Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

F1 race bezoeken in Europa

F1 race bezoeken in Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zou je wel een keer een Formule 1 race willen bezoeken, bijvoorbeeld omdat je Max Verstappen graag persoonlijk een keertje aan wilt komen moedigen? Dan zijn er een aantal circuits die heel geschikt zijn voor je eerste Formule 1 reis. In dit artikel bespreken we de 5 Europese Formule 1 races die bij Nederlandse fans het populairst zijn en waar je altijd een geweldige ervaring zult hebben. Het gaat stuk voor stuk om circuits met een lange historie. We vertellen je voor elke Grand Prix alles wat je moet weten zodat je altijd de juiste keuze maakt voor je eerste F1 race!


1. Grand Prix van België

Waar: Spa-Francorchamps

Sinds er geen Nederlandse Grand Prix meer op de Formule 1 kalender staat is het circuit van Spa-Francorchamps heel populair bij Nederlandse fans. Het circuit ligt dicht bij ons eigen land en is dus vrij makkelijk te bereiken. Daarnaast is het natuurlijk een legendarische baan en wordt het door autosportfans en coureurs alom geroemd als het mooiste circuit ter wereld. Niet alleen Nederlanders weten het circuit in steeds grotere aantallen te vinden, de race weet ook enorm veel toeschouwers te lokken uit andere landen, zoals Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en natuurlijk België zelf. De sfeer is er mede daardoor steevast geweldig en de omgeving is er ook nog eens heel mooi. Als je overweegt om voor het eerst een Formule 1 race te bezoeken is Spa-Francorchamps echt een uitstekende keuze.

Plotselinge hoosbuien

De Ardennen en dus ook het circuit van Spa-Francorchamps staan bekend om het grillige weer. Het kan gebeuren dat het in het dal op start-finish droog is met een zonnetje erbij terwijl het aan de andere kant bij Les Combes met bakken uit de hemel komt. Dat zorgt vaak voor verrassende races. Als je langs het circuit zit kan het alleen wel wat vervelend zijn. Neem dus een grote paraplu mee of een stuk transparant plastic om onder te schuilen als het weer eens flink tekeer gaat op Spa!

blank

De weergoden spelen de rijders vaak parten op Spa-Francorchamps

Van en naar het circuit komen

Wanneer je met de auto gaat moet je altijd rekening houden met de ellenlange files als je aan het eind van de race weer huiswaarts keert. Dicht bij de ingang parkeren lijkt als je aankomt erg prettig, maar dan duurt het wel nog des te langer voor je weer weg bent. Het is helaas geen uitzondering om 3 uur nadat je bent vertrokken nog steeds de ingang van het circuit te kunnen zien. Je kunt hier niet veel meer aan doen dan er mentaal op voorbereid te zijn. Maar een betere optie is waarschijnlijk om voor een georganiseerde reis te kiezen, want bussen komen met voorrang aan en mogen ook het snelste weer vertrekken.

Voordelen:

 • Voordelige ticketprijzen
 • Legendarisch circuit met veel historie
 • De onofficiële ‘thuisrace’ van Max Verstappen
 • Vaak mooie races vanwege onvoorspelbare weersomstandigheden
 • Dicht in de buurt van Nederland

Nadelen:

 • Lang wachten als je met eigen vervoer komt
 • Je ziet de auto’s minder vaak langskomen dan bij veel andere circuits omdat Spa een vrij lang circuit is

2. Grand Prix van Oostenrijk

Waar: Red Bull Ring (Spielberg)

Sinds de Grand Prix van Oostenrijk in 2014 weer verscheen op de kalender is het in korte tijd een zeer populaire race geworden voor Nederlandse Formule 1 fans. Niet in de laatste plaats omdat het circuit eigendom is van Red Bull, dat ook het gelijknamige Formule 1 team bezit waar Max Verstappen nu al een aantal jaar met veel succes voor uitkomt. Het circuit is in zijn nieuwe vorm dan ook de Red Bull Ring gedoopt en is populair bij rijders en fans vanwege zijn snelle lay-out. Voorheen ging de baan als de Österreichring en de A1-Ring door het leven maar die versies van het circuit waren zo snel dat het niet meer verantwoord was om erop te racen. De huidige versie is korter en veiliger maar zorgt nog altijd voor snelle en spectaculaire races.

Max Verstappen tribune en fanzone

Voor Max Verstappen fans is de Grand Prix van Oostenrijk na de Grand Prix van België echt dé plek om te zijn. De Nederlandse fanzone met eigen tribune is altijd volledig oranje gekleurd en staat inmiddels synoniem voor een Nederlands volksfeestje op locatie. Beelden van de dansende oranje menigte gingen ook in 2018 weer de hele wereld over. Wil je naar de Grand Prix van Oostenrijk? Dan zijn er talloze busreizen met tickets om uit te kiezen en dat heeft wat ons betreft altijd de voorkeur boven de race met eigen vervoer te bezoeken. Alleen al doordat het natuurlijk een geweldige manier is om alvast in de stemming te komen!

Voordelen:

 • Voordelige ticketprijzen
 • Een speciale tribune voor alle Max Verstappen fans
 • Kort circuit waardoor je de coureurs vaak voorbij ziet komen

Nadelen:

 • Niet aan te raden als je niet van alle Oranjegekte gediend bent
 • Ga je met de auto dan heb je een milieusticker nodig

3. Grand Prix van Duitsland

Waar: Hockenheimring (Hockenheim)

De Hockenheimring is een circuit in het zuiden van Duitsland waar sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw met grote regelmaat de Duitse F1 Grand Prix is verreden. Ook de laatste jaren staat hij weer op de kalender, maar het voortbestaan van de race is daarbij wel doorlopend in gevaar. Er komen namelijk te weinig fans op de race af om jaar na jaar het financiële plaatje rond te krijgen. Een bezoekje aan deze Grand Prix kan daarom altijd interessant zijn, zodat je zeker weet dat je nog een Formule 1 race hebt mee kunnen maken op dit historische circuit.

Hoge topsnelheden

Vroeger stond het circuit van Hockenheim bekend om zijn lange rechte stukken door het bos waar enorme topsnelheden werden bereikt. Dat was niet alleen gevaarlijk, maar omdat de motoren overmatig werden belast zorgde het ook vaak voor veel uitvallers. In 2002 werd het circuit daarom ingrijpend verbouwd waarbij de lange stukken werden verwijderd en daar een nieuw gedeelte met een hairpin voor in de plaats kwam. Wat echter bleef was de beroemde stadionsectie, waar de auto’s tussen enorme tribunes rijden en waar je altijd een goed zicht heb op de baan. Het nieuwe circuit is een van de kortere banen op de Formule 1 kalender waardoor je de auto’s tijdens de race vaak langs ziet komen.

Voordelen:

 • Goed bereikbaar via de Autobahn en met de trein
 • Mooie zitplaatsen op de vele tribunes met altijd een goed zicht op de baan
 • Veel entertainment (concerten) tijdens het raceweekend

Nadelen:

 • Relatief dure kaartjes in vergelijking met andere F1 races
 • Kom je met eigen vervoer wees dan voorbereid op lange files na de race

4. Grand Prix van Spanje

Waar: Circuit Barcelona-Catalunya (Barcelona)

Nadat in februari de officiële wintertests op het circuit van Barcelona zijn afgewerkt vindt er enkele maanden later natuurlijk ook de Grand Prix van Spanje plaats. Deze wedstrijd is heel geschikt om als Nederlandse Formule 1 fan te bezoeken. De beste optie om dat te doen is door een compleet arrangement te boeken op basis van een vliegreis en enkele hotelovernachtingen. Je kunt dan namelijk ook heel makkelijk de prachtige stad Barcelona bezoeken waar het circuit dicht bij in de buurt ligt.

Eerste overwinning Max Verstappen

De Grand Prix van Spanje heeft een speciaal plekje in de harten van veel Nederlandse Formule 1 fans. Het is namelijk de race waar Max Verstappen in 2016 zijn eerste Formule 1 race won. Dat was in de eerste plaats heel bijzonder voor alle Nederlandse Formule 1 fans, omdat die voor het eerst een landgenoot een Grand Prix zagen winnen. Maar Verstappen werd daarmee ook direct de jongste winnaar uit de F1 historie en liet direct bij zijn eerste race voor Red Bull zijn uitzonderlijke racetalent al zien.

Voordelen:

 • Vrijwel overal goed zicht op de baan
 • Weinig last van files na de race
 • Makkelijk de mooie stad Barcelona bezoeken

Nadelen:

 • Het verste weg van de circuits in deze lijst
 • Tribuneplaatsen altijd snel uitverkocht
 • Duurdere tickets dan Oostenrijk en België

5. Grand Prix van Italië

Waar: Monza (nabij Milaan)

Het laatste circuit in ons overzicht is het Italiaanse circuit Monza. Hier vindt al sinds jaar en dag elk seizoen de Italiaanse Grand Prix plaats. Het circuit en de directe omgeving ademen op en top authentieke autosporthistorie. Monza is natuurlijk de thuiswedstrijd van Ferrari en alleen al de vele Italiaanse racefans die de Scuderia met passie aanmoedigen maken een Italiaanse Grand Prix bijwonen tot een geweldige ervaring. Monza is een razendsnel circuit waarbij lange rechte stukken enkel worden onderbroken door chicanes of snelle bochten. Dat zorgt ervoor dat de coureurs vrij makkelijk in kunnen halen en dat een slechte kwalificatie niet hoeft te betekenen dat je geen kans maakt in de race.

De beste plaatsen

Je kunt de wedstrijd op Monza het beste bezoeken door een tribuneticket te kopen, want kies je voor een algemeen kaartje dan zijn de beste plekken om naar de race te kijken al snel bezet. Dan sta je bijvoorbeeld vaak aan de binnenkant van de baan met slecht zicht op de auto’s. Populaire plekken zijn de tribunes voor de eerste chicane omdat je daar veel inhaalacties kunt zien. Maar ook de tribunes aan weerszijden van het lange rechte stuk voor de beroemde Parabolica bieden een geweldig zicht op de auto’s.

De geschiedenis van Monza

Overal langs het circuit van Monza zie je overblijfselen van historische autosport. Zo ligt het grootste deel van de vroeger veel gebruikte ovaalbaan nog steeds op zijn plaats. Soms zijn de tribunes er zelfs bovenop gebouwd. Nadat dit stukje autosportgeschiedenis jarenlang jammerlijk werd verwaarloosd krijgt het tegenwoordig af en toe een flinke opknapbeurt. Daarom is het nog altijd mogelijk om als je de Italiaanse Grand Prix bezoekt ook eens een paar stappen op de beroemde ovaalbaan te zetten.

blank

De historische ovaalbaan van Monza

Voordelen:

 • Geweldige sfeer door de altijd gepassioneerde tifosi
 • Makkelijk bereikbaar per vliegtuig, bus en trein
 • Vlakbij de prachtige stad Milaan gelegen

Nadelen:

 • Van en naar het circuit per auto is al snel een probleem
 • Wees bereid veel te lopen aangezien het circuit midden in een groot park ligt
 • Kom je eerder of blijf je langer? Sla de circuitrondleiding maar over want die valt erg tegen

Conclusie

Ben je op en top Max Verstappen fan en wil je hem in een geweldige sfeer aanmoedigen kies dan voor de F1 races in Oostenrijk of België. Dat zijn namelijk de twee races op de F1 kalender waar de meeste Verstappen fans te vinden zijn. Spa-Francorchamps is van deze twee circuits natuurlijk het makkelijkst te bereiken, al moet je daar wel altijd rekening houden met het wisselvallige weer. Wil je jouw Formule 1 trip ook graag uitbreiden met het opsnuiven van de lokale cultuur dan kunnen we de races in Spanje en Italië altijd van harte aanbevelen. In die landen hoef je jezelf over het algemeen ook geen zorgen te maken over het weer. Maar natuurlijk is het voor de doorgewinterde Formule 1 fan ook heel leuk om eens wat verder weg te gaan kijken en bijvoorbeeld de races in Monaco, Hongarije of Abu Dhabi te bezoeken.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag