Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

17 originele ideeën om je eigen bedrijf te starten

17 originele ideeën om je eigen bedrijf te starten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je bent een echte ondernemer en wil eigenlijk niets liever dan je eigen bedrijf beginnen, maar het probleem is dat je niet zo goed weet wat het dan precies is dat je zou willen en kunnen doen. In dit artikel helpen we je een handje met maar liefst 17 originele ideeën om je eigen bedrijf te starten. Laat je inspireren en enthousiasmeren door de ideeën, en wellicht weet je na het lezen van dit artikel ineens wél wat je wilt gaan doen.


Waar ben je goed in?

Voordat we allemaal supergoede ideeën jouw kant op gooien, willen we je eerst nog even een tip geven, namelijk: kijk naar waar je goed in bent. Wat kun je? Waarin ben je bedreven? Wat vind je leuk om te doen, en waar heb je een hekel aan? Door voor jezelf duidelijk te krijgen wat het precies is waar je blij van wordt, krijg je ook iets meer een idee van wat voor soort bedrijf dan bij je zou passen. En dat is iets wat ontzettend belangrijk is; dat je iets doet wat bij je past en waar je blij van wordt.


Originele ideeën voor een eigen bedrijf

Hieronder hebben we een lijst voor je samengesteld met daarin maar liefst 17 originele ideeën voor een eigen bedrijf. Deze lijst dient vooral als inspiratie, als een manier om jouw brein aan het werk te zetten om met een idee te komen dat perfect bij jou past.


1. Geef (online) cursussen

Ben jij ergens heel goed in? Of heb jij kennis over een bepaald onderwerp dat je graag met anderen zou willen delen? Kun jij mensen iets leren? Dan kun je erover nadenken om jouw kennis of kunnen voor je te laten werken. Weet jij bijvoorbeeld alles over het maken van websites? Denk er dan eens over na om (online) cursussen aan te bieden, waarin je mensen binnen een x aantal weken leert hoe ze zelf websites kunnen bouwen. Of misschien ben je wel heel goed in het bespelen van een instrument, of kun je goed klussen, pottenbakken of koken. Door jouw kennis in te zetten, kun je op een creatieve manier je geld verdienen. Geef bijvoorbeeld workshops of (online) cursussen, waarin je jouw kennis met de mensen deelt.


2. Schrijf een E-book

Niet alleen kun je geld verdienen door jouw kennis aan anderen over te brengen door middel van workshops en cursussen, maar je kunt deze kennis ook uitwerken en vervolgens verkopen. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een E-book over te schrijven, die mensen voor een klein bedrag kunnen downloaden. Deel jouw kennis over gezonde voeding met mensen die graag willen afvallen. Of schrijf een ‘boek’ over alles wat een startende ondernemer (op financieel gebied) zou moeten weten. Schrijf over hoe je een huis volledig in stijl in kunt richten, of schrijf over de aanleg van een prachtige tuin. Koppel dit E-book aan een website/advertentie over hetzelfde onderwerp, en geef mensen de mogelijkheid om met een simpele klik jouw boek te downloaden voor een bepaald bedrag. En terwijl dat boek zichzelf verkoopt, kun jij je richten op het uitwerken van nieuwe ideeën.


3. Online coaching

Ook hier geldt: gebruik je kennis om geld te verdienen. Heb jij ervaring als loopbaanadviseur? Of weet je alles over meditatie? Weet je alles af van life coaching? Of van voeding? Natuurlijk kun je dan een eigen praktijk openen waar je de mensen face-to-face kan helpen, maar je kunt er ook over nadenken om dit online te doen. Het voordeel hiervan is dat mensen hun huis niet uit hoeven om met je te praten, waardoor het erg laagdrempelig is. Je kunt de coaching aanbieden door middel van bijvoorbeeld een skype-gesprek, telefoongesprek, of zelf via email of chat.


4. Hulp bij een burn-out

Het aantal mensen dat jaarlijks thuis komt te zitten door een burn-out wordt steeds groter. Deze doelgroep zal op zoek gaan naar een manier om uit die burn-out te komen, om zich weer beter te voelen, om weer energie te hebben en weer aan het werk te kunnen. Hierin is dus veel ruimte voor iemand die over de kennis beschikt om deze mensen te helpen. Misschien heb je zelf een burn-out gehad en weet je hoe het is en hoe je kunt helpen. Of misschien ben je (life) coach, of heb je kennis van psychologie, en zie je hier ruimte om mensen met een burn-out te gaan begeleiden.


5. Hondenuitlaatservice

Ben jij gek op dieren en lijkt het je leuk om daar je werk van te maken? Dan zou het starten van een hondenuitlaatservice best een goed idee kunnen zijn. Het fijne is dat je geen investering nodig hebt om dit bedrijf op te zetten, dat het goed is voor je gezondheid om iedere dag een uur (of een paar) buiten rond te lopen, en dat je van iets van je leuk vindt (namelijk dieren) je werk kunt maken. Je kunt beginnen door de honden uit jouw dorp of stad ergens in een park in de buurt uit te laten, om uiteindelijk misschien zelfs een busje aan te schaffen om meer honden mee te kunnen nemen en bijvoorbeeld naar het strand of bos te kunnen rijden.


6. Virtual Assistant

Een Virtual Assistant is eigenlijk een soort (online) persoonlijk assistent van een ondernemer of bedrijf. Je neemt bepaalde taken over of ondersteund daarbij. Denk bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden, het beantwoorden van mailtjes en telefoontjes, het inplannen van social media posts, of het bijhouden van de website. Al deze dingen kunnen in jouw taakpakket passen als Virtual Assistant. Het fijne is dat je dit werk gewoon vanuit huis kunt doen.


7. Verkoop je werk

Voor mensen die heel creatief zijn, kan het verkopen van je werk een leuke inkomstenbron zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Bedrukte kussens of shirts
  • (Vegan) tassen of schoenen
  • Zelfgemaakte natuurlijke verzorgingsproducten
  • Bijzondere kaarsen
  • Handgemaakte sierraden
  • Kunst of decoratie
  • Gehaakte sjaals of mutsen

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van dingen die je kunt verkopen als je een beetje handig of creatief bent. Verkoop je spullen online, via bijvoorbeeld social media en/of een webshop, of ga af en toe eens met een kraampje op een markt staan om je spullen aan de man te brengen.


8. Service

Een schoonmaakster die alleen even snel het huis stofzuigt en stoft, zodat de bewoners niet na een dag werken nog moeten schoonmaken. Of iemand die aan de hand van een toegestuurd boodschappenlijstje de boodschappen voor je haalt en die netjes voor je in de (koel)kast ruimt. Of een strijkservice. Of iemand die de kinderen van/naar school, sport of muziekles brengt. Of een bedrijf dat op locatie auto’s komt wassen. Of een service waarbij de tuin onkruidvrij wordt gemaakt, of waarbij achterstallige klusjes worden aanpakt. Waar hebben mensen een hekel aan of geen tijd voor? Door een service te bieden die dit soort dingen uit handen neemt, kun je met weinig investering toch een leuk bedrijf opzetten.


9. Catering of ander eten

Weet jij altijd de lekkerste hapjes te maken voor een feestje of verjaardag? En vind je dit ook nog eens ontzettend leuk om te doen? Dan kan een cateringbedrijf écht iets voor jou zijn. Begin klein vanuit huis, of doe het gelijk goed en huur een bedrijfspand waar je al jouw feestelijke hapjes kunt maken. Vind je het wel leuk om met eten bezig te zijn, maar zie je een cateringbedrijf niet zitten? Denk dan bijvoorbeeld eens na over het verkopen van gebakjes, gepersonaliseerde verjaardagstaarten, exclusieve chocoladerepen, heerlijk gezonde maaltijden, of misschien het verzorgen van een uitgebreide lunch op locatie.


10. Een foodtruck

Ben jij gek op festivals, markten, braderieën en andere evenementen, en heb je daarnaast ook nog een voorliefde voor eten en/of drinken? Dan kan een foodtruck hét perfecte bedrijf zijn voor jou. Kies bijvoorbeeld voor een foodtruck waaruit je verse smoothies verkoopt, of heerlijke vers belegde broodjes. Of wat dacht je van heerlijke hamburgers, sushi of salades? Of misschien heerlijk schepijs, of kleine gerechtjes. Door te kijken naar de trends die op dit moment leven op voedselgebied, kun je heel handig inspringen op de vraag die de markt nu heeft.


11. Bezorgservice voor een gezonde maaltijd

Online is veel eten te bestellen, maar slechts een fractie van deze maaltijden is gezond. Daar liggen mogelijkheden. Start bijvoorbeeld een bezorgservice voor gezonde maaltijden, waarbij niet alleen gezonde ontbijtjes, lunches en diners verkrijgbaar zijn, maar waar ook rekening wordt gehouden met vega(n) en glutenvrije opties.


12. Feestdagen service

Ben jij iemand die gek is op de feestdagen, het huis versieren en cadeautjes kopen? Dan zou je een service kunnen bieden waarbij je iemands huis versiert, of bijvoorbeeld de kerstboom optuigt. Aan de hand van (verlang)lijstjes kun je zelfs alle cadeautjes voor mensen inkopen, zodat ze niet zelf tijdens alle drukte op pad hoeven. Of wat dacht je van een service waarbij je de maaltijden voor de feestdagen verzorgd?


13. Website of winkel voor kledinghuur

Een website of winkel waar mensen voor een vast bedrag per maand een x aantal keer een kledingstuk kunnen huren. Een leuk jurkje voor dat feestje, een mooi pak voor die bruiloft, of gewoon een mooie trui die ze na paar keer dragen wel gezien hebben. In plaats van kleding kopen voor bijvoorbeeld een bijzondere gelegenheid, waarna die kleding nooit meer gedragen wordt, kun je mensen de mogelijkheid bieden om die kleding te huren. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.


14. Interieur ontwerper voor een klein budget

Lijkt het jouw leuk om mensen te helpen met het inrichten van hun huis, zonder dat ze daar duizenden euro’s aan kwijt zijn? Dan zou je erover na kunnen denken om als interieur ontwerper voor mensen met een klein budget aan de gang te gaan.


15. Snelle bloemenservice

Ben jij een kei in bloemschikken? Dan zou je erover na kunnen denken om een exclusieve bloemenservice te starten, waarbij mensen een mooi boeket kunnen bestellen, die jij vervolgens binnen een uur bij ze aflevert.


16. Website voor online speeddaten

Een website waarop mensen kunnen speeddaten. Een soort chat roulette, maar dan alleen voor mensen die op zoek zijn naar een leuke date. Een laagdrempelige manier om te zoeken naar iemand waarmee je wel een avondje op stap zou willen. Ben jij in staat om zo’n website op te zetten? Dan zou dit wellicht iets voor jou kunnen zijn.


17. Een kinderopvang in een winkelcentrum of –straat

Gek op kinderen? Dan kun je wellicht een kinderopvang zoals die van Ikea starten, maar dan in een winkelcentrum of in het centrum van een stad. Een plek waar mensen hun kind voor een bepaalde tijd kunnen achterlaten om zelf te gaan winkelen. Een plek waar het kind kan spelen en veilig is, totdat de ouders hem of haar weer ophalen.


Ideeën voor een eigen onderneming

Het ene idee is wellicht iets origineler dan het andere, maar in dit artikel hebben we je voorzien van maar liefst 17 ideeën voor het starten van je eigen bedrijf. Hierbij hebben we geprobeerd om de ideeën zo veelzijdig mogelijk te laten zijn, zodat er voor iedereen iets tussen staat. Heb je meer inspiratie nodig? Dan kun je online vast nog meer ideeën vinden.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag