Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Review Montignac dieet

Het Montignac dieet stamt uit de jaren 90, maar wordt nog steeds gebruikt. Volgens de theorie van Montignac gaat afvallen voornamelijk om de glycemische index van koolhydraten, je wordt dan ook niet beperkt in je calorie-inname. Dat klinkt ingewikkeld en dat is het ook wel, maar in deze review leggen we je precies uit hoe het werkt.

In 1986 analyseerden Amerikaanse wetenschappers hun syntheseproces en legden daarmee de grondslag voor het Montignac Dieet. De Franse monsieur Montignac borduurde hierop voort en werd vooral bekend vanwege zijn boeken ‘Ik ben slank want ik eet!’ en ‘De geheimen van onze voeding’. Het dieet is gebaseerd op de glycemische index van koolhydraten en bepaalt aan de hand daarvan of het eten ‘goede’ of een ‘slechte’ koolhydraten bevat. Daarnaast worden vetten, koolhydraten en groenten en fruit zoveel mogelijk gescheiden van elkaar gegeten, waardoor je vanzelf minder gaat eten en af gaat vallen.

Bekijk alle Montignac boeken op Bol.com

Pluspunten

  • Je hoeft niet op calorieën te letten of te tellen
  • Diverse gezondheidsvoordelen
  • Extra beweging is geen verplichting
  • Laag in kosten

Minpunten

  • Complexe regels
  • Geen begeleiding
  • Betwistbare methode

Wat kun je lezen in deze review?


Hoe werkt het?

Het Montignac dieet is opgesteld op basis van de glycemische index. Een glycemische index geef je aan met een nummer. Hoe lager het nummer, hoe sneller de darmen de koolhydraten verteren en hoe sneller de glucose wordt opgenomen in je bloedbaan. Volgens het Montignac dieet moet je dagelijkse voeding voornamelijk bestaan uit voedingsmiddelen met een lage GI-index, omdat die producten makkelijker verteerbaar zijn.

Lage GI-index (beneden de 35):

Gemiddelde GI-index (beneden de 50):

  • Zoete aardappelen
  • Volkoren pasta
  • Zilvervliesrijst
  • Blauwe bessen
  • Suikervrije jam

Hoge GI-index (boven de 50):

  • Brood
  • Aardappelpuree
  • Honing
  • Pompoen
  • Ravioli

De twee Montignac fases

Tijdens dit dieet val je af aan de hand van twee fases. De eerste fase is een strenge fase die pas afgelopen is als je jouw streefgewicht hebt bereikt. Daarnaast is fase 1 bedoeld om je alvleesklier te kalmeren. Om dit resultaat te bereiken, moet je fase 1 minimaal twee maanden volhouden. Daarna begin je met fase 2, waarin je veel minder bewust bezig bent met ‘diëten’: heel veel voedingsstoffen zijn gewoon toegestaan, zolang je de regels van het dieet naleeft.


Wat is er inbegrepen in dit dieet?

Het dieet bestaat voornamelijk uit theorieën en bijbehorende recepten. Verder maakt het Montignac dieet geen gebruik van (onnatuurlijke) voedingssupplementen. Omdat het Montignac dieet uitgebreid wordt beschreven op diverse websites, kun je het in principe op je eigen houtje volgen. Om jezelf echter een hoop moeite te besparen kun je beter bestaande Montignac-recepten bereiden. Het klassieke Montignac receptenboek ‘Ik ben slank want ik eet!’ is voor een prikkie te koop, maar ook andere boeken maken gebruik van de theorie van Montignac. Neem bijvoorbeeld de Afslank Receptenbijbel, die we uitgebreid behandelen op onze site.


Wat kun je bereiken met dit dieet?

Het Montignac Dieet streeft vier duidelijke doelstellingen na. Allereerst is het dieet bedoeld voor mensen met overgewicht, maar ook voor mensen met een normaal gewicht die willen voorkomen dat ze te zwaar worden. Daarnaast worden de hart- en bloedvaten beschermd door een juiste combinatie van verantwoorde vetten. Naast je fysieke conditie, zal ook je geestelijke gesteldheid verbeteren. Tot slot hechtte Montignac veel waarde aan culinair genieten (hoe kan het ook anders in Frankrijk!), waardoor je met dit dieet nog steeds ‘gastronomisch mag genieten’ in een restaurant.


Hoeveel kun je afvallen?

Voordat je aan het dieet begint, stel je een streefgewicht vast. Je gaat net zolang door met fase 1, totdat je dit gewicht hebt bereikt. Nadat je streefgewicht bereikt is, verleg je de focus in fase 2 van gewichtsverlies naar gewichtsbehoud. In theorie kun je dus zoveel afvallen als je wil, maar zorg er wel voor dat je doelen een beetje realistisch zijn. Meestal duurt fase 1 zo’n drie maanden, veel langer hou je het ook niet vol. In dit artikel staat meer informatie over hoeveel je per maand kunt afvallen.


Regels

Het duurt even om alle regels van het Montignac dieet uit je hoofd te weten, maar hieronder staan in elk geval de belangrijkste regels. Hiermee kan je alvast inschatten of het Montignac dieet bij jou past:

  • Je hoeft je calorieën niet te tellen.
  • Vetten en koolhydraten mag je niet tegelijkertijd eten.
  • Elke maaltijd moet veel vezels bevatten.
  • Frisdrank en suikers zijn uit den boze. Alleen fruitsuikers zijn toegestaan.
  • Je moet slechte koolhydraten (aardappelen, suiker en wit brood) vermijden en meer goede koolhydraten (fruit, peulvruchten en volkoren) eten.
  • Vetten moeten worden vermeden, behalve dan goede vetten met omega 3-vetzuren.
  • Alleen cafeïnevrije koffie is toegestaan.
  • Je mag alleen vetloze en magere zuivelproducten eten.

Geen extra beweging nodig

In principe niet hoef je niet te sporten, omdat sporten weer gelinkt is aan het aantal calorieën, die volgens Montignac geen rol spelen in afvallen. Wel erkent het Montignac Dieet dat sporten de glucosestofwisseling op gang brengt: dat is dan wel weer goed als je wil afvallen.


Hoe moeilijk is dit dieet?

Hoewel de recepten alle soorten voedingsstoffen bevatten, wel zijn er strenge regels over het combineren van verschillende voedingsstoffen. In de praktijk is het lang niet altijd mogelijk om alle voedingsstoffen gescheiden te nuttigen. De grote lijst met do’s en dont’s kan nog weleens voor onduidelijkheden zorgen. Omdat het Montignac dieet geen gebruik maakt van (digitale) coaches, vergt het veel discipline om het Montignac dieet vol te houden. Dat maakt het best wel lastig om snel je streefgewicht te bereiken. Ook richt het dieet zich uitsluitend op eten, terwijl sporten en een gezonde levensstijl minstens zo belangrijk zijn.

Wat zijn de beperkingen?

De recepten zijn lekker en gevarieerd, het fijne is ook dat je zoveel kunt eten als je wil, zolang je de regels handhaaft. Alle producten zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt, al heb je soms kruiden nodig die je niet standaard in je keukenkastje hebt staan. Daarnaast is een glaasje rode wijn aan het eind van de maaltijd geen probleem, maar overmatig alcoholgebruik leidt volgens de methode tot overgewicht. Hoewel het Montignac dieet ernaar streeft om uit eten te kunnen gaan, blijkt het in de praktijk lastig een gerecht te vinden dat koolhydraten en vetten scheidt.

Doelen stellen

Er is maar een duidelijk doel en dat is je streefgewicht. Hoe nauwkeuriger je omgaat met de regels, des te sneller je jouw streefgewicht hebt bereikt. Het Montignac-dieet loont in dat opzicht wel, omdat de resultaten binnen een paar maanden zichtbaar zijn op de weegschaal.


Kosten

Het Montignac dieet hoeft niet veel te kosten. Receptenboeken die gebruik maken van deze methodes, zijn al vanaf €10 te krijgen. Ook eet je vrij reguliere producten, waardoor je niet extra hoeft te betalen voor allerlei exotische ingrediënten.


Is dit dieet succesvol?

Volgens het voedingscentrum is het Montignac dieet op de kort termijn geschikt om af te vallen, omdat je met het eten van veel groente, fruit, volkoren producten en peulvruchten minder calorieën tot je neemt. Dat is best ironisch, want volgens meneer Montignac hebben calorieën niets te maken met gewichtsveranderingen.


Gebruikerservaringen

Het dieet werd in de jaren 90 goed ontvangen en had dan ook trouwe volgers, waaronder Koningin Beatrix en de Franse acteur Gérard Depardieu. Vandaag de dag is het dieet een stuk minder bekend, maar nog steeds zijn er mensen die dit dieet strikt volgen.


Kritiek op Montignac

Sinds de jaren 90 is er een hoop onderzoek gedaan naar diëten, waarbij er regelmatig kritiek wordt geuit op het Montignac dieet. Zo twijfelen wetenschappers aan de theorie achter de metabolisme-theorie en blijkt het in de praktijk praktisch onmogelijk om alles gescheiden te eten. Tot slot houdt het Montignac dieet voornamelijk rekening met de glycemische index, terwijl dit lang niet de enige factor is die je bloedsuikerspiegel bepaalt.


6.6


Korte termijn
7,3
Lange termijn
6,2
Variatie
5,8
Gemak
5,1
Gezond
7,1
Kosten
8,1
Bezoek Montignac
Bezoek Montignac
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag