Hoe kun je goedkoop foto’s laten afdrukken?

Hoe kun je goedkoop foto’s laten afdrukken?

Laatst bijgewerkt: 24 mei 2019

Heb jij nog meegemaakt dat je een camera had met een fotorolletje erin? Dat je door het venstertje keek en één kans had om de perfecte foto te maken? Vervolgens moest je het rolletje ‘laten ontwikkelen’, zoals dat heette. De foto’s werden van de rol afgehaald en geprint op fotopapier. Tegenwoordig maken we al onze foto’s digitaal, maar stiekem is het veel leuker om foto’s af te drukken. Net als vroeger. Je kunt de afgedrukte foto’s bijvoorbeeld verzamelen in een fotoboek, inlijsten of in een album stoppen. Maar waar kun je foto’s goedkoop laten afdrukken? Wij bespreken verschillende opties, inclusief een prijsindicatie.


Hoe kun je goedkoop foto’s laten afdrukken?

De goedkoopste manier om foto’s af te laten drukken, is door de foto’s te bestellen bij een webshop. Een andere voordelige optie voor geprinte foto’s is door gebruik te maken van de fotoafdrukservice, bijvoorbeeld van de Aldi of Kruidvat. Hieronder zullen we deze opties kort bespreken. In de rest van het artikel komen we terug op tips waarmee je (extra) korting claimt, of kunt achterhalen welke webshop of winkel voor jouw oplage het goedkoopste is. Disclaimer vooraf: de prijzen zijn gebaseerd op de informatie op het moment van schrijven. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele prijswijzigingen.


Wat kost het laten drukken van foto’s?

De prijzen voor het laten afdrukken van foto’s lopen enorm uiteen. Waar je vooral onderscheid op moet maken, is de afdrukkwaliteit. Een lagere prijs gaat vrijwel altijd gepaard met lagere kwaliteit. Er zijn drie prijsniveau’s voor het printen van foto’s. Hieronder belichten we ze.

Internetbedrijf

Op internet zijn tientallen bedrijven die een fotoservice aanbieden. Vaak concurreren zij met elkaar op volume, in de hoop dat je een groot aantal foto’s bestelt. De prijs voor een enkele foto ligt vaak rond de 8-12 cent. Dit bedrag blijft hetzelfde totdat je ca. 50 foto’s wilt laten drukken. De opvolgende foto’s zijn dan de helft goedkoper. Bestel je meer dan 500 of duizend foto’s? Dan is elke foto boven de 500 of 1000 stuks slechts één cent. Wel moet je vaak eerst de volledige prijs betalen voor de eerste 500 foto’s.

In de winkel

Je kunt vaak ook naar een winkel toe om in een kiosk je foto’s af te drukken. Omdat je hier zelf naartoe gaat en de kiosk in een winkel staat, zijn deze foto’s vaak wat goedkoper. Ook is de kans groot dat je hier niet naartoe gaat als je 500 foto’s moet afdrukken, dus ligt de stuks prijs hoger. De prijs voor foto’s in de winkel liggen tussen de 20-25 cent per foto. Wat wel handig is aan deze service, is dat je eenvoudig één foto kunt drukken om te zien hoe deze eruit ziet. Bevalt de foto, dan kun je opdracht geven om ook de rest uit te printen.

In de drukkerij

Een drukkerij heeft vaak de mogelijkheid om je persoonlijk te adviseren over je foto’s. Zo kies je onder andere de grootte, de dikte van het papier en de afdrukkwaliteit zelf. Een groot voordeel hiervan is dat je precies kunt zien wat het eindresultaat zal worden. Ook heeft een drukkerij vaak hele goede printers, omdat ze niet alleen voor consumenten printen, maar ook voor andere bedrijven. Een nadeel aan het bezoeken van een drukkerij is dat je wel iets meer geld kwijt bent voor je foto’s. Die prijzen lopen per drukkerij uiteen, maar zullen alleen bij hele hoge aantallen een prijs hebben die je ziet bij winkels of online printshops.

Kortingsacties

Een andere manier op goedkoop foto’s te laten drukken is door te wachten op kortingsacties. Deze zijn bijvoorbeeld vlak na zomervakanties, wanneer iedereen graag zijn foto’s weer wil printen. Winkels zoals de Kruidvat of Trekpleister hebben regelmatig acties waarbij je tegen een extra voordelig tarief je foto’s kunt printen. Kun je dus nog even wachten met het printen van je foto’s, dan kan die keuze je ook nog extra geld opleveren.

Extra kosten en bezorging

Met het afdrukken van de foto’s ben je er nog niet wat betreft de prijs. De foto’s moeten namelijk ook nog bij jou thuisbezorgd worden. Deze kosten zijn bij sommige websites inbegrepen boven een bepaald bedrag, maar vaak kost dit ook nog extra geld. Houd er rekening mee dat goedkope drukkers soms hoge servicekosten en bezorgkosten berekenen om toch nog een goede marge te verdienen op de foto’s.


Pixum

Is vaak de goedkoopste aanbieder om je foto’s bij af te laten drukken. Dat komt vooral door de tijdelijke aanbiedingen die Pixum regelmatig heeft. Dan ontvang je bijvoorbeeld 50 foto’s gratis. Dit drukt de kosten voor het printen enorm. Daarnaast wordt Pixum gezien als een aanbieder met foto’s van een hele goede kwaliteit en een prima service. Zeker wanneer je grote aantallen print, kan Pixum een interessante aanbieder zijn.

Pixum is een heel groot bedrijf met 15 vestigingen wereldwijd. Ze leveren foto’s in maar liefst 186 landen, waaronder Nederland. In Nederland staat Pixum zelfs bekend als de goedkoopste webshop om je foto’s te laten afdrukken. Pixum is vooral goedkoop omdat ze meer dan 3 miljoen foto’s per dag afdrukken: met zo’n volumineuze productie wordt de prijs behoorlijk gedrukt. Gelukkig doet deze grote afdrukcapaciteit geen afbreuk aan de kwaliteit van de foto’s!

Foto’s laten afdrukken bij Pixum: wat kost dat?

Bij Pixum kun je een foto vanaf €0.06 cent per foto laten afdrukken. Hoe meer foto’s je bestelt, hoe goedkoper het wordt. Dus Pixum is het goedkoopste als je foto’s in grote oplagen bestelt.De prijzen zijn als volgt:

 • 1 – 149 foto’s: €0.11 cent per afdruk
 • 150 – 749 foto’s: €0.10 cent per afdruk
 • 750 – 1500 foto’s: €0.06 per afdruk

Deze prijzen zijn gebaseerd op een standaardfoto van 10×15 cm en 11×15 cm. Andere formaten kun je ook bestellen, voor een andere (goedkope) prijs. 15×15 kost €0.22 per foto, 15×20 kost €0.28 per foto, pasfoto’s kosten €0.12 per pasfoto, 9×3 cm kost €0.10 per foto en zo zijn er nog wat meer formaten. Voor een actueel overzicht van de verschillende formaten en prijzen, moet je een kijkje nemen op de website van Pixum.


Albelli

Albelli is een Amsterdams e-commercebedrijf dat is gespecialiseerd in het leveren van diverse fotoproducten. Bijvoorbeeld het drukken van fotoboeken, wanddecoratie, wenskaarten, mokken en kalenders. In totaal hebben ze al meer dan 4 miljoen klanten in heel Europa. Doordat Albelli een groot volume levert, kunnen ze de prijs van fotoafdrukken laag houden.

Foto’s laten afdrukken bij Albelli: wat kost dat?

Wil je foto’s laten afdrukken bij Albelli? Op moment van schrijven zijn er – los van de speciale fotoproducten – twee manieren om je foto’s af te drukken. ‘Normaal’ en ‘retro’. Retro is dat de foto in een soort venster wordt afgedrukt, dat vergelijkbaar is met vensters van polaroidcamera’s. Wat kost dat?

 • Normale foto’s afdrukken: €0.10 per foto (met korting, normaal gesproken is dit €0.12)
 • Retro foto’s afdrukken: €0.36 (met korting, normaal gesproken is dit €0.45)

Smartphoto

Smartphoto (voorheen heette dit bedrijf webprint) is een internationaal bedrijf dat jou graag op een snelle, eenvoudige en goedkope manier voorziet van afgedrukte foto’s. Je kunt losse foto’s bestellen, maar je kunt ze ook laten afdrukken in de vorm van een poster, doosje of iets anders.

Foto’s laten afdrukken bij Smartphoto: wat kost dat?

Bij Smartphoto kun je een foto laten afdrukken vanaf €0.08 cent per foto. Voor dit bedrag heb je een budgetfoto, dat wil zeggen dat je een afgedrukte foto krijgt waarvan de kortste zijde van de foto ongeveer 10 cm bedraagt, terwijl de rest van de lengte/breedte wordt aangepast naar het formaat van je foto. Verder kun je bij Smartphoto pasfoto’s laten afdrukken (€9,95), panoramafoto’s (€0.15), vierkante foto’s (€0.12), standaardfoto’s (€0.11), retro foto’s (€0.25) en meer.


Aldi

Ook Aldi heeft een eigen fotoservice die erg voordelig is. Je print er foto’s vanaf 8 cent per stuk en je kunt zelfs producten laten bedrukken met je favoriete foto’s. Aldi heeft regelmatig acties waardoor je extra voordelig je foto’s kunt laten afdrukken.

De Aldi kennen we natuurlijk allemaal als supermarkt, maar wist je dat Aldi ook een fotoservice aanbiedt? Dit is een populaire fotoservice die door steeds meer Nederlanders gebruikt wordt. Via de Aldi kun je niet alleen losse foto’s laten afdrukken, je kunt namelijk ook fotocadeau’s maken, fotokalenders bestellen, smartphonehoesjes ontwerpen of fotoboeken maken.

Foto’s laten afdrukken bij Aldi: wat kost dat?

Een foto afdrukken bij Aldi kan al vanaf €0.08 cent per foto. Je kunt kiezen uit de volgende foto’s en bijbehorende prijzen:

 • Standaardfoto: vanaf €0.08 per foto
 • Foto met witte rand: vanaf €0.10 per foto
 • Retrofoto: vanaf €0.39 cent per foto
 • Profielfoto: vanaf €1.49 per foto
 • Fotostrook: vanaf €7.99 per fotostrook

Kruidvat

Kruidvat biedt allerlei producten en services aan, waaronder de fotoservice. Zij omschrijven deze dienst als ‘de voordeligste fotoservice’. Het is inderdaad heel goedkoop om je foto’s via de Kruidvat af te laten drukken, vooral omdat Kruidvat bepaalde stapelkortingen aanbiedt.

Foto’s laten afdrukken bij Kruidvat: wat kost dat?

 • Stapelkorting (januari 2019): 50 foto’s voor €5, 100 foto’s voor €9, 250 foto’s voor €17.50
 • Normale foto: vanaf €0.07 cent per foto
 • Briljant foto’s (betere kwaliteit): vanaf €0.09 cent per foto
 • Briljant foto’s met gekleurde rand: vanaf €0.11 cent per foto

Foto.com

Foto.com heeft behoorlijk interessante prijzen en drukt je foto’s foto’s vanaf één stuk al voor 7 cent per stuk. Bestel je er meer dan 150 of 750, dan zakt de prijs naar 6 en 5 cent per stuk. Als er geen aanbieders zijn met kortingsacties, is de website van foto.com één van de goedkoopste aanbieders voor je foto’s, vooral als je een klein aantal nodig hebt.


Tips om extra goedkoop foto’s te laten afdrukken

 • Aanbieding / tijdelijke deal om foto’s met korting af te laten drukken
 • Extra korting claimen bij een webshop
 • Prijzen van fotoafdrukservices vergelijken

Tijdelijke aanbieding om foto’s af te laten drukken

Er zijn steeds meer websites die gericht zijn op kortingen voor de consument. De populairste websites om deals te claimen zijn Social Deal, Groupon, Daily Offers en Actie Van De Dag. Deze websites bieden verschillende soorten korting aan. Van goedkope tegoedbonnen, tot voordelige etentjes en producten tegen gereduceerd tarief. Je denkt misschien: wat heeft dat te maken met het afdrukken van foto’s? Wij kunnen je verzekeren dat er regelmatig kortingsacties zijn voor het afdrukken van foto’s. Webshops bieden hun dienst dan aan via een kortingssite, voor een lager bedrag. Hiermee bereiken ze een nieuwe groep klanten die door de korting getriggerd te worden om hun foto-afdrukservice te gebruiken. Dus als je écht goedkoop foto’s wil laten afdrukken, dan raden we je aan om naar speciale deals te zoeken.

Extra korting krijgen bij de webshop zelf

Er zijn veel verschillende webshops die foto’s afdrukken. Omdat er veel concurrentie is, doen de webshops moeite om zichzelf te onderscheiden. De meeste consumenten vallen voor korting. Want waarom zou je meer betalen voor iets dat je ook goedkoper kunt krijgen? De korting wordt vaak aangeboden voor nieuwe klanten, klanten die zich aanmelden voor de nieuwsbrief of klanten die in een keer een grote hoeveelheid foto’s bestellen. Wees je van dit soort kortingen bewust en maak er gebruik van!

Prijzen van foto afdrukken vergelijken

De prijs van het afdrukken van foto’s hangt onder andere af van de oplage en het formaat waarop je de foto wil laten afdrukken. Voor foto’s van een standaardformaat kun je bij webshop A goedkoper uit zijn, terwijl je voor foto’s van een afwijkend formaat bij webshop B weer goedkoper uit kan zijn. Daarom loont het om prijzen te vergelijken op basis van de oplage en het formaat. Hieronder hebben we een tip voor een goede vergelijkingswebsite om deze prijzen te vergelijken.

Doe een test bij grote aantallen

Wanneer je foto’s wilt laten afdrukken, doe je dat met een goede reden. Je gaat een fotoboek maken, wilt je vakantieherinneringen aan de muur hangen of hebt een leuke foto met een vriendin of je partner gemaakt. Wanneer je foto’s laat printen, dan is dat nooit écht goedkoop. Natuurlijk krijg je wel korting naarmate je meer foto’s print, maar voor tientallen of honderden foto’s betaal je altijd een flinke prijs. Wil je veel foto’s laten afdrukken waarbij een hoge kwaliteit een hele belangrijke voorwaarde is? In dat geval is het handig om één of twee bedrijven te kiezen die een fotoservice aanbieden en daar een opdracht voor ca. 5 foto’s te geven. Kies daarvoor 5 verschillende foto’s, waarbij kleur en contrast zoveel mogelijk verschilt. Er is een grote kans dat je een flink verschil zult zien tussen de foto’s, met name als ze door een ander bedrijf zijn geprint.

CeWe Color
Waar je vooral op moet letten bij deze test is of de foto’s niet allemaal door hetzelfde bedrijf worden geprint. Het bedrijf CeWe Color bijvoorbeeld. Dit is een groot bedrijf dat foto’s print voor bedrijven zoals Albert Heijn, Kruidvat, Bol.com, Fotoalbum.nl en enkele andere aanbieders. Je kunt deze vaak herkennen wanneer de websites van deze aanbieders dezelfde foto software gebruiken om bijvoorbeeld foto’s te uploaden of een fotoboek samen te stellen. In dat geval heeft een test bij hetzelfde bedrijf weinig zijn, omdat de foto’s sowieso worden afgedrukt bij hetzelfde bedrijf. Wil je een test doen, controleer dan vooraf even bij welk bedrijf het geprint gaat worden.

Zelf printen of laten printen?

Veel mensen denken dat het goedkoper is om zelf de foto’s uit te printen. En dat is misschien waar als je enkele foto’s nodig hebt en sowieso toch al een goede printer had staan die de foto’s kan drukken. Maar wanneer de aantallen omhooggaan, kun je niet concurreren met de professionele aanbieders. Een fotoprinter die foto’s van goede kwaliteit kan printen kost vaak meer dan 500 euro en ook de printerinkt is duur. Dan heb je ook nog hoogwaardig fotopapier nodig, waardoor de kosten flink optellen. Het is dus eigenlijk altijd goedkoper om de foto’s af te laten drukken door een bedrijf.

Print samen met anderen

Een tip om goedkoper te printen is door samen met anderen te printen. Wanneer je een groot aantal foto’s moet drukken, kan het waard zijn om even rond te vragen of iemand anders ook nog foto’s wil printen. Iedereen kent wel iemand die fotoboeken verzameld of op een andere manier iets doet met zijn foto’s. Samen printen kost na het bezorgen misschien wel wat extra tijd, maar het kan hierdoor zomaar tientallen euro’s goedkoper worden om te printen dan wanneer je alleen je eigen foto’s laat afdrukken.

Let op met uploaden

Wil je veel foto’s laten drukken, en zijn die foto’s van hoge kwaliteit? Wanneer je ze online wilt bestellen, dan moet je er wel op letten dat het uploaden van die foto’s ontzettend langzaam kan gaan. Heb je 1000 foto’s van 25 Mb per stuk, dan kan het soms wel een hele dag duren voordat alle foto’s op de server van de website staan. Dan moet je dus wel zeker zijn dat je internetverbinding stabiel is, omdat bij een storing de hele upload kan mislukken. Ook moet je altijd controleren of je uiteindelijk opdracht geeft voor het daadwerkelijk aantal foto’s dat je wilt hebben. Er gaan regelmatig dingen mis, en het zou zonde zijn als je straks de helft van je foto’s maar krijgt thuisbezorgd. Veel fotoservices hebben ook een maximumaantal foto’s dat je kunt uploaden. Foto’s boven dat aantal zullen dus niet afgedrukt worden.

Vergelijk aanbieders

Op deze website kom je er binnen een minuut achter wat de goedkoopste winkel is om je foto’s af te laten drukken. Het enige dat je hoeft te doen is per formaat het aantal afdrukken in te vullen. Vervolgens krijg je een overzicht van alle aanbieders en hun totaalprijs. Bovendien krijg je extra informatie, zoals een indicatie van de beoordeling van het desbetreffende bedrijf.


Tot slot: is het niet goedkoper om zelf je foto’s af te drukken?

Misschien is het je opgevallen dat we adviseren om je foto’s af te laten drukken door een organisatie. Je denkt misschien: waarom zou ik het niet zelf afdrukken? Is dat uiteindelijk niet goedkoper? De organisatie moet immers winst maken. Het korte antwoord is ‘nee’, je bent vaak duurder uit als je de foto’s zelf afdrukt dan als je ze laat afdrukken. Wij leggen je uit hoe het zit.

Waarom is het duurder om zelf foto’s af te drukken?

Als je zelf foto’s gaat afdrukken, dan moet je een aantal dingen aanschaffen. Een goede printer, professioneel fotopapier en de juiste inkt. Voor jou als individuele consument zijn dat best wel prijzige producten om aan te schaffen. Maar een grote organisatie, kan deze producten op grote schaal kopen voor een inkoopprijs, waardoor het voor hen relatief goedkoop is om foto’s af te drukken. De marge die jij uiteindelijk betaalt over een foto, mag dan wel hoog zijn, maar is uiteindelijk minder hoog dan de prijs die jij omgerekend betaalt per foto. Bovendien scheelt het jou tijd om de foto’s te laten afdrukken, en hoef je je geen zorgen te maken dat je een fout maakt.  foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag