Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor wandelen in Oostenrijk

7 tips voor wandelen in Oostenrijk

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heldere meren, duizenden kilometers aan wandelpaden en ruige bergketens zover als het oog reikt zijn slechts drie van de vele redenen om een bezoek te brengen aan Oostenrijk. Dit Alpenland beschikt over één van de mooiste berglandschappen in Europa en hoort dan ook zeker op het verlanglijstje te staan van iedere wandel- en bergliefhebber. Maar met duizenden kilometers aan wandelpaden, kan het lastig zijn een goede keus te maken voor een geschikte regio. Daarom beschrijven wij in dit artikel 7 tips zodat je precies weet waar jij binnenkort van de frisse berglucht moet gaan genieten.


Mooiste wandelgebieden in Oostenrijk

Het is lastig om te zeggen welk wandelgebied in Oostenrijk het mooist is. Ieder gebied in Oostenrijk heeft overeenkomsten en verschillen. Met name de hoogteverschillen, uitzichten, lengtes van wandelpaden en de hoeveelheid andere toeristen kunnen een rol spelen. Hieronder geven we een aantal tips voor de vier beste wandelgebieden in Oostenrijk, met steeds een uitgelicht voorbeeld van een bijzondere wandeling in dat gebied.


1. Wandelen in Tirol

Ongetwijfeld één van de meest bekende gebieden in Oostenrijk en dat geldt niet alleen voor de wintersport. De reden dat de wintersport hier zo goed is, komt omdat de hoge bergen en de nabije omgeving daar de ideale condities voor bieden. Zo ook voor een wandelvakantie in het gebied. Tirol biedt duizenden wandelpaden aan voor wandelaars van ieder niveau en daarnaast een enorme verzameling aan berghutten. Die maken het mogelijk om van hut naar hut te trekken en je daarmee echt onder te dompelen in het gebied. De bekendste wandelgebieden van Tirol zijn ongetwijfeld het Zillertal, Pitztal, Alpbachtal en het Ötztal. In het Brixertal heb je daarnaast een enorm bergmassief genaamd de Wilder Kaiser, waar naar hartenlust gewandeld kan worden en je ook kunt fietsen langs prachtige meertjes met wereldse uitzichten op de omringende gebergten.

Uitgelichte wandeling – Achensee

Beeld je een plek in waar strand, meer en bergen samenkomen. Het de Achensee is het grootste meer van Tirol en is ongeveer zeven vierkante kilometer groot. Het vormt de grens tussen het Karwendel- en Rofangebergte en wordt door zijn uitgestrekte vorm soms ook wel eens vergeleken met een fjord. De rondwandeling om het meer is van gemiddeld niveau, maar voor iedere wandelliefhebber een echte aanrader, zelfs als je maar een stukje wandelt met kinderen. Natuurlijk is het ook als geoefende bergwandelaar lekker als je kuiten branden als je boven op een berg aankomt, maar juist tijdens dit soort wandelingen kun je omgeving echt waarderen. Je kunt parkeren bij het dorpje Pertisau en vervolgens de wandeling van ca. 15 km starten. Je kunt ook kiezen om een oversteek te maken met een ferry. Dan deel je de wandeling ongeveer in tweeën en loop je terug naar Pertisau of wandel je richting Scholastika en neem je vanaf daar de ferry terug.


2. Salzburgerland

Wandelen in Salzburgerland staat gelijk aan puur wandelgenot. Met ongeveer een derde van het landschap als beschermd natuurgebied, vind je er onder andere heldere meertjes, prachtige bergen en ongekend mooie vergezichten. Met ruim zevenduizend kilometer aan wandelpaden is ook hier voor ieder niveau een onvergetelijke wandeling te vinden. Unieke faciliteiten van Salzburgerland zijn het hoge aantal aan liften, die garanderen dat je getrakteerd wordt op de mooiste panorama uitzichten die Oostenrijk te bieden heeft. Daarnaast zijn sommige dalen autovrij gemaakt en kun je de meest ongerepte stukjes alleen met een bus bereiken. Dan ben je pas echt één met de natuur en weet je zeker dat de lucht die je inademt zo gezond is als maar kan zijn.

Uitgelichte wandeling – Salzburger Almenland

Met 350 kilometer is de Salzburger Almenweg een flink stuk om te overbruggen. Gelukkig hoef je het niet allemaal in één keer te doen en is het eenvoudig om de wandeling op te knippen in 31 kleinere stukjes die voor iedere wandelaar goed te doen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een wandeling van tien kilometer maken, maar bijvoorbeeld ook slapen in een berghut en de wandeling de volgende dag voortzetten. Zeker voor families met kinderen vanaf acht jaar zijn dit soort overnachtingsplaatsen een onvergetelijke ervaring. De wandelpaden van de Salzburger Almenweg brengen je op hoogtes tussen de duizend en tweeduizend meter en voeren je mee langs prachtige meertjes, dichte naaldbossen en bergrichels met prachtige uitzichten. Onder andere bij De Zwerver kun je een wandelgids kopen voor de Almenweg die jou precies laat zien wat de mooiste plekjes zijn voor een wandeling.


3. Vorarlberg

blank

Een minder bekend gebied voor het massatoerisme, maar dat is onterecht. Vorarlsberg is een uniek gebied met enkele zeer mooie wandelingen. Deze zijn geschikt voor wandelaars van ieder niveau en soms ook voor gezinnen met kinderen. Vooral de kabelbanen naar de top van de berg maken het een geweldige kans om prachtige vergezichten te zien zonder dat je een topsporter hoeft te zijn. Een prachtig gebied in Vorarlberg is Piz Buin, waar je de gletsjer in alle pracht kunt bewonderen. Omdat veel wandelingen hier minder toeristisch zijn komt het regelmatig voor dat wandelaars alpenmarmotten of steenbokken tegen het lijf lopen. Dat is pas het echte alpengevoel!

Uitgelichte wandeling – Madrisa

Vrijwel het meest Westelijk gelegen deel van Oostenrijk, vind je het Rätikon gebergte. Dit prachtige stuk natuur grenst aan Zwitserland en deze Madrisa wandeltocht kruist dan ook twee keer het Zwitserse grensgebied. Dit gebied bestaat voornamelijk uit kalksteenrotsen en kent een interessant verleden. Het werd vroeger namelijk gebruikt om illegaal goederen in en uit Oostenrijk te smokkelen. Deze wandeling is zeker niet voor beginners en duurt ongeveer 8 uur. Tijdens de tocht stijg je ca. 800 meter en daal je 1500 meter, dus is een goede conditie vereist. Er worden ook begeleide wandeltochten georganiseerd, waarbij een stukje uitleg over het gebied en de geschiedenis een aangename bonus is.


4. Karinthië

Dit wandelgebied is vaak iets warmer dan de rest van Oostenrijk en grenst aan zowel Slovenië als Italië. Aan de Westkant grenst Karintië aan het gebied de Höhe Tauern. In het gehele gebied kom prachtige bergen en meren tegen, met name in het gebied van de Lienzer Dolomieten. Ook Italië staat bekend om zijn prachtige bergen, de Dolomieten, en hier kun je in Oostenrijk een voorproefje krijgen. Het is dan ook niet gek dat een aantal wandelingen in Karinthië grensoverschrijdend zijn richting Italië. Een andere aanrader is een wandeling door het rivierdal de Drau. Hoewel de bergen hier misschien minder imposant en ruig zijn, geven de pittoreske dorpjes een ongekende sfeer en brengt een wandeling hier een oase van rust met zich mee.

Uitgelichte wandeling – Barbaraweg

Een informatieve wandeling waarbij de historische mijnbouw centraal staat, met daarbij prachtige vergezichten maken deze wandeling geschikt voor bijna iedereen, inclusief families. Vanaf het startpunt bij de panoramalift wandel je de gehele route in ongeveer twee uur. Je kunt ook met de kabelbaan omhoog en slechts een gedeelte van de route te voet afleggen. Heb je na de wandeling nog energie over, dan komt dat goed uit. De prachtige 3-seen route van ca. zeven kilometer neemt je mee langs drie prachtige meren en is in de late zomer en de herfst op zijn mooist.

Bonustip: De Kärnten Card

Wil je niet alleen wandelen, maar ook meer zien van de Oostenrijkse cultuur? De Kärnten Card biedt meer dan honderd activiteiten aan in Karinthië waar je tegen een eenmalige vergoeding van veertig euro gebruik van kan maken. Je kunt dan boottochtjes maken, musea bezoeken en bepaalde panoramaroutes bewandelen.


5. Huttentocht

Wandelingen van een dag zijn in het prachtige Oostenrijk natuurlijk al geweldig, maar voor de complete Alpenervaring is een huttentocht het ultieme avontuur. Met een tas met wat eten, drinken en kleding voor twee (of meer) dagen begin je een wandeltocht met een bepaalde berghut op het oog als slaapplaats. Deze zijn vaak op schitterende locaties gelegen en zorgen dat je volledig wordt ondergedompeld in alles wat Oostenrijk te bieden heeft. Huttentochten zijn in vrijwel alle gebieden van Oostenrijk te maken, maar ze zijn erg populair, dus zorg dat je de hutten op tijd reserveert. Wil je niet binnenslapen en neem je een tent mee, dan kun je die vaak opzetten in de directe omgeving van de berghut. In veel hutten worden stevige diners geserveerd en kun je voor vertrek in de ochtend ook een goede dosis koolhydraten inslaan voor een volgende tocht.


6. Wandelkaarten Oostenrijk

Als je op vakantie gaat om te wandelen, moet je uiteraard wel weten waar je heen loopt zonder te verdwalen. Een goede wandelroutekaart komt daarbij van pas, omdat niet alle wandelroutes in Oostenrijk even duidelijk zijn aangegeven op de wandelpaden zelf. Daarnaast kan het weer of een andere omstandigheid ervoor zorgen dat je een stuk van de route moet afwijken om deze verderop weer op te pakken. Dan is het wel fijn om te weten dat de alternatieve route daadwerkelijk weer kruist met de oorspronkelijke route. Zorg ervoor dat de kaart een schaal heeft van 1:25000 of maximaal 1:50000 zodat je een goed overzicht hebt van de route. Houd er ook rekening mee dat je in de bergen gaat wandelen en dat het dus regelmatig kan regenen. De beste kaart die je mee kunt nemen is dan ook scheur- en watervast. De meeste kaarten van Oostenrijk zijn de verkrijgen bij De Zwerver.


7. Conditie

Ben je nog niet zo getraind voor het wandelen in de bergen, zorg er dan goed voor dat je rustig aan begint. Vijf kilometer wandelen op vlak terrein is namelijk compleet anders dan dezelfde afstand in de bergen, naar boven of beneden. Heb je in Nederland al moeite met bepaalde stukken te wandelen, zorg er dan voor dat je je conditie zo goed mogelijk op peil kunt brengen. Je kunt al een stuk oefenen door in de sportschool op de loopband te gaan staan en deze in de hellingpositie in te stellen. Hiermee train je je kuiten, bovenbenen en je conditie in één. Daarnaast zijn ook de steps, waarbij je een traploop beweging maakt, een goede om bepaalde spieren voor te bereiden op het wandelen in de bergen. Let er wel op dat je in de bergen ook te maken kunt krijgen met bepakking, warmte, kou en zon of regen. Die zorgen er ook voor dat je meer energie kwijt bent aan de beweging. Begin rustig bij de aanvang van de eerste wandeling in Oostenrijk en zorg dat je altijd weer om kunt draaien wanneer het toch niet blijkt te gaan.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag