Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een dag in een F1 of sportwagen rijden?

Hoe kun je een dag in een F1 of sportwagen rijden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nu we met Max Verstappen weer een echte gigant in de F1 hebben rijden is de aandacht voor autosport groter dan ooit tevoren. De grote bazen van de Koningsklasse denken er zelfs over na om de Formule 1 terug te brengen naar Nederland. Een heus stratencircuit behoort tot de overpeinzingen, maar ook de circuits van Assen en Zandvoort hebben interesse getoond om de crème de la crème van de autosport weer terug naar Nederland te halen. Over die wereldberoemde circuits gaan we het in dit artikel verder hebben. Want wat is er nu leuker dan naar snelle wagens kijken? Zelf in een F1- of sportwagen rijden natuurlijk!


Zelf in een F1- of sportwagen rijden in Nederland

De meeste mannen (en zeker ook sommige vrouwen) dromen er stiekem wel eens van: met duizelingwekkende snelheden in een sportauto of Formule 1 wagen rijden. Als je niet gezegend bent met een flinke bankrekening blijft het voor velen bij dromen. Die Ferrari, Lamborghini of Porsche gaat er van zijn levensdagen niet komen. En zeg nu zelf: wat heb je eigenlijk aan zo’n snelle sportwagen in een land als Nederland. Een verkeersdrempeltje hier, een flitser daar. Als je iets doet, moet je het goed doen toch? Als je volgens die filosofie leeft is er eigenlijk maar 1 plek in Nederland waar je tot het gaatje kunt gaan met een sportwagen: het circuit. Gelukkig hebben we er in Nederland 2 waar dat kan, namelijk het circuit van Zandvoort en het TT circuit van Assen. Om hier met razendsnelle auto’s rond te crossen hoef je geen miljonair te zijn. Je kunt voor een dagje rondrijden op het circuit met schitterende Ferrari’s, Lambo’s, Porsche’s, een Audi R8 en zelfs een echte F1 wagen!


Ultieme race experience voor speedfreaks

Er zijn diverse partijen in Nederland die het mogelijk maken om een dagje in een F1- en/of sportauto te rijden. Bleekemolens Race Planet is ongetwijfeld de bekendste. De familie Bleekemolen is haast synoniem voor de autosport in Nederland. Het bedrijf dat geleid wordt door vader Michael Bleekemolen en zoons Sebastiaan en Jeroen is dé partij in Nederland waar je een uitje boekt dat met snelheid te maken heeft. Met ervaringen in de Formule 1 (vader Michael), de Porsche Supercup (Sebastiaan) en de 24 uur van Le Mans (Jeroen) weten zij als geen ander wat er komt kijken bij scheuren in snelle sportauto’s. Op het circuit van Zandvoort kun je bij ze terecht voor een dagje racen in tal van sportwagens en een echte F1 sportauto. Met een wagenpark van meer dan 150 auto’s heb je keuzes te over. Kies je ervoor om het circuit te trotseren in een Ferrari F430 of toch liever in de Lamborghini Gallardo? Moeilijke keuze? Ga dan voor één van de samengestelde race experiences die ze aanbieden. Met deze samengestelde pakketten rijd je gedurende de dag in al je droomauto’s. De race experiences zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen. Een kleine indicatie van wat je kunt verwachten:


Driving Race Experience

De goedkoopste optie boek je bij Race Planet al vanaf 299 euro. Het dagvullende programma bestaat uit diverse onderdelen. Zo start je de dag bijvoorbeeld ‘rustig’ met een slalomproef en een slipproef, waarna je alvast warm begint te draaien voor het echte werk tijdens de kartcompetitie, het terreinrijden door de duinen met een 4×4 en het ijsrijden. Warm gedraaid voor het echte werk? Mooi, want dan is het tijd om zelf het circuit op te gaan met een Porsche 911, een BMW 1-serie en de supersnelle Formule RP1 wagen. Om de dag met volle adrenaline af te sluiten doe je ook nog mee met een heuse dragrace, drift je mee met een ervaren coureur in een Ford Mustang en kun je – indien je het aandurft – met je eigen auto het circuit trotseren.


Platinum Race Experience

Het meest uitgebreide pakket kost wel wat (599 euro), maar dan heb je ook wel wat. Je hele dag staat in dat geval in het teken van snelle auto’s en keuzes hoef je niet te maken. Je gaat tenslotte helemaal zelfstandig het asfalt op met onder meer een Lamborghini Gallardo, een Ferrari F430, een McLaren 540C, een Mercedes-Benz AMG GT, een Aston Martin V8 Vantage, een Porsche 911 en natuurlijk de eerder genoemde Formule RP1 waarmee je je voor eventjes Max zelf waant. Verder zijn alle onderdelen van de Driving Race Experience ook toegevoegd aan dit programma. Ook met de Platinum Race Experience ga je dus terreinrijden met de Jimmy, driften met de Ford Mustang, dragracen met de 500pk sterke Dodge Charger en kun je de dag afsluiten in stijl met je eigen auto op het circuit.


Voor iedereen met een rijbewijs B

Mocht je je nu afvragen welke speciale voorwaarden er aan zo’n dagje rondrijden met snelle auto’s zitten, dan kunnen we daar kort over zijn: geen. Behalve dan dat je in het bezit moet zijn van een rijbewijs B. Je hoeft dus geen race licentie of iets dergelijks te bezitten om over het circuit te mogen scheuren. Ook bij andere aanbieders als Rensportschool Zandvoort, GP Elite en Certainty.nl gelden geen bijzondere voorwaarden en word je uitstekend begeleid door coureurs met een jarenlange ervaring in de autosport.

Wel is het zo dat je een vrijwaring moet tekenen voordat je in de bolides mag stappen. De organiserende partij is niet verantwoordelijk voor enige schade die je lijdt naar aanleiding van je bezoek aan het circuit. Je betreedt het circuit geheel op eigen risico en dit zullen de instructeurs je ook duidelijk maken voorafgaand aan de race experience. Autosport blijft ten alle tijden een sport die risico’s met zich meebrengt. Een ongelukje zit in een klein hoekje en omdat je met hoge snelheden over het circuit scheurt wordt een klein ongelukje al gauw een ongeluk. Met de vrijwaring zorgt de organiserende partij ervoor dat hen geen blaam treft indien het fout gaat. Als je zelf goed verzekerd bent is er verder geen reden om je ongerust te maken. Mocht je een auto in de prak rijden (je gaat er niet vanuit, maar het kan altijd gebeuren natuurlijk), dan dekt je verzekering de schade. Gaat het om lichamelijke schade, dan is je zorgverzekeraar de partij die de geleden schade vergoedt. Geen leuke informatie allemaal, maar wel nog even goed om te weten voordat je je uit gaat leven op het circuit. Zo’n dagje scheuren is immers ontzettend leuk, maar wel alleen als je zeker weet dat je er zorgeloos van kunt genieten. Met de organisaties die we in dit artikel besproken hebben moet dat geen al te groot probleem zijn en kun je je kleine jongensdroom (of meisjesdroom natuurlijk voor de sportieve vrouwelijke lezers) werkelijkheid laten worden!


Sportwagen huren voor op de openbare weg

We schreven dit artikel vanuit het oogpunt dat je een onbezorgde dag wilt kunnen genieten van snelle sportauto’s en Fomule 1 wagens. Zoals we al eerder stelden kun je enkel het maximale uit supercars in Nederland halen als je je op het circuit bevindt. De regelgeving in Nederland maakt het helaas niet mogelijk om met hoge snelheden over het openbare wegdek te zoeven. En zeg nu zelf: 130 km/u max. in een Ferrari? Daar doe je het toch eigenlijk niet voor? En dan hebben we het nog niet eens over het rijden in een F1 wagen, want dat is simpelweg verboden op de openbare weg.

Toch kunnen we ons wel voorstellen dat je voor een dagje een sportauto zou willen rijden. Om de blits te maken op een feestje bijvoorbeeld of als trouwauto. Of misschien gewoon omdat je op een zonnige dag zin hebt om in een Gallardo cabrio te cruisen. In dat geval ben je aangewezen op autoverhuurbedrijven die sportauto’s in het hogere segment verhuren. Door heel Nederland vind je ze wel, maar houd rekening met forse prijzen voor een dagje cruisen. Bedragen van 1.000 euro of meer zijn gebruikelijk en vaak is het aantal kilometers ook beperkt. Leg je meer kilometers af met je droom-Ferrari, Porsche of Lamborghini, dan zal je een toeslag moeten betalen. Voor de echte autoliefhebber ongetwijfeld geen probleem, maar wel goed om te weten.

Het beste wat je kunt doen als je op deze manier een dagje in een sportauto wilt rijden is via Google zoeken naar autoverhuurbedrijven bij jou in de buurt. Er is er altijd wel eentje in de directe omgeving te vinden die jouw ultieme droomauto verhuurt. Het mag dan wat kosten (zeker in vergelijking met de Race Experiences waarbij je in diverse supercars kunt rijden voor een fractie van het verhuurbedrag), maar de ervaring die het met zich meebrengt – op de openbare weg cruisen in jouw ultimate dreamcar – is vaak onbetaalbaar en niet te vergelijken met rijden op een circuit, al is dat natuurlijk óók een belevenis die je voor de rest van je leven met je meedraagt!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag