere methodes, met name als het gaat om ruimtes waar de hoofd router zelf geen bereik heeft. Wifi repeater zijn dus alleen een goede optie als je het internetsignaal iets wilt versterken op een plek waar normaal gesproken al bereik is. Wil je meer weten over Wifi? Lees dan ook ons artikel met 6 tips om je Wifi te verbeteren. Wil je op andere manieren sneller internet krijgen? Kijk dan ook welke internetproviders het snelste internet leveren.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag